Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Párizs elsőnek vezette be a tranzakciós adót

Népszava|2012. aug 02. 05:42
[A+ A-]
Franciaország - az Európai Unióban egyedüliként - szerdától bevezette a pénzügyi tranzakciós adót. Ez azt jelenti, hogy mostantól a franciaországi székhellyel rendelkező cégeknek 0,2 százalékos adót kell fizetniük értékpapírjaik adás-vétele után.
Kivételt azok a vállalatok jelentenek, amelyek tőzsdei értéke egymilliárd euró alatt van. További 0,01 százalékos adót kell fizetni a komputeres kereskedelemben (HFT) egy ezredmásodperc alatt lebonyolított nagy értékű tranzakciókra és az EU államkötvényekre. Ez az adó csak a Franciaországban adófizetésre kötelezett vállalatokat és személyeket érinti, illetve adómentes marad a vállalati kötvények és állampapírok normális vásárlása.

A szocialista kabinet minél előbb ki akarja terjeszteni a tranzakciós adót, aminek bevezetéséről még az előző kormány döntött januárban. A francia kormány szerint idén összesen 109 vállalat részvényeit érinti az új adó, mely révén a költségvetés évente milliárdos bevételhez jut.

Korlátozott mértékű tranzakciós adó van Belgiumban, Cipruson, Finnországban, Görögországban és Írországban, de valamennyi pénzpiaci ügyletre és termékre bevezetendő, általános adót az Európai Unió egyelőre nem vezet be több tagállam, köztük Nagy-Britannia tiltakozása miatt. Külön együttműködés keretében ugyanakkor kilenc uniós tagállam tervezi az adónem bevezetését, ezek közé tartozik Franciaország és Németország.

A magyar Országgyűlés július elején szavazta meg a tranzakciós illetékről szóló törvényt, amely alapján fizetni kell az átutalások, beszedési megbízások és a sárga csekkes fizetések után is, a hitelnyújtás azonban kikerült az illetékfizetés kötelezettsége alól. A pénzügyi tranzakciós illetékfizetési kötelezettség a fizetési művelet teljesítésének napján keletkezik. Mértéke 0,1 százalék, vagyis ezer forint átutalása és csekkbefizetés után további egy forint illetéket kell fizetni. Maximuma 6 ezer forint, tehát 6 millió forint feletti pénzmozgás felett már nem keletkezik illetékkötelezettség, tehát - a franciával szemben - nem a nagy értékű spekulációs pénzmozgást terheli a magyar adó, hanem a lakossági pénzforgalmat.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (8)

A hozzászóláshoz .

ShamesMaldune 2012.08.03. 12:36
A francia megoldás a tipikus Tobin-féle tranzakciós adó, amit a pénzpiaci spekulációkat, pl. ilyen "day-trade" jellegű ügyleteket (napi belüli többszöri vétel-eladás pár ezrelék profittal, ami nagy összegnél jelentős tétel).
A magyar megoldás pl. épp az ellentettje, pont a tőkepiaci műveletekre nem vetették ki; a normális (nem spekuláció) üzletmenetre meg igen.
A cég, ahol dolgozom - kb. hetente egy partnerétől kap levelet, hogy mostantól a pénzforgalom osztrák, szlovák, román bankon keresztül fog folyni. Erős a gyanúm, hogy mi is lelépünk, Szlovákia vagy Ausztria az esélyes.
Lehet, hogy ez a "zombiország" 2014-ben megint OV-t választja - meg is fogjuk érdemelni. Hogy OV-t idézzem, "a haza nem lehet ellenzékben" - lehet, hogy elköltözöm oda, ahol szabadabb a levegő, és viszem magammal a "hazámat" is. Mert a magyarság nem az "árpád-sávos-turul-madár-kurultáj-fülkeforradalomban" merül ki, mint azt ahogy az ilyen "agyhalott" [tiribesi] [2012.aug.02. 20:19]-félék gondolják ...
Misa56 2012.08.03. 10:52
"tiribesi" Vissza általános iskola matematika és szöveg-értelmezés! Nézd meg mi van Franciákál, mi van nálunk. Ott a nagy pénzmozgás után fizetnek, nálunk a kicsi után. Mint Ön , ilyenek miatt vagyunk ott ahol!
tiribesi 2012.08.02. 20:19
Hiába irigykednek és féltékenykednek az "elvtársak", a magyar módi terjed Európában, mindegy, hogy a baloldal minek nevezi. A franciák a tranzakciós illetéket (a magyarországinak a kétszeresét), a szlovákok pedig a szektorális különadókat vezetik be.És ez még csak a kezdet !

Ne reménykedjenek az elvtársak! A Fidesz gazdaságpolitikája végeredményben sikeres lesz, és 2014-ben újra ők alakítanak kormányt !

Csak a tisztánlátás kedvéért: A FIDESZ-MAGYAR POLGÁRI SZÖVETSÉG A JELEN ÉS A JÖVŐ SZÖVETSÉGE!

De most még ne idegeskedjenek az "elvtársak", mert ráérnek erre 2014-ben. ;))
kisutca 2012.08.02. 15:31
A pállott szájú Giró-Szász ezt nem így mondta be a TV2 MOKKA műsorában!Már megint hazudnak,mint mindig!Szemét egy banda ez a FideSS!
kockazat1 2012.08.02. 12:07
Nyomorultak!

Remélem a külhoni magyarok figyelemmel kísérik Orbánék újabb hazugságait!
HAZUGSÁG, AZ UTÁLAT TÁRGYA!
2014 -ben 3/4 lehet.
marath 2012.08.02. 10:53
És már megint mekkora mellénnyel hazudik Girószász!!!
Csak a lényeget ferditi el az önfényezés, a félrevezetés szándékával.
Elképesztő!
hohoohooo 2012.08.02. 08:33
Mielőtt valamely FideSSkutya elugatná magát megjegyzem nem u.az mint a FideSSé ez az adó a részvényforgalomra terjed ki.
fs1933 2012.08.02. 07:23
A FIDESz által bevezetett sárgacsekk adó teljesen más, nem a spekulációt bunteti, hanem az egyszerű embereket.