Előző
Következő
új cikk

Külföld

Új eljárást indíthat Csatáry László ellen a kassai ügyészség

MTI|2012. aug 02. 15:22
[A+ A-]
Új feljelentés érkezett a kassai járási ügyészséghez Csatáry László ellen, az illetékes ügyésznek 30 napon belül kell döntést hoznia, hogy eljárást indít-e a beadvány alapján - közölte az MTI pozsonyi irodájával Milan Filicko, a kassai járási ügyészség szóvivője csütörtökön.
A Csatáry ellen szerdán benyújtott új beadványban a feljelentő emberiesség elleni bűntett elkövetésével gyanúsítja az egykori állítólagos kassai rendőrparancsnokot. A feljelentést egy kassai férfi tette, nevét az ügyészség nem hozta nyilvánosságra.

A beadvány indoklásában a feljelentő arra hivatkozik, hogy a Csatáry elleni 1948-as ítéletében a kassai népbíróság kizárólag a ma 97 éves vádlott 1944 júniusa és novembere között elkövetett tetteivel foglalkozott, és nem tett említést kassai polgárok 1945 januárjában végrehajtott deportálásáról.

"A beadványban a feljelentő büntetőeljárás megkezdését indítványozza Csatáry Lászlóval szemben, azzal a céllal, hogy az 1945-ben elkövetett tetteiért is vonják őt felelősségre " - tájékoztatta az MTI-t Milan Filicko. Hozzátette: a beadványt már megkapta az annak kivizsgálásával megbízott ügyész. Arról, hogy a feljelentés alapján eljárást indítanak-e, 30 napon belül születik döntés.

A feljelentést tévő férfi - neve elhallgatását kérve - a Sme című pozsonyi liberális napilapnak nyilatkozva elmondta: az 1948-as ítélet nyilvánvalóvá teszi, hogy a bíróság akkor nem vizsgálta a volt rendőrtiszt felelősségét azoknak a történéseknek a kapcsán, amelyek "az (1944. október 15-i) nyilas hatalomátvételtől kezdve Kassa (1945. január 19-i) szovjet felszabadításáig zajlottak". A Sme a korabeli népbíróságokon elhangzott tanúvallomásokra hivatkozva azt írta, hogy 1944 novembere és 1945 januárja között Kassán több mint 500 embert gyilkoltak meg a nyilas hatalom képviselői. A lapnak nyilatkozó feljelentő szerint Csatáryt "mint a nyilaskeresztes párt rendkívül aktív tagját" ezekért a tettekért is felelősségre kellene vonni.

Közben csütörtökön a kassai járási bíróság megerősítette: már megkapták az igazságügyi tárcától azt - a szaktárca által a szlovák Nemzeti Emlékezet Intézetétől (ÚPN) kikért - perdokumentációt amely a Csatáry ellen 1948-ban hozott népbírósági ítéletet is tartalmazza. Az iratok és Csatáry ügye kapcsán Tomás Borec szlovák igazságügy-miniszter hétfőn úgy nyilatkozott: szeretné elérni Csatáry kiadatását Szlovákiának. Az ehhez szükséges nemzetközi elfogatóparancs kiadásáról az illetékes kassai járási bíróság dönthet a népbíróság 1948-as halálos ítélete alapján. Ezzel összefüggésben a szlovák tárcavezető azt mondta: minden segítséget megadnak a bíróságnak, de döntésébe nem szólhatnak bele.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (5)

A hozzászóláshoz .

pirospaprika 2012.08.02. 19:36
Azért nem furcsa, hogy ez az ember itt él isten tudja mióta nyugalomban, biztonságban - korábban nem tudom hol a fenében volt - miközben halálos ítélet volt a nyakában. Így el lehet bújni ebben a tenyérnyi országban ?
Nem nagy dicsőség !
Igaz, Francia Kiss Mihály rekordot teremtett ebben, de 1956-ban azért ő is előbújt - vesztére. Így aztán ma az un. 301-es parcellában alussza igaz álmát mint hős forradalmár. Lehet, hogy ez a Csatáry is ott kap sírhelyet? Elvégre csak zsidókat, cigányokat meg kommunistákat gyilkolt. Miért is ne ..!
Trebitschkk 2012.08.02. 16:34
Hadd fújja a trombitát ! nekünk egyes számú feladatunk kell hogy legyen, hogy a világ felé demonstráljuk, hogy mocskos, szemét tömeggyilkosokkal nem kívánunk együtt élni, és ha bűneiket arányosan megtorolni nem ls tudjuk, de lássa a világ, hogy a magyar nép ilyen gyáva, szemét férgekkel közösséget nem vállal.
karpatij 2012.08.02. 16:17

a'sszem még hortyimiki meg a nyirőgyuszi parlamenti kébviselők utasítását hajtotta végre
tovaris 2012.08.02. 15:59
A nyilas hatalomátvételtől a felszabadításig eltelt időszakban elkövetett esetleges bűnök nehezen lesznek bizonyíthatók, különösen azóta, hogy a nemzetközi jog által is elismert halálbüntetést már kiszabták rá, amit távollétében nem tudtak végrehajtani.
Ha itt ítélik el, ha Szlovákiában, a hazai szélsőjobb fújni fogja a trombitáit.
ShamesMaldune 2012.08.02. 15:54
Ejj, nem is lenne bajom a (cseh)szlovákokkal, ha nem lenne még meg mindig az a fránya Benes-dekrétum. Ez a Csatáry-ügy nem szolgáltat elég apropót mindenki számára, hogy rendet tegyen a saját háza táján? Az igazi megbékélés szempontjából szerintem mindenkinek jobb lenne ...