Előző
Következő
új cikk

Belföld

Révész Máriusz: át kell gondolni a szocpol rendszerét

MTI|2012. aug 02. 16:30
[A+ A-]
Átgondolná a szociálpolitikai támogatás (szocpol) rendszerét, a nyugdíjak meghatározásánál is figyelembe venné a felnevelt gyerekek számát és bevezetné a nagycsaládos-igazolványt Orbán Viktor kormányfő családpolitikai tanácsadója, Révész Máriusz, aki minderről a csaladhalo.hu portálon csütörtökön megjelent interjúban beszélt.
Révész Máriusz azt mondta: át kell gondolni a szocpol rendszerét, mert a jelenlegi feltételekkel nagyon kevesen tudják igénybe venni. Olyan feltételeket kell teremteni, hogy a családok munka mellett is szívesen vállaljanak gyereket, és ne azt érezzék, hogy ebbe bele fognak rokkanni - tette hozzá.

Kiemelte, hogy egyrészt a gyermeket nevelni képes családoknál nagymértékben ösztönözni kell a gyermekvállalást, másrészt a nehéz helyzetben lévő, sokgyerekes családok esetében meg kell teremteni annak módját: a gyerekek úgy nevelkedjenek fel, hogy hasznosan tudjanak bekapcsolódni a társadalom életébe.

Révész Máriusz azon meggyőződésének is hangot adott, hogy a nyugdíjak meghatározásánál is figyelembe kellene venni a felnevelt gyerekek számát, hiszen az ő gazdasági teljesítményük tartja fenn a nyugdíjrendszert. Kifejtette: nem arról van szó, hogy "büntetem azokat, akik nem neveltek gyereket, csupán a hasznosságát kell elismerni a gyermekvállalásnak". Most ugyanis jelentős hátrányban vannak a gyermeket nevelők, különösen az édesanyák.

"Ha azt mondom, hogy a nyugdíjrendszerben ne 42 ezer forintot kapjon a hét gyermekét felnevelő családanya, hanem kapjon mondjuk 90 ezret, akkor ő nem előnybe kerül, hanem egyszerűen csak a jelentős hátrányát mérsékeljük, amit egyébként a gyermeknevelés miatt szenvedett el" - mondta a kormányfő családpolitikai tanácsadója.

Véleménye szerint ha bizonyos családoknak nem adnak lehetőséget arra, hogy nagyobb lakásba költözzenek, akkor nem fogják vállalni a második, harmadik vagy akár az első gyermeket sem. Ezért kulcskérdés, hogyan tudják lakáshoz segíteni a gyermeket vállaló vagy vállalni kívánó-tervező házaspárokat. Kiemelte: meggyőződése, hogy meg kell találni arra a költségvetési forrásokat, hogy ezt nagyon jelentősen megerősítsék, mert ha a lakáskérdés rendezetlen, nem fognak több gyermeket vállalni a családok.

Révész Máriusz kitért arra is, hogy szeretné a miniszterelnököt meggyőzni arról: a diákigazolvány és a nyugdíjas-igazolvány mintájára be kellene vezetni az országos nagycsaládos-igazolványt.

Utalt arra, hogy a kőbányai önkormányzatnál ezt már megvalósították, és ez számos kedvezményre jogosítja a nagycsaládosokat: olcsóbban mehetnek a művelődési házakba, a színházi előadásokra, a többgyerekes szülők olyan áron vehetik igénybe az uszodát, mint a nyugdíjasok, az önkormányzat által támogatott sportegyesületeknél pedig a gyerekek 20 százalék kedvezményt kapnak a tagsági díjból.

"Azt gondolom, hogy ezt országosan is érdemes megszervezni" - közölte, hozzátéve: meg kellene határozni a minimális kedvezményeket, és aztán sportegyesületektől a szállodákig bárki beszállhatna ebbe a rendszerbe, ez számukra is jó reklám lenne - mondta Révész Máriusz.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (14)

A hozzászóláshoz .

barguzin 2012.08.03. 04:22
A nyugdíj nem politikai kérdés. Magyarországon azon a feltevésen alapul, hogy az aktív keresôk befizetései (nyudgíjjárulék) meghaladják a tényleges igényeket.De Révész Máriusz majd átgondolja. Úgy látszik elfelejtette, hogy provokáció veréssel járhat.
vaskovacs 2012.08.02. 20:09
"akkor fölösleges a nyugdíjmegállapításánál azt is figyelembevenni, hogy hány gyereket nevelt fel " Nemcsak felesdleges, hanem felháborító gondolat ez. a nyugdíj a munka után jár és nem a gyerekcsinálás után.
papa.49 2012.08.02. 19:34
Máriusz, sokkal több eszed volt mikor a turbán a fejeden volt, vajon abba tartod a gógyit!!!!!!!!!
Átgondoltam a szocpol.rendszart, (nem véletlen) és arra a megállapításra jutottam te meg a kenyéradó gazdád, meg a brancsotok halálotokig dolgozhattok közmunkán akkor se tudjátok megtéríteni a rengeteg kárt amit ennek az országnak okoztatok!!!!!!!!!! Vágod turbi?????????
Netye 2012.08.02. 18:30
Nem figyelt, mikor párt társa, eltolcsi megmondta, hogy az egykulcsos adó, már a hatodik hónapban éreztette a gyermekvállalási hajlamot!
csipkerozsa 2012.08.02. 18:18
Az Alaptörvény szerint a gyermekek kötelessége a rászoruló szülők segítése.
Ha ez így van, akkor fölösleges a nyugdíjmegállapításánál azt is figyelembevenni, hogy hány gyereket nevelt fel vki, hiszen a gyerekek is hozzájárulnak a szülők megélhetéséhez.
Az persze igaz, hogy a Fidesz vezetői között sok a nagycsaládos, és O.V. mindig a saját javára kreál törvényeket.
hohoohooo 2012.08.02. 17:14
Nahát!Máriusz felébredt!
Mikor utoljára láttam a parlamenti közvetítésben békésen szundikált,nagy család,nagy gond,nagy púp a fejen...
marath 2012.08.02. 17:13
Na most.
Elment a kerál szabadságra és jönnek az udvari talpnyalók hazudni, hogy nehogy legyen már egy kis nyugalom: Girószász, Révész, Budai....
marimama 2012.08.02. 17:08

4 gyereke van, készül a sanyarú nyugdíjas időkre, amikor nem lesz már fidesz.
karpatij 2012.08.02. 17:04


naaa, ilyen a fél-ázsiai magyar egészségügy, még egy képviselőt sem gyogyítanak meg rendesen
karpatij 2012.08.02. 17:02
bocs,

máR-Tíriusz
karpatij 2012.08.02. 17:01

a vám-ész, ill. révész mátÍRiusz, ilyet mondott vona !?!

- nem ezt verték fél-hülyére a rendőrök 2006-ban ?
mucus 2012.08.02. 16:59
Mi van? Kész az ócsai lakópark?
hiteles 2012.08.02. 16:58
Itt már megint kibújik a szög a zsákból mert már megint más f.... akarják verni a csalánt.
.Mert majd reklám fejében beszállnak a szolgáltatók a rendszerbe.
tovaris 2012.08.02. 16:42
Ez a Révész Máriusz az a Révész Máriusz, akinek beverték a pofáját a 2006-os hőbörgése idején?
Előbújt a hallgatásból ez a fidesznyikhaj?
"Családpolitikai tanácsadó" - hahahahahaha!

Megint létrejön az ONCSA?