Előző
Következő
új cikk

Belföld

Lasztovicza-ügy - Felfüggesztették a dékánt és helyettesét

MTI|2012. aug 02. 17:32
[A+ A-]
A Semmelweis Egyetem rektora augusztus 6-i hatállyal felfüggesztette Tóth Miklós dékán és Szalma László dékánhelyettes vezetői megbízását - közölte az intézmény csütörtökön az MTI-vel, azután, hogy a Testnevelési és Sporttudományi Karon lezárult az államvizsgákkal kapcsolatos szabálytalanságok gyanúja miatt indított belső vizsgálat első szakasza.
A közlemény szerint Szél Ágoston rektor a tényfeltárás nyomán a kar zavartalan működésének biztosítása érdekében hozta meg döntését, egyidejűleg Mandl József professzor személyében rektori biztost nevezett ki a kar élére.

A további belső vizsgálatot az időközben megindított rendőrségi nyomozásra tekintettel - a rendőrségi eljárás lezárásáig - a rektor felfüggesztette. Az ügy további részleteit a folyamatban lévő nyomozás miatt, illetve a belső vizsgálat végső lezárásáig az egyetem nem kívánja nyilvánosságra hozni - írták a közleményben.

A hvg.hu július 23-án azt írta, hogy ismeretlenek rendőrségi feljelentést tettek befolyással üzérkedés, többrendbeli közokirat-, illetve magánokirat-hamisítás gyanújával a Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF) idei diplomaosztóján történtekkel kapcsolatban. Az egyik érintett hallgató egy sportügyekben illetékes fideszes politikusnak, Lasztovicza Jenőnek a fia.

Az internetes oldal írásában az állt: július közepén L. J. és Gy. Zs. ünnepélyes keretek között, több tucat évfolyamtársukkal együtt átvették a testnevelő-edző szakos diplomájukat Tóth Miklós dékántól. A portál szerint a dékán is, a hallgatók is tudták: az államvizsga előtt a két egyetemistának összesen 15 jegye hiányzott az abszolutóriumhoz. A cikk állítása szerint "a dékán a saját, frissen szerzett kódja segítségével igazolta a hiányzó krediteket az intézmény elektronikus nyilvántartásában, és Hamar Pál oktatási dékánhelyettes, illetve Hrabacsik Mihály tanulmányi osztályvezető segítségével tette hivatalossá az ügyet".

Lasztovicza Jenő az MTI-nek az írás megjelenése napján cáfolta a cikkben foglaltakat, annak közzétételét jogtalannak, méltánytalannak és etikátlannak nevezte. "A fiam három évig nappalira járt, és két olyan tantárgya maradt, amelyet utána levelezőn végzett el. Vagyis ő szinte minden egyes tárgyból a levelező szinthez képest a dupláját teljesítette, ha nem többet", mert egy levelező tagozaton sokkal kevesebbet kell a főiskolán tölteni és teljesíteni is, mint egy nappalin - részletezte a képviselő. Azt is elmondta, hogy jogi lépéseket fontolgat a cikk miatt.

A hvg.hu-nál az MTI megkeresésére aznap azt közölték: csak azután reagálnak, hogy az országgyűlési képviselő dönt az esetleges jogi lépésekről.
Lasztovicza Jenő két nappal később a Veszprém megyei napilapnak így nyilatkozott: "Rendszerhiba lehet, úgy gondolom, hiszen az egyetem szabályzata szerint ha valamelyik hallgatóval gond van az államvizsga előtt, azt jelezni kell az ügyintézőnek. Ezt nem tette meg senki, engedték a diplomamunka elkészítését.
Az ötös lett, megvédte a fiam, időpontot kapott az államvizsgára. Másfél hétig készült rá, de a vizsga előtt pár nappal kapott egy e-mailt, hogy nem vizsgázhat. Úgy gondolom, sem a szülők, sem a gyerekek nem hibáztak, hiszen senki nem jelezte feléjük a hiányosságot" - mondta a Naplónak Lasztovicza Jenő.

A rendőrség közokirat-hamisítás bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a cikkel összefüggésben. Horváth Katalin Fanni, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek július 24-én azt mondta: az ügyben névtelen feljelentés érkezett a BRFK gazdaságvédelmi főosztályára.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (9)

A hozzászóláshoz .

kovachtamas 2012.08.03. 04:50
[csillag] [2012.aug.02. 19:39]

Csalás, okirat hamisítás, hatalommal visszaélés, ...

Ennyi is elég egy vádemeléshez. A két felfüggesztett pedig örüljön, hogy nem azonnal fegyelmi vétség miatt tették a kapun kívülre!

(Ez a Szalma László nem az egykori atléta?)


------------------------------------------------------------
Igen, az a Szalma László. Néhány, már régóta meglévő gondolatom:
a sport fontos dolog, csak az élsport helyett a tömegsportra kellene helyezni a hangsúlyt és a pénzeket
a pórias foci helyett az intelligensebb és egészségesebb sportágakat kellene népszerűsíteni
a sportolók fizikai állapota és képességei természetesen átlagon felüliek, a természet viszont már csak
olyan, hogy ezt ellensúlyozza és a szellemi épességeik így viszont átlag alattiak
a politika ( a régi is) csinált ezeknek a kirakatembereknek jutalomból homokozókat oszt ott a közülük
okosabbak és képzettebbek dagonyáznak, pl. dékán meg dékánhelyettes
a sportvezetői munkakörök mindig is mutyiforrások voltak: 8 elemis foci edző havi milláért,.....
schmittpali csak egy megnyilvánulása volt annak a szindrómának hogy gyenge képességű emberek egyetemi
meg egéb végzettségekkel dagonyáznak, egyébként most sem világos számomra hogy a TF vagy a TE
egyetemi vagy főiskolai végzettség-e?. Igaz a fütyülgető tornatanárnál ez mindegy...
darkvader 2012.08.02. 21:21
ha jogosulatlanul adta át a dékán a diplomát, akkor megérdemli amit kapott fityisz ide-vagy oda
csillag 2012.08.02. 19:39
Csalás, okirat hamisítás, hatalommal visszaélés, ...

Ennyi is elég egy vádemeléshez. A két felfüggesztett pedig örüljön, hogy nem azonnal fegyelmi vétség miatt tették a kapun kívülre!

(Ez a Szalma László nem az egykori atléta?)
papa.49 2012.08.02. 19:28
Persze a dékán, meg a helyettese, nem a fityiszes fax meg a gyermeke............
NEM KELLENE MÁR A BÚBÁNATOS, BÜDÖS PI...BA ELHAJTANI EZT A KOMPÁNIÁT? SZERINTEM MÁR NAGYON SÜRGŐS LENNE!!!!!!!!!!!!!!!!!
hohoohooo 2012.08.02. 19:05
"Rendszerhiba lehet,........."
Az bizony,....az Orbáncrendszer hibája..........
mailla 2012.08.02. 18:28
tompika, 1 órát bent volt és diplomájával együtt távozott, azóta diplomás!!!
stvan 2012.08.02. 18:20
Na és! Szavazza meg a 2/3 hogy a fideSSes képviselők csemetéinek szüleik jogán jár a diploma....
Szép?? uj?? világ.??....
karpatij 2012.08.02. 17:55

a dalycstompika is ott végzett
tovaris 2012.08.02. 17:46
Egymás után dőlnek ki a csontvázak a szekrényből. Egy egyetemi szintre emelt testnevelési főiskola ügyeiből.. Futószalagon.