Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Merre kormányoz kompország kapitánya?

nepszava.hu|2012. aug 05. 05:00
[A+ A-]
Orbán Viktor mostanában gyakran vizionálja a nyugat alkonyát és az országot inkább kelet felé irányítaná, jelentsen ez bármit is. Első ránézésre az általános európai pénzszűke is erre predesztinálná hazánkat, ugyanakkor hosszabb távon nem biztos, hogy mindez megtérülő "vállalkozás" lenne - mondja heti elemzésünkben Gyömöre Máté a Magyar Progresszív Intézet elemzője.
A szabadságolási szezonra fittyet hányva komor adatokkal rukkolt elő nemrég Spanyolország. Egy százalékos recesszióba süllyedt a gazdasága a második negyedévben az előző negyedévei 0,4 százalékos visszaesés után és évtizedes csúcsra, majd 25 százalékra (24,8) ugrott a munkanélküliségi ráta.

A spanyolok mellett a németekről esik a legtöbb szó a válság kapcsán, mivel az EU néhány tagországa és a külföldi kibicek szerint Berlin nem tesz eleget annak megoldása érdekében, mindenekelőtt azzal, hogy vonakodik hozzájárulni, hogy az Európai Központi Bank újra spanyol, olasz államkötvényeket vásároljon, nem beszélve az ellenállásról, ami a németek a közös európai kötvények és az újabb megemelt segélycsomagok ellen fejtenek ki.

A valóságban azonban a német elkötelezettség az eurózóna és az euró megmentésére változatlan, nem csak azért, mert Angela Merkel az olasz és a francia kormányfővel közösen igyekezett ezzel kapcsolatban minden kételyt eloszlatni, de azért is, mert ez Németország elementáris érdeke, ami mindennél komolyabb biztosíték a tényleges német elkötelezettségre.

A német Allianz biztosítótársaság vezető közgazdásza Michael Heise számításai szerint a Görög távozás az eurózónából és ezzel annak esetleges felbomlása a német jóléti társadalom végét jelentené, mivel egy negyedével vetné vissza a német ipar teljesítményét öt éven keresztül. Húsz százalékos export visszaesést idézne elő az ország valutájának, az esetlegesen visszaállított német márkának a 15-20 százalékos felértékelődése miatt.

Ma Magyarországon kormányzati szinten is divatos a nyugati világ hanyatlásáról és a kelet fellendüléséről beszélni - mondja Gyömöre Máté -, erre a miniszterelnök is rendre utal (bár azt azért érdemes kiemelni, hogy a válság előtt, amikor a "nyugati világot" általános konjunktúra jellemezte, még a nyugathoz tartozás fontosságát hangsúlyozta), hiszen az eurozóna, és emiatt az Európai Unió is komoly gazdasági és politikai krízist él át. Logikusnak tűnik tehát, hogy egyfajta előszobaként, tranzitországként az ázsiai export Magyarországon keresztül folyjon.

Első ránézésre az általános európai pénzszűke is erre predesztinálná hazánkat, ugyanakkor hosszabb távon nem biztos, hogy mindez megtérülő "vállalkozás" lenne - véli az elemző. A magyar cégek, főleg a magyar kis- és közepes vállalkozások legfőbb exportpartnerei az Európai Unióban, elsősorban Németországban vannak. Ráadásul az EU-n belüli kereskedés előtt nincsenek olyan adminisztratív akadályok, mint amilyenek az ázsiai partnereknél vannak. Arról nem beszélve, hogy a gyors növekedési ütem egy idő után lassul, különben a növekedési "lufi" kipukkad - hívja fel a figyelmet Gyömöre Máté.

Erre utaló jelek egyébként Kína esetében már vannak, bár a kommunista országból nehéz megbízható adatokhoz jutni, annyi látszik, hogy az ingatlanszektor gyors felfutásának nem feltétlenül volt meg a pénzügyi alapja. Itt elérkeztünk egy újabb problémához, jelesül, hogy az ázsiai országok, és a főbb partnernek szánt Kína átláthatósága, adataik hitelessége közel sem akkora mértékű, mint nyugati partnereinké - magyarázza a Magyar Progresszív Intézet munkatársa.

Összességében tehát elmondható, hogy jelenleg tényleg nehézkes a nyugati partnereinkkel való kereskedés, valóban megfigyelhető ott (és emiatt hazánkban is) válság, azonban az ország "keletre állítása" hosszú távon nem feltétlenül váltaná be a hozzá fűzött reményeket. Arról nem beszélve, hogy ehhez vonzó és kiszámítható gazdasági környezetre lenne szükség, ami egyelőre az egyik legnagyobb kihívás a költségvetési lyukakat ad hoc adókkal betömő kormányzat számára.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (37)

A hozzászóláshoz .

tovaris 2012.08.07. 17:44
[hungaria] [2012.aug.06. 14:39]

Mi van nácikám, felkapta az iszapot? Nem baj, ez volt a szándékom. Mindenesetre, amikor reggelente árpádsávos turulmadárszart reggelizik, ne felejtse el legalább félóráig döngetni a mellét nemzeti színű féltéglával, mert még kipotyog magából az a marha nagy hazaffyság.
Kohasz 2012.08.06. 15:59
Irány India, irány az őshaza, a Pandzsáb.
hungaria 2012.08.06. 14:39
tovaris] [2012.aug.05. 21:22]

Ha nem ide való akkor ne itt akarja megjátszani a bazárit és nem itt akarjon okoskodni.Ha nem magyar akkor ellehet vonulni és azt tegezek akit karok.A magyar nem kért sosem azokból akik nem ide tartoztak de ne,hogy már mi költözzünk el a saját hazánkból,mert te nem vagy méltó a saját hazádhoz.Menj azt köhögj máshol és ne avatkozz bele a csámcsogásoddal ennek az országnak a problémáiba.Nagyképű germán.Erről ennyit.
tovaris 2012.08.05. 21:22
[hungaria] [2012.aug.05. 20:08]

Nem hiszem, hogy Önnel vitattam e témában polémiát, ezen felül ne tegezzen.
Mutasson egy szót, amit véletlenül nem magyarul írok le. Német származásom ellenére úgy érzem, hogy jobban tudok magyarul, mint akik itt magukat mély-, ill. "igazi" magyaroknak tartják. Akár Hungária, akár nem....
csillag 2012.08.05. 20:55
Olvasva a cikket, humoristánk poénja jut eszembe. Kezében egy szabásmintával, a belvárosban a járókelőktől érdeklődött: El vagyok tévedve! Segítsen!
A sok segíteni akaró nem is vette észre, hogy az elétartott "térkép" nem is az valójában.
Ugyanezt állítja a Nemzetvezető. A mi irányunk jó, és csak ez a jó! De a térképe mást mutat. A gond az, hogy mindenki tudja, csak ő nem.
Itt kell még megemlítenem, hogy a nyugati típusú kapitalizmus az olyan alakulat, amit a mai magyar gazdaságvezetés nem tanulmányozott kellő gondossággal. Ha tanulmányozta volna, feltétlen el kellett érkezzen egy nagy magyar gondolkodóhoz. Műveiben minden olyan kapitalista kelléket tanulmányozott, amitől az előre haladt és annak sarkalatos kelléke. Ajánlom a tisztelt Nemzetgazdasági Minisztérium minden vezetőjének, miniszterének és a Fidesz teljes parlamenti képviselő testületének. A szerző - bár egy kicsit avultnak tűnik a neve - gróf Széchenyi István.
A naplójában előre megjósolta a mai magyar állapotokat. Ennek 160 éve.
Az érintettek pedig szégyelljék magukat.
hungaria 2012.08.05. 20:08
[tovaris] [2012.aug.05. 12:41]

Akkor tanulj meg te is magyarul irni.
SZUKARNO 2012.08.05. 19:44
Merre kormányoz Orbán? Haza! Nem a magyar hazáról van szó természetesen ! A felcsuti és még ki tudja milyen egyéb családi és pártnak álcázott tulajdonú -hazai és külföldi- birtokokról, vagyonokról. Mi meg gyártjuk a zseniálisabbnál zseniálisabb elméleteket, ami annyira szórakoztatja, hogy a pszihiátriát lassan már ki is hagyhatja! Nem kellene nagyon megerősíteni abbéli véleményét,hogy megragadtunk a félázsiai szellemi szinten.( Elnézést az üzbégektől,kazahoktól,azeriektől. Viktorunk a 2600 évvel ezelőtti- ott kóborló- magyarok képességeire tett szerény utalást.A tudományos alátámasztás természetesen a Professzorok Batthyány Körére vár) HAJRÁ MAGYARORSZÁG!
okular 2012.08.05. 17:26
Jimipapa, tényleg nem tudod milyen az álbaloldali; hát olyan mint az álelvtárs!

Hagyd el Barka, a skót felföldön bizonyára vészesen ritka a levegő! Oxigénhiányos !
Barka 2012.08.05. 14:21
Aki ostoba, az az is marad.
A Mc_Neel félék csoportja!
Az irány pedig egyértelmű!
A szakadékba.
jimipapa 2012.08.05. 13:36
[tovaris] [2012.aug.05. 12:43]
[Mc_Neel] [2012.aug.05. 11:58]
Álbaloldali média? Az meg mi?"""""""""""""""

A sutyerák neel találmánya !
tovaris 2012.08.05. 12:43
[Mc_Neel] [2012.aug.05. 11:58]

Álbaloldali média? Az meg mi?
tovaris 2012.08.05. 12:42
[Mc_Neel] [2012.aug.05. 11:58]

OFF!
Nem a Gyurcsányról van szó.
tovaris 2012.08.05. 12:41
[ferooo1] [2012.aug.05. 11:22]
tovaris
nem tudtam ez a forum a magyar tanároknak találták ki
azt az embert aki tisztelek majd nagy betűval irok férgeket nem fogok a te kedvedért sem


Nem tudtam, hogy ezt a fórumot a magyar tanároknak találták ki.
Azt az embert, akit tisztelek, majd nagy betűvel fogom írni a nevét, férgeket nem fogok nagy betűvel írni az Ön
kedvedért sem.

Remélem, érzi a különbséget? Azonkívül, hogy megkérem a tegező hangvétel mellőzésére, próbáljon meg normálisan írni - nem az én kedvemért - hanem az olvasók kedvéért.
Aki nem tud helyesen magyarul írni, az nem magyar.
azt az embert aki tisztelek majd nagy betűval irok férgeket nem fogok a te kedvedért sem
roly46 2012.08.05. 12:28

[nagymami]! Ennek a szerencsétlen agyament [Mc_Neel]-nek a szellemi kapacitása nagyon alacsony. Tőmondatokban megfogalmazott értelmet sem tud felfogni, akik ismerik őt, ezt már régen tudják róla.
nagymami 2012.08.05. 12:13
[Mc_Neel] [2012.aug.05. 11:58]

Elolvastam az ajánlott cikket. Annyit fűznék hozzá, hogy a Gyurcsány kormány az általa elintézett IMF hiteltől több mint 8 ezer milliárd Ft-ot hívott le válságkezelésre, addig az Orbán kormány több mint 14 ezer milliárd Ft-ot hívott le 2010 márciusától, 2011 decemberéig úgy, hogy a szabadpiacról is intézett keleti hiteleket az állam finanszírozhatósága céljából
Mc_Neel 2012.08.05. 11:58

Kis adalék, mielőtt az álbaloldali média teljesen elzsibbadna saját ostobaságától, meg a konstruált hülyeségeitől:

http://www.piacesprofit.hu/gazdasag/kockazatos_amokfuto_gazdasagi_kiserlet_zajlik.html
szalkai 2012.08.05. 11:30
Nagy hülyeség a keleti /távolkeleti és a nyugati/európai gazdasági kapcsolatok szembeállítása. Szerintem Németország jelenlegi kivételes gazdasági erejét elsősorban a távolkeleti , másodsorban a dél-és kelet-európai gazdasági kapcsolatainak köszönheti. Kár, hogy ezek a viszonyok 19-20 századi gyarmattartó országora emlékeztetnek.
Nem választani kell köztük, hanem a német példához hasonlóan azt megtalálni, hogyan lehet mindkettőből profitálni.
A Szovjetúnió esetében nem szabad elfelejteni, hogy a keleti blokkon belül Magyarország a 3-4 fejlett, egyes területeken a legfejlettebb ország volt, az akkori gazdasági lehetőségek ma, amikor a tőkeerős európai, amerikai és távolkeleti cégek sorba állnak sohase fognak visszatérni .
Kína várhatóan a következő 1-2 ötéves terv alatt töretlenül fog tovább fejlődni, szerintem a belső területek lehetőségei és a növekvő belső piac segít helyettesíteni a tengerparti területek túlfejlődéséből (ingatlanlufi) és a jüan felértékelése miattti fellépő export veszteségeket.
jobbb 2012.08.05. 11:24
Akkor most ki a kapitány?
jobbb 2012.08.05. 11:23
Továbbra is egy 38 éves ember kezeli az adósságunkat


Érdekesség, hogy a Templetonnál lévő magyar állampapírok tetemes részét továbbra is a mindössze 38 éves Michael Hasenstab kezeli, hiszen ő a portfoóliókezelője a Templeton Global Bond Fundnak, illetve a luxemburgi Templeton Global Total Return Fundnak is. Az említett jelentős magyar kitettséggel rendelkező alapok közül a Franklin Strategic Income Fund lóg ki, melynek kezelője Eric G. Takaha.