Előző
Következő
új cikk

Belföld

Elverték és elhazudták a nyugdíjunkat - Mesterházy Attila írása

Népszava|2012. aug 05. 14:59
[A+ A-]
Egyre kevesebben lepődnek meg azon, ha a Fideszt hazugságon érik. Kevesebben tudnak egy másik fideszes jellegzetességről: a sunyiságról.
Holott, a parlamenti munka során az ellenzéki képviselők gyakran szembesülnek azzal, hogy csak mellékesen derülnek ki alapvető fontosságú tények. Például, a kormány valódi lépéseit csak az angol nyelvű verzió tartalmazza, egy törvény szövegében teljesen más területekre vonatkozó szabályozást rejtenek el, vagy egyszerűen elhallgatni próbálnak döntéseket.

Ez a sunyiság lepleződött le, amikor egy napilap kérdésére adott válaszból kiderült: az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem tervez változtatásokat a nyugdíjrendszerben. Az ártalmatlannak álcázott közlés lényege az, ami nincs benne: a minisztérium szót sem ejtett az egyéni nyugdíjszámlák létrehozásáról.

2010-2011 fordulóján a kormány szétverte a hárompilléres nyugdíjrendszert, megzsarolta tulajdon polgárait, hogy azok elmeneküljenek a magán-nyugdíjpillérből, majd az állam elnyelte hárommillió ember megtakarítását. A kormány azt ígérte: nem kell aggódni, mert a megtakarítások megmaradnak, csak éppen az állam sáfárkodik majd velük a megbízhatatlan pénzpiacok helyett. Ez az, amihez nélkülözhetetlenek volnának az egyéni számlák.

Giró-Szász András egy interjúban azzal védekezett, hogy az egyéni számlák kialakítására idén ugyan nem kerül sor, de később meg fog történni. Csakhogy a napilap kérdése kifejezetten úgy szólt, hogy ebben a ciklusban tervez-e változtatást a nyugdíjrendszerben a kormány. Erre jött az a válasz az EMMI-től, hogy nem. A sikertelen kormányszóvivői magyarázkodást követően a kormányzati sajtófelelősök arra hivatkoztak, hogy egyéni számlák mindenképp lesznek, hiszen erre törvény kötelezi az illetékeseket. Mintha nem tudnánk, hogy a Fidesz számára a törvények kevesebbet érnek, mint a papír, amire nyomtatják őket.

A kabinet süketelése helyett vegyük sorra a tényeket.

1. Törvény ugyan van az egyéni számlákról, több mint egy éve fogadta el az országgyűlés. Ám azóta sem jelölték ki azt a kormányzati szervet, amely felelős az egyéni számlák rendszerének kidolgozásáért.

2. A Fidesz akart már svéd modellt, meg német pontrendszert. Szó volt a nyugdíjak megadóztatásáról, meg arról is, hogy a többgyerekesek több nyugdíjat kaphatnak,a gyerektelenek meg büntetést. Minden ötlet elhalt (szerencsére), ami arról árulkodik, hogy a kormány úgy számolta fel a hárompilléres rendszert, hogy fogalma sem volt, mit állít a helyébe. Ma sem tudják, talán nem is érdekli őket, miből és hogyan fizetünk majd nyugdíjakat tizenöt-húsz év múlva.

3. A kormány máris késésben van. Selmeczi Gabriella tavaly azt ígérte, hogy 2012 tavaszára meglesznek az egyéni számlák. Mi több, főnöke, Orbán Viktor 2011 végére ígérte az egyéni számlákat! Hol vannak? Ezt nem foghatja az "elmúltnyócévre": ő találta ki, a saját ciklusában. Kizárólag ő a felelős azért, hogy nem történik semmi.

4. Sajnos nyomós oka van annak, hogy a kormány letett az egyéni számlák kialakításáról. Nincs mit vezetni rajtuk. Az államadósság törlesztésére hivatkozva költötték el a nyugdíjvagyon nagy részét. A szörnyű valóság azonban az, hogy az adósság nem csökkent, és a pénz sincs már meg. A kormány először hazudott az embereknek, amikor azt állította, hogy a magán-nyugdíjpillér rosszul működik. Aztán megzsarolta az embereket, hogy a többség kilépjen ebből a pillérből. Majd ismét becsapta őket, mert nem megőrizte a pénzüket, hanem rekordidő alatt felelőtlenül felélte és ostoba gazdaságpolitikája finanszírozására fordította.

Az erőforrás tárca most arra büszke, hogy egyensúlyba hozta a nyugdíjkasszát. Csakhogy ez megint pusztán játék a szavakkal. Bizonyos kiadásokat kiemeltek a nyugdíjkasszából és áttettek máshova, illetve emberek százezreit kilökik a nyugdíjrendszerből. A probléma tehát nem oldódott meg, csak átalakult, vagy másutt jelentkezik. Például azoknál a rokkant embereknél, akiknek az ellátását csökkentik ugyan, de elhelyezkedni nem képesek, legfeljebb az éhbérért végezhető közmunka várja őket. Valódi munkahely ugyanis nincs a kormány által létrehozott befektetés-ellenes gazdasági környezetben.

Két év alatt nemhogy nem kerültünk közelebb a mai dolgozók nyugdíjának stabilizálásához, de távolodtunk a megoldástól. Az emberek szegényednek, ezért önkéntes megtakarításra egyre kevésbé van módjuk. Az államnál lévő pénz pedig nincs biztonságban, amíg hatalmon van a Fidesz.

A Fidesz hatalmának a végét azonban már kristálytisztán látjuk.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (85)

A hozzászóláshoz .

netuddki 2012.08.08. 10:20
[Arady] [2012.aug.08. 05:32]
2010 májusában stabil állapotban,nemzetközileg elismert eredményekkel vették át az országot.Sajnos a dilettantizmus,a pökhendiség,a fityeSS felhalmozott sok milliárdos tartozása,a felelőtlen nyilatkozatok következménye volt a 3000 milliárdos lopás,amiért még a választások előtt harcosan kiált szájártó,hogy el a kezekkel a mnyu,.tól.Csak azt nem tette hozzá,hogy majd mi ellopjuk.A háromszoros bóvli kategória,a gazdaság leállása,az államadósság növekedése,a befektetők kivonulása nem éppen a sikerekről szólnak.
jimipapa 2012.08.08. 08:41
[Arady] [2012.aug.08. 05:32]

A lopás az lopás akárhogy szépíted !
A nagy kérdés : hol a lé ? mire költötték ? ??????????

Barátságal , Jimipapa !!!!!!
Arady 2012.08.08. 05:32
tovaris] [2012.aug.06. 17:25]
[Arady] [2012.aug.06. 02:43]
[HorvathJanos] [2012.aug.06. 08:39]

Elolvasták az Önökét megelőző beírásokat is. Mert miről is vitatkoznak?

Kedves tovaris olvasótársam!

Én nem a pro és kontra hangú pártszimpatizánsok vagy ellenfelek hozzászólásaihoz szóltam - a közösségi lét puszta élvezetér ilyen komoly témában soha nem gyakorolnám..
A cikkhez bátorkodtam hozzászólni ami mögött számos sunyiság és hazugság van.

Csak megjegyzem: a MNYP nélkül nem működött volna az állam az einstand elkerülhetetlen volt. Az MSZP (és Bajnai úr) sarlatánsága miatt. Ezt nem cáfolta meg senki. (Nem is lehet sajnos a tényekkel szembemenni) Az si egy mantra, hogy át kell alakítani a rendszert. Nem kell. A - valódi és független - szakértők szerint a mai europai gazdasági rendszer simán el tud tartani 10 embert ha ebből 2 dolgozik. A többi spekuláció és a közbeszéd manipulálása. (ez a neoliberális rendszer, ami 22 éve fennáll meg fog szűnni, és az európaihoz leszünk kénytelenek csatlakozni, mivel ez működésképtelen ha van megszorítás, ha nincs)

Mindezekért szerintem hiba volt Mesterházy úrnak ebben megszólalni. Más tárgyat kellett volna választani, attól függetlenül is hogy ezzel a "lopással" lehet dobpergést csinálni az MSZP szimpatizánsok körül.
Olyan témát kellett volna választani, ami nem az MSZP kormányzás okszerű következménye, amit meg lehet védeni. Ezt nem lehet, hiába szeretnék Orbánra tolni mert a szerepük elvitathatatlan az ügyben.. Sajnos.

Barátsággal:
Arady
homepictures 2012.08.07. 16:53
A tiedet nem kedves M A. Te ugyanis politikus vagy, es amint azt SP peldajan lattuk politikusnak minden jar elete vegeig ha csalo gazember akkor is (sot, akkor jar csak igazan sok). Szemben az egyszeru halandokkal, akik lassan kauciot kell fizetniuk azert hogy alkalmazzak oket, nemhogy vegkielegitesrol almodjanak.
kockazat1 2012.08.07. 11:27
Lenyúlás után folyik a dúskálás pld.:
- háromszorosára duzzadt a miniszterelnökség létszáma, miközben a létszám stop, bér befagyasztás, leépítés zajlik a közszférában,
- az év első felében 412 millió Ft ment a személyi állománynak (tavalyi évben összesen 645 millió Ft /fejenként 1.6 milka/
- tízszeresére emelkedett a költségtérítések összege,
- jövőre az 5.7 milliárd helyett 9 mrd az előirányzott működési költség,
-óvoda, bölcsöde, egészség kiemelten támogatva,
+ TEK (? Mrd)
+ Kövér házőrsége 349 főre 407 ezer Ft /fő
+ A kormányfőnek "saját" költségvetési kerete lenne?
(az idei büdzsében nincs ilyen fejezet,. - vagy ez a központi költségvetés általános tartaléka?

Orbán a választás előtt ilyesmit mondott: van itt pénz, arra amire kell, már mint neki..
Már ekkor megcélozta a nyugdíj területét

A görbelábú egyszer azt mondta: "El lehet zavarni a kormányokat, ha nem tetszik a ténykedésük." Itt van az ideje...,
antonio 2012.08.07. 00:27
[corsac] [2012.aug.06. 22:09]

:DD


Ez jó!!!
corsac 2012.08.06. 22:09
[antonio] [2012.aug.06. 21:01]
...Én inkább a defenesztrációt javasolnám, régi cseh módszer...

Ahh... a csehek remek módszere!
Csak az a baj, hogy nálunk nem működik.
Horváth Balázs részegen sem volt képes kiesni az ablakból a taxisblokád idején.
Hát akkor mit várjunk most?

antonio 2012.08.06. 21:01
[corsac] [2012.aug.06. 00:08]

Igazad légyen!!!
Én inkább a defenesztrációt javasolnám, régi cseh módszer...
HorvathJanos 2012.08.06. 18:46
[tovaris] [2012.aug.06. 18:28]
Nincs semmi baj! Nagyon örülök annak, amikor találkozunk! Ajánlom a hozzászólásaim elolvasását és továbbra is várom a véleményeket.
kockazat1 2012.08.06. 18:41

A görbelábú egyszer azt mondta: "El lehet zavarni a kormányokat, ha nem tetszik a ténykedésük." Itt van az ideje...,
tovaris 2012.08.06. 18:28
[HorvathJanos] [2012.aug.06. 18:06]

Elnézést, nekem úgy tűnt, hogy olyan dolgokon vitatkoznak, amit már megcsócsáltak az elején...Elnézést, ha tévedtem volna...
HorvathJanos 2012.08.06. 18:06
[tovaris] [2012.aug.06. 17:25]
Én a cikkek többségét elolvasom. Nem vitatkozom, csak leírom a véleményemet. Szeretem a konkrét kédéseket és a konkrét válaszokat.
homepictures 2012.08.06. 18:03
hova az ordogbe tunt egy egesz napi hozzaszolas allomany?
ArpadRudolf 2012.08.06. 17:33
Mesterházi Úr!
Önnek nem tanulmányokat kell írnia, hanem mozgósítania kell.
De Ön "ázsiai sarjadékok" képviselője, hogy hallgatott egy ilyen, az egész magyarságot érintősértésre ?
tovaris 2012.08.06. 17:25
[Arady] [2012.aug.06. 02:43]
[HorvathJanos] [2012.aug.06. 08:39]

Elolvasták az Önökét megelőző beírásokat is. Mert miről is vitatkoznak?
HorvathJanos 2012.08.06. 15:57
[wizes] [2012.aug.06. 14:40]
[HorvathJanos] [2012.aug.06. 12:43]
Szélmalomharc.
:((
NAGYON JÓ!
Na azt kellene a politikában is megteremteni, mint a szélkerekekknél. Bármilyen irányból fúj a szél, a szélkerekek mindig egy, a helyes irányban forognak.
Az is igaz "Ha nem fúj a szél, nem forog a Dorozsmai szélmalom."
wizes 2012.08.06. 14:40
[HorvathJanos] [2012.aug.06. 12:43]

Szélmalomharc.
:((
HorvathJanos 2012.08.06. 12:43
[wizes] [2012.aug.06. 12:12]
Én nem vagyok hivatalos szakértője a "nyugdíj" témának, csak szenvedő alanya. De vagyok az-az ember aki a végtelenségig kűzd egy szebb és jobb jövő érdekébe, melyben Magyarországon az "EMMB" Emberek Mindenkori Megélhetése Biztosított.


wizes 2012.08.06. 12:12
[HorvathJanos] [2012.aug.06. 11:51]
o)
ok!!

A témában benne voltam aktívan, sajnos a kezdetekkor látszottak a hibák, sokat hőzöngtem miatta de az elképzelés és a rendszer jó lett volna, a kivitelezésbe hiba csúszott, mert a törvénykezést félbehagyták, és ez politika független hiba, mert a fidesz nem javított rajta, sőt, aztán a szocik sem, hagytak mindent, pedig a törvények nem voltak jól kidolgozva, tapasztalatokat be kellett volna építeni újabb törvényekbe, vagy módosítani kellett v olna.
A legrosszabb megoldás a felszámolás volt ráadásul Alkotmány ellenesen, erőszakkal.
Nagyon nagy kárt okoztak az országnak és polárainak.
HorvathJanos 2012.08.06. 11:51
[wizes] [2012.aug.06. 10:57]
Biztos vagyok benne, hogy közöttünk nincs és nem is lesz soha semmi baj!
Az biztos, hogy a téma nem is olyan egyszerű, sok türelmet, kitartást igényel.
Ezt kívánom neked és mindenkinek.