Előző
Következő
új cikk

Belföld

Négymillió szavazót akarnak kizárni

Népszava|2012. aug 06. 05:05
[A+ A-]
Tovább súlyosbítják az előzetes feliratkozás tervei miatt felmerült alkotmányossági aggályokat azok a kiszivárgott tervek, melyek újabb sorozatos alaptörvény- és nemzetközi egyezménysértéseket vetítenek előre a választási rendszer átalakításá-ban. Tóth Zoltán választási szakértő szerint ilyen súlyos jogállamellenes lépések után a gyer-mektelen nők szavazati joga lehet a következő, amit elvesz az Orbán-kormány. Sólyom László volt államfő keményen bírálta Orbánék terveit.
Nemcsak az alaptörvényt, hanem a nemzetközi egyezményeket is súlyosan sértik azok a kiszivárgott, illetve Orbán Viktor által ismertetett fideszes elképzelések, amelyekkel a tavalyi választójogi törvény révén már amúgy is aránytalanná tett választási szisztémát kizárólag saját hatalmi érdekei szerint torzítaná a kormánypárt. A kormányfő a napokban jelentette be, a Fidesz elnöksége eldöntötte, hogy a voksoláson csak az vehet részt, aki korábban, egy bizonyos határidőig jelezte választási szándékát.

Csakhogy az alaptörvény szerint "az országgyűlési képviselőket a választópolgárok általános és egyenlő választójog alapján, közvetlen és titkos szavazással, a választók akaratának szabad kifejezését biztosító választáson, sarkalatos törvényben meghatározott módon választják". Ráadásul az alkotmány nemcsak ezzel biztosítja, hogy a közhatalom forrása a nép maradjon, hanem azzal is, hogy kiköti: "minden nagykorú magyar állampolgárnak joga van ahhoz, hogy (...) választó és választható legyen."

Márpedig ezt az alapjogot nem lehet egy alacsonyabb szintű jogszabályban korlátozni, így nyilvánvaló, hogy a Fidesz terve, miszerint a választási eljárásról szóló új jogszabályban határidőhöz kötött feliratkozáshoz, azaz elmulasztása esetén jogvesztéssel járó előzetes regisztrációhoz kötnék a részvételt, több ponton sérti az alaptörvényt, illetve a nemzetközi egyezményeinkben vállaltakat.

Az ENSZ alapító okmányaiban például világosan szerepel az általános és egyenlő választójog elve, amelybe nem fér bele, hogy a választásra jogosultak teljesen elveszítsék a népakarat közvetlen kifejezésére szolgáló voks-jogosultságukat.

Noha a parlament még nem döntött a törvényről, a kormányfő már közölte: "aki választani akar, annak előzetesen fel kell iratkoznia. Vita már csak azon van, hogy számukra kötelezővé tegyék-e a szavazást vagy sem". Az Origo-hoz kiszivárogtatott tervek mindezt azzal tetézték, hogy a Fidesz oly módon tenné kötelezővé a választást a regisztráltak körében, hogy eltiltanák a következő választástól azokat, akik a regisztráció ellenére távol maradtak a voksolástól.

Egyértelmű ugyanakkor, hogy egy demokratikus alapjog gyakorlásától alkotmányosan nem lehet eltiltani senkit, így gyakorlatilag értelmezhetetlen a kormánypárt idevágó terve.

Az már tavaly felháborodást váltott ki, hogy a nemzetiségi és határon túli névjegyzékbe kényszerűen regisztrálóknak miért nem egyenlő a választójoga a magyarországi lakóhellyel rendelkezőkével. Az Áder János mai államfő által kiötlött választójogi törvény szerint ugyanis ezek a polgárok már csak az országos listára, illetve a nemzetiségiek még saját egyéni jelöltjeikre is voksolhatnának, szavazatuk azonban a parlamenti mandátumarányok eloszlásakor matematikailag nem érhet majd ugyanannyit, mint a "sima" választóké.

Ezt egyébként már a Velencei Bizottság is kritizálta, ám a kabinet nemhogy kiegyenlítette volna, inkább tovább "hámozná" a választójogot, hiszen - a kiszivárgott tervek szerint - felmerült az is, hogy a külföldön dolgozó magyarok, ha nem jönnek haza a választásra, a határon túliakhoz hasonlóan csak pártlistára szavazhatnának 2014-től, ahogy azok is, akik itthon, de lakóhelyüktől eltérő körzetben adnák le voksukat. Ezzel megakadályozná az átjelentkezéseket a Fidesz, pedig sajtóhírek szerint 2010-ben még szervezetten alkalmazta ezt a módszert.

Borzalom - értékelte tömören a kormánypárt terveit lapunknak Tóth Zoltán. A választási szakértő szerint semmi más célja nincs a Fidesz elnöksége által kiötlött terveknek, mint hogy javaik után jogaikból is végleg kisemmizzék az embereket, és "alanyból tárggyá degradálják őket". Ilyen rendszer a világon sehol nincs, ezekkel az intézkedésekkel a választójogosultak számát 8 millióról tudatosan 4 millióra csökkentik - emelte ki. Tóth szerint mindez a demokrácia intézményrendszerének felforgatása, egyszerűbben szólva a demokrácia sárba tiprása, és innen már csak egy lépés, hogy a gyermektelen nőktől is elvegyék a szavazati jogot, mint 1936 előtt, a Fidesz-kabinetnek úgyis e kor iránt van nosztalgiája.

Tóth kiemelte: ne gondja senki, hogy nem módosítja az alaptörvényt a Fidesz-KDNP egyetlen nap alatt, amennyiben arra van szüksége egy újabb kormányciklushoz. A szakértő szerint ma Magyarországon parlamentáris diktatúra van, így a kormánypártoknak nem esik nehezére áthágni vagy átírni az alkotmányos szabályokat. Kérdésünkre ugyanakkor elmondta: még így is látja értelmét az ellenzéki összefogásnak. "Nem lehet csak csendben tűrni, el kell menni regisztrálni, el kell menni választani, el kell menni, és a jogfosztó Fidesz ellen kell szavazni" - fogalmazott.

Megbukott az amerikai hasonlat

A kormánypártok és híveik érvrendszere szerint az Egyesült Államokban működik a tervezethez hasonló választási regisztrációs folyamat. Csakhogy - mint Tóth Zoltán kiemelte - "annak valójában semmi köze ehhez a rémálomhoz", már csak azért sem, mert ott akár az utolsó pillanatban is fel lehet iratkozni. Itthon erre nem lenne lehetőség, határideje lenne a regisztrációnak. Egyébként az amerikai hasonlat már csak azért sem életszerű, mert az Egyesült Államokban a választói regisztrációra egyetlen okból van szükség: mert ott nincs országos, a teljes lakosságot felölelő népesség-nyilvántartás, vagyis választói regiszter csakis egyéni, önkéntes regisztráció útján állítható össze.

Mára azonban könnyíti a helyzetet, hogy alapvetően csak egyszer kell regisztrálni, hacsak az ember nem költözik más államba. Ma már ugyanis az amerikaiaknak a jogosítvány kiállításakor (17 éves korukban) kérhető a választási névjegyzékbe való regisztráció, így soha többé nem kell külön jelezniük választási részvételi szándékukat. Tóth szerint ráadásul az Egyesült Államokban kizárólag azért van szükség a regisztrációra, mert a választók lényegében a feliratkozással adnak hatalmat az elektoroknak, akik később megválasztják az elnököt. Amerikában ugyanis nem közvetlenül az állampolgár választ, hanem az elektorok.

Sólyom is "beszólt"

Kemény kritikát fogalmazott meg a jelenlegi kormánypártokkal szemben Sólyom László. A volt köztársasági elnök - az Origo tudósítása szerint - bírálta "a Fidesznek kedvező módon átírt" választási törvényt, illetve az alaptörvénybe és az emberi jogok európai egyezményébe ütközőnek nevezte az előzetes feliratkozásról szóló terveket.

Sólyom úgy vélte: az alkotmányos kultúra nemcsak a törvényhozásban, hanem a kormányzásban is odaveszett, "gőzerővel, kíméletlenül folyik mindennek az átalakítása", de "a politikai és gazdasági hatalom bebetonozásán és központosításán túl legfeljebb pillanatnyi, taktikai célok ismerhetők fel. (...) Nem lehet belátni, hogy az egyes intézkedésekhez valóban szükség volt annyi rombolásra, sérelem okozására, nemzetgazdasági veszteségre, amennyi történt".

Cél az egyeduralom

Jelenlegi választójog - Fideszes tervek

Általános - Előzetes regisztráció, határidő kikötésével
Titkos - Kormányhivatalokban történő feliratkozás
Közvetlen - Regisztráltaknak kötelezővé tett részvétel, eltiltással
Egyenlő - Külhoniaknak és külföldön tartózkodóknak fél voksa

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (76)

A hozzászóláshoz .

homepictures 2012.08.10. 07:45
[kockazat1] [2012.aug.09. 20:13]

Ha figyelmet szenteltel volna a hozzaszolasaimna, akkor tudnad, hogy hasonloan velekedunk a kormany tevekenysegerol, annyi kulonbseggel, hogy en radikalisabb vagyok, es ha ugy tetszik teszek is valamit a forumra irogtason tul. Hallottal mar polgari engedetlensegrol?
De nem ezert horkantam fel. Azert, mert sulyosan ledegradalo jelzoket hasznaltal ram, es a tobbiekre ismeretlenul.
Nem azt mondtad gerinctelen, hanem azt hogy hianyzik belolunk a gerinc. Nem azt irtad, hogy becstelenek vagyunk, hanem azt hogy a "mi fajtank" keptelen becsulet fogalmanak felfogasara.
Nezz egy kicsit magadba, ha valaji ilyeneket allitana rolad megis mennyire hoborognel?
Egy szimpla "bocs" eleg lett volna azt hiszem mindenkinek. de inkabb beigazolod a mondast: "az okos megvaltoztatja a velenyet, a buta soha"
kockazat1 2012.08.09. 20:13
homepictures]
"Négymillió szavazót akarnak kizárni"
Ez a hatalmi arrogancia nem illik be a normális világról alkotott felfogásomba
Az elején [tiribesi]csúsztatott mondására, hogy el lehet menni - símán reagáltam:
„Én itthon vagyok és maradok!
Nem mentem sem akkor, sem most!”
Indokoltam, rövidített tényeket és egyben érveket idézve a kormány elmúlt közel 2.5 évi ámokfutásából.
Én tudom mert követtem, hogy mindegyik mögött milyen hazugságok, sanda, félrevezető szándékok húzódtak.
Ezzel a becsapós stílussal értek el 2/3-ot!
Így etették a zembereket.
UGYANAZON A NÉGY MILLIÓ SZAVAZÓRÓL VAN SZÓ, AKIK A NÉGY MILLIÓ LÉTMINIMUM ALATT ÉL!!!
Én csak súrolom ennek a határát, de velük vagyok!
Körülöttem élnek, sanyarú körülmények között.
Rokonaim, barátaim, volt munkatársaim, szomszédaim, ismerőseim stb.
A DEMOKRÁCIA, A JOGEGYENLŐSÉG, A SZOLIDARITÁS, A BECSÜLET, A GERINCESSÉG, A KIÁLLÁS, A HUMÁNUM STB. EBBEN VETÜLETBEN MERÜLT FEL
ARRA UTALTAM, HOGY EZEK A FOGALMAK HIÁNYOZNAK AZ ÖNÖK MEGNYILVÁNULÁSAIBÓL.
És egyre többen vannak.
Már pedig ezek hiányában, összefogás nélkül nem lesz kormányváltás.
Aki pedig nem is akar, annak ez így jó.
Annak normatívái „ másfélék”.
Annak gondolkodása, felfogása, másfajta érdeket követ.
/Egyébként a gerinctelenség, a becstelenség szavakat nem használtam /
Részemről befejezve.

homepictures 2012.08.08. 21:19
[kockazat1] [2012.aug.08. 21:08]

Legjobb vedekezes a tamadas?
Megvadoltal gerinctelenseggel es becstelenseggel, mindezeket levonva egy "Akkor meg ne panaszkodj." mondatbol.
Mellesleg ez egy nyilvanos forum, nehogy megmagyarazd mar, hogy mikor kinek irhatok.
Az erkolcsi normaimrol meg csak annyit, hogy en se nem kezdtem, se nem folytattam a szemlyeskedest pedig boven kierdemelted.
kockazat1 2012.08.08. 21:08
homepictures]
[2012.aug.06. 19:43]-án érintettség hánya ellenére fellengzősen, kéretlenül Ön osztotta az észt, amikor beavatkozott [tiribesi]-nek adott válaszadásomba.
„Én itthon vagyok és maradok!
Nem mentem sem akkor, sem most!”
Nem úgy, mint Ön, aki szinte büszkélkedett azzal, hogy elment erről a „szemétdombról
Úgy lépett fel -osztva az észt -, hogy ha maradtam, „akkor meg ne panaszkodj.”
Nem panaszkodás az emlékeztetés, „szemétdomb” elleni tények és érvek felsorolása.
Nem engedem meg senkinek, hogy belém fojtsa véleményemet és ócska stílussal elüsse az élét.
Kíváncsi lennék a ”demokrácia, a jogegyenlőség, a szolidaritás, a becsület” szavakról alkotott
felfogására.
Ha az gerinces, humánus , akkor megkövetem.

homepictures 2012.08.08. 19:59
[kockazat1] [2012.aug.08. 19:17]

"Nem osztom az észt..."
De igen.

"... semmivel nem vagyok különb, mint az itt véleményezők..."
Akkor milyen jogon szemelyeskedsz velem? Milyen jogon itelsz meg alacsonyabb rendunek? Idezlek:
"...felfogására az Önök fajtája képtelen...gerincesség, humánum kérdése. Az Önök féléből ez hiányzik..."
Mi ez ha nem ledegrdadalas, sertegetes, es a masik negativ megitelese?
Az egyik legundoritott emberi tulajdonsagrol tettel tanubizonysagot. Kifogytal az ervekbol, estleg nem is voltak, erre ahelyett, hogy kicsit elgondolkoznak miert is kaptad a beszolast, poffeszkedve pszihologust jatszol, es anelkul itelsz meg embereket, hogy a leghalvanyabb fogalmad volna kivel allsz szemben. Megis mit tudsz te rolam?

"... szintén nicknév mögé bújva..."
Ahogyan ezt magam is emlitettem.

"...és „ember képeit” sajátos, egyéni módon alkotja, kiragadva az élet folyamatából."
Ez biztosan meg fog lepni teged, de kulonbozo embereknek kulonbozo velemenye van, letezik aki mas szemszogbol latja a dolgokat, es egyaltalan nem biztos, hogy a tied az egyetlen amiben van valami.
kockazat1 2012.08.08. 19:17
T.[homepictures] !
Nem osztom az észt és semmivel nem vagyok különb, mint az itt véleményezők.
Ön nyugodtan elírogat itt - elnézést, de, szintén nicknév mögé bújva – és „ember képeit” sajátos, egyéni módon alkotja, kiragadva az élet folyamatából.
Én itt most, csak annyit tudok tenni, hogy állandóan emlékeztessem a zembereket, hogy nincs ez így jól, ami itt van!
Ahol csak tudok fellépek ellene.
Ébren tartom az emlékezetet. A magáét is!
Na nézzük!:
Én sértésnek veszem ezeket a hazug, félrevezető, lealázó szavakat, amelyeket mocsadékos módon megetettek a zemberek jó részével:
JELSZAVAK:
Fülke forradalom. Gazdasági szabadságharc. Kiigazítás. Átütemezés. Átalakítás. Átszervezés . Nekirugaszkodás. Kitörni. Áttörni. Kifutás. Nekiindulás. Felszívni. Lendül. Mozdul. Gyorsnaszád. Gerilla hadviselés. Hüvelykújj szabályzó. Centrális erőtér. Gazdasági fordulat. Konszolidáció. Nemzet motorja. Taktikai nukleáris atomfegyver. Robosztusos növekedés. Tündérmesés eredmények. EU üzleti központja.
Gazdasági bravúr. Emelkedés éve. Robbantjuk a gazdaság motorjait.
2011. A MEGÚJULÁS ÉVE = demokrácia amortizálása,
2012. ELRUGASZKODÁS ÉVE = nem leszünk gyarmat.
2013. EMELKEDÉS ÉVE = adó adó hátán
Mindenki minket fog követni!
Magyar csoda!
Hozzánk jönnek pénzt kérni!
Gyorsnaszádot repítő keleti szél.
Sziklaszilárd kínai-szaúdi tengely.
Unortodox gazdaságtan.
Kereszténység VV-sített változata.
Interkontinentális fordítókorong.
Galaktikus bumeráng.
Pannon virtus.
Szavak, szavak . Duma ,duma. Nyomor, nyomor.
Lakájmédia, földesurak, oligarchák.
Orbán:
„Holnap a nap is másképp fog sütni.”
„ Nagyarányú adócsökkentés.”
„Söralátét.”
„Két pofon „
„Hódolati tüntetés”
„Nem azt kell figyelni amit mondok, hanem amit teszek.”
„Nem fog bennünket sem a golyó, sem a vas.”
„Mi kifelé megyünk a válságból, mások befelé mennek „
„Magyar csoda.”
„ ”Vége a becstelenségnek, a stikliknek, a kifosztásnak”
„ Ha jön az IMF, akkor én megyek.”
„A magyar ember több fejjel képes gondolkodni.”
„Oktrojált alkotmány”
„… a szakadék széléig szeretünk elsétálni…
„ Vadbarmok”
„…képesek voltunk arra, hogy a lovakat visszarántsuk a szakadék széléről.”
„ pávatáncos barátkozás”
„…romkocsmák félhomályában merengő diplomások”
„… idegen hatalmak szorítása… „
…"vashideg logika, csigavér, higgadtság"
… félázsiai népség…
LEGKÖZELEBB, MAJD ERRŐL:
MI ALÁZATTAL FELKÉSZÜLTÜNK MAGYARORSZÁG SZOLGÁLATÁRA A KORMÁNYZÁSRA
jimipapa 2012.08.07. 20:03
[kockazat1] [2012.aug.07. 10:52]

"Az Önök féléből ez hiányzik!""""""""""

Be sz..rás ez az Önök féle ...........!
Te meg olyan sutyerák féle vagy, surmókám !
homepictures 2012.08.07. 14:21
kockazat1
"onok fajtaja..."
Ha a legkissebb mertekben is komolyan vennelek, akkor most megsertodnek.
De valahogy nem tudlak komolyan venni azutan, hogy egyik mondatoddal a masikat cafolod, plusz ervek helyett sertodotten szemelyeskedni kezdesz.
Megis aruld mar el mivel harcolsz te a lent emlegetett dolgok ellen azon kivul, hogy nicknev moge nujva osztod az eszt egy forumon? Mitol vagy te jobb es tobb mint akarmelyikunk aki ezt teszi?
Azzal talan, hogy ott maradsz es az adoddal gogosen tovabb taplalod a rendszerurakat? Gratulalok az eszedhez.
kockazat1 2012.08.07. 10:52
[homepictures],
[tiribesi]
Én nem panaszkodom
Bár sejtem, hogy a demokrácia, a jogegyenlőség, a szolidaritás, a becsület stb. olyan magasságokra ívelő fogalmak, amelyek felfogására az Önök fajtája képtelen.
A demokráciát végtelenül aljas, hazug, mocskos, félrevezető, haszonleső bagázs a haszonleső, élősködők kiváltságait erősíti.
Na ebben nem vagyok partner és ahol csak tudok fellépek ellene.
Ez kiállás, gerincesség, humánum kérdése.
Az Önök féléből ez hiányzik!


Vajnai 2012.08.07. 09:17
A baloldal egyik fontos vívmánya volt az általános és egyenlő választójog kiharcolása, a törvény előtti egyenlőség biztosítása. A Horthy-rendszert visszaállítani igyekvő kormány tudatosan akarja lerombolni ezeket a vívmányokat. Tudják, hogy a szegényeken élősködő rendszer nem fenntartható egy demokratikus köztársaság viszonyai között, mert sokkal több a szegény, mint a kizsákmányoló. Ha a szegények összefognak, és élnek szavazati jogukkal, elzavarhatják a vérszívókat, és számon kérhetik bűneiket.
Mindenkinek össze kell fognia, akinek fontos a demokratikus köztársaság alapértékeinek megőrzése.
MUNKÁT! KENYERET! FEDELET!
hungaria 2012.08.07. 07:52
[tiribesi] [2012.aug.06. 18:33]

Akkor pakolhatsz,mert elege van az embereknek az árulókból.
marimama 2012.08.06. 22:42


[krotak] [2012.aug.06. 20:17]
"Ki tudja, elhiszi-e nekem, nem vagyok egy narancsködbe bódult agyú birka. Ha 2014-ben nem nyer stabilan a Fidesz, akkor a szedett-vedett ellenzék a győzelem után azonnal egymásnak esik, s valami "Dicsőséges Tanácsköztársaság"-féle polgárháború következik. Féltem a gyerekeimet, az unokáimat(nem Orbántól)."

Pedig jobban tenné, ha tőle féltené őket. És jól tenné, ha a "Dicsőséges Tanácsköztársaság"-ól szerzett ismereteit kiegészítené a "Horthy- féle fehérterror részleteivel. Aztán eldöntheti kitől kéne félnie.

http://www.hetek.hu/hatter/201011/horthy_miklos_veres_utja_a_hatalomhoz

justitio65 2012.08.06. 22:09
krotak---Meséld már el,hogy ki szokta rendszeresen a polgárháború szélére sodorni az országot?
Segítek...Az aki folyamatosan érzi a puskapor szagát,állandóan harcban áll és folyamatosan ellenséget keres! Szóval a köztörvényes pszichopata gazdád...
homepictures 2012.08.06. 20:34
[kockazat1] [2012.aug.06. 19:43]
"Egyébként én itthon vagyok és maradok!
Nem mentem sem akkor, sem most! "

Akkor meg ne panaszkodj.
homepictures 2012.08.06. 20:33
[tiribesi] [2012.aug.06. 20:27]
"Én az ő idejében ...A véleményem megtartottam magamnak..."

Sokkal szimpatikusabb is voltal akkor. Nem akarod ismet azt gyakorolni?
tiribesi 2012.08.06. 20:27
morgolódó: "....ha ezt Gyurcsány csinálja, akkor nem lázadoznál?"

Az őszödi böszme?

Én az ő idejében sem lázadoztam, mert tudtam, hogy fölösleges.
A véleményem megtartottam magamnak, és reménykedtem, hogy
előbb-utóbb megbukik. Ez szerencsére bejött.
Most pedig abban reménykedem, sőt biztos vagyok benne, hogy
2014-ben újra a Fidesz-KDNP nyeri meg a választást. Szoros eredmény
esetén pedig nem az MSZP- vel, vagy az LMP-vel fog össze, hanem a
Jobbikkal, mert köztük legalább nincs hazaáruló, vagyis nincs olyan,
aki külföldi szervezeteknél jelentgetné föl Magyarországot.

Ne izgulj, nem leszünk gyarmat!
krotak 2012.08.06. 20:17
[marimama] [2012.aug.06. 18:54]
Ki tudja, elhiszi-e nekem, nem vagyok egy narancsködbe bódult agyú birka. Ha 2014-ben nem nyer stabilan a Fidesz, akkor a szedett-vedett ellenzék a győzelem után azonnal egymásnak esik, s valami "Dicsőséges Tanácsköztársaság"-féle polgárháború következik. Féltem a gyerekeimet, az unokáimat(nem Orbántól).
morgolodo1 2012.08.06. 20:08
"[tiribesi] [2012.aug.06. 18:29]
Elképesztő, mennyi vészmadár van itt?! Nagyobb károgást csapnak, mint egy sereg varjú.
De az a legröhejesebb az egészben, hogy egymást riogatják az "elvtársak", mert engem
például nem tudnak ijesztgetni, bárhogy igyekeznek. :D :D :D "

Esetleg hörögd már el, ha ezt Gyurcsány csinálja, akkor nem lázadoznál?

Kukifej, meséj már, oszt' gyarmat leszünk?
justitio65 2012.08.06. 19:53
Hogy Kim Dzsong Törp csalásra vagy hazugságra,talán más bűncselekményre készül, ez valószínűtlen...
Természetesen hasonló gyanú esetén a rendőrség,az ügyészség,a bíróság és a médiumok azonnal fellépnének,éppen úgy mint a példakép Észak-Koreában!
Jusef 2012.08.06. 19:50
Ja és.
Pöttöm Palko... egy országot feldultál.
Össze ugrasztottál.
Kiengedted, gerjesztetted a gyülölet szellemét.
Egy föuri birtokra, fél Tokaj hegyaljára valot loptál.
Négy millio szegényt termett aljas uralkodásod.
S most visszavinnéd az országot Ázsiába, hogy sok millio
megfélemlitett alattvalod fölött uralkodhass.
Kevés vagy te ehhez kisember..
megbuktál minden tekintetben.
Elszámitottad magad.
És... üzenem a TEK-nek:
A kulcs a lábtörlö alatt.
ornán kicsi.
A korona alacsony.