Előző
Következő
új cikk

Belföld

A Tóásó-ügy dokumentumai Magyarországon

MTI|2012. aug 06. 14:19
[A+ A-]
Magyarországra került a Tóásó-ügy több dokumentuma, ám azt a család a magyar Külügyminisztériumon keresztül vissza kívánja juttatni a bolíviai hatóságoknak - erről Tóásó Előd nővére, Tóásó Edit és Lukács Csaba újságíró számolt be hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.
Lukács Csaba az MTI kérdésére azt mondta, hogy a múlt héten - hétfőn, kedden és szerdán - a Baptista Szeretetszolgálat munkatársaként, illetve családtagként látogatta meg bolíviai börtönében a terrorista összeesküvéssel megvádolt, több mint három éve Bolíviában raboskodó Tóásó Elődöt.

Közölte, a La Paz-i szállodában, ahol lakott, kapta meg egy ismeretlentől egy motoros futáron keresztül egy lezárt borítékban az ügy mintegy száz oldalnyi ügyészségi dokumentumát, és azt felbontatlanul hozta haza Magyarországra.

Azt hangoztatta, hogy a dokumentumok visszajuttatásával a jó szándékukat kívánják jelezni a bolíviai hatóságoknak. Utalt arra is, hogy tudomásuk szerint az ügy teljes, kétezer oldalas dokumentációját ismeretlenek ellopták a bolíviai hatóságoktól, szerinte valószínűleg ez is az oka annak, hogy csúszik a per.

Lukács Csaba közölte, sem ő, sem a család nem adott pénzt a dokumentumokért, bár korábban ismeretlenek az interneten keresztül Tóásó Előd nővérének felajánlották, hogy 50 ezer dollárért eladnák a teljes anyagot.

Ezzel kapcsolatban Tóásó Edit azt mondta, azért nem vették meg a korábban felajánlott dokumentumokat sem, mert az nem állt érdekükben; meg vannak győződve Tóásó Előd ártatlanságáról, így nincs félnivalójuk. Hozzátette: örülnek ugyanakkor annak, hogy megkapták a dokumentumokat, mert így meg tudják mutatni, hogyan működik a bolíviai igazságszolgáltatás. Közlése szerint az eredeti ügyészségi dokumentumok között van személyes levél, édesanyja fényképe, ügyvédi levél, valamint a paprikás krumpli receptje is. Az iratokat a sajtótájékoztató után az újságírók is megtekinthették.

Lukács Csaba szerint a dokumentumok között egyetlen olyan van, amely érdemben az ügyhöz tartozik; Kepes András televíziós újságíró Rózsa-Flores Eduardóval készített interjújának a magyar leirata.

A sajtótájékoztatón Lukács Csaba bemutatott egy videofelvételt, melyet az éppen beteg Tóásó Előddel annak szűk és hideg cellájában készített a múlt héten. Közölte, a Tóásó Előddel készített interjút is felhasználva dokumentumfilmet készítenek, amelyet még ebben a hónapban le is vetítenek a közmédiában.

Az ügy legfrissebb fejleménye, hogy július végén lecserélték a Tóásó-per két hivatásos bíráját, helyt adva a bolíviai belügyi és igazságügyi tárca kifogásának. Az indoklás szerint azok érdekében állt az eljárásban való részvétel, és "bizonyos részrehajlás" is a számlájukra írható - adta hírül akkor a La Razón című bolíviai napilap.

Az újság értesülése szerint Sixto Fernándezt és Elena Gemiót jelölték ki az úgynevezett terrorista összeesküvési ügyben való bíráskodásra.

Sixto Fernández közölte, hogy a "helyzetet aprólékosan elemezték" és azt találták, hogy bizonyos tényezők igazolják az eddigi bírák - Claudio Tórrez és Carlos Espinoza - személyével kapcsolatos kifogásokat.

A tárgyalás helyszíne is változhat, Marcelo Soza ügyész ugyanis azt kérte, hogy az új bírák Santa Cruzból, a lázadó tartomány fővárosából Tarijába vagy Cochabambába helyezzék át a per érdemi szakaszának megvitatását.

Az állítólagos terrorista csoportot 2009. április 16-án az ellenzék fellegvárának számító Santa Cruzban számolták fel a bolíviai különleges erők. A rajtaütés során életét vesztette a magyar, bolíviai és horvát állampolgársággal is rendelkező Rózsa-Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. Az akció két túlélőjét, a magyar-román állampolgár Tóásó Elődöt és a horvát-bolíviai Mario Tadicot azóta is fogva tartják, holott az érvényes bolíviai törvények értelmében három év elteltével mindkettőjüket szabadlábra kellett volna helyezni, és le kellett volna zárni ügyüket.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (6)

A hozzászóláshoz .

Arady 2012.08.06. 22:30
Flores az egyik videoban beszél róla hogy "hívták" boliviába.. Ergo nem turista volt ő sem meg a többi csapattag sem.

Aki ezt nem vágja ne foglalkozzon ilyen ügyekkel, mert tényleg csak a zürzavart érti (és kelti) benne.. Ez a korsó hamar eltört. Pont.
Mindenki viselje a következményét.
hohoohooo 2012.08.06. 17:02
Nehogy már egy szimpla emberke elmenjen(Rózsa Flores jobbik.net,horváth terrorista barátja)több ezer km re és a tengeren is át röpüljön az ottani diktatúra vezetőjének a likvidálására. Hiszen közelebb is lehetett volna neki sok célpontja. Kis hazánkban sem olyan szép az életi tt is terem sok tövises bogáncs.
Hamár igazság osztó szerepben akart a jó magyarunk tetszelegni itt nálunk idehaza is kiélhette volna jobbító szándékát,itt is ül nyakunkon egy diktátor,hamár annyira harcolni volt kedve.......
tovaris 2012.08.06. 16:56
[Recsanoka] [2012.aug.06. 14:37]

És ami a legfontosabb: ki finanszírozta mindezt?
jimmyjoe 2012.08.06. 16:33
Nem zavaros ez az ügy. A laikus újságiró előtt is világos, hogy a balos boliviai központi hatalom elleni fellépésről van szó Tóásóék ügyében, amit a helyi hatóságok balfácán módon kezelnek.
Röviden: Szerencsétleneket felhasználta a hatalomból kikerült gazdag jobboldali boliviai ellenzék és nem utolsó sorban az USA (CIA) - ez nyilvánvaló.
Ezért Tóásóék hülyeségének a megitélése "álláspont" (üléspont-:) kérdése.
tovaris 2012.08.06. 15:38
Ennél zavarosabbra kerekített ügyet már régóta nem olvastam itthon, a magyar sajtóban. Más nyugati forrásokban, német és orosz nyelven azért lehet olvasni bőven olyasmiket is, amelyek azért közelebb állnak az igazsághoz.
Egyszerűen arról van szó, hogy szélsőjobboldali érzelmű fiatalok a szocialista berendezkedés felé hajló Bolíviába mentek felszabadító háborúsdit játszani, olyan kontra-Che Guevara szisztéma szerint, erősen antikommunista színezettel.
Ezt a csoportot számolta fel a bolíviai elhárítás. Itt meg megpróbálják őket áldozatoknak - sőt egyenesen hősöknek beállítani - holott csak közönséges kalandorok, akik jószerével maguk sem értik, hogy mire használták fel őket.
Recsanoka 2012.08.06. 14:37
Rózsa Flores és négy társa miért gyakorolta oly szorgalmasan céllövést a Flores kertjében?
Miért is utaztak ők el Bolíviába?