Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Súlytalanul

Népszava|2012. aug 07. 06:10
[A+ A-]
Nem szeretnék abba a hibába esni, hogy pusztán azért, mert bár korábban szinte csak bírálattal illettem Sólyom Lászlót, most, amikor - végre - nekem tetsző módon nyilatkozik, akkor gyorsan megdicsérem őt. Pedig a volt államfő a hét végi, falunapi beszédében rendkívül keményen fogalmazott, nem kímélte sem a kormánypártokat, sem az ellenzéket. Állításai zömében igaza volt, igaza van, főként abban, hogy a Fidesz a kétharmados parlamenti többségét korlátlan hatalomként használja; e két esztendő alatt odaveszett az alkotmányos kultúra a törvényhozásban és kormányzásban egyaránt. Azt is mondta Sólyom, hogy, idézem: van, amit jó érzésű ember akkor sem tesz meg, ha a jog betűje szerint megtehetné.

És így van: sok olyan dolgot tett a Fidesz, amit tisztességes párt nem tesz meg. A kérdés pusztán az: ez a tisztességtelen magatartás csak most kezdődött-e a Fidesz háza táján? Vajon nem éppen az jellemezte már Sólyom elnöklése alatt is a mai kormánypártot, hogy mindent megengedett magának, amit a jog nem tiltott, vagy nem szankcionált? Vajon nem találkozott-e Sólyom László az "oszt jó napot" kifejezéssel, amellyel ugye éppen azt akarta Orbán kifejezni, hogy egyáltalán nem érdekli, mit is mond a törvény? Nem tudta-e Sólyom, hogy éppen az ő köztársasági elnökké való megválasztásához milyen törvénytelen trükköket vetett be a Fidesz?
Szóval csak azt akarom kérdezni a volt elnöktől: valóban új oldaláról ismerte-e meg most az Orbán-féle alakulatot, vagy azért a kormányzása alatt elkövetett bűnöknek az előző elnöki ciklusban is voltak látható jelei, jegyei?

A kérdések, nyilvánvalóan, álkérdések. Pontosan tudjuk a válaszokat, pontosan tudjuk, hogy Orbán Viktor már régen elvesztette demokratikus énjét, hogy a jobb oldali primátus megszerzése érdekében is minden lehetséges trükköt bedobott már, mint ahogy a totális hatalom kiépítése érdekében is.

Mindez természetesen nem teszi semmissé, vagy kevésbé fontossá az aszófői beszédet és azt a tényt, hogy ebben a beszédben Sólyom a mai politikai életünk legsúlyosabb problémáira mutatott rá. Szavai akkor is fontosak, ha egy olyan ember szájából hangzottak el, megkésetten, akinek ma már csak akkora a politikai súlya, amekkorát Magyarországon a Fidesz egy volt elnöknek szán...
Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (8)

A hozzászóláshoz .

nofrete 2012.08.07. 16:42
Az jó, hogy megszólalt. De kicsit későn, amikor még a Fidesz ellenzékben volt, csupán az ő kedvükben járt. Igaz, hogy nem kellett volna hozzásegítenie a hatalomhoz. Az is igaz, hogy Sólyom úr fázott erre rá a legjobban. Milyen megalázó volt, hogy szerencsétlen várta, hogy újra kinevezzék. Csúnyán elbántak vele. Persze, azt nem tudjuk, mi lenne ha őt tették volna újra közt.elnökké? Akkor is kritizálna? Csupa kérdés és nincs rá válasz!
poncius 2012.08.07. 16:09
Madarat tolláról... eddig nem fájt neki orbánc gazembersége?

A mi röpképtelen (és ostobaságokat vijjogó) Sólymunknak azt kívánom, hogy a madarak Nagy Ellensége, maga Pótviksi Tömjén Zsotyka őhivatalsegédsége durrantsa püspökfalaton!
oregember 2012.08.07. 13:41
Egyet értve a véleményüket írokkal, hozzá teszem : ha Orbánék hagyták volna államfőként kussolni, hallgatna mint rakás a fűben. Ő és a Fidesz Akelával mondva: egy törzsből valók vagyunk.
entropia 2012.08.07. 12:28
Sólyom nemcsak könnyűnek,hanem sértettnek is találtatik.Akik csalással elnököt csináltak belőle előbb eldobták,mint egy már üres kagylót,később legyalázták élete fő művét ,amelyre egyébként joggal lehetett még büszke is.Megalázták,most kinyilatkoztatja felháborodását azok ellen,akiket sunyin kiszolgált,sőt akiktől a júdás-pénzt is szó nélkül besöpörte.Hallgasson,akkor is ha igaza van!
SZUKARNO 2012.08.07. 11:08
Meggyőződésem, hogy Sólyom vissza akar térni a politikába! Az egész egy színjáték.Fiúk! Itt vagyok.Kritikus voltam a szocikkal,most a FIDESZ-KDNP-vel. Az önkormányzatokkal,civilekkel,a jobboldali.,de európai értékeket vallókkal sikeresek tudunk lenni(csak álljatok mögém! Már csak ez hiányzik nekünk!HAJRÁ MAGYARORSZÁG!
kefe26 2012.08.07. 10:29
Korábban (talán két lapszámmal ezelőtt) leírtam a főméltóságú urról a véleményem, most az igen reális írás kapcsán szeretném megismételni: az exelenciás úr hiteltelenné tette a még oly értékes és reálisnak ítélhető gondolatait is, hiszen a megválasztásakor neki kellett volna fölállni, hogy így nem vállalom. Hatalmi abiciója győzött ETIKÁJA FÖLÖTT. Most ugyan annak a jelenségnek a fonákja érzékelhető. Nemcsak "dumálni" szükségeltetik ilyen máltóságtól, hanem az elhatárolódás, vagyis vissza kellene adnia az összes nemzettől jelenleg húzott javait mindaddig, amíg az általa kifogásoltak nem állnak helyre. Pl. Alkotmány és a hatalom ellensúlyai. Nem izgatni kell és engedetlenségre ösztönözni a falvak vezetését, hanem az élre állni, mint jogvédelmező. Kinyilatkoztatni könnyű! Ismétlem erre mondta, írta le Veres Péter a Számadásban: ganéj ember az ilyen, aki a közösségért nem tesz csak uszúl.
tovaris 2012.08.07. 06:40
Mene tekel ufárszin....
wizes 2012.08.07. 06:31
Eső után köpönyeg.