Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Hülye minisztériumi dolgozók

Népszava|2012. aug 06. 16:38
[A+ A-]
Hülyének vannak nézve a Vidékfejlesztési Minisztérium dolgozói, akiknek még annyi magukhoz való eszük sincsen, hogy tudják, miként kell rendesen felöltözni.

Ezért kellett az államtitkárnak egy részletes öltözködési szabályzatot is kiadni, amely többek között azt is tartalmazza, hogy "ápolt és tiszta külsővel" kötelesek a dolgozók a munkahelyükön megjelenni. Meg milyen legyen a szoknyájuk hossza (Gogolákné tudna erről sokat mesélni), a pulóverük színe és a többi.

Az ember azt hinné, hogy az anyukájuk éppen úgy megtanította őket az "ápolt és tiszta külső" mibenlétére, mint általában a legtöbb embert, még gyerekkorában. De nyilván itt sok volt a gond, akadt, aki fehérneműben állt volna neki a sertéspiac termékszabályozásának, más meg egyszerű fecskében állított be a miniszteri értekezletre, ahol az aszállyal sújtott gazdák megsegítéséről tárgyaltak volna. De végül behívtak egy stylistot és egy elsős napközis tanító nénit, hogy világosítsák már fel a kollegákat, hogyan kell kinézni. Azóta nincs is aszálykár az országban. A jövő héten a zsebkendő helyes használatáról jelenik meg miniszteri utasítás (zsebkendőbe köhögj, tüsszögj) és ezzel megoldódik még egy súlyos gond.

Következik majd a köszönésekről szóló egységes szerkezetbe foglalt miniszterelnöki rendelet - és akkor majd elmondhatjuk, a mi közigazgatásunk valóban európai színvonalú.
Ceterum censeo: Orbánnak mennie kell.

Hozzászólások (45)

A hozzászóláshoz .

tovaris 2012.08.08. 11:53
[KG1947] [2012.aug.07. 11:14]

Ha nem esik nehezére, próbáljon meg magyarul érthetően és helyesen írni, mert különben "nem ércsük"....
tovaris 2012.08.08. 11:51
[t.olvaso] [2012.aug.06. 20:36]

Trágárságomról való feltételezését mire alapozza?
tovaris 2012.08.08. 11:50
[t.olvaso] [2012.aug.06. 20:36]
[tiribesi] [2012.aug.06. 20:38]

Kifejezetten örülők nyomasztó szellemi fölényüknek.
jimipapa 2012.08.08. 10:09
[KG1947] [2012.aug.07. 11:14]
"Karesz is hüje
gyöngyi is hüje
csak én vagyok okos
nekem a segemben is felyem van"""""""""

Sót az agyad is ott van a 4 agysejteddel suttyókám !
jocika 2012.08.07. 15:57
Jogos elvárás!! A hülye paraszt kilép az istállóból, kiszáll a kombájn ból, adót nem fizet, de dirigálni akar.Ez a magyar gazdaság.
justitio65 2012.08.07. 15:28
Jogos elvárás!
Mára a minisztériumokban a kontraszelekció eredményeképpen már csak az ostoba,jellemtelen rokonok,haverok,szobatársak maradtak,akik ha nem menne értük sofőr,egyedül be sem találnának a munkahelyükre...
Honnan tudná nyomorult,hogy mi a helyes? Egyébként is családban marad...
entropia 2012.08.07. 15:14
Mindig az alkalomnak,eseménynek megfelelően kell öltözködni,különösen annak,aki nemcsak önmagát képviseli,ezért én kimondottan a vezetőkről beszélek.Ha ugyanazokkal ülünk tárgyalóasztalhoz akikkel a terepet jártuk,akkor megengedett a konvenciótól való eltérés,mert így normális.
Én egy multi cégnél voltam vezető beosztásban,az irodámban ,illetve a kocsimban mindig volt vasalt ing,nyakkendő,sőt tiszta félcipő, az üzemi bejárásokon pedi legtöbbször munkaruhát,sisakot,esetenként gumicsizmát(!) viseltem.Az általam ismert vezetőtársaim-a külföldiek is- hasonló módon oldották meg az öltözködéssel kapcsolatos elvárásokat,melyeket soha senki nem írt nekünk elő.A miniszterelnöknek-főleg ennek-még a fenekét is kitörlik,mert elvárja,ezért vagy neki,vagy a titkárságának illik megoldani azt a problemát,hogyan lehet egy ízléstelen kockás inget lecserélni.Persze,ha ő ezt tartja elegansnak,akkor legközelebb még a nyelesfésű is ki fog lógni.Ilyen körülmények között a szerencsétlen közszolgáknak diktálni az öltözködési illemet-különös tekintettel status_quo életszerű érveire-egyszerűen gusztustalan.
status_quo 2012.08.07. 13:52
[entropia] [2012.aug.07. 11:55]

A vezető tisztségviselőktől (illetményükből telik rá), és különösen a miniszterelnöktől (tekintettel arra, hogy a munka ruhatárát az adófizetők állják) elvárható, hogy elegáns legyen.

Az egyszerű közszolgáktól viszont mérsékelten elvárható az öltöny, kosztüm stb. figyelemmel arra, hogy jövedelmükből nem telik rá. Ezt a környezetemben élő ismerősöktől pontosan tudom.

Nem is indokolt a feladatuk szakszerű végrehajtásához.

Azért szívesen megnézném azt a minisztériumi vezetőt, akinek a feladata során terepbejárást kell végrehajtania, milyen csinos lenne öltönyben, kosztümben, gumicsizmában a szántóföld szélén tökig sárban, vagy egy állattartó telepen, majd a terepbejárást követően le kell ülnie a tárgyalóasztalhoz, vagy el kell mennie egy munkaebédre.

A átázott, sáros, trágyás öltönynadrág, zakó, nyakkendő sokkal cikibb, mint az ázott sáros trágyás vászonnadrág, pulóver, kabát.

Aki a kettő közötti kontrasztot nem érzi, az tényleg csak képen látott szántót, vagy állattelepet.

Az pedig végképp röhej, hogy egyesek úgy képzelik, hogy ha van napi két-három program, akkor mindig a programnak megfelelő ruhába kell megjelenni, és a közszolga egy komplett ruhatárat hurcol magával, hogy mindig az alkalomnak megfelelően öltözzön.

Aki ezt hiszi, az egy sznob marha, és az életben nem találkozott ezzel a kérdéssel a gyakorlatban.
entropia 2012.08.07. 11:55
Egyetértek jobb és Agricola véleményéve,valóban mindenkitől elvárható,hogy tisztességesen és az alkalomhoz illően öltözködjön,főleg ha vezető tisztségviselők.Ugyanez volt a véleményem akkor is,amikor Orbán kockas,kigombolt ingben fogadta az IMF delegációt.Igaza van jobb-nak,aki kockás ingben szeret járni,az menjen disznókat etetni.
KG1947 2012.08.07. 11:14
"Karesz is hüje
gyöngyi is hüje
csak én vagyok okos
nekem a segemben is felyem van"

szólt Dési János.
jobbb 2012.08.07. 11:00
Egyébként nemrég olvastam egy magyar munkavállaló panaszkodását,hogy nem megfelelő ruházata miatt kirúgták.Még le sem ült az íróasztala mellé.Ez egy magáncégnél történt.
jobbb 2012.08.07. 10:57
Aki meg strandpapucsban szeret járni az menjen úszómesternek.
jobbb 2012.08.07. 10:55
Szerintem az ilyen szabályzat külföldön sem ritkaság.Azt is el tudom képzelni,hogy mindenhol van.
Miért következik ebből,hogy Orbánnak mennie kell?
A címre visszatérve én a hülye Dési címet adtam volna a cikknek.
Egyébként meg forduljanak straszburghoz vagy a velencei bizottsághoz.A többi kötözködésükhöz hasonlóan
status_quo 2012.08.07. 10:17
[Agricola] [2012.aug.07. 09:11]

Hát nem kicsi butaságokat olvasok a hozzászólóktól, így Öntől is.

1.) Auchan, vagy a Tesco esetében a munkáltató látja el munkaruhával alkalmazottjait, ha elhasználódik cseréli.

A közszolgák esetében a főnökök által elvárt öltözködési szabályoknak a közszolgáknak az illetményükből kell eleget tenni, ami beosztotti állomány esetében köztudottan "eszetlenül magas", ruhapénz nincs.

Fizesse ki a minisztérium az elvárt öltözködési kellékeket, akkor előírhatja, hogy ki milyen ruhát viseljen.

2.) Nagyon szeretem azokat a vezetőket, akik a klímás, minden igényt kielégítő irodájukban ülve meghatározzák az öltöny, hosszú ujjú ing, nyakkendő, kosztüm, harisnya viseletét azok számára, akik ilyenkor 32-35 fokos irodákban dolgoznak.

Múltkor néztem ügyintézés közben egy szerencsétlen közszolgát, amint a szövetnadrágban, ingben nyakkendőben úgy izzadt, szenvedett a 35 fokos irodában, hogy komolyan sajnáltam. Van egy-két közszolga ismerősöm, és joggal panaszkodnak arról, hogy az öltözködési elvárások szerint mindig csininek kell lenniük, de ugyanakkor napi szinten kell lemenniük irattárba, él hasonló helyekre régi ügyeket elővenni, lefoglalt dolgokat pakolni mely során olyan hamar olyan mocskos lesz a ruhájuk, hogy az tényleg gáz.

Remek ötlet, hogy a beosztotti állományba kialakítanak egy elég erőteljes diszkomfort érzetet, ugyanakkor maximális teljesítményt várnak el tőlük. Ez az igazi nagy baromság, mert biztos vagyok abban, hogy az idióta öltözködési szabályzat egy cseppet sem javít a szakszerűségen, hatékonyságon.

Személy szerint engem mocskos mód nem érdekel, hogy a közszolgán milyen ruha van. Nem a trendiség az elvárásom vele szemben, hanem az, hogy kulturált viselkedésű, szakszerű legyen, és a lehetőségekhez mérten a lehető legrövidebb időn belül intézze az ügyemet.

Az sem utolsó szempont, hogy nem árt, ha a melós jól érzi magát a bőrében, mert akkor talán szívesebben, és jobban teljesít.

Az egész öltözködési mizériáról az a véleményem, hogy a politikusok tudják, hogy szar az amit a közigazgatással csinálnak, csináltatnak, de úgy gondolják, ha már szar a produktum, az legalább legyen szépen csomagolva.

Tiszta szégyen és szánalom ez a gondolkodásmód.
Agricola 2012.08.07. 09:41

[atyam] [2012.aug.07. 09:35]

Írja. "A minisztériumban nem csak vezetők dolgoznak ("back office"). A ruházatuknál fontosabb kérdés az alkalmasságuk."

De azt, hogy ki alkalmas és ki nem azt Ön akarja önhatalmúan eldönteni.
atyam 2012.08.07. 09:35
De akkor az Auchan, vagy a Tesco esetében miért nem hörög?[Agricola] [2012.aug.07. 09:11]
Ön mit keres itt? A szokásos "logikai" levezetései, analógiái hamisak, a stílusa bunkó.
Az áruházi alkalmazottak akiket láthat, a "front emberei" az áruháznak. Legtöbb szolgáltató a ( "front office ") személyzetét arculatának megfelelően öltözteti.
A minisztériumban nem csak vezetők dolgoznak ("back office"). A ruházatuknál fontosabb kérdés az alkalmasságuk.
Agricola 2012.08.07. 09:11
Dési János a kákán is csomót keres.

Ha elmegy mondjuk egy Auchan, vagy Tesco árúházba, észreveheti, hogy a dolgozók tisztességesen fel vannak öltözve

és nem úgy néznek ki mint egy hippi társaság

„A képzelt riport egy amerikai popfesztiválról” című Déry darabból.

Miért lenne szükségszerű, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium dolgozói akkora öltözködési szabadsággal rendelkezzenek, hogy úgy nézzenek ki, mint az anarchista provók szedett-vedett társasága.

Csak azért, mert Dési elvtárs ízlésének ez felelne meg?
De akkor az Auchan, vagy a Tesco esetében miért nem hörög?
entropia 2012.08.07. 09:06
Örülök,hogy Dési úr utalt nagy kedvencemre,Gogolák elvtársnőre A tanú c.filmből.A csinos AVH-s kiskosztüme a széles derékszíjjal nagy hatással volt rám.Lehet,hogy az öltözete még nem lesz kötelező,de a fegyelme,hűsége,elkötelezettsége ma már alapvető elvárás.Lesz itt rend,Virág és Bástya elvtársak mindenre figyelnek.
nagymami 2012.08.07. 07:39
A Rákosi rendszerben sem volt az államigazgatásban ÖLTÖZKÖDÉSI SZABÁLYZAT. Szóban a nadrág viselését a hölgyek részére nem vették jó néven. Amikor divat lett a miniszoknya viselése a hölgyek haladhattak a korral. Megalázó az államtitkárság részéről az, hogy a hölgyekre van kihegyezve a szabályzat. Ez olyan, mintha a kopasz férfiaknak a haj viselését írnák elő.
A vidékfejlesztési államtitkárság bűnt követett el akkor, amikor a nagybani piacon fellelt import zöldséget, gyümölcsöt megsemmisítették akkor, amikor több százezer állampolgár nélkülözik. Inkább ezzel foglalkozna az államtitkárság, mint a hölgyek szoknyájának a hosszúságával.
Nem elég, hogy indok nélkül eltávolítható a kormány-, köztisztviselő???????
jimipapa 2012.08.07. 06:51
[t.olvaso] [2012.aug.07. 06:20]
"Majd küldök egy képet csak mondd, hogy milyen címre kéred, akár pulóverest is."""""""""""""

Suttyó vagy te pulóverben is !