Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Sürgetik az operaház főigazgatói pályázatának kiírását

Népszava|2012. aug 07. 06:35
[A+ A-]
A Magyar Állami Operaház jelenlegi megbízott vezetése szinte a csőd szélére sodorta az Operaházat - áll a Magyar Operaénekesek lapunkhoz eljuttatott közleményében, melyben sürgetik, hogy mielőbb írja ki a tárca a főigazgatói pályázatot.
A szöveg szerint "Végveszélyben a társulat, és a világhírű magyar operakultúra".

Minek kell még történni, hogy Ókovács Szilveszterről egyértelműen kiderüljön, nem alkalmas az Operaház vezetésére? - teszik fel a kérdést a közlemény. Az Operaénekesek Egyesülete szerint teljes egészében kivitelezhetetlen az évadterv, irreális az Erkel színház megnyitását ígérni, és gyakori az aláírt szerződések nélküli munkavégzés.

Mint ismeretes Ókovács leépítette a magánénekesi tárat, havi fixért, közalkalmazotti státuszban foglalkoztatott énekesek helyett szerződéssel foglalkoztat művészeket.

Az Operaénekesek Egyesülete szerint az elbocsátott művészek honoráriuma, éves szinten bruttó 190 milliót tett ki. A felmondások után a következő évadban csak az énekesekre fizetendő költség több, mint 820 millió forint. A végkielégítések összege közel 1,1 milliárd forint. Az egyesület szerint a volt kormánybiztos úgy akarta csökkenteni az elbocsátások nagyságrendjét, hogy a művészeiket "ügyviteli alkalmazott"- ként jelölte meg.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (9)

A hozzászóláshoz .

vaskovacs 2012.08.07. 20:16
Sutyi944] [2012.aug.07. 19:15]"Orbán évekig a Parlament közelébe sem járt de a fizetését felvette hogy is van ez?" Ez úgy van, hogy maga idekeveri megint orbánt, mert maguknak Orbán meg gGyurcsány a világ és nem értik, hogy itt az operéáról van szó, Nyilván azt nem szeretik csak orbánozásból meg fideszezésből áll a világ. Egyébként a politikus nemcsak akkor dolgozik, ha ott ül a parlamentben. "Fel rótta Tokodi Ilonának, hogy tönkre tette az ünnepséget," Nem baj,. Az opera világa gyakran a botrány világa. A szép semmitmondó ünnepségekből elég. hallgasson szép operafelvételeket. Pl. Tokodyval. Pl. Verdi : Aida [4] - Placido Domingo - Tokody Ilona http://www.youtube.com/watch?v=ZvTHZRWyPQk
Sutyi944 2012.08.07. 19:15
(vaskovacs)Orbán évekig a Parlament közelébe sem járt de a fizetését felvette hogy is van ez? Ki ő hogy neki mindent szabad? Különben ma reggel az ATV Ókovács nagyon kiütötte nálam a biztosítékot.Fel rótta Tokodi Ilonának, hogy tönkre tette az ünnepséget, mert soron kívül felszólalt és nem hagyta hogy a többiek örüljenek a díjazottakkal akik valamilyen ujj fajta díjat vehettek át. (MEGJEGYZEM Ő KOSSUTH DÍJAS) Sajnos Rónai Egon biztos nem akart 2006. ig vissza menni de akkor a tisztelt fideszesek a jobbikkal összefogva egy Ország megemlékezését tette tönkre mocskosul.Október 23. án .Itt volt egy csomó diplomata akiket az akkori kormány meghívott, de irigységből hogy nem Orbán az államfő inkább törtek zúztak ami a közelükbe mozditható volt. Akkor nem négy embert nem hagytak ünnepelni hanem egy egész országot a háborított fel a bunkó viselkedés. Budaházy végig rodeózta a várost mert Gyurcsány Ferencre vadászott, a goy motorosok Kosáry Domonkost nem hagyták szóhoz jutni, és úgy megijesztették Sólyom Lászlót hogy el sem mert menni a megemlékezésre.Ez igazán tisztességes viselkedés volt akkor is és most meg számon kérni hogy parancs szóra senki nem hajlandó örülni már elnézést szerintem az a BUNKÓSÁGGAL egyenlő. Sokan vagyunk akik nem vagyunk hajladóak felejteni. Ezt nem ártana megjegyezni a bagázsnak.
okular 2012.08.07. 17:41
Na, helyben vagyunk,vaskovács, már megint a Gyurcsány !......Opera-társulat ! Érted? Opera-társulat! Most !!!!
vaskovacs 2012.08.07. 10:56
"Most az a baj, hogy éppen szétverik, ami elég gyorsan megy, de majd egy ujjáépítés évtizedes feladat lesz." Nem verik szét és semmiféle újjáépítés nem lesz évtizedes "! Az Erkel őszi nyitása - példaként említve - még hazugságnak is gyenge! " Oké, ám Gyurcsányék lebonmtották volna. Most viszont - helyesden- felújítják.


vaskovacs 2012.08.07. 10:54
"Lehet, hogy van olyan szólista, aki már keveset szerepelt, régi érdemek alapján kapott fizetést. " De az alapján ne kapjon. Volt aki évekig nem lépett fel.
szantopp 2012.08.07. 10:43
Talán egymás csesztetése helyett az Operaházzal is foglalkozhatnánk! Lehet, hogy van olyan szólista, aki már keveset szerepelt, régi érdemek alapján kapott fizetést. De nem ez az Operaház lényege. Most az a baj, hogy éppen szétverik, ami elég gyorsan megy, de majd egy ujjáépítés évtizedes feladat lesz. Talán egy igényes, hozzáértő vezetésre lenne szükség, ami ott nincs! Az Erkel őszi nyitása - példaként említve - még hazugságnak is gyenge!
vaskovacs 2012.08.07. 08:52
torpolo] [2012.aug.07. 07:48]"Érdekes, amikor a vezére 2002 után évekig be sem járt a parlamentbe,..." Nekem nincs vetérem. a politikus nemcsak a parlamentben való ülés közben dolgozhat.
torpolo 2012.08.07. 07:48
vaskovacs!
De kinyílt a csípa. Érdekes, amikor a vezére 2002 után évekig be sem járt a parlamentbe, de a fizetést és a költségtérítést akkurátusan felvette, akkor nem volt ilyen érzékeny az adófizetők pénzére.
vaskovacs 2012.08.07. 07:26
"A szöveg szerint "Végveszélyben a társulat, és a világhírű magyar operakultúra". " Van olyan énekes, aki évek óta nem lép fel, de a társulat tagja, így fizetést kap. Természetes, hogy az Ő érdekeinek nem felel meg az, hogy nem alkalmaznák közalkalmazottként fix fizetésért, hanem csak a ténylegesen elvégzett feladat után fizetnék.