Előző
Következő
új cikk

Belföld

Rendőrgyilkosság: újra vizsgálhatják

Népszava|2012. aug 07. 05:15
[A+ A-]
Újra elővehetik azt a mindeddig megoldatlan rendőrgyilkossági ügyet, melyet 1997-ben már lezártak. A BRFK ifjúságvédelmi nyomozóját 1995 júliusában ismeretlen tettes fejbe lőtte, holttestét pedig a Dunába dobta. A Hajógyári sziget kapcsán kiderült emberölések kapcsán nem kizárt, hogy ez az eset is végre lezárható lesz.
Sikerülhet megoldani egy 17 évvel ezelőtti rendőrgyilkosságot - értesült a Népszava. Lapunk úgy tudja, hogy a Hajógyári szigeten elkövetett emberölések nyomozása kapcsán újra előveszik ezt az ügyet is.

Szabó János zászlós, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) ifjúságvédelmi osztályán elsősorban kábítószeres ügyekkel foglalkozott. A fiatal, meglehetősen "alternatív" külsejű rendőr igen komolyan vette feladatát, lapunk munkatársának is többször nyilatkozott, elsősorban drogmegelőzésről. Munkáját igazi hivatásnak tekintette, és szinte éjjel-nappal dolgozott, szállította az információkat kollégáinak. Jó néhány drogdílert leplezett le, talán ez lett a veszte is.

1995. július 28-án egy pénteki napon reggel elindult otthonról, de nem a főkapitányság Deák téri épülete felé ment, hanem az ellenkező irányban, az Árpád hídhoz - állítólag itt látták utoljára. Hátizsákjában volt a szolgálati fegyvere, és az iratai.

Szabó eltűnését követően keresni, majd körözni kezdték őt, sőt, meglehetősen szokatlan módon, a Magyar Televízió eltűnt gyerekekről szóló Csellengők című műsorában is bemutatták a fotóját.

Munkatársai igyekeztek kideríteni, kivel találkozhatott, kik lehettek az informátorai, mit tudnak családtagjai, barátai. Azt kizárták, hogy előre megtervezte eltűnését, hiszen nősülni készült, és semmi nem mutatott arra, hogy más tervei lettek volna.

Július 31-én találták meg holttestét a Dunában. Meglepő módon fulladásos halált állapított meg a helyszíni szemle, holott jól látható volt a golyó ütötte bemeneti és kimeneti seb. Az nem derült ki, hogy a rendőrt saját fegyverével lőtték-e le, mert hátizsákja nem került elő, és a golyót sem találták meg.

Az viszont bizonyossá vált, hogy nem követett el öngyilkosságot, mert a sebek elhelyezkedése ezt kizárta.

A legvalószínűbb, hogy valamilyen kábítószeres ügyben járt a sziget felé, és drogkereskedők ölték meg, félve a lelepleződéstől. De miután nem volt nyoma annak, hogy kivel szándékozott találkozni, a nyomozás kudarcba fulladt, és alig több, mint másfél évvel később le is zárták. Ugyanakkor az elévülési időn belül - emberölés esetében ez 20 év - bármikor folytatható az eljárás.

Most várhatóan ez is történik, hiszen a Hajógyári szigeten felderített bűncselekmények - köztük több a legutóbbi időkig rejtve maradt gyanús haláleset - esélyt adhat rá, hogy Szabó János gyilkosa se kerülhesse el a börtönt.

A nyomozás újraindítását a Központi Nyomozó Főügyészségnek kell elrendelnie, egyrészt mert az áldozat rendőr volt, másrészt a Vizoviczki László, és a magas beosztású rendőrök ügye is az ő hatáskörük. A Népszava tudomása szerint ez napokon belül megtörténhet.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (4)

A hozzászóláshoz .

Geronimo 2012.08.08. 09:53
Az én szemben a magyar rendőrség HITELTELEN. a "Szolgálunk és védünk" igaz: szolgálják a mindenkori hatalmi elitet és foggal-körömmel védik (anonimizálják,relativizálják) az eltérő kultúrájú kisebbségi népcsoport bűncselekményeit(is).- A bűnözőknek (főleg ha mozdonyszőkék) hangsúlyozottan több joguk van mint az áldozatoknak. A rendőri felső vezetők? No comment!
subi2 2012.08.07. 10:45
Hány és hány simlis lehet a vezetők között, ha ilyen ügy is félre lett rakva.
A vagyonelkobzást dédunokákig meg kell tenni, de nem csak ez ügyben, hanem az összes adócsalónál.
Egyből helyre fog állni költségvetés egyensúlya. Körül kell nézni, de alaposan.
pikirt 2012.08.07. 09:37
Már akkor megdöbbentem, amikor egy 2011. decemberében balesetként lezárt ügyet azzal nyitottak meg 2012. júliusában, hogy a "testen látható sérülések nem lehettek baleseti eredetüek" és erről még nagy büszkén "sajtót is tájékoztattak". De hogy egy kollega halálával kapcsolatban is úgy jártak el, hogy a nyilvánvaló golyónyom ellenére (ami ugye a test kihúzásakor ott volt) volt pofájuk balesetet "diagnosztizálni. Ráadásul ez 17 éve történt, vagyis az összefonódás minimum 17 éves, és ennyi idő alatt -kormányok jöttek mentek, velük együtt a rendőrségi nacsalnyikok sora is változott- senkinek nem tünt fel. Ezek után miért csodálkozunk, ha vannak sokak akik úgy vélik, hogy "privatizálni" kell a bűnüldözést?
tovaris 2012.08.07. 07:06
Na, ennyit a bűnözés és a hatalom összefonódásáról. Már egyáltalán nem bízom ebben a rendőrségben. Szegény Bándi Kata megölésének körülményei is roppant gyanúsak számomra - bármit is mondjon a hivatalos verzió.
Már azt sem hiszem el, amit kérdeznek...