Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Őszre gyúr a kormány

Népszava|2012. aug 07. 05:00
[A+ A-]
A kormány túl optimista makropályát vázolt fel a jövő évi büdzsében: ezzel veszélybe kerül a konvergenciaprogramban vállalt 2,2 százalékos hiánycél. Szakértők szerint a Nemzetközi Valutaalap 4-4,2 százalékos deficitet valószínűsít. A különbség oka, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter 1,6 százalékos bruttó hazai össztermék (GDP) növekedésre alapozta a 2013-as költségvetést, az EU és az IMF azonban ennél gyengébb bővülést prognosztizál.
Komoly eltérést mutat a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a kormány makrogazdasági elképzelése: emiatt veszélybe kerül a konvergencia programban vállalt 2,2 százalékos államháztartási hiánycél elérése - állítják az OTP Bank szakértői. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ), a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a Költségvetési Tanács (KT) és az Európai Bizottság (EB) is jelezte a magyar kormánynak: a 2013-as költségvetésben vázolt makrogazdasági pálya túlzottan optimista, a szervezetek szerint érdemes lenne egy rosszabb kilátásokra épülő alternatívát is felvázolni. A jövő évi büdzsében 1,6 százalékos gazdasági növekedést prognosztizál a kabinet.

A jelenlegi piaci várakozások azonban jelentősen elmaradnak ettől, ez alapján pedig az OTP szakértői szerint az EU/IMF páros 4-4,2 százalékos GDP-hez viszonyított államháztartási hiányt jósol Magyarországnak jövőre. Az EU/IMF tárgyalásokat vezető Varga Mihály tárca nélküli miniszter korábban már elárulta: az egyik véleménykülönbséget a felek között a jövő évi deficitcél elérése okozza. Az IMF ugyanis 3 százaléknál magasabb hiányt valószínűsít. Az OTP közgazdászai szerint a makrogazdasági prognózisok különbsége miatt 1,8-2,0 százalék körüli lyuk keletkezik a büdzsében, mely nagyjából 550-600 milliárd forintot jelent. A közgazdászok szerint a tárgyalások következő fordulójában az lesz a legfontosabb kérdés: milyen tervei vannak ennek befoltozására a kabinetnek.

Az OTP szakértői szerint az eltérés akkora, hogy hagyományos módszerekkel nem lehet orvosolni: a kormánynak fel kell adnia bizonyos részeket a gazdaságpolitikájából. Az azonban kérdés, hogy tartós piaci nyomás nélkül erre sor kerül-e. Az IMF részéről javaslatként felmerülhet a személyi jövedelemadó-rendszer progresszívvá alakítása, vagyis az egykulcsos adó feladása, illetve az ingatlan- vagy vagyonadó. A kormány azonban eddigi - legalábbis szavakban - mindkét lehetőségtől mereven elzárkózik.

Ha nem sikerül teljesíteni a hiánycélt, az nem csak az IMF tárgyalásokat veszélyezteti, hanem azt is kockáztatják, hogy a hazánk ellen uniós csatlakozásunk óta folyó túlzott deficiteljárást sem szünteti meg az EU. Ennek következő felülvizsgálata szeptemberben lesz, vagyis - a parlament augusztusi nyári szünete miatt - a kormánynak gyorsan döntésre kell jutnia.

A másik fontos nézetkülönbség a magyar vezetés és a nemzetközi szervezetek képviselői között az MNB-re kivetett pénzügyi tranzakciós illeték, melynek bevételei a 300 milliárd eurós munkahelyvédelmi akcióterv egyik forrását jelenti. Orbán Viktor közvetlenül azután jelentette be az aggályos forrásokra épülő járulékcsökkentő programját, hogy az EB feloldotta a Kohéziós Alapokból származó támogatások befagyasztását, melyre a túlzott államháztartási hiány miatt került volna sor. A jegybank megadóztatása az Európai Központi Bank (EKB) szerint sérti a jegybanki függetlenséget, ezzel pedig veszélyezteti a hosszútávú gazdasági stabilitást.

A piactól kapott időt a kabinet

A piac továbbra is hisz a magyar kormány és az EU/IMF között ősszel létrejövő hitel-megállapodásban: tegnap tovább erősödött a forint az euróval szemben - mutatnak rá tegnapi elemzésükben az Erste Bank szakemberei. Az euró árfolyama már 276 forint alatt járt tegnap délután. Pénteken 11 hónapos mélypontra esett vissza a magyar államadósság-törlesztés leállásának kockázatára kínált biztosítás (CDS) felára, bár ez még így is jóval magasabb ár, mint a korányváltás idején mért 200 pont alatti érték. Úgy tűnik, a piac elhiszi, hogy a kormánynak határozott szándéka megállapodni a nemzetközi szervezetekkel.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (18)

A hozzászóláshoz .

venasszony 2012.08.08. 08:20
Hogy fog a piac csalódni! Ha rájön, hogy ez is csak pávatánc!
grandM 2012.08.07. 21:28
Tekintsünk visszafelé.... ez a mai kormány filózófiája...... ha ezt annak lehet tekinteni.....a múltban révedezünk.... közben szépen leszakadunk..... szerintem már Ázsiába se férünk be..... minden tartalékot feléltek.... a csupasz fenekünk révedezik az éji homályban..... a mínuszokból , a fideszes harácsolásból nincs gazdasági növekedés..... már nem vesznek komolyan bennünket....
nagymami 2012.08.07. 18:06
Nincs olyan gazdasági mutatója az országnak, amely reprezentálná a rezsim gazdaságpolitikáját. Sok kicsi (a rezsimnek) sokra megy. Ki engedélyezi a milliárdokat Felcsútnak akkor, amikor milliók éheznek. Az ellenzék miért nem kifogásolja azt, hogy az adófizetők pénzét úgy költhesse el bárki ebben az országban, mint a sajátját? Az ellensúlyok felszámolása után, minden öntudatos ember ellensúly, Sólyom László köztársasági elnök úr szavával élve. Nem tudja kitermelni az ország lakossága ennek a telhetetlen rezsimnek az igényeit!!!!!

Milliárdos ékszerdoboz adókedvezményből

http://atlatszo.hu/2012/08/07/milliardos-ekszerdoboz-adokedvezmenybol/

""""Felcsúti
„Aranycsapat” Labdarúgó Stadion – ez a neve annak a több milliárd forintos, részben adókedvezményből megvalósuló stadionberuházásnak, amelyet a miniszterelnök által létrehozott alapítvány épít Orbán Viktor szülőfalujában. Az alapítvány májusban több százmillió forintért vásárolt földeket, februárban pedig három ingatlant vett a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia épülő szakiskolájához. """"

Felcsút lélekszáma: 1815 fő. Több milliárd Ft osztva 1815-el. Rendjén van ez??? Minősíthetetlen. Erre nincs mentség a gazdaság jelenlegi helyzetében. Stadiont fognak enni az éhezők???
poncius 2012.08.07. 16:43
A hülye orbáncos ámokfutás eredménye!
A jobbját azonnal amputálni!

Hozzáértőt a miniszterelnöki székbe: Bokros Lajost, Róna Pétert, Bajnait.
Elég a seggfejekből, tolvajokból!
karpatij 2012.08.07. 16:04
a Német gazdaság madzagján lógunk, ezért látszik úgy a "sikert-sikerre halmozó" mintha állna
grandM 2012.08.07. 14:24
Ez a kormány mást se csinál csak eteti a környezetét hülyeségeivel...... nem hisz már neki senki.... elengedik a szakadék széléig, ott majd megálljt intenek...... a választás meg elpaterolja Őket..... erre épít minden demokrata.
Bali30 2012.08.07. 12:20
1,6%-os GDP növekedés????
GDP kiszámítására szolgáló egyenlet:
GDP = fogyasztás + beruházás + export – import
Viszont a közgazdászok általában szeretik különbontani a magán és közösségi fogyasztást.
Az exportból kivonva az importot kapjuk a nettó exportot. A GDP egyenlete így:
GDP = háztartások fogyasztása + kormányzati fogyasztás + beruházás + nettó export

Kérdem én..Itt melyik növekszik..? Szerintem külön külön mind csökken... És nem szabad megszorozni sem mert akkor is hamis képet kapunk, mivel a matekban a (-)x(-) = (+) :D:D:D
nagymami 2012.08.07. 10:54
Tárgyilagosan értékelte Aszófőn a Fidesz két évi tevékenységét Sólyom László köztársasági elnök úr.. A Fidesz helyett is röstellem magam az elhangzott tárgyilagos, hozzáértő kritikák miatt. Egyetlen egy kormány sem kapott ennyi kritikát. Ha a rezsim nem figyel oda a kritikákra, akkor hiába gyúr őszre a kormány. NEKÜNK ANNYI!!!!!
Meghallgattam Sólyom László köztársasági elnök úr aszófői beszédét. A kritikák alátámasztják, hogy KÍGYÓT MELENGETETT E KEBLÉN. "Minden öntudatos ember ellensúly". Ilyen tömören, tárgyilagosan még senki nem fogalmazta meg a Fidesz dicsőséges két évének kártékony voltát. A kisemberek nincsenek egyedül.

Aszófői beszéd - Sólyom László korábbi köztársasági elnök országértékelése

http://www.youtube.com/watch?v=clIuUXGkCw0

Ajánlom
minden érdeklődőnek figyelmébe a tisztánlátás érdekében.

vilmos 2012.08.07. 10:48
""Őszre gyúr a kormány""" Mivan ha a lakosság meg majd őket gyúrja??
Barka 2012.08.07. 10:48
Nem kell ehhez tudós.
A sok idióta befektető hisz az IMF-el való megállapodásban.
Ha rájönnek, hogy megvezették őket, mert nem lesz, na akkor leszünk komoly bajban.
Az ország is!
DannyD 2012.08.07. 10:30
Igen, erősödött a forint, mert a viktor elment felcsutra b*ni az anyját, ahelyett, hogy baromságokat pofázna Európa fele. Majd visszajön, aztán végre újra zuhan a forint.
lumina 2012.08.07. 10:09
Visszont most sokat erosodott a forint es elemzok szerint augusztus vegeig nem is fog gyengulni.
Akkor ez most ,hogy van? Az mszp tudosai megmagyarazhatnak az embereknek.
umbuldaminden 2012.08.07. 09:44
Matelcsy Úr! gondolom emlékszik még, hogy 1991-ben milyen privatizációs tanácsokat adott, s ha most a homályos tekintetével látná a valós helyzetet, azonnal rájönne, hogy már az elején elkúrta, de nagyon.
Most is olyan gazdaságpolitikát folytat mint 1998 - ban? Igen! Ezért vagyunk szarban, s amíg Ön vezeti a tárcát csak süllyedünk.
Miért nem utazik az Északi sarkra, medvére vadászni? s hagyná a szerencsétlen országot fejlődni.
Jó utat kívánok.
DannyD 2012.08.07. 09:00
matolcs úrnak adók kitalálásához nagyon van esze, így már majdnem biztosnak tűnik számomra a hangADÓ, a duzzADÓ, járdaADÒ, stb... Lesz nekünk nemulass...
tovaris 2012.08.07. 07:26
Gyúr? Legfeljebb tésztát, de ahhoz meg nem értenek....
Nagyzoli 2012.08.07. 07:01
Hát igen és nem!
ORBÁN-MATOLCSI féle, jaj nem értek hozzá így nem is tudom, hogy ez már jövőre kamatostul vissza kell adni féle gondolat az MNB-re kivetett pénzügyi tranzakciós illeték (a szélsőjobb dörzsöli a kezét mert "jól megszívattuk az MNB k. elnökét" mert kb. ez a szint) természetesen nem a "300 milliárd euró" hanem a 300 milliárd Ft munkahelyvédelem címén a vállalkozói barátok zsebében eltűnő pénz része. Jó volna javítani.
Üdv: minden Koránkelőnek!
Bali30 2012.08.07. 06:59
wizes.. Ez így vagyon.,.:D De Elkurcsynak is el kő magyarázni, mert ő még hozzánk képest Ortodox....
wizes 2012.08.07. 06:27
Semmi gond, majd erőteljesebben csökkentik az adókat mert ez a kúrmány az adócsökkentés kúrmánya, ezáltal nő a bevétel és hipp-hopp meg van a 600 mrd. plusz bevétel.