Előző
Következő
új cikk

Belföld

Rabbinál vizitált a volt jobbikos

Népszava|2012. aug 07. 05:11
[A+ A-]
Ha az elmúlt években tettem bármi olyan kijelentést, ami megsértette volna a zsidó közösséget, azért elnézést kérek - mondta Szegedi Csanád, volt jobikos politikus Köves Slomó rabbinak, amikor pénteken nála járt. Szegedi maga kért találkozót az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbijától, miután nyilvánvaló lett zsidó származása.
A szélsőjobboldali EP-képviselő néhány napja ki is lépett emiatt az antiszemitizmusáról, rasszizmusáról elhíresült Jobbikból. Köves Slomó a Népszabadságnak elmondta, megdöbbent, amikor Szegedi találkozót kért tőle. A rabbi a lapnak kijelentette, alapvető feladata, hogy mindenkit fogadjon, aki tanácsért, segítségért fordul hozzá. Szegedi állítása szerint most szembesült származásával, ezért fontossá vált számára, hogy a zsidó közösség vezetőivel kapcsolatba kerüljön. A politikus azt is bejelentette, hogy elmegy Auschwitzba, ahonnan anyai nagymamája egykor visszatért.

Kiszivárgott hangfelvételek szerint Szegedi már 2010-ben szembesült származásával. Amikor nemrég kilépett a Jobbikból, Vona Gábor pártelnök azt hangsúlyozta: a politikusnak azért kellene távoznia az EP-ből is, mert egy hangfelvételen "uniós pénzeket ajánlott fel az elítélt és többször is a nyomozó hatóságok látókörébe került" Ambrus Zoltánnak, aki zsidó származásával zsarolta őt. Bár Vona azt állította, hogy a Jobbik volt alelnökének nem származása miatt kellett kilépnie a pártból, Novák Előd alelnök a vezetésnek a napokban azt írta: "Ha nem hazudik, ha nem titkolja el származását, akkor - szép dolog vagy nem, más kérdés - soha nem lett volna sem EP-képviselő, sem alelnök".

A botrány csak fokozódott, amikor a hvg.hu kiderítette, hogy két évvel ezelőtt öt hónapon keresztül összesen mintegy 3500 eurót, akkori árfolyamon csaknem egymillió forintot kapott Novák Brüsszelből, méghozzá Szegedi asszisztenseként. A hét végén egyébként Szegedi Csanád testvére, Szegedi Márton, a miskolci közgyűlés pénzügyi bizottságának elnöke is távozott a Jobbikból.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (22)

A hozzászóláshoz .

Geronimo 2012.08.08. 09:58
Re Libertador: Szegedi Csanád a puhatestű férgek népes családját gazdagította. Ami további "kinyilatkoztatásaidat"
illeti: Auribus frequentius, quan lingua utere!
libertador 2012.08.07. 23:15
Aki a saját nyomorúságáért kizárólag a bankokat, meg a "zsidókat" okolja, az az orráig se lát el. Ez az érvrendszer nagyon ismerős a 30-as évek Németországából. Jól lehet vele lázítani, gyűlölködni, bűnbakokat gyártani. Csak hát az az igazság, hogy bank nélkül ma is portyázó, lovas "félázsiai" nomád szinten tartana az ország. Miközben a képlet nagyon egyszerű. A bank kezeli a pénzt, azaz betétet gyűjt, kamatra, aztán meg hitelez pénzt, szintén kamatra. A kettő különbségéből él, fenntartja magát, fejleszt. Hogy ekkora a különbség a betéti, meg hitelkamatok közt? Ja, ez már Magyarország. Ahol mindennek nagy kockázata van. Nemcsak az adósra, hanem a bankra nézve is. Olyan országban, ahol lepusztították a beruházásokat, ahol elmenekül a befektető, ahol nem a bank szed uzsorakamatot, hanem az állam zsarolja a bankot, ott a bank kockázatai is óriásiak. Ráadásul a pénz nem is a banké, hanem a betétesé. Szóval, ez egy összetett ügy, amit 0,5 tizedes IQ-val nehéz lehet felfogni. Mindenesetre az ilyen jobbikos náciknak kedvenc célpontja a bank is, meg a zsidók is. Csak most kiderült, hogy a Kárpát medencében nem szerencsés fujzsidózni, mert Árpád apánk óta itt rengeteg náció megfordult, letelepedett, házasodott, és egyáltalán nem biztos, hogy aki zászlót éget, meg Auschwitz-ot tagad, meg legszívesebben újra deportálna, az nem épp hetedíziglen maga is a választott népből származhat. Hát ezért is primitív és rendkívül aljas módszer, amit az újnácik követnek. Szegedi Csanád példája egyedülálló. És noha lehet, hogy tudta korábban is a származását, de ha már a feketeinges pribékeket otthagyta, nagy tett volt felkeresni a főrabbit, és még nagyobb a bocsánatkérés. A legjobb az lenne az országnak, hogy a szervezet csúcsán lévő elvakult - bár intellektuális és céltudatos bűnözők - is elmélyednének a családfájuk tanulmányozásában...Lehet, hogy még a vona-félék is sorban mehetnének audienciára a Dohány utcába...
nincsbocsanat 2012.08.07. 20:40
Nevezd kedves barátom ahogy akarod, akkor miért jutottak az emberk koldúsbotra? Kinek jó ez, a betéteseknek? Itt minden korrupt, még a kutyám is. Szégyellem hogy nem tudok ez ellen semmit sem tenni, csak max.írogatni. Sajnos, 60 éves vagyok. Nem volt szándékom a bankszvérát megtámadni, de az emberek sajnos meggondolatlanul vesznek fel hiteleket. És nem birják törleszteni, mert a magyar tőkés társadalom, ha lehetne ingyen dolgoztatná őket. Akkor hol is az igazság ,és a magyar pénz? Értve vagyok? Bocsi.
justitio65 2012.08.07. 20:27
nincsbocsánat---Légy erős! Magyarországon nem a bankok rabolnak!
nincsbocsanat 2012.08.07. 20:18
Fél világ rajtunk röhög,mert civakodunk.A gyerekeink mind elmennek külföldre. A magyar feudalizmus bontogatja a szárnyait, s nekünk holmiféle köpönyegforgatók a legfontosabb tétel. Inkább megkéne szervezni az Ellenálási Front-ot még nem késő. Jelen pillanatban a tisztességtelenül meggazdult-laza erkölcsű tőkés (lopó) osztály osztja a pénzt, és nyomorítja a magyar embert csládostul. Kik engedték a bankokat hogy raboljanak, a zsidók? Kik ..Itt mindenki zsidó? Magyar egy sincs?
jimipapa 2012.08.07. 20:08
[jobbb] [2012.aug.07. 11:14]

Jobbb ha te is megkérdezed nagy muttert nehogy szőr menjen a vetésbe , nagy csöcs volna , egy kis jiddis beütés !
Vagy egy félázsiai dakota vérvonal !
lexike 2012.08.07. 19:42
Lesz még jobbikos rabbi is talán??!! Ez lenne világszenzáció!!??
stratocaster 2012.08.07. 15:25
[oregember] [2012.aug.07. 14:47]

A mikrofon, akárcsak a papír, nagyon türelmes, és sok mindent képes közvetíteni. Hogy ki, mikor mit mond, az helyzet kérdése. K.S. "embersége, okossága" fordítottan arányos a tisztességével. Nyalta ez Orbán seggét, ha kellett (és kellett). Jellemes ember egy nyilast úgy rúgott volna valagba (származásától függetlenül), hogy az zúgva szállt volna, mint a győzelmi zászló. Lehet, hogy erkölcsi elvárásaim nagyobbak a kelleténél, de még mindig igazabbak, mint ennek a két emberszabású biológiai lénynek valaha is lesznek...
okular 2012.08.07. 15:16
Nagyon igaz, Öregember! Nézzük ezt a Jobbbot (aug.07.11.14.) Most itt vihog, eddig meg lelkesen csápolt a címszereplő vidéki (toborzó) turnéin....Azon töprengek, melyikük a taszítóbb ?
oregember 2012.08.07. 14:47
Az egyik véleményező említette - érzésem szerint gúnyosan - hogy minden minden zsidó szervezethez menjen el Szegedi Csanád. Emlékeztetem, hogy a keresztény és a mohamedán valláson belül is megszámolhatatlan felekezet létezik, az egyéb vallási szervezeteket nem is említem.
Kövess Slomó rabbival készült beszélgetést hallgatva, a rabbi tisztessége, okossága, embersége, toleranciája elismerésre méltó. Vele szemben az antiszemitákra sem a tisztesség, sem az okosság, pláne a tolerancia nem jellemző.
pamacska 2012.08.07. 12:38
Következő állomás a Siratófal? Sábeszdekli, imaszíj és hajlongás? És közben persze árpádsávos sál a nyakban...
Ugye mindenki elhiszi, hogy a szeretett Nagyika SOSEM beszélt az átélt borzalmakról a kisunokájának? vagy csak én vagy naív?
Megj: miskolci rokonom már évek óta mondja, hogy azon a környéken mindenki tudta, hogy a nagyi zsidó. Márpedig ha a környéken ismert volt, hogy-a-fenébe, hogy Csanika nem tudta? Tényleg ilyen butus? Bár pol. hovatartozását illetően elhiszem, hogy nem egy Mensa HungarIQa - tag, de azért mégis!
csipkerozsa 2012.08.07. 12:27
t.olvaso] [2012.aug.07. 06:29]
A történetnek talán az lesz a vége, hogy Szegedi is rabbi lesz, mert azoknál történt hasonló eset, hogy egymás zsidó származását vizslatták.


Nem vizslatták egymás származását, csak egyikük a zsidó törvények szerint nem zsidó, ezért nem tölthet be vallási funkciót.

csipkerozsa 2012.08.07. 12:25
Ha vkinek zsidó az édesanyja és a nagyszülei is, akkor nem létezik, hogy csak most v. tavaly tudta meg származását. Gondolom, most mások előtt is kiderült, azért játsza el, hogy ő nem tudott róla.
jobbb 2012.08.07. 11:14
Ha ha ha.Pár napja írtam,hogy most már legalább nyugodtan elkezdheti kihasználni a származása előnyeit.Nem gondoltam,hogy ilyen gyors lesz a srác.
vaskovacs 2012.08.07. 08:49
nincsbocsanat] [2012.aug.07. 07:07]"Nem szeretnék senkit megsérteni, de mikor fogja a magyarországiság megérteni vére, hogy csak az ember létezik,és a cselekedetei" Igen, csakhogy az úgynevezett zsidógyűlöletnek van valami oka. sokak szerint csak az, hogy ők "mások". mint ahogyan a néger is "más" mint a fehér (Lásd pl.: Gyenes Gitta: A néger is ember, 1947), de biztos, hogy csak ez az ok?
stratocaster 2012.08.07. 08:47
..."Rabbinál vizitált a volt jobbikos"...

Nincs is szebb annál, amikor a "bűnös" lélek megtér. Megérdemlik egymást...Figyeljék meg, jövő héten már ott fog állni "fent" a "Tórika" olvasásánál, és lelkesen dobálni fogja a farát előre-hátra Orbán házizsidajának instrukciója szerint...Pfuj...
ibdsm 2012.08.07. 08:09
Szegedi Csanádnak jó dolga van.

Igy menekülhet Izraelba, ha kezdik öt zsidózni.
nincsbocsanat 2012.08.07. 07:07
Nem szeretnék senkit megsérteni, de mikor fogja a magyarországiság megérteni vére, hogy csak az ember létezik,és a cselekedetei.Nem a zsidócigánymagyar. Csak az ember. Ehhez kérem a jóistent, hogy kellő bölcsességgel és alazattal legyen a segítségünkre.
ferooo1 2012.08.07. 07:04


különben most bizonyíthat kiadhatja ki üzemelteti a kuruc infot remélem nem az derül ki hogy a rabbi

hiddel 2012.08.07. 06:49
Vatikánban is megtörtént, hogy zsidó származású, megkeresztelt pápát választottak.