Előző
Következő
új cikk

Belföld

Több tízezer rokkant maradt ellátás nélkül

Népszava|2012. aug 07. 05:12
[A+ A-]
Az ellátórendszer is belerokkant a rokkantügybe - mondta Korózs Lajos szocialista szakpolitikus azután, hogy kiderült: több mint tízezer megváltozott munkaképességű ember annak ellenére nem kap ellátást, hogy már rég túl van a felülvizsgálaton. Ennek oka az, hogy nincs egy központi megállapítási rendszer, így határozatok sem születnek, és nincs kiépítve az ügyviteli, informatikai rendszer sem, amelyhez hiányzik a szükséges szoftver.
Vagyis nincs, ami rögzítse a rokkantsági felülvizsgálaton átesettek adatait, így a járandóságuk mértékét - magyarázta a politikus.

Korózs Lajos szerint a kormány átgondolatlan változtatásai és a felkészületlenség "emberi tragédiák sorozatához" vezetnek. A kormány hiába próbálná munkára kötelezni az arra egyébként alkalmatlanokat, erre éppa kormány gazdaságpolitikája miatt kialakult foglalkozattás helyzetben esélyük sincs. Emlékeztetett arra is, hogy Orbánék a visszaélésekre hivatkozva alakították át a rokkantnyugdíj rendszerét, ami azonban hazugság, hiszen "a szakigazgatási szerv vezetője is elismerte, hogy egyetlen visszaélést sem találtak".

Az alapvető jogok biztosa, Szabó Máté éppen Korózs beadványának is helyt adva fordult Alkotmánybírósághoz (Ab) a rokkantsági ellátórendszer 2012-es átalakítása miatt július végén. A biztos megállapította, a jelenlegi eljárás sérti az emberi méltósághoz, a tisztességes eljáráshoz, és a szociális biztonsághoz való jogot. Szabó Máté kiemelte, az átalakításakor nem biztosították a szerzett jogok fenntartásába vetett bizalom védelmét, továbbá az alacsony összegű ellátás melletti munkavállalás lehetőségének korlátozása miatt sérül az esélyegyenlőség elve.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (14)

A hozzászóláshoz .

libertador 2012.08.07. 23:44
Ugye, hányan szidták kórusban Gyurcsányt, fikázták Bajnait...Minden rossznak az "eeemúttnyócév" volt az oka...Most van-e, aki tiszta fejjel összerakja a mozaik kockáit, a gazdaság, a beruházások, a munkahelyek, a szociális ellátások, az uniós pénzekből nyert fejlesztések, vagy akár a munkavállalói jogok, érdekképviseletek, a média sokszínűsége, az érintetlen hatalmi ágak működése terén...És egyszer majd csak rájön, hogy amilyen irányt vett és amilyen szintre süllyedt az egész ország, amilyen a nemzetközi megítélése az utóbbi két évben, ahogy a szemünk előtt tűnnek el százmilliárdok a maffia zsebeiben, ahogy csúszik létbizonytalanságba több millió ember...akkor mégsem ez az ország lesz az, amelyet "írigyel a világ.." Ez a néhány tucat milliárdos fidesz oligarcha és a sokmillió jogfosztott pária országa, már ma is...
libertador 2012.08.07. 23:32
Kit érdekel pár tízezer rokkant...Ide aranylábú focisták kellen(ének) Azoknak épül orrba-szájba mindenféle többmilliárdos stadion.. Az más dolog, hogy ilyenek nincsenek már, csak az átkosban volt a legendás aranycsapat. De van egy nagyot álmodni merő Bölcs Vezérünk, aki pénzt, paripát nem sajnálva szórja a százmilliárdokat. "Majd kitalál matolcsi pár újabb adót, van neki még pár ötlete a fiókban, oszt jónapot.." És az kit érdekel, hogy tízezerszám vannak kisgyerekek, akik valósággal éheznek, és százezerszám olyanok, akik egész hétig se látnak meleg ételt...És íme, megjelent a DER SPIEGEL cikke: Európa 10 legveszélyesebb politikusa közt a magyar orbánviktor! Gratulálunk, csuti törpe néró, erre büszke lehetsz! Meg az összes ködös agyú békemenetes fülkeforradalmárod is!!! Ha továbbra is a fejbevertek bódulatával ténfereg a magyar választó, birka módjára, akkor a gonosz törpe újabb győzelme biztosra vehető...Csak akkor már, ami itt marad, azt nem Magyarországnak fogják hívni...Hanem valami egész másnak. De abból öntudattal bíró, jogállamot megszokott emberek már nem kérnek.
Pasinszki 2012.08.07. 20:43
"Több tízezer rokkant maradt ellátás nélkül"
Kizárt dolog. Orbusconi országlása alatt senki se járhat rosszul. Ha mégis, az csak gaz ellenség lehet, aki nem szereti a mi bölcs vezérünket, de aki nem szereti a mi bölcs vezérünket az nincs is. Az levegőnek tekintendő. Ergo mégiscsak igaz, hogy képtelenség a fenti cím.
nagymami 2012.08.07. 19:05
Nem szeretnék Orbán Viktor ellen uszítani, de felháborít az Átlátszó.hu

"Milliárdos ékszerdoboz adókedvezményből" Ferenczi Krisztina oknyomozó újságíró cikke

http://atlatszo.hu/2012/08/07/milliardos-ekszerdoboz-adokedvezmenybol/

""""Felcsúti
„Aranycsapat” Labdarúgó Stadion – ez a neve annak a több milliárd forintos, részben adókedvezményből megvalósuló stadionberuházásnak, amelyet a miniszterelnök által létrehozott alapítvány épít Orbán Viktor szülőfalujában. Az alapítvány májusban több százmillió forintért vásárolt földeket, februárban pedig három ingatlant vett a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia épülő szakiskolájához. """"

Felcsút lélekszáma: 1815 fő. Több milliárd Ft osztva 1815-el. Rendjén van ez??? Minősíthetetlen. Erre nincs mentség a gazdaság jelenlegi helyzetében. Stadiont fognak enni az éhezők??? és több tízezer rokkant ellátás nélkül????

kszlivia 2012.08.07. 17:37

Az eddigiekhez csupán annyit szeretnék hozzá fűzni, hogy ha nem tudják előteremteni a nyugdíjak kifizetéséhez szükséges összeget, akkor nem csak a nyugdíjasok lesznek bajban, de az unokák is. .Sok munka nélküli fiatal él átmenetileg a nagyszülő nyugdíjából. Aztán megy külfödre dolgozni, mert itt nincs munkahely.
Igen, mindenkinek el kell menni szavazni, mert a fideszes begőzöltek biztos elmennek. Bár ahogy érzékelem fogyogatnak, csak nem merik kinyilvánitani. Félnek.
vassilon 2012.08.07. 16:22
kefe26
Csak nem azt akarja, hogy vissza jöjjön a z a rendszer?
Ezért kell elmenni mindenkinek szavazni.MINDENKINEK!
Még akkor is, ha regisztráció kell hozzá.Mert nem lehet hagyni, hogy egy országgal ilyet tegyenek.Ez nekik a demokrácia?Ez inkább már a diktatúrára hajaz!Van a tőkés osztály és a cselédség.2012-ben.FELHÁBORÍTÓ!!!!!!!

Ésszel kell ellenük fellépni!
A szavazó fülkében azt csinálunk, ami nekünk jó.
Talán nem kell nekik bemutatni, hogyan szavazunk?
kefe26 2012.08.07. 11:22
Kérdezem, akkor mi van, ha tízezer nyudíjas marad éhen? Horthy rendszerben 3 millkió koldús( szószerint) országa voltunk, ahol a nagyanyám birtokáról a lófarkához kötve vitték el a csendőrök azt a cselédet, aki lázított,vagy megtagadta a munkát és aratáskor a 12 éves gyerekét nem kényszerítette rendes marokszedésre. Kit érdekelnek ezek a páriák? Feltámadunk, vagyon kiírva a temtőkapuja fölött. Ott a megváltás, nincsen kín, szenvedés, csak csönd. Ja, fizetni, gondoskodni sem kell a hatalom birtokosainak.
Bali30 2012.08.07. 10:59
[Vilma] [2012.aug.07. 10:46]
Azért nem érdekli öket hogy a saját szönyegükre.... mert ha megfigyeled, akkor a választási körzetek átalakításával, majd a regisztrációval, megfelelő mennyiségü pénzük, és a Kubatov lista alapján, no meg a Máv és a Volán, és egy kis pörkölt nokedlivel segítségével rengeteg embert fog elvinni a regisztrációra.... Ha ott töbségben lesz, akkor ha nem megy el mindenki szavazni akkor is hatalams esélyük van a nyerésre... No meg ha nem nyernek? ?? Akkor nagy valószinüséggel elcsalják majd..... MInt ahogy a földpályázatok elbírálását, vagy a Nemzeti konzultáció eredményét is max tőlük tudhatjuk meg, vagy elhalgatják, így lesznek majd a választásokon is ezek a dóóóógok....
vilmos 2012.08.07. 10:46
Ezt a Fideszt nem értem meg miért dolgozik maga ellen és a lakosság ellen!!
Ahány beteget meg rángatnak annak a családja és barátai és kollégái sem fognak rá szavazni EZT HIVJÁK DOMINÓ ELVNEK!!!
vilmos 2012.08.07. 10:43
A Rokkantak/Betegek ellátása Fidesz ideológia lett nem értem mit akarnak már velük töbsége 50-éve kevés a fiatal akik talán meg gyógyulhatnak a fiatalok ból is 10-20% A Korosabbak mát nem el ment felettük az idő!! Miért csodálkoznak ha MSZP-Politikus videóban/tv-be leadva ""Holokausztnak"" nevezi az eljárást!!
lumina 2012.08.07. 10:18
nok 40 ledolgozott ev utan elmehetnek nyugdijba,akkor meg mindegy hany %-ban munkakepes,nekem is van olyan
ismerosom aki igy ment el nyugdijaba.
Sot olyan is van es nem is egy akik fiatalok es rokkantnyugdijasok,jon a biztos penz delelot strandolas kis usszasal,termeszetesen kedvezmenyes belepovel.Olyat is ismerek aki le van rokizva mert teljeseen ki van az idege
de azert mellekesen vallalkozni tud es mukodtet 4 divataru uzletet.Ez egy videki varos,el lehet gondolni mi lehet a nagyoknal.
Bali30 2012.08.07. 10:13
[delalfold] Sajnálom.. Ez tényleg tragikus.. AZ Orbán kormány meg nem az emberségéről híres..:(
Egyébként az hogy van hogy a neved egyszer kicsi aztán meg nagy betüvel van irva?
delalfold 2012.08.07. 07:40
Hozzátéve amit elfeledtem. 41 év hetven nap szolgálati ideje van, de a minimálisan kiszámíthatót kapja.
delalfold 2012.08.07. 07:39
Egyszerű történet a nejemé. Felülvizsgálat 2011. november 12. December 10 45%, aznap tértivevénnyel megfellebbezve. Január 12 megkérdeznek, hogy komolyan gondoltuk-é a fellebbezést. Bementünk és komolyan gondoltuk. Március 19. másodfokú felülvizsgálat. Végre valaki észreveszi, hogy a nejem nagybeteg. Április 6-án megjön 64%. Bementünk. Nem jár automatikusan az összeg, kérvényezni kell, újabb talán 30 nap. Május 12. Még a 27000.- forint jön. Egy kurva fillérünk sincs. E-mail a központnak. Május 14. Megjön a különbözet visszamenőlegesen is.
EZ AZTÁN IGAZÁN EURÓPAI VOLT!
(Egyébként az asszonykám folyamatos felügyeletre szoril, már a lakás helyiségeit is keveri., de egyharmadában munkaképes. Csak arra nem jöttem rá, hogy melyik része.)