Előző
Következő
új cikk

Belföld

Már a szakképzést is fizetőssé tennék Orbánék

Népszava|2012. aug 07. 05:06
[A+ A-]
Akár diákok ezrei is fizethetnek a jövőben a szakképzésért, ami az ombudsman szerint sérti az ingyenes oktatás alkotmányos alapjogát. A szakképzési törvény ügyében Szabó Máté az Alkotmánybírósághoz fordult. A korábban a felsőoktatási és a köznevelési törvényt is bíráló alapjogi biztos úgy vélte, nem lehet egyéni mérlegelés nélkül fizetős oktatásba kényszeríteni azokat, akiknek önhibájukon kívül tolódik ki a képzési ideje vagy képzést váltanak.
Ez a rendelkezés a kormány szándékai ellenére még jobban elriaszthatja a fiatalokat a szakképzéstől, ráadásul a szakiskolák tömeges bezárása miatt lehet, hogy nem is lesz hol tanulniuk.

Káosz vár a szakképzésre a 2012/2013-as tanévben - mondta lapunknak Sós Tamás. Az Országgyűlés oktatási bizottságának MSZP-s tagja szerint a szakképzési törvény a "selejtet termelő" parlamenti törvénygyár eredménye, amelyet túl későn, elkapkodva nyújtottak be, holott a kormánynak két éve volt annak elkészítésére. A szocialista képviselő azután beszélt erről, hogy a szakképzésről szóló törvény megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól (Ab) Szabó Máté. Az alapjogi biztos szerint a tavaly elfogadott, de már idén tavasszal módosított jogszabály számos kérdést nem szabályoz kellő részletességgel. Ennek következtében a pedagógusoknak, a szülőknek és a gyermekeknek nincs lehetőségük arra, hogy a törvény tartalmát kellő mélységében megismerhessék és felkészülhessenek a jogszabály alkalmazására - vélte. A szakképzési törvény miatt egyébként az év elején a Pedagógusok Szakszervezete is az Ab-hoz fordult.

Az ombudsman beadványában bírálta az első szakképzés ingyenességének az egyéni szempontok mérlegelése nélküli elvesztését. Ez a rendelkezés csak az iskolai rendszerben meghatározott időszakon belül - a duális képzésben 3 év alatt - megszerzett első szakképzést teszi ingyenessé, azaz, ha valaki évismétlésre kényszerül vagy másik szakmát kezd el tanulni, már fizetnie kell az oktatásért.

Szabó Máté szerint ez nincs összhangban az alaptörvényben meghatározott ingyenes és mindenki számára elérhető középfokú oktatás biztosítására vonatkozó állami kötelezettséggel. Ez a szabályozás ugyanis nincs tekintettel arra, hogy milyen okból húzódott el a képzés, az egyéni mérlegelésre pedig nincs lehetőség. Így az is eleshet az ingyenes oktatástól, aki neki nem felróható okból - hanem például egészségügyi alkalmatlanság miatt - kényszerül egy már megkezdett képzésről másikra váltani.

Ráadásul a hangzatos kormányzati ígéretek ellenére tovább csökkennek a szakképzésre fordítható költségvetési források. Mivel jövőre az összes oktatási intézményt államosítják, a kormány sokat spórolhat a szakiskolák tömeges bezárásán, összevonásán. A jogszabály szerint ugyanis egy állami intézményfenntartóhoz csak egy szakképző intézmény tartozhat, azaz elképzelhető, hogy óriási, több ezer tanulót befogadó megyei szakképző központokba vonják össze a szakiskolákat. Ez a lépés - illetve a közismereti oktatásnak (idegen nyelv, történelem, matematika, stb.) a képzési idő 33 százalékában való maximálása - több ezer pedagógus elbocsátásával járhat. A vidéki szakmunkástanulók pedig kénytelenek lesznek a lakóhelyüktől jelentősen távolabb lévő szakiskolákba járni, feltéve, ha nem töltik be a 16 évre csökkentett tankötelezettségi korhatárt. Utána ugyanis a szakiskolák nem lesznek kötelesek foglalkoztatni őket.

A szocialisták szerint a jogszabály nem csak a társadalmi mobilitást lehetetleníti el, hanem sérti a művelődéshez való alkotmányos jogot is, hiszen szinte kizárólag a nagy cégek érdekeit vették figyelembe a megírásakor. Sós Tamás úgy vélte, mivel a felmérések szerint csak a hazai vállalkozások 2 százaléka vesz részt a szakképzésben, nem működhet a kormány által erőltetett duális képzési rendszer, hiszen az az oktatási intézmények és a cégek együttműködésén alapul. Mivel a szakképzési hozzájárulást már nem írhatják le adójukból, a kisebb cégek már nem is lesznek érdekeltek a szakiskolák, tanműhelyek támogatásában. Tehát hiába növelné a Fidesz a szakmunkások számát, elképzelhető, hogy nem lesz hol tanítani őket - tette hozzá a szocialista politikus.

Az LMP-s Osztolykán Ágnes szerint a Fidesz-KDNP az oktatási törvények megalkotása során "szándékosan nem törekedett a kiszámíthatóságra, és tudatosan nem szabályoztak számos fontos kérdést és részletet a törvényekben". A parlamenti képviselő szerint "csak így lehetséges, hogy kézi vezérléssel irányítsák az egész rendszert". Ugyanakkor ez a bizonytalanság sérti az oktatás szereplőinek jogait - tette hozzá Osztolykán.


"A melós fiatalokkal törődni kell..." (Orbán Viktor a szakképzésről, 2012. július 24.)

- Nem kérte ki a kormány a szakmai és érdekvédelmi szervezetek véleményét, csak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara igényeit vették figyelembe

- Több száz szakiskolát zárhatnak be a szakképző intézmények tömeges összevonása miatt

- Az év elejétől megfelezték a tanműhelyeknek járó képzési normatívát

- A cégek már nem írhatják le az államnak fizetett szakképzési hozzájárulásból a szakiskoláknak közvetlenül adható támogatást

- Az új Nemzeti alaptantervben meghatározott közismereti tananyag legfeljebb a szakiskolai tananyag 33 százalékát teheti ki

- A szakmunkástanulók már 14 éves koruktól magáncégeknél dolgozhatnak, a minimálbér ötödéért

Főbb ombudsmani kifogások

Közoktatás:- a 3 éves kortól kötelező óvoda sérti a szülők nevelési jogait
- nincs kellő idő a jogalkalmazásra való felkészülésre
- nincsenek meg a mindennapos testnevelés személyi és tárgyi feltételei az iskoláknál

Szakképzés: - nem elég részletes a jogszabály, nem készülhetnek fel az alkalmazására
- az első szakképzés ingyenességének megszüntetése szembemegy az ingyenes, mindenki számára elérhető középfokú oktatás biztosítására vonatkozó állami kötelezettséggel

Felsőoktatás: - a hallgatói szerződést nem kormányrendeletben, hanem törvényben kell szabályozni
- a hallgatói szerződés érinti a foglalkozás szabad megválasztásának jogát
- a felvéltei keretszámokról döntő kormányhatározat sérti a hatályos felsőoktatási törvényt

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (33)

A hozzászóláshoz .

vaskovacs 2012.08.09. 21:11
[kisutca sajnos nem tudom, mir3e vonatkoziott a megjegyzése, mert azt nem írta le...
vaskovacs 2012.08.09. 21:10
tovaris úgy gondolom, azt nem kell komolyan venni, aki a szocializmust élteti és kívánja vissza, mint Ön.
vaskovacs 2012.08.09. 21:08
antonio] [2012.aug.08. 01:21]"vaskovacs] [2012.aug.07. 10:59]De amikor Gyurcsány akarta ésszerűsiteni normális módon akkor egyből anyázni kezdtél mi??? " Ilyen stílusban az elvtársaival kommunikáljon, ha azok megengedik Önnek. A tandíj akkor elfogadható, ha ahhoz megfelelő hitel párosul. Senkit sem lehet elzárni a tanulás lehetőségétől. Illetve nem lehetne. Engem pl. imádott Gyurcsány időben éppenhogy elzártak, hiszen nem kaptam hitelt a tanulásomra, a munkahelyem nem fizette, így hiába vettek sikeresen fel, nem tudtam anyagi okból tanulni.
stvan 2012.08.09. 18:04
Kiváncsi vagyok, mikor szavazza meg a fideSS frakcio: Az adobol csak a politikusok fizetését szabad kifizetni, minden másért fizetni kell l.....
antonio 2012.08.08. 01:21
[vaskovacs] [2012.aug.07. 10:59]

De amikor Gyurcsány akarta ésszerűsiteni normális módon akkor egyből anyázni kezdtél mi???
mrmagam 2012.08.07. 21:24
"[kszlivia] [2012.aug.07. 17:55]

Könyörgöm csak a családi szexuális adót be ne vezessék!"

A sima szexuális adót már bevezették. A kormány törvényekkel baszogatja a népet, mi meg (rá)fizetünk mint a katonatiszt.
jimipapa 2012.08.07. 19:43
[vaskovacs] [2012.aug.07. 10:47]"

Vedd már be a leponexet ! Neked is de , de nekünk még inkább jó lesz ! suttttyójja !
jimipapa 2012.08.07. 19:41
[kszlivia] [2012.aug.07. 17:55]
Könyörgöm csak a családi szexuális adót be ne vezessék!""""""""""""""2

Miért , fizessenek a bővérűek !!!!!!!!!!
kszlivia 2012.08.07. 17:55

Könyörgöm csak a családi szexuális adót be ne vezessék!

tovaris 2012.08.07. 16:35
Lehet itt összevissza értekezni a szakképzésről, de sokan nem is tudják, hogy nem a valamikor jól ismert szakmunkásképzőkről van szó. Jobb, ha ezt mindjárt az elején leszögezzük...
A Kádár-időkben a szakmunkásképzés szakmai lista alapján, országosan egységes elméletű tanterv szerint történt, az ún. MüM szakmunkásképző intézetekben.
Általában a környék iparához mérték a szakmai jegyzékeket, és a gyakorlati oktatások zömmel a vállalatoknál létesített tanműhelyekben történt, szakoktatók, vagy az ott dolgozó kijelölt szakemberek segítségével. (jól tudom, mert én is részt vettem benne)
Az iskolákban is volt tanműhely, általában a kezdő alapfogásokat ott tanították meg. A szakmai gyakorlatot az adott vállalatnál lehetett elsajátítani úgy, hogy az ipari tanulók részt vettek a termelésben, ezért munkabért is kaptak és a tanulóidő teljes egészében beleszámított a nyugdíjalapba.
A tehetségesebb szakmunkások továbbtanulását az a vállalat szorgalmazta, ahol a tanuló a vizsga után elhelyezkedett.
Ez a fajta képzés ma nem létezik. A kihagyott 22 év katasztrofális következményei már látszanak...
tovaris 2012.08.07. 16:28
[kisutca] [2012.aug.07. 15:02]

wasskovach (én így írom) fizetett bérhuhogó és fidesz seggnyaló - nem kell komolyan venni....
tovaris 2012.08.07. 16:26
Arról nem beszélnek, hogy ma is érvényben van az a rendelet, amit még a "szocialisták" hoztak, hogy minden cégnek bizonyos összegeket kell fizetni egy "szakképző intézetnek" - függetlenül attól, hogy nyereséges-e, vagy sem.
Barka 2012.08.07. 15:05
És mi lenne, ha Orbán nem ellenezné a tandíjat?
Mert ő ellenzi! Ezt hirdeti úton-útfélen!
Ezért vezetik be minden felsőoktatási intézményben.
Mert ellenzi!
És a sok bunkó még ezt is elhiszi neki.
kisutca 2012.08.07. 15:02
Szeretném a hozzászólóktól megkérdezni,hogy hova lehet elmenni dolgozni?Mert hiába van szakmád,nincs munkahely!Sajnos csak háttérben vannak szakmunkások MUNKAHELY HIÁNY MIATT!!
"vaskovácsnak üzenem !Ha nem szólal meg bölcsebb maradt volna!
tomika2 2012.08.07. 13:10
[vaskovacs] [2012.aug.07. 10:47]

"Sokan ingyen tanulnak ( az fizeti aki nem tanul), majd hátat fordítanak az országnak is máshol vállalnak munkát. Így tehát az ingyenes képzés a társadalom számára nem térül meg."

Igazad van.
Az elmúlt több mint 2 év katasztrofális kormányzásnak nevezett tolvajlás, módszeres népírtás miatt, aki teheti elmenekül-szó szerint- orbánisztánból!!!
EZÉRT, és csakis EZÉRT nem térül meg az ingyenes szakképzés!!!


hungaria 2012.08.07. 12:37
Ez a kis alattvaló dakota aki annak idején ingyen tanult most lopja a pénzt a fiataloktól,hogy saját zsebeit és áruló
beosztottjai számláját tömje.Meddig??
Dimitru1 2012.08.07. 11:32
Azért remélem, a zingyenes focistaképzés az még mekkmarad!
vaskovacs 2012.08.07. 10:59
Bali30] [2012.aug.07. 10:54]"A gimnázium még annyira sem." De, mert az általános műveltség mindenféleképpen hasznos. Ez sokmindenben megnyilévánul indirekt módon. .Ha megfelelő hitel kapcsolódik a tanuláshoz akkor nem ellenezhető a tandíj.
Bali30 2012.08.07. 10:54
Vaskovács..
Így tehát az ingyenes képzés a társadalom számára nem térül meg.

A gimnázium még annyira sem.. Főleg ha utána anyagi okokból nem tud továbbtanulni... Akkor ott érdemes az ingyenesség? Egy jobb szakközép iskolában is általános müveltségből szinte annyit kapnak mint a gimiben..
A szakmunkásban nem.... De attól még hasra ütés szerüen bevezetni egy ilyet az több mint aljasság..(bár Viktrolltól...) És a társadalmi viszonyokat is még jobban fel fogja borítani... Ha csak majd nem szeretnénk kazah vízszerelőket...:D
A diákhitel is jó nagy szopás..
vaskovacs 2012.08.07. 10:47
Ryuken] [2012.aug.07. 10:02]" azért legyen ingyenes a szakképzés mert egy országnak alapvető érdeke, hogy jó szakmunkások álljanak a háttérben " Sokan ingyen tanulnak ( az fizeti aki nem tanul), majd hátat fordítanak az országnak is máshol vállalnak munkát. Így tehát az ingyenes képzés a társadalom számára nem térül meg.