Előző
Következő
új cikk

Belföld

Feliratkozás az eljárásra

Népszava|2012. aug 06. 20:10
[A+ A-]
Újabb kötelezettségszegési eljárást, sőt, komolyabb európai uniós retorziókat vonhat maga után, ha a Fidesz-KNDP megvalósítja a választási regisztráció Orbán Viktor által ismertetett tervét. A bejelentett elképzelések a legalapvetőbb európai normákat szegik meg.
Súlyosan jogsértő lehet a tervezett választási regisztráció bevezetése. Az Európai Unióban ugyanis valamennyi tagállam számára irányadó közös elvként az általános választójog, a titkos szavazás vagy az arányos képviselet elve megsérthetetlen.

Ezt deklarálja a magyar alaptörvény is, amely noha korábban vitákat váltott ki amiatt, hogy bizonyos, az európai emberi jogi egyezményekben garantált alapjogokat nem fejt ki, azaz vállal fel részletességükben, ám a választójog nem ilyen.

A kormányfő néhány hete a Kossuth Rádióban beszélt arról, hogy a Fidesz-elnökség eldöntötte, a következő választásokon már csak azok szavazhatnak majd, akik a voksolás előtt két hónappal jelezik a kormányhivataloknak a választási szándékukat. A párt álláspontja szerint az előzetes regisztráció segít megállapítani a biztos pártválasztók számát a kampányban, és megelőzhetők lesznek a szavazatvásárlások is.

A ma hatályos - tehát a Fidesz-KDNP által elfogadott - alaptörvény szerint azonban alkotmányos alapjog, hogy az "országgyűlési képviselőket a választópolgárok általános és egyenlő választójog alapján, közvetlen és titkos szavazással, a választók akaratának szabad kifejezését biztosító választáson, sarkalatos törvényben meghatározott módon választják". Semmilyen sarkalatos törvény nem korlátozhatja ezt a jogot, annak "csorbítására" ugyanis kizárólag alkotmányos lehetőségek létezhetnek. A választójog általánossága így azt jelenti, ami a nemzetközi dokumentumokban is szerepel: egy ország lakosságának kivétel és különbségek nélküli választójoga van. Ezt pedig az alaptörvényt figyelembe véve csak két okból lehet korlátozni: természetes kizáró ok a kiskorúság, a "mesterséges" pedig az, ha valakitől a bíróság jogerősen elvette a választójogot.

Épp ezért, amennyiben a magyar kormány bizonyos határidőhöz, vagy egyéb korlátozó tényezőhöz köti a választójog gyakorlását - azaz regisztrációt szab a joggyakorlás feltételéül -, a legalapvetőbb európai normákat szegi meg. A hét végén erre figyelmezetett Sólyom László volt államfő is, amikor emlékeztetett: nemcsak alkotmány, hanem nemzetközi egyezményt is sértene a terv megvalósítása. Az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló, Rómában 1950. november 4-én kelt egyezményt Magyarország 1992.-ben hirdette ki törvényként. Ez deklarálta a szabad választáshoz való jogot, és azt, hogy az egyezményt aláíró államok "kötelezik magukat arra, hogy ésszerű időközönként, titkos szavazással szabad választásokat tartanak olyan körülmények között, melyek a törvényhozó testület megválasztását illetően biztosítja a nép véleményének kifejezését." Ezt kiegészítve az európai közösség elfogadta az 1999-ben hatályba lépett amszterdami szerződést, mely bevezette a "valamennyi tagállam számára közös elvek" (általános választójog, titkos szavazás, arányos képviselet) fogalmát.

Épp ezért kijelenthető, hogy noha az angolszász jogrendszerben a regisztráció mást jelent, és létezik is, a Magyarország által vállalt, és magáénak vallott kontinentális jogrendszerrel és demokráciával teljesen ellentétes lenne a választási feliratkozás bevezetése. Amennyiben a választási eljárási törvényben ennek valamilyen, jogvesztést hozó változata szerepel majd, az Európai Bizottság azonnal kötelezettségszegési eljárást indít majd hazánk ellen, és a közösség egyik legfontosabb egyezményének megsértése miatt még az alapszerződés 7-es cikkelye szerinti, akár uniós szavazati jogunk megvonásával záródó eljárás is indulhat.

Az európai választójog alapelvei
- Általános, azaz minden nagykorú állampolgárt megillet*
- Egyenlő, azaz minden szavazat azonos értékű
- Közvetlen, azaz közvetlenül a jelöltekre adható le
- Titkos, azaz névtelenül történik és senki sem kérheti számon
* Csak bírósági ítélettel korlátozható - például cselekvőképességet korlátozó vagy kizáró gondnokság, szabadságvesztés, intézeti kényszergyógykezelés, illetve a közügyektől való eltiltás, stb.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (26)

A hozzászóláshoz .

lexike 2012.08.07. 19:59
Remélhetőleg az EU Bizottságai elmeszelik ezt az eszement ötletet!!??
jimipapa 2012.08.07. 19:24
[Barka] [2012.aug.07. 10:38]
Ekeke!
Az ostobaságod nem ismer határokat."""""""""""

Intő példa suttyó eke !
jimipapa 2012.08.07. 19:23
A sok sutyerák iratkozzon fel Gátzba kezelésért !
sumpesz 2012.08.07. 19:13
Szoktam nezni a politikai müsorok meghivott szakertöinek velemenyeit. mostanäban a släger a felratkozäs. Na es amikor ilyenkor egy-egy fideszes bertollollnokot vekzälnak hogy mi ez többnyire azonnal felhäborodnak, hogy meg az asztalon sincs a "förmedveny" miert vannak felhäborodva ? Mintha az idiota bertollnok nem tudnä, hogy amit a despota kitaläl azt a szavazogep slepp megszavaz. Tudja, nagyon is tudja, de nem tud semmt sem mondani, mert erre nem lehet mäst mondani csak annyit, hogy egy kreten ember agyenese.
ferooo1 2012.08.07. 12:20
a diktátorokat soha nem tudják demokratikusan elzavarni
tessék ott van románia 89legyen ez a példa én orbán helyébe rettegnék a 300e közmunkástól
csak néhány helyen induljanak be és megvan az országos lázadás


Pirandus 2012.08.07. 11:55
Sólyom mindig késésben van, gyáva és lusta. "Vétkesek közt cinkos, aki lassú."
KG1947 2012.08.07. 11:23
Ugyanazt csinálni, mint sok nyugati országban?
Pfúj, ez nem európai!

Node majd nekünk, balodaliaknak, besegítenek az európai testvéri bankok meg pártok a Fidesz-kormány ellen!
kockazat1 2012.08.07. 11:15
Sólyom fontos dolgokat mondott ki!
Elkésve!
Azóta már disznóólban lakók, kokizók,, sallerezők, kipaterolók, petákozók, fityingezők, fabatkát sem érők, romkocsmázók , vadbarmok, félázsiaiak lettünk.

Nagyon hánytató az a stílus , hogy az illegitim bagázs, más országra hivatkozva indokolja a számukra kedvező, kimazsolázott résztémát
Sőt ezt úgy adja elő, hogy ez Magyarország érdeke és a támadásoktól megvédik a zembereket..
MIndez aljas, megalázó, mocskos csalás, félrevezetés, hazugság
A HAZUGSÁG, AZ UTÁLAT TÁRGYA!
A görbelábú egyszer azt mondta: "El lehet zavarni a kormányokat, ha nem tetszik a ténykedésük." Itt van az ideje...,

Remélem a külhoni magyarok figyelemmel kísérik Orbánék újabb hazugságait!
hohoohooo 2012.08.07. 10:49
A FideSS jellemzően nemzetközi példákra való üres hivatkozással próbálja legitimálni jogszűkítő ötleteit, most sincs ez másként. Már korábban is hivatkoztak a francia mintára, de ott egészen másképp működik az előzetes regisztráció (csak a 18. életévét frissen betöltőknek kell feliratkozniuk, illetve az új lakhelyet kell bejelenteni, de szó sincs arról, hogy minden egyes választás előtt regisztrálni kellene).

A világ demokráciái határozottan abban az irányba tartanak, hogy minél kevesebb erőfeszítésre kötelezzék állampolgáraikat, mivel pontosan tudják, hogy a magas választási részvétel a legjobb legitimáló tényező. Olyan demokratikus ország pedig egyáltalán nem létezik, ahol a jól működő népesség-nyilvántartás ellenére jogvesztő regisztrációhoz kötnék a választójogot. Most úgy áll, Magyarország ebben is igyekszik „élenjárni” – vélekednek.
A körvonalazott regisztrációs intézménynek legfeljebb csak egyes elemei ismertek az európai demokráciákban, összességében ilyen feltételekkel kialakított „választási feliratkozásra” nincs példa. A döntés hátterében az állhat, hogy a FideSS jelenleg úgy véli: a bizonytalan pártpreferenciával rendelkező, politikailag inaktív választók távoltartásával növelni tudja saját esélyeit a soron következő választáson..


Barka 2012.08.07. 10:38
Ekeke!
Az ostobaságod nem ismer határokat.
Az említett országokban azért szükséges az előzetes regisztráció,
hogy a választási névjegyzék naprakész legyen.
A családok országon belüli és kivándorlása, azok száma,
akik az országba érkezve állampolgárságot kapnak, oly mértékű, hogy
ha nem tennék meg, ezen országokban több milliónyian nem szavazhatnának.
Ha pedig a választás helyén és napján írnának fel minden jelentkezőt, az visszaélésekre adna alkalmat.
Ezért, aki nincs regisztrálva a szavazásra jogosultak névjegyzékébe, az nem szavazhat.
E névjegyzéket évente pontosítják (kötelező bejelenteni, ha más településre költözöl, vagy kitelepülsz).
Ez nem ugyanaz, mint amit fidesznyikék akarnak.
Ha nem látod a különbséget, sajnállak.
hohoohooo 2012.08.07. 10:29
[ekeke] [2012.aug.07. 00:00]
Csak hogy hűtsem egy kicsit a lelkesedést..:)
Nincs-e nemzetközi példa?:D"
Már hogyne lenne ,mintahogy a hazugságaidra:

Na, a jelek szerint megint nem akarod az igazat írni-hazudsz-az ún. „nyugati” választási rendszerekről.
Mindegy, ismétlés a tudás atyja, bemásolom egy másik cikk alól – ahol szintén a FideSS sejhajában nyalakodtál – a korábbi kommentem idevonatkozó részét, csak a te kedvedért.

Egy alapvető apróságra szeretném felhívni az USA-ra,mint hasonló rendszerre hivatkozó tudatlanok figyelmét:
ott a regisztráció elsősorban a saját (értsd a két párt) elnökjelölő előválasztásuk miatt fontos.
De a nagy különbség: a ”nagy"........azaz az országos választáson nincs jelentősége, mivel ott és akkor bárkinek lehetősége van a helyszínen regisztrálni és ez után választani.


Barka 2012.08.07. 10:20
A 400 ezret csak a jobb oldal állított!
Mint a Kossuth téri egy milliót.
Miközben 200 ezren sem voltak egyik helyen sem.
És felesleges azon meditálni, hogy miért nem mennek
az emberek demonstrálni az utcára.
A válasz ugyanis nagyon egyszerű.
A magyar egy beszari, birka nép lett.
Igaza van Orbánnak.
Kutyakorbács kell nekik, nem szabadság meg demokrácia.
orkenylajos 2012.08.07. 09:49
"[blaskagabriella] [2012.aug.07. 05:45]
csak és kizárólag azért rendezhette meg orsós az ámokfutását,"

Fel kéne rakni egy számlálót, hogy megszámolja nekünk ezt a rengeteg sok demokrata, nem rasszista baloldalit!
ekeke 2012.08.07. 09:13
"hirdette egykor Willi Muezenberg("


Münzenberg?:)
Ő is milyen jól végezte:D
opinion8 2012.08.07. 08:48
"Szervezz! Demonstrálj! Hívd fel a közvélemény figyelmét!" - hirdette egykor Willi Muezenberg(1887-1940) - nagyon német, és kicsit kommunista volt a szentem - aki az 1930-as években bámulatos gyorsasággal és leleménnyel kapcsolta össze a különböző szervezeteket, kiadványokat és propagandaeszközöket hatékony rendszerekké. (Írom: a, hatékony, b, rendszerekké)
Nem tartom kizártnak, hogy - és ne tessék most kommunistázni, mert például a konzervatív újságírók által kezdeményezett "békemenet" is hasonló alapokon jött létre, és mozgósított, (teljesen mindegy, hogy milyen jelszavakkal) vitt 400.000 embert az utcára, míg a másik oldalon, a "demokrácia védelmében" korábban 100.000-et sem sikerült - bizony most is erre lenne szükség.
Trükköznek és korlátozzák a választójogot, összetörik az üvegzsebet, gyakorlatilag tehettek, és tehetnek bármit, nincs "válasz", "reakció" a másik oldalról, nem történik semmi.
Az elmúlt 10 évben két szocialista miniszterelnök körül is "elfogyott a levegő", és idő előtt lemondani kényszerültek.
Ráadásul Gyurcsány Feri megbuktatásához kapcsolódó, a jobboldali média által következetesen képviselt és végigvitt "bűnbakképző manipuláció" 2010-ben elsöprő, 2/3-os választási győzelemhez segítette a jobbközépen lassan minden pártot bekebelező, magába olvasztó Fideszt.
Tessék mondani, mit csináltak az elmúlt 10 évben - a kiváráson, fanyalgáson kívül - a többiek?
Segítek: szimplán asszisztáltak a jobbközép politikai játszmáihoz, és a mai napig változatlan ez a helyzet.
Schiffer András: két év múlva itt vannak a választások, és az LMP-nek harmatgyengék, vagy egyáltalán nincsenek vidéki szervezetei. Az "odaláncolós" akciók - pedig tavaly decemberben elmozdulni látszott a holtpontról a helyzet - nem érték el a céljukat. Hol van a 2010-es választások előtti lendület? Akkor most mi van, András?
Gyurcsány Ferenc: Ugye, tudod, hogy amit politikai tevékenység címen csinálsz, az egy rossz vicc. Celeb szintre süllyedtél, Feri.
Mesterházy Attila: utalva a bejegyzés első harmadára, ez így nem megy. Komolyan írom, az elmúlt 10 évből az jön le, hogy - miközben a jobbközép érdekeinek megfelelően, eredményesen politizál és tematizál - a balols politikusok politikai analfabéták gyülekezete.
Ebben az újságban, ahogy a munkatársaiban is jóval több van.
Nem értem. Minek kell még történnie, hogy érdemben változzon a helyzet.
Persze, az is lehet, hogy csak ismerni kellene, a történelmet, a hagyományokat, a gyökereket - ne röhögj, nem rád gondoltam! - no meg persze a rendelkezésre álló lehetőségeket - csúnyán: eszközöket és módszereket - hogy változtatni lehessen.
Mert politikai, és funkcionális analfabétákkal ez bizony nem megy...

jimipapa 2012.08.07. 06:54
[ekeke] [2012.aug.07. 00:00]
Csak hogy hűtsem egy kicsit a lelkesedést..:)

Magas ez neked eke mint disznónak a karóra , látszik hogy összekevered a dolgokat !
De hát suttyókám teveled is ki b..sznak , csak neked tetszik!
ekeke 2012.08.07. 00:00
Csak hogy hűtsem egy kicsit a lelkesedést..:)
Nincs-e nemzetközi példa?:D
Regisztrációhoz kötik a választásokon való részvételt a világ sok országában.

Egyrészt kapásból francia mintára vezetné be a választásokat megelőző előzetes regisztráció intézményét a Fidesz.

Franciaországban minden 18. évét betöltő szavazót automatikusan regisztrálnak a helyi választási irodák.
A 18. életévüket betöltő franciák számára egész napos programot szerveznek, amikor állampolgári kötelességeikről és jogaikról kapnak oktatást. Ezt körülbelül honvédelmi és állampolgári felkészítő napnak szokták nevezni (la journée d'appel de préparation a la defense), és ekkor regisztrálják őket szavazóként is. Ezután mindenki kap egy azonosító kártyát, amin adataik mellett szerepel az is, hogy hol szavazhat.
Lakcímváltozáskor újra kell regisztrálni, a hatóságok minden ilyen napon lehetőséget biztosítanak az adatok módosítására. Az állampolgároknak az adataikban történt minden változást maguknak kell bejelenteni. Az esetleges kettős regisztrációkat a statisztikai hivatal segítségével, az elhunytakat a halálozások bejelentése alapján szűrik ki. A listát évente frissítik.

Az Egyesült Államokban - egyetlen államot, Észak-Dakotát kivéve - mindenütt az egyes állampolgárokra bízzák a regisztrációt.
A regisztrációt mindenkinek magának kell intéznie az állami hivatalokban.

Nagy-Britanniában is kötelező feliratkozni a választói ívekre, aki ezt elmulasztja, azt akár ezer font büntetéssel is sújthatják. Minden 16 év feletti brit állampolgárt regisztrálni kell - de szavazni csak 18. évüket betöltők szavazhatnak.

Technikailag a családfő, vagy az adott háztartás vezetője a felelős az ott lakó szavazók regisztrációjáért. Ő az, aki az évente kiküldött ellenőrző íveken gyakorlatilag bárkit kihúzhat az háztartásában nyilvántartott, korábban regisztrált szavazók közül. Ezt 2014-től akarják felszámolni, a rendszer megújítását május elején jelentette be Erzsébet királynő. Egyéni szavazói regisztrációt vezetnek be, amit a legjelentősebb változtatásnak neveznek azóta, hogy bevezették az általános választójogot. Az új rendszertől azt várják, hogy kevesebb lesz a visszaélés, és az emberek könnyebben leadhatják majd szavazataikat.

Ausztráliában minden 18. életévét betöltő állampolgárnak regisztráltatnia kell magát a választásokra, 18. születésnapját követő 8 héten belül. Nem kap büntetést az, aki késik, vagy nem regisztrál. A választásokon nem szavazókra azonban már kiszabhatnak bírságot, hacsak nem mutatnak be hiteles és elfogadható igazolást távolmaradásuk okáról.


marimama 2012.08.06. 22:49

orbánnak már a zabszem se fér be, annyira retteg az újabb bukástól. Azért találgat, hogy valamilyen furmánnyal mégiscsak nyerjen '14-ben.
Nem fog. De szörnyű 2 év vár még Magyarországra, amíg eltakarodik a sleppjével együtt.
Bali30 2012.08.06. 21:19
Itt már nem számít mit csinál, mond az Unió... Nyerniük kell mert ha nem akkor végük van... Ez Orbán utolsó lehetősége az országot az álmaihoz való igazításában.. Ha sikerül neki akkor jaj nekünk.. Tényleg költözhetünk az országból...
stratocaster 2012.08.06. 21:14
Nem igazán értem Sólyom hivatkozását. Ma már tudjuk, hogy a Fidesz és a Jobbik puszta léte a párzsi békeszerződés megszegését jelenti, és jelentette. Ne hivatkozzon akkor nemzetközi normákra...