Előző
Következő
új cikk

Belföld

Kötelezővé teszik a női kvótát az olasz vállalatok vezetőségében

MTI|2012. aug 07. 10:37
[A+ A-]
A köztulajdonban levő és a tőzsdén jegyzett olasz vállalatok igazgatótanácsában résztvevő nők létszámát augusztus 12-től törvény szabályozza.
A vállalatokat vezető testületek tagjainak legelső újraválasztásán a nők arányának el kell érnie a húsz százalékot. Az igazgatótanácsok másodszori megújításán pedig 33 százalék lesz a minimum.

A hétfőtől életbe lépő új olasz esélyegyenlőségi törvény az olasz közvállalatok és a tőzsdén jegyzett cégek vezetőségének nemek szerinti összetételére vonatkozik.

A törvényt kidolgozó Alessia Mosca, a baloldali Demokrata Párt (PD) és Lella Golfo a középjobb Szabadság Népe (PdL) képviselője a sajtónak elmondta, hogy közel hatezer nő juthat vállalati vezető szerephez. "A negyven százalékos női kvótát biztosító Norvégiához képest ez semmiség, Olaszországban mégis történelmi lépésnek számít" - hangoztatták a képviselőnők.

A törvény 2.100 olasz vállalatot érint. Az ezeket irányító 13.500 vezetőségi tagnak jelenleg csak négy százaléka nő. Az előírást három hónapos türelmi idő után sem teljesítő vállalatokat 100 ezer eurótól egy millió euróig terjedő bírsággal büntetik, további négy hónap után pedig feloszlathatják az igazgatótanácsot. A törvény tiszteletben tartatása a Consob, olasz állami tőzsdefelügyelet és a római esélyegyenlőségi minisztérium feladata lesz.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (4)

A hozzászóláshoz .

ShamesMaldune 2012.08.07. 11:34
Ritka eset, de egyetértek minden előttem szólóval. Az üzlet a profitról szól - minek ebbe belekeverni az emancipációt mesterségesen?
Már megint átestek a ló túloldalára - mert a másik oldal ilyenkor ugye nem számít; pl. egy ugyanolyan érdemes férfi esik el a lehetőségtől. Igaz, pozitív, de ez is diszkrimináció - kíváncsi vagyok hány per fog indulni ...
Amúgy ez ugyanolyan elmebeteg dolog, mint az USA-ban volt/van felvételi rendszer a felsőoktatásba - ha 2-en ugyanolyan pontszámot értek el, akkor a feketét kell választani. Ott volt is egy halom per ebből (=diszkrimináció); és ha jól tudom, akkor nagyrészt meg is szüntették ezt a gyakorlatot.
Mindig taszított az a hozzáállás, hogy "egyenlő jogokat nekem is, de azért hadd maradjak kivételezett is" - sajnos, egyre több nőnél tapasztalom ma ezt az opportunista hozzáállást.
barbamamma 2012.08.07. 11:30
En Olaszorszàgba lakom 40 ève, de errol a torvènyrol mèg nem hallottam. Honan talàltàk ki???
jobbb 2012.08.07. 11:18
Majd mindenki berakja a feleségét meg a nagymamáját.
Az ilyen hülye szabályok miatt tart Európa a szakadék felé.Kínában jót röhögnek rajtunk.Ott csak egy szabály van:a profit.
vaskovacs 2012.08.07. 11:01
Helytelen.