Előző
Következő
új cikk

Belföld

Nagyobb balhé is lehet Devecseren

Népszava|2012. aug 09. 05:12
[A+ A-]
Ismét Devecserbe készülnek a szélsőjobboldaliak, miután kiderült, hogy a Jobbik és a hozzájuk köthető radikális szervezetek botrányos vasárnapi felvonulása után békés ellendemonstrációra készül a helyi roma lakosság. A szélsőjobboldali Deres Tv nevű portálon tegnap az jelent meg, hogy mint megtudták, "betyáros riadólánc maradt" Devecserben, "hogyha a cigányok újra támadnának, legyen magyar önvédelem".
Mint megírtuk, vasárnap mintegy ezer szélsőséges - a Jobbik mellett például az Új Magyar Gárda, a Szebb Jövőért Polgári Egyesület, a Véderő és a Hatvannégy Vármegye legénysége - azért vonult fel a faluban, mert egy helyi lakos állítása szerint megfenyegették a cigányok, ami állítólag egy megromlott szomszédi viszony következménye volt. A "halálbüntetést" követelő tüntetésen a romák házainál dobálóztak: az internetes beszámolók szerint a szélsőségesek vállalják, hogy "féltéglákkal, betondarabokkal, kövekkel" ők kezdtek támadni a "bámészkodó" cigányokra. (Sőt, mint az említett portálon írták, "nem rajtuk múlott, hogy egyelőre elmaradt a pogrom".)

Egy fiatal LMP-s aktivistát eltalált egy betondarab, és Ferenczi Gábor jobbikos országgyűlési képviselő is megsérült; azonban a rendezvényt biztosító 200 rendőr nem lépett közbe, holott a szélsőségesek bevallásuk szerint egy rendőrkordont is elsodortak. Csoportos garázdaság miatt mindenesetre eljárást indított a rendőrség. Ezután jelentette be a Magyar Cigányok Független Érdekvédelmi Szövetsége, hogy ellentüntetést tartanak majd, de egyelőre nem közölték, mikor.

A vasárnapi események pikantériája, hogy a főszervező-jobbikos Ferenczit is eltalálták, amit a Jobbik Veszprém megyei elnöke és a szélsőjobboldali média is úgy állított be, hogy a cigányok közül repült a kő. Mint Orbán Imre akkor közölte, szerinte az egyik ház udvaráról érkezett a kő. Az atv.hu felvétele azonban cáfolja ezt: éppen a tüntetők dobták fejbe saját "bajtársukat", a felvételen ugyanis látszik, hogy nagyjából 3 méterről egy tüntető dobta fejbe a képviselőt.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (30)

A hozzászóláshoz .

balmagyar 2012.08.10. 22:57
Orbán a kinevelt csemetéit megvédi, nem hagyja bántani Don Pintér Satyától.
Mert ha netán mégis megkezdené a két hetes rendbetételt, adna pofájára a TEK-el.
tovaris 2012.08.10. 20:27
[ferooo1] [2012.aug.10. 05:21]

Az a baj az Ön szövegével, hogy nem lehet megérteni. Próbáljon meg leereszkedni a hatalmas szellemi magasságából és érthetőbben fogalmazni....
lexike 2012.08.10. 19:33
Az összes szélsőségest egy igen távoli lakatlan szigetre kellene száműzni pintérrel és ov-val együtt, hogy zavartalanul élvezhessék egymás társaságát!!??
Viktoria 2012.08.10. 12:34
Az LMP-t már rég bevitte volna a rendőrség, pedig dobálózni sem szoktak.
Nagyon veszélyes vizekre tévedtünk
ferooo1 2012.08.10. 05:38
javaslatom a radikális szervezetek vezetőinek hogy azokra a vádakra hogy most szabadult alakok akik soha nem dolgoztak garázdálkodnak az országban
tessék a tüntetőket megszűrni
1, feddhetetlen előélet
2, legalább 2éves munkaviszony /utána kortól függően emelkedik /
3, környezet tanulmány

felháborító hogy börtönből szabadult alakok mennek "rendet" követelni
soha munkát nem tapasztalt emberek,kölykök vonnak felelősségre embereket miért nem talál munkát

és akkor ha kiderűl hogy gyilkos a helyi jobbik vezető azzal védekeznek "nem írta rá a jelentkezési lapra"
több gyilkosság köthető a jobbik bandához mint a romákhoz
akkor most mi ellen tüntetnek
novák háza előtt kellene hogy kerülhet a pártba ez a sok gazember

igaza volt szegedi ügybe nyilatkozó gárdistának ezt a jobbikot a zsidók vezetik orbánnal az élen
ferooo1 2012.08.10. 05:21
[tovaris] [2012.aug.09. 15:54]
[ferooo1] [2012.aug.09. 14:47]

Saját magukat nem szokták felakasztani, nagytudású barátom...

nem a francot mi lett az sa -val ?mi volt a hosszu kések éjszakája ?
irtották ezek egymást is
sőt jobbikban most is látni a megosztást vidéken

vona kiáll orbán mellett de a vidéki jobbikos utálja a fideszt ,jobban mint az mszp-t
fidesz-jobbik a parlamentbe 2 állampolgárságot adott a románoknak a vidéki jobbikos utálja románokat /erdélyieket/ is !!!
ibdsm 2012.08.10. 04:03
[hoboka] [2012.aug.09. 07:58]

> A cigánykérdést .....

Ez nem "cigánykérdés". Ez MAGYAR kérdés.

Miért nem viselkednek a "MAGYARok" úgy a MAGYARországon-élö "kisebbségekkel" mint ahogy követelik, hogy más országok viselkedjenek az ott élö MAGYAR kisebbségel?

Mi lenne ha románok, vagy szlovákok, vagy szerbek, vagy ukránok úgy bánának az ott élö MAGYARokkkal, mint a MAGYARok viselkednek MAGYARországon a cigányokkal?

Mi lenne ha az amerikaiak, vagy ausztrálok, vagy kanadiakn, vagy osztrákok, úgy bánának az ott élö MAGYARokkkal, mint a MAGYARok viselkednek MAGYARországon a cigányokkal?

"Sauce for the goose is sauce for the gander."
corsac 2012.08.09. 22:05
Azért elgondolkoztató ez a dolog.

Például mi történne, ha két-háromszáz cigány, szépen "népviseletbe" kiöltözve (a férfiakon a kalap, nőkön a virágos szoknya), Budán a Svábhegyen szépen, békésen parádézna Orbán Viktor háza mellett. Nem kezdenének el dobálózni, nem kezdenének hangoskodni (mármint azon felül, ami több száz cigány összejövetelekor amúgy tapasztalni szokott az ember), csak úgy viszonylag békésen ott lennének a svábhegyi villa mellett a köztéren.

Mit csinálna ilyenkor a rendőrség?
Mit csinálna Orbán Viktor?

tovaris 2012.08.09. 20:51
Közérthető fordításban ez annyit tesz, hogy a magyar állam rendőrsége le van ejtve, majd ők kezükbe veszik és elbitorolják e feladatokat kényük-kedvük szerint. Ez bizony nem más, mint a jogrend negligálására, megdöntésére tett felhívás. E „derék ember” talán fel sem fogja, mit mondott. Vagy ha igen, akkor még nagyobb a baj! Ha ugyanis a rendfenntartás párthadseregek kezébe kerülhet, az bizony súlyos helyzetet idéz elő, ekképpen az egész országnak árt.

Kérdés, hogy ezzel a jogrend elleni újabb támadással mit kezdenek az állam intézményei? Rendben lévőnek tartják e, hogy a rendőrök, mint a többi helyszínen, itt is csupán tétlenül nézelődjenek? Rendben lévő-e, hogy ilyen esetekben egyetlen eljárás sem indul? Vajon akkor is így lenne, ha ötven cigány ember az Istenhegyi úton sétálgatna? Vajon kirakatpolitikával tényleg megvárják, míg ezek – a hónapokkal ezelőtt többször is napfényre jutott céljaiknak megfelelően – valóban polgár- vagy etnikai háborút idéznek elő? Vajon miért tétlen a rendőrség a vállaltan büntetett előéletűekből álló, és vállaltan törvényen kívüli Betyársereggel szemben?

Javaslok a következő nemzeti konzultációra néhány keresetlen kérdést:
Akarja e Ön, hogy a szomszédja által elkövetett szabálysértésért Önt bírságolják meg? Akarja-e Ön, hogy lakóhelyét és családját önkényes magánalakulatok ostrom alá vegyék?

Megmondatott: „Magyarország biztonságos ország.”

http://www.commmunity.eu/2012/08/08/devecseri-nacikatasztrofa/
tovaris 2012.08.09. 20:51
Devecser nevét megtanultuk az iszapkatasztrófa idején. Most, hogy el ne feledjük, újra pörög a település neve, csak most nem az iszap-, hanem a nácikatasztrófa miatt!

Ugyanis katasztrofális, amit a náci hordák művelnek. Minden erejükkel leplezni igyekeznek, hogy ők elsőként távolították el pártjukból származása miatt, értsd faji hovatartozása miatt, egyik képviselőjüket, felidézve ezzel a vészkorszak alatti zsidóellenes törvények szellemét, s most új támadást intéztek vállaltan a magyar jogrend ellen.
Nácik sújtotta övezet

A szélsőjobb nem érez késztetést arra, hogy például Vizoviczky László vagy Tasnádi Péter, vagy más, a hírek szerint rettentő keresztapa háza előtt tüntessen, vonuljon. Nem érez késztetést arra, hogy a soraikban fellelhető büntetett előéletű emberek, vagy épp a saját lányát molesztáló gárdista háza előtt, vagy a nem-romák által elkövetett gyilkosságok helyszínein felvonuljon. Miért?

A szélsőjobb nagyon szeretné folytatni, amit elkezdett: például eldönteni, ki a magyar. Sőt, ki a jó magyar. De immár azt is el akarják dönteni, hogy melyik bűn fontos, és melyik nem, mi jogszerű, és mi nem az! Mirkóczki, Jobbikos képviselő kijelentette: “Amennyiben a korrupcióval átszőtt rendőrség nem képes a tisztességes magyar állampolgárokat megvédeni az együttélési normákat betartani képtelen cigánybűnözőktől, úgy valljuk, jogukban áll vagyonuk és életük megvédése érdekében segítséget kérniük és kapniuk polgártársaiktól.”

http://www.commmunity.eu/2012/08/08/devecseri-nacikatasztrofa/
DannyD 2012.08.09. 20:43
Nekem, csak az tetszik: "békés ellentüntetésre készülnek a romák"... Az, tapasztalataim szerint szokásuk, természetesen... Úgy, mint a békés együttélés...
stratocaster 2012.08.09. 19:37
..."A vasárnapi események pikantériája, hogy a főszervező-jobbikos Ferenczit is eltalálták"...

Sajnos, nem eléggé...
felkarcsi 2012.08.09. 18:11
corsac:
"Európában kéretik európai módon viselkedni."

EGYETÉRTEK!!!!
De kéretik MINDENKIVEL betartatni és MINDENKITÖL elvárn
tovaris 2012.08.09. 15:54
[ferooo1] [2012.aug.09. 14:47]

Saját magukat nem szokták felakasztani, nagytudású barátom...
corsac 2012.08.09. 15:49
[felkarcsi] [2012.aug.09. 09:44]

Ez most a rendőrség, mint pártatlan nyomozó hatóság, vagy pedig a perlekedő felek egyikének az álláspontja?
Mert ha - ugye! - van két perlekedő fél, és ezen felek egyike mozgósítja a Jobbikhoz köthető szélsőséges erőket a másik fél ellen, akkor ott már nagy bajok vannak. Miért vegyem azt készpénznek, amit elmondtál? Ősi jogelv, hogy hallgattassék meg a másik fél is. Vajon megtörtént? És ha ez a csürhe, amely most egy ember hívó szavára megjelent Devecserben - ami nekem azt a viselkedésmintázatot juttatja eszembe, amit a cigányokról szoktak elmondani -, tehát ez a csürhe ott randalírozik, akkor nekem állást kell foglalnom pro vagy kontra ebben az esetben?
Mert a csürhe állást foglalt.
Vedd már tudomásul, hogy okos ember nem tesz ilyet. Nem fogok állást foglalni egyik féllel szemben sem, mert ez az ő dolguk. Honnan tudjam, hogy az a "magyar", aki összeröffentette ezt a csürhét, nem fenyegette meg korábban valami módon a cigányokat, akik erre nemtetszésüket fejezték ki?
Elmesélted, hogy a cigányok megtámadták a "magyart". De vajon nem ugyanezt csinálta a jobbikos csürhe is? Ez lenne a megoldás? A Jobbikos csürhe tanítómestere ... a cigányság? Csak gratulálni tudok ahhoz, hogy nem civilizált mintázatokat tesz magáévá ez a csürhe. Vissza akarjátok kergetni a cigányokat Indiába? Hát akkor menjetek velük ti is!
Európában kéretik európai módon viselkedni.
A Jobbikos csürhére éppúgy igaz ez, mint a cigányságra.
És ha valamelyik fél nem így tesz, az még nem jogosítja fel a másikat arra, hogy kövesse a rossz példát.
tovaris 2012.08.09. 15:49
[Arady] [2012.aug.09. 10:02]

Én már egyszer írtam arról, hogy személyes tapasztalataim vannak, hogy a legutóbbi 10 évben szolgálatba lépett rendőrök közel fele erősen szélsőjobboldali érzelmű fiatal, akik a jobbik potenciális szövetségesei....
tovaris 2012.08.09. 15:47
[felkarcsi] [2012.aug.09. 09:50]

Ez a kurucinfóról van?
tovaris 2012.08.09. 15:45
[hoboka] [2012.aug.09. 07:58]

Még az a szerencse, hogy nem akarják a "cigánykérdést" náci módra elintézni.
tovaris 2012.08.09. 15:44
Eleve: miért is engedélyez ilyen tüntetéseket a rendőrség?
ferooo1 2012.08.09. 14:47
ha volna magyar országon szélsőjobb orbán már lógna