Előző
Következő
új cikk

Risztov Éva olimpiai bajnok

nepszava.hu/MTI|2012. aug 09. 15:00
[A+ A-]
Risztov Éva aranyérmet nyert a nyíltvízi úszók 10 km-es számában csütörtökön a londoni olimpián.


A debreceni sportiskola versenyzője a 25-ös rajtszámmal vágott neki a 25 maratonúszót felvonultató viadalnak a Hyde Park Serpentine nevű taván kijelölt, 1,6 km-es, nagyjából ovális pályán.

Risztov - aki a múlt héten, medencében 800 méteren a 13., 400-on a 16., a 4x100-as gyorsváltóval pedig a 15. helyen végzett - nagyszerűen kezdett, rögtön az élbolyban helyezkedett el, s olykor valóságos közelharcot vívott a minél jobb pozícióért a legfőbb riválisokkal, így a kétszeres világbajnok, olimpiai ezüstérmes brit Keri-Anne Payne-nel, az Eb-aranyérmes olasz Martina Grimaldival és a németek négy évvel ezelőtti pekingi negyedik helyezettjével, Angela Maurerrel.

Risztov állta a sarat derekasan, az első ellenőrzési pontnál már vezetett, a táv egyharmadánál harmadik volt, 5 kilométernél megint elsőként tempózott, s éllovasként fordult 6.7 kilométer megtételét követően is.

A hajrá izgalmait fokozandó Risztov, aki három hét múlva lesz 27 éves, kissé meglépett a többiektől, s bő testhossznyi előnyre tett szert másfél órányi úszás után. Az utolsó kört is a magyar lány vezette fel, egy ötös boly tagjaként. Egy kilométerrel a cél előtt robbantott, növelte az előnyét, s bár a célegyenesben az amerikai Haley Anderson már-már beérte, Risztov újítani tudott, s - mindössze négy tizedmásodperccel megelőzve tengerentúli riválisát - elsőként érte el a falat.

Risztov a magyar londoni küldöttség 15. érmét - nyolcadik aranyát - szerezte.

Eredmények
nyíltvízi úszás, női 10 km:


1. RISZTOV ÉVA 1:57:38.2 óra
2. Haley Anderson (Egyesült Államok) 1:57:38.6
3. Martina Grimaldi (Olaszország) 1:57:41.8


Risztov Éva boldogan értékelt az eredményhirdetést követően, miután a győztesnek járó virágcsokrot előbb még édesanyjának adta át.

"Tegnap érkezett meg teljesen titokban és számomra váratlanul, a debreceni polgármester, Kósa Lajos vezette csapat tagjaként, nagyon örültem betoppanásuknak. Igazság szerint már nagyon untam az ittlétet, haza akartam menni, úgyhogy a jövetelük valósággal felvillanyozott" - mesélte az MTI-nek Risztov Éva, aki több évi visszavonultság után jó három és fél esztendeje kezdte újra az úszást, méghozzá hosszú távon, bár később a medencés versenyúszáshoz is visszatért, s a brit fővárosban duplázott: előbb az 50-es uszodában próbált szerencsét, vagy gyűjtött inkább muníciót a mostani maratonihoz, hogy aztán parádés teljesítménnyel örvendeztesse meg a magyar tábort, az érte a helyszínen és odahaza szurkolókat egyaránt.

"Nem úgy ébredtem, hogy győzni fogok, csak azt tudtam, hogy nagyon odateszem majd magam. Tavaly, a sanghaji világbajnokságon, amikor kizártak, érmet vettek el tőlem, én pedig szerettem volna itt bebizonyítani, hogy jogtalanul bántak el velem. Nagyon jó erőben éreztem magam, s hamar az élre mentem, hogy elkerüljem a lábvizezést, a könyökléseket, a bolyozást, és csak magamra ügyeljek. Végig tudtam, hogy áll a mezőny, s a cél előtt is láttam, hogy jön az amerikai lány, de végig kordában tartottam az erőmet, akadt még tartalék, hogy első legyek" - mondta.

Risztov kitért rá, hogy az utóbbi három évben minden mást háttérbe szorított, minden az úszás mögé került a sorban, és roppant hálás mindazoknak, akik segítették, hogy ekkora eredményt érhessen el, mint amilyen az olimpiai győzelem.

"Köszönöm a debrecenieknek, hogy három éve hittek bennem, hogy befogadtak, a városvezetésnek, élén a polgármester úrral, hogy végig kitartottak mellettem, s mögöttem álltak. Köszönöm a megterhelő edzéseket Széles Sándornak és edzői teamjének, de Gyurta Daniéknak is, akikkel együtt készülhettem. Dani a mai rajtom előtt csak annyit mondott: +nyomjad!+. Megfogadtam a tanácsát."
Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (23)

A hozzászóláshoz .

Csallokoz 2012.09.06. 08:11
[csillag] [2012.aug.10. 09:26]
"....... azt nem csak a saját, hanem a nemzet nevében is teszi. "
Teljesen igaz!
Amikor Éva az eredményhírdetésnél - felrúgva a protokolt :) - kiszaladt egy magyar zászlóért, ezzel mindenki előtt világossá tette, hogy ez a győzelem a hazájának szól, a saját boldogsága mellett. Ugyanúgy igaz, amit a megfeszített mindennapi edzésekről írtál. Amikor pedig, most teljesen megérdemelten 36 milliós jutalmat kap, azzal a több évtizedes élsport-pályafutása lesz honorálva és nemcsak az olimpiai aranyérem!
Csallokoz 2012.09.06. 07:53
Éva fantasztikus volt. Már Eliat és Setubal után várható volt, hogy dobogós lehet, azonban azzal, hogy szinte rajt-cél győzelmet aratott mindenkit meglepett. Ha valaki megérdemelte az aranyat, annyi gyötrelmes év után - még abban is hagyva a versenyzést négy évre - akkor Éva az! Gyermekkora óta dédelgetett álma teljesült ezzel. Külön köszönet Édesanyjának, aki igazi lelki társa volt ehhez. Szívből gratulálok, gratulálunk !
stratocaster 2012.08.10. 11:37
..."A politikának pedig nem az a dolga, hogy ezeket az embereket saját céljaira használja, hanem, hogy támogassa céljaik elérésében."...

Tegyük ezt feltételes módba. Jó? Majd figyeljük meg, hogy fognak pöffeszkedni "politikusaink" az érmesek dicsőségében, akiket már most előre sajnálok, mert vigyorgó alázattal kell majd parolázniok olyanokkal, akik majd a "MI" szócskát használva, saját dicsőségükként tüntetik fel ezeknek a győzelmét...
veteran 2012.08.10. 11:32
Gratulálok!
10000 méter kevesebb mint 2 óra alatt ; ez igazi vízi maraton volt .
csillag 2012.08.10. 09:26
Amikor hajnalban az uszodában egymásmellett róttuk a hosszakat, még nem gondoltam arra, hogy egy pályával arrébb egy leendő olimpiai bajnok áztatja a bőrét. Én csak 1000-1500 métereket úszok, de ő órákat. Aki nem próbálta, az ne merjen ezen a szájton egy rossz szót sem mondani az olimpikonjainkra. Aki hajnalban kel, naponta többezer métert úszik, erősít, és teszi egy nemes cél érdekében a dolgát, az csak dícséretet érdemel. Az olimpiára mindenki - kivéve a csapatkisérőket - győzni utazik. De nem lehet mindenki bajnok. Ez csak kivételesek ódiuma. Ezért kell kalapot emelni minden olimpikon előtt, mert aki a szabad idejében sportol egy cél érdekében, és netalántán célját eléri, azt nem csak a saját, hanem a nemzet nevében is teszi.
A politikának pedig nem az a dolga, hogy ezeket az embereket saját céljaira használja, hanem, hogy támogassa céljaik elérésében. Az ő céljuk majd idővel szerez hírnevet és elismerést ennek az országnak.
Azok a kommentelők pedig akik ezeket az eredményeket az Orbán kormány eredményének tekintik, tegyék. De aki soha nem volt élsportoló, az soha nem tudja meg, hogy ezek a sportolók mennyi mindenről mondanak le és mennyit szenvednek az edzések során. Arról pedig már nem is beszélek, hogy ezek az eredmények nem egy-két év alatt, hanem évtizedek alatt születnek. Aki kételkedik az általam leírtakban, annak javaslom, menjen ki egy vízilabda-edzésre és "csak" nézze végig az ott elvégzett munkát. Ha pedig úgy véli, azt könnyű végig csinálni, szálljon vízbe és birkózzon ott egyet egy 12-13 éves vízilabdázóval.
Gratulálok Risztov Évának és a mezőnyt lehengerlő stílusát nagyon nagyra értékelem.
krotak 2012.08.09. 21:02
Drukkoljunk inkább aranyos, édes lányoknak, s szeressük őket nagyon-nagyon akkor is, ha nem sikerül a bronzérem.
tiribesi 2012.08.09. 20:29
antonio, kit nevezel te orbán-bérencnek? Csak nem engem, akinek a hozzászólását
kimoderálták? Ez fölöttébb érdekes, pedig abban csak kézzelfogható tényeket írtam,
de nem bántottam meg senkit. Valamiért kínos volt, amikről írtam? Pedig az mind igaz volt!

Amikkel vádolod a kormányt, annak a fele sem igaz!
Szerinted mégis mit kellene tenni a kormánynak a kajakosokkal? Hiszen a kormány tagjai
különböző helyeken nyaralnak, és csak a tévéből értesültek az olimpiai sikerekről?
Az pedig természetes, hogy a reptéren fogadják őket, élükön Borkai Zsolt egykori
olimpikonunkkal. Úgy látszik, neked is savanyú a szőlő...vagyis pontosabban a narancs...:D

arvacska 2012.08.09. 19:26
Micsoda meglepetés! Ez váratlanul ért engem. Nagyszerű teljesítmény volt ez Risztov Évától. Őszintén gratulálok!
jimmyjoe 2012.08.09. 18:45
"Risztov olimpiai bajnok"

Fantasztikus, nagyszerű, csodálatos, emberfeletti volt.

Éva! Magyarországot boldoggá tetted ma!
stratocaster 2012.08.09. 18:35
..."Ők a politikától függetlenül dolgoznak, szenvednek, hajtanak, mondanak le mindenről, az eredmény érdekében!"...

No ezt azért nem állítanám. Először is, a politikától függően dolgozhatnak (vagy sem). Aztán itt van ez a nem bizonyított (azaz "bizonyítottan" kreált "doppingvétség"), ahol megint csak ott a politika. Végül, R.É. érdemét nem kisebbítendő olvasható az ATV oldalán az olimpiára érkező Kósa Lajosnak szánt hálaadó alányalása. Azt hiszem, ennyi elég a politikáról...
krotak 2012.08.09. 17:59
Ilyen alkalommal sok-sok puszit kell küldeni Évinek, baráti ölelést azoknak, akik bízva benne kiálltak mellette, s a sikerhez segítették. Ördög vigyen jimipapa, most miért nem vagy itt, hogy "lesutyerákozd" a "másként gondolkodókat"?
marypoppin 2012.08.09. 17:52
Teljes szivemből gratulálok Évának! csodás teljesitmény, amit véghez vitt. Mindenkinek követendő példa.

[angyal101] [2012.aug.09. 16:44]

Jó lenne, ha a sportoók áldozatos munkájukba nem vinnének bele mocskos politikát, mert ez már gusztustalan, sőt okádni való. Ők a politikától függetlenül dolgoznak, szenvednek, hajtanak, mondanak le mindenről, az eredmény érdekében!
antonio 2012.08.09. 17:15
[angyal101] [2012.aug.09. 16:44]

Na idefigyelj te ... orbánbérenc!
Szerinted az hogy a magyar sportot az utobbi két évben halálra nyomoritó ... ellenére ezek a csodálatos eredmények születtek, szerinted ... érdeme!????
Sorra szünnek meg az egyesületek, veszik el a pályákat régi tradicionális egyesületektől, kicsinálták a BKV-szakosztályokat, ellenben a ... portályán 3500 férőhelyes stadion épül a loser focistáknak addig az országnak legtöbb dicsőséget hozó Kajak-kenu-t le sem sz..ják.
Kivéve amikor majd a ... a győztesekkel akar majd fényképezkedni:
kapor2 2012.08.09. 17:05
Óriási gratuláció!!!!!!
Risztov Éva hódmezővásárhelyi lány, ezért nekem, mint szintén vásárhelyinek dupla öröm.
Megérdemli!
nicktelen 2012.08.09. 16:59
Vagy ez a Hoffmann féle úgy NAT?
nicktelen 2012.08.09. 16:58
Szép magyarsággal bírsz, biztos mély, vagy turbomagyar vagy!
nicktelen 2012.08.09. 16:58
a(n)gyatlan!
Tudod, van egy olyan íráshely is a MAGYARBAN is, hogy vessző...
Mellesleg...
nicktelen 2012.08.09. 16:56
Mert aztán most minden olyan piszok jó ügye a(n)gyatlan! Semmi másra nem költ Orbán, ahogy 98 és 2002 közt, csak a focira...
Mert csútra aztán kell stadion a te és én pénzemből ügye? Meg a Kósának, hogy legyen majd hol ünnepelnie a következő szülinapját mi?
nicktelen 2012.08.09. 16:54
Mindjárt gondoltam, hogy az idióta fideszesek ebből is propagandát csinálnak...
Ehhez mi köze a fidesznek te gyökér?
És 2004-es Sidneyi olimpián mennyi volt? Arról meg persze az ellenzéki fidesz tehet mi?
angyal101 2012.08.09. 16:44
Na balos népszava hány aranyunk volt is az áldásos balos kormány olimpia időszakának idején ? elő sem meritek venni azokat a cikkeiteket igaz hiszen megírni is szégyen teljes volt annak idején na persze nem annak a kevés olimpia bajnoknak jár a szemrehányás az tuti bár ők is érezhették hogy ebben az országban több van mint amit a balos kormány lehetővé tett hogy kihozzon magából .