Előző
Következő
új cikk

Külföld

Plüssmackók miatt őrjöng a diktátor

Népszava|2012. aug 10. 05:47
[A+ A-]
Mélypontra jutottak a fehérorosz-svéd kapcsolatok méghozzá több száz plüssmackó miatt. Azóta ugyanis, hogy július elején egy svéd kisrepülőgépből 879 mackót dobtak le Fehéroroszország fölé, dúl-fúl mérgében az Európa utolsó diktátorának nevezett Alekszander Lukasenko. Hatalma azonban nincs veszélyben.
Augusztus 30-ig minden svéd diplomatának el kell hagynia az országot. Carl Bildt svéd külügyminiszter ezzel kapcsolatban megjegyezte, a fehérorosz rezsim megmutatta igazi arcát. Ezért válaszként megvonták a tartózkodási engedélyt két Svédországban szolgáló fehérorosz diplomatától.

A fehérorosz elnök azért nem örült a skandináv ajándéknak, mert a kis medvéken politikai üzenet volt olvasható: "Támogatjuk Fehéroroszország harcát a véleménynyilvánítás szabadságáért" - írták. A nem éppen szokványos akciót a Studio Total nevű reklámiroda hajtotta végre. Két munkatársa, Thomas Mazetti és Hannah Frey Litvániából szálltak fel, s haladtak át Fehéroroszországba. A légierőnél nem vették észre az egész esetet, azt hitték, valami technikai hiba történt, amikor megpillantották a lefelé hulló több száz medvét.

Lukasenko azonnali hatállyal elbocsátotta a határvédelmi bizottság vezetőjét és a légvédelem parancsnokát. Figyelmeztetésben részesítette továbbá a védelmi minisztert és négy magas rangú tisztet.

A "Teddymackók a sajtószabadságért" nevű akcióval a Studio Total a fehérorosz Charta 97 médiacentrummal vállalt szolidaritást. A 2010-es vitatott elnökválasztást követően ugyanis letartóztatták az ellenzéki internetes oldal szerkesztőit. Szintén 2010-ben holtan találták lakásában a médium alapítóját, Oleg Bebenyint. A hivatalos állítás szerint felakasztotta magát. Barátai szerint azonban a hatóságok nyilvánvalóan hazudtak.

A svédek akciójának azonban nemcsak a hadsereg néhány vezetője látta kárát, hanem egy fiatal, húsz éves diák is, aki még csak most sajátítja el az újságírói szakma csínját-bínját. Ő volt ugyanis az első, aki lefényképezte a medvéket, s a képeket azonnal e-mailben továbbította. A fiatalembert július közepe óta tartják fogva a helyi KGB egyik börtönében. Egyelőre nem tudni, vádat emelnek-e ellene. A titkosszolgálat amúgy is jogsértést követ el, hiszen elvileg egy személyt csak tíz napig lehetne előzetes letartóztatásban fogva tartani.

Megannyi találgatás látott napvilágot arról, ki is állt az akció mögött. A Studio Total állítása szerint az akciót maga a reklámcég fizette. A repülési órák elsajátítása és a gép bérlése összesen 150 ezer euróba került. Egyes orosz médiumok azonban Moszkvát sejtik a háttérben. Oroszország és Fehéroroszország légiereje ugyanis közös. Vlagyimir Putyin orosz elnök e teória szerint azt akarta bizonyítani, hogy Minszk képtelen ellátni a légvédelem ráeső részét.

Akár igaz ez a feltételezés, akár nem, a fehérorosz médiumokban elképesztő kampányt indítottak Svédországgal szemben. A Szovjetszkaja Bjelorusszia című lap például nem kevesebbet állított, miszerint Svédország világhatalomra tör. A lap szerint Stefan Eriksson Minszkbe akkreditált svéd nagykövet rendelte meg az ország elleni "összeesküvést". A lap szerint Fehéroroszország állíthatja meg Stockholm "aknamunkáját".

Lukasenkónak aligha kell tartania attól, hogy ez a közjáték bármennyire is fenyegetné pártja győzelmét a szeptember 23-án megrendezendő parlamenti választáson. A kormány által támogatott jelöltek úgyis győznek akár a titkosszolgálatok segítségével. Az ellenzék még nem heverte ki a 2010-es sokkot, amikor több politikusát letartóztatták az elnökválasztás után. Így még az is lehet, hogy bojkottálják az őszi voksolást.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (9)

A hozzászóláshoz .

nathaniel 2012.08.11. 02:11
Ennél a fazonnál csak Orbán szánalmasabb Európában (Európában???)
Az ügyről egy közismert mondás jutott az eszembe: "Akinek van humora az bármit megtehet, akinek nincs az bármire képes"
komancs 2012.08.10. 19:42
Fehéroroszország függetlensége miatt őrjöng a Népszava újságírója. Teljesen jogos Fehéroroszország álláspontja, miszerint a nyugati országoknak nincs joguk megsérteni Fehéroroszország légterét. Erre, bocsánatkérés helyett, a nyugatiak agresszív őrjöngésbe fognak.
tovaris 2012.08.10. 13:11
Ez megint egy ócska burzsoá zavarkeltés, mert Lukasenkót szeretik a beloruszok és biztosan meg fogják választani...
tovaris 2012.08.10. 13:09
Őrjöng a diktátor? Milyen diktátor? Honnan veszik ezt a marhaságot? Belorussziába csak Lengyelországból és a Baltikumból, vagy Ukrajnából lehet berepülni - gondolom Oroszország most nem jött szóba.
Szeretnék olyan életszínvonalon élni, ami most Belorussziában van....
Borris 2012.08.10. 12:51
Azt azonban kétségbe vonnám , hogy Lukasenko volna Európa utolsó diktátora !
gubaba 2012.08.10. 12:42
A belaruszok csak kapaszkodnak, hogy nekik is legyen egy komplett idiótájuk! De álljanak csak szépen sorba! Mi voltunk itt előbb!
hungaria 2012.08.10. 11:53
lukasenkot az agybolondot már régen ki kellett volna lőni,úgy néz ki,hogy ő fertőzte meg ezt a kis orbán dakotát.
staryl 2012.08.10. 11:13
Szerintem nem kell már sokáig várni, amikor hazánk felett is landolnak majd a macik, vagy egyéb állatkák. Egyébként nem tartanám rossz ötletnek, ha nálunk inkább előnybe részesítenék az Orbánka figurákat. Most még azon mereng a mi fidesznyikhaj vezérünk, ha be kell vezetni netalán ennek a fél-ázsiai hordának a diktatúrát, akkor azt hogyan álcázzák majd, hogy a világ a demokráciák demokráciájának lássa. Egyenlőre még csupán a maradék demokrácia lebontásánál tart a kedves vezető, de kétség se férhet hozzá, hogy megoldja majd a problémát. Addig pedig mi kommentárokat írogatok elmerenghetünk azon, hogy amikor kirajzolódik már a bölcs és kedves vezető elképzelése, mi lesz a sorsunk . Lezárják a határokat, betiltják a szavazófülkéket, -mert a magyar ember egyenes és nyílt, nem titkolódzik-, és akik ilyen rémségeket firkálgatnak, azoknak minimum száz év börtön , mert sajnos eltörölték anno a halálbüntetést.
"Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!" Idézőjel nélkül pedig éljen a mi Viktorunk!
Trebitschkk 2012.08.10. 09:07
Europának nem az utolsó diktátora Lukasenko ! Nekünk van egy saját.