Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Zelnik István vár

Népszava|2012. aug 10. 06:42
[A+ A-]
A nemrégiben a Seuso-kincs megvásárlásának ötletével előhozakodó Zelnik István sajtótájékoztatón igyekezett eloszlatni a személyével és tevékenységével kapcsolatos negatív híreket, melyek most a HVG-ben, korábban az Élet és Irodalomban és másutt is napvilágot láttak.
A heves indulatokat generáló sajtótájékoztatón az újságírók leginkább a késő-római ezüst lelet, a Seuso-kincs körüli kérdésekről szerettek volna többen megtudni, sikertelenül.

Zelnik csak szerdán kiadott közleményét ismételte meg: "Mára minden adott, hogy a kincsek első nyolc darabját megvásároljam, hazahozzam, kutathatóvá tegyem és kiállítsam." Ezért hajlandó gyűjteménye egyes darabjaitól megválni, cégei egyes tulajdonrészeit eladni. Hangsúlyozta, "a legmagasabb szinten kértem a magyar kormányzat segítségét". Ez abból áll, hogy a magyar államnak le kellene mondania a kincsekre vonatkozó jogigényéről. Ám L. Simon László államtitkár úgy nyilatkozott korábban, nincs hivatalos nyoma a megkeresésének, bár elődje Szőcs Géza megerősítette, hogy biztató tárgyalásokat folytatott a műgyűjtővel. Zelniktől hiába kérdezték az újságírók, hogy miért nem keresi meg ismét a kormányt, csak annyit válaszolt, szükségtelen, ő már lépett, s várja a választ. A kincsek eladóival kialkudott határidő augusztus végén lejár.

Kuszinger Róbert a Zelnik István Aranymúzeum főigazgatója a sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a kambodzsai Koh Ker-ben folytatott régészeti projekt nem leállt, csak szünetel az idén. Ennek oka, hogy a korábbi régész csapat nem adta le dokumentációt. Mint ismeretes a régészeket nem fizette Zelnik kft-je, s azok egy idő után beszüntették a teljesítést. A köztük lévő perben szeptemberben várható ítélet. A tájékoztatón kiderült, hogy egy 30 ezer dolláros támogatás erejéig egy légi területfelmérő programban vesz részt Zelik István által létrehozott Délkelet-Ázsiai Kutatóintézet. Zelnik István cége ellen több cég és magánszemély kezdeményezett felszámolási eljárást, egyikük. aki a sajtótájékoztatón is megjelent - még mindig nem jutott a pénzéhez, holott javára döntött a bíróság.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (4)

A hozzászóláshoz .

hitelezo 2012.08.10. 12:03
Én azt gondolom hogy azt kellene észrevenni - hogy legalább két különböző lényegi dologról van szó a "Zelnik üggyel" kapcsolatban - csak sajnos ez a megjelent cikkekben összemosódik.
Érdekes módon a dicsérő magasztalásokban mindig dr Zelnik Istvánként szerepel, a tartozási - kétes részvénykibocsátásai pedig a Magyar Indokína Társaságot terhelik.

1. Az Aranymúzeum - a Seuso kincsek, ZI, mint műgyűjtő - senki nem kételkedik benne, sőt elismeri hogy amit létrehozott az nagy dolog, szép és tiszteletre méltó. DE !
2. Érdekes módon - a vagyonához képest "elenyésző" tartozásait hónapok óta nem tudja kiegyenlíteni?
Nem csak munkabérekről van szó - hanem megrendelt és teljesített szolgáltatások ellenértékéről. Amivel kisebb cégeket nagyon kellemetlen helyzetbe hoz - mindezt az ő talmi csillogása érdekében.

Azt gondolom az aki akár egy embert becsapott, aki akár egy ember életét megkeserítette a saját önös érdekében az nem lehet értékes, igaz ember - bármit is hozott létre ... mert ezt másokon átgázolva tette.
kszlivia 2012.08.10. 09:59

Valaki valamiért igyekszik lejáratni Zelnik Istvánt. Azt mondják nincs érdeklőd, ezzel szemben tegnap azt láttam, hogy sokan és szivesen látogatják a csodálatos gyűjteményt. Hogy kinek honnan van pénze azt elsősorban máshol érdekesebb lenne firtatni. Haza hozta, kiállította,gyarapítja -már ha engedik- és a Magyar államra hagyja. Mi ezzel a gond?
A Sövény Aladár teaházban isteni frissitőt ihat a kedves látogató.
Jó szórakozást és csak semmi rosszindulat.
justitio65 2012.08.10. 09:25
Ez a mutyi a Postabank- ügyet és a Gripen-beszerzést juttatja eszembe...
A fideSS ezeket is megoldotta "okosba"!
tovaris 2012.08.10. 07:28
Miből is fizetne ez a muki?