Előző
Következő
új cikk

Belföld

MSZP: érdemi közmunkát

Népszava|2012. aug 10. 05:10
[A+ A-]
Új munkahelyek, szociális biztonság és a leszakadt települések felzárkóztatása nélkül a szocialisták szerint társadalmi robbanás fenyeget Kelet-Magyarországon. Az MSZP úgy véli, a kormány lemondott az elszegényedett térségről, ezért az ellenzéki párt feladata olyan program készítése, amellyel 2014 után a régióban élőket vissza lehet vezetni a tisztes megélhetést biztosító munka, a társadalmi béke világába.
A munkahelyteremtésnél nincs fontosabb feladat ott, ahol a legmagasabb az országban a munkanélküliség, ahol a kormány a legnagyobb kudarcot szenvedte a közmunka-programmal, ahol folyamatosan csökkennek az adóbevételek és csökken a termelés - állapítja meg a szocialisták még formálódó Kelet-Magyarország programja, amely az ország legszegényebb térségeinek felzárkóztatását szolgálja. Annak a hét megyének a segítését, amelyekről az MSZP szerint lemondott az Orbán-kormány, de amelyekért a következő kabinetnek tennie kell, mert a térségben lévő szociális problémák már ma is robbanással fenyegetnek.

A szocialisták úgy vélik, az ő feladatuk, hogy a régióban élőket visszavezessék a tisztes megélhetést biztosító munka, a társadalmi béke világába. Ezért készítették el helyi szakértők segítségével a programot. Ebben egyebek mellett azt javasolják, hogy egy éven át ne kelljen közterhet fizetni az új munkahelyek után a régióban, ha azokat álláskeresőkkel töltik be. A tervezet szerint ezt követően évente 20-20 százalékkal növelt adót, járulékot szednének be a vállalkozásoktól, így a cégeknek csak öt év alatt kell a piaci feltételeknek megfelelni. Ez nem veszteség, hiszen a létre sem jövő munkahelyek után nem szed közterheket az állam.

Átalakítanák a közmunka rendszerét is: javasolják, állami központból irányítsák a közmunkát, az önkormányzatok csak a település létszámának két százalékát foglalkoztathassák. A munkások pedig ne az árkokat tisztítsák, vagy a faluszéli bozótot irtsák, hanem végezzenek olyan munkát, amelyik visszaadja az önbecsülésüket és a bérüket is kitermeli. A vitairat szerint a közmunkás nem rabszolga, ezért emberhez méltó körülmények között, biztonságát garantálva kell foglalkoztatni.

Az MSZP szerint Kelet-Magyarországon több rendőrre, köztük romákra lenne szükség, hiszen a térségben nő a bűncselekmények száma és a Jobbik miatt állandó a kissebbség-többség közötti konfliktus. A térségbe szegődő rendőröknek 50 ezer forintos bérpótlékot és lakhatási támogatást javasolnak. Az uzsora visszaszorítása érdekében sürgetik továbbá a Belügyminisztérium zöld számon hívható különleges egységének létrehozását. Az ellenzéki párt a helyi sajátosságokhoz igazodó fejlesztési tervet is készített, felvázolva: hogyan lehetne elfogadhatóbbá tenni a közlekedést, amely a tanulásnak és az új beruházásoknak egyaránt feltétele.

A program végkövetkeztetése, hogy erőteljes állami beavatkozás és pozitív diszkrimináció nélkül Kelet-Magyarország végleg leszakad. A tervezet vitája első körben lezárult, most készül az újabb változat, amely ősszel kerül nyilvánosságra, a párbeszédet pedig jövő tavaszig folytatják a szocialisták.

Miskolci ügyekben nyomoznak

Már a Szabolcs-Szatmár-Bereg Főügyészség nyomoz abban a 75 ügyben, amelyekben miskolci szocialisták Hajdú-Bihar megyében tettek feljelentést még júniusban. A borsodi megyeszékhely MSZP-s politikusai azért mentek Debrecenbe, mert azokban az ügyekben is ott nyomoznak, amelyek miatt Miskolc fideszes polgármestere az előző szocialista városvezetés ellen tett feljelentést. A beadványok az elmúlt hetekben Borsodba kerültek vissza, ám ott elfogultság miatt nem foglalkoztak velük, így kerültek az ügyek Szabolcsba.

Simon Gábor MSZP-s parlamenti képviselő, városi pártelnök lapunknak elmondta: mintegy 50 esetben hűtlen kezelés miatt fordultak a hatóságokhoz, de okirathamisítás, hanyag kezelés és hatóság félrevezetése miatt is tettek feljelentést. Úgy számolnak, hogy több mint hárommilliárd forint kár érte Miskolcot. Két ügyet máris ejtettek, mert a hatóság szerint nem volt elég konkrét a feljelentés, de a civilben jogász Simon szerint átdolgozzák, majd újra beadják ezeket a feljelentéseket is.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (3)

A hozzászóláshoz .

Festekmagus50 2012.08.10. 14:45
Csak papolni tudnak a amszopos politikusok! Az "elmúltnyócévben" kellett volna végrehajtani, nem hazudozni és tehetségtelenségükben fetrengve zesebüket tömni!!! Észak-kelet Magyarország az ő "" fellegváruk "" volt..., de elqrták""" A tehetségtelenek azt hiszik és kábítanak, hogy most majd jó programokat fognak írni. Hát azt tudnak! Ebben van nagy szakértelmük!!! De végrehajtani azt nem!
Persze az sem reális alapokon történt soha, nem is lehetett végrehajtaniuk (inkább a zsebüket tömték)!!!
Csak a disznóólat hagyták maguk után..., az adósság hegyet !!!!
Ilyen szakértőkből többet nem kér a nemzet!
szalkai 2012.08.10. 09:54
Nem vitatom a közmunka jelentőségét, de azt azért világosan kell látni, hogy a 3. -4. helyen kell lennie a létrehozandó új munkahelyek fontossági sorrendjében.
1. Véleményem szerint az alap, a legfontosabb a piacra termelő ipari versenyszféra, ahol reálisan a multik és a külföldi tőkével és kapcsolatokkal rendelkező KKV-k tudnak létrehozni munkahelyeket.
2. Fontos a munkahelyteremtő ágazat lehetne a mezőgazdaság és az erre épülő feldolgozóipar: nem értem miért a gabonafélék és a kukorica vetésterülete nő Magyarországon, miért nem a munkaigényes zöldség és gyümölcstermesztés, az állattenyésztés és az ahhoz kapcsolódó hús és tejipar?
3. A hazai ipari kis és középvállalkozások főleg belföldön lehetnek versenyképesek, ehhez alap a fizetőképes kereslet és a hazai termék preferálása. Példa: ha a szabad, vámmentes kereskedelem bajnoka, az USA el tudja érni, hogy az amerikai városi közlekedési vállalatok csak amerikai gyártású járműveket vehessenek, miért nem tudjuk ezt mi is elérni?
4. Ezek után következik a közmunka: iskolázatlan, képzetlen tömegeket itt lehet foglalkoztatni, sepregetés helyett /mellett persze nyitni kell az egészségügy és szociális szféra felé. Közterületeken hány millió facsemetét lehetne elültetni, gondozni ma Magyarországon?
Agricola 2012.08.10. 07:15
„Annak a hét megyének a segítését, amelyekről az MSZP szerint lemondott az Orbán-kormány, de amelyekért a következő kabinetnek tennie kell, mert a térségben lévő szociális problémák már ma is robbanással fenyegetnek.”

Észak-kelet Magyarország sokáig az MSZP bástyája volt, a legutóbbi választásokig.

A begyakorolt, elcsépelt, Politikailag Korrekt szöveg, a magyarság rasszizmusáról ezúttal már nem volt képes arra, hogy "felhomályosítsa" a szavazók tömegeit, hanem a Jobbik szavazótáborába tolta őket.

Nyolc évi kormányzásuk alatt mennyit tettek Észak-kelet Magyarországért?