Előző
Következő
új cikk

Belföld

Herczog Edit szerint Európa épp a gázra lép

Népszava|2012. aug 10. 05:12
[A+ A-]
Miközben az unió magját alkotó országok tovább mélyítik a gazdasági és politikai együttműködést, az Orbán-kormány különutas politikája szinte bebetonozza Magyarország régiós versenyhátrányát - véli Herczog Edit. A szocialista EP-képviselő, a következő hétéves uniós költségvetés versenyképességi fejezeteiért felelős parlamenti jelentéstevő nemrég az Európai Bizottsághoz fordult az eurócsatlakozás felgyorsítása érdekében.
- Nemrég a Bizottsághoz fordult, azt tudakolva, hogy felelősségre vonhatóak-e a kormányok, ha lassítják az uniós csatlakozási szerződésben vállalt euróövezeti csatlakozást? Miért fontos, hogy mi is euróval fizethessünk?

- A legutóbbi, sok szempontból történelmi csúcstalálkozó üzenete egyértelmű: Európa magasabb fokozatra kapcsol, lehet bennünket követni, de le is lehet maradni. Az eurózóna országainak minden eddiginél mélyebb gazdaságpolitikai integrációjának, egyben a sokat emlegetett európai szolidaritás kiteljesítésének vagyunk éppen a szemtanúi - egyelőre csak kívülről. Ám attól, hogy nem euróban fizetünk, gazdaságunk ki van szolgáltatva az euró-árfolyam mozgásának, anélkül, hogy beleszólhatnánk a folyamatokba. Ezt a néhány százezer devizában eladósodott családnak nem kell elmagyarázni. Miért ne részesüljünk végre az eurózóna előnyeiből, ne csak a hátrányaiból? Másként fogalmazva: nem jobb az élbollyal tartani, még ha a dobogó alsó fokán állva is, mint a sereghajtók között az elsőnek lenni?

- A kormány egyes képviselői mégis úgy fogalmaznak, hogy Európa ki akar bennünket hagyni az együttműködésből. Orbán Viktor pedig azt hangsúlyozza, hogy az uniós lépések tulajdonképpen összhangban vannak a magyar gazdaságpolitikával.

- Szerintem Európának semleges a magyar együttműködési szándék. Az már sokkal fontosabb, hogy a lengyelek nemcsak bejelentették euróövezeti csatlakozási szándékukat, de szemmel láthatóan mindent meg is tesznek, hogy az egyelőre periférián lévő országcsoport eminensei legyenek. Lengyelország nem barkácsol magának saját gazdaságpolitikát, hanem szóról-szóra felmondja az uniós leckét. A magyar kormány lépésein - , amelyeket én sokkal inkább tudatosnak, mint kapkodónak vagy hozzá nem értőnek nevezném - egyelőre nem látszik, hogy az uniós tagság előnyeit a tízmillió magyar érdekében szeretné kiaknázni. A kormány sokkal inkább a néhány ezer, de legfeljebb néhány tízezer tagú nemzeti burzsoáziát igyekszik megerősíteni. Más kérdés, hogy egyetlen tanulmány sem bizonyítja, hogy a magyar nagytőkés által gyártott termék előnyösebb a hazai fogyasztónak, mint a nemzetközi versenyből származó, vagy hogy a nemzeti burzsoázia alkalmazásában jobb állni, mint egy fejlett vállalati kultúrájú nemzetközi vállalatéban.

- Folyik a háttérmunka az EU következő hétéves költségvetéséről. Magyarország mire számíthat?

- A költségvetésről szóló vitában az Európai Parlamentnek kizárólag együttdöntési joga van, a végső döntést a kormányfőkből álló Európai Tanács hozza meg. Vagyis Magyarország olyan eredményre számíthat, amilyet kitárgyal magának. Ezért szerencsésebb volna, ha a miniszterelnök az Országgyűléstől kapna mandátumot a mielőbb kialakítandó nemzeti álláspont képviseletére a nemzetközi fórumokon. Mindenesetre nem tartom szerencsésnek, ha az ország kizárólag a könnyebb feladatot jelentő agrár- vagy kohéziós forrásokért indul. Több mint 130 milliárd eurót szán Európa 2014 és 2020 között a kutatásra, innovációra, infrastruktúrafejlesztésre és a kisvállalkozók támogatására, ezért ezeknek a forrásoknak a fogadására is fel kell készülnünk.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (33)

A hozzászóláshoz .

SZUKARNO 2012.08.11. 14:27
Herczog Edit az EU parlamentjének a versenyképességért felelős parlamenti jelentéstevője. A XXi. században talán a legfontosabb terület ez..Versenyképesség - gazdasági növekedés - életminőség . Oktatás - Tudomány - innováció. Ez utóbbiak 80%-ban határozzák meg az előbbieket. Nos, hogyan állunk? A nemzetek versenyképességi listáján 2010 után öt helyet estünk.A tankötelezettséget két évvel leszállítottuk, a közoktatás és a felsőoktatás támogatását mérsékeltük. A kutatás-fejlesztés lehetőségei beszűkültek (a pályázatokat leállítottuk,az innovációs alapot csökkentettük, a kutatási-fejlesztési stratégiát elvetettük...), a kormányon belül gazdátlan ez a meghatározó szakterület. Az EU-s források felhasználásában a harmadik helyről a huszonvalahanyadik helyre csúsztunk vissza. Az ELI ( szuperlézer program) kormányzati finanszírozásának elhanyagolásával nemcsak itthon,hanem az EU tudományos programjaiban is óriási károkat okoztunk(ezt úgy fogjuk "visszakapni",hogy a 2014-2020 költségvetési időszakra kevesebb pénzt kapunk,infrastrukturális pályázatokon meg jobb , ha el sem indulunk) Fejlett technológiára a jövőben nem számíthatunk - megszűntünk kiváló (1994-2006Között) befektetési célországnak lenni - utolsók lettünk a régióban.Beruházás: szinte semmi.
Miről vitázunk? A kormánynak csak annyira számít az ország ,hogy létrehozhassa egy igen szűk kör évtizedekre szóló, megnyugtató , védhető vagyoni bázisát. Ez a célfüggvény. És ne beszéljünk dilettáns kormányzásról, gazdaságpolitikáról.Amit Orbán csinál, az több ponton zseniális. Csak nem az ország, az itt élő emberek, az EU, a kultúrnemzetek nézőpontjából kell megítélni a történéseket. Tessék - félázsiai népség - azonosulni a vezérrel!
HAJRÁ MAGYARORSZÁG!
tovaris 2012.08.10. 20:24
[tiribesi] [2012.aug.10. 18:30]

Hatalmas tudású turulfióka úrfi!
Nem vagyok párttag.
Nagyon zavarhatja mások szellemi fölénye, de majd elnézzük Önnek, hogy kisebbségi érzésben szenved. Sajnos, ez a fajta érzés nem nagyon gyógyítható.
Ne feledjen árpádsávos turulmadár kakit reggelizni, attól megjön a nagy öntudata, és tovább tisztogathatja nyelvvel a fenséges kormánypártja hatalmas ülepét....
Festekmagus50 2012.08.10. 20:20
Szánalmas (jimipapa), ... milyen sekély e kéj!
jimipapa 2012.08.10. 19:55
Festekmagus50] [2012.aug.10. 14:23]
Agricola hatszor hitelesebben írja le a helyzetet!"""""""""""""""

Persze mert ugyanolyan fél-ázsiai dakota származék , mint te is !

Muhahahaha hehehehe. :)
jimipapa 2012.08.10. 19:53
[tiribesi] [2012.aug.10. 18:45]
Most jutott eszembe,""""

Na ne nagyzoljál ázsiai származék, neked eszed ??????????
lexike 2012.08.10. 19:45
Nem a nyelvtudás a fontos, hanem az észbeli nagyság, ami megkülönbözteti az amúgy igen hosszúnyelvő fidesz-kdn-s képviselőktől!!??
tiribesi 2012.08.10. 18:45
Most jutott eszembe, hogy ez az a komcsi uniós spiné, aki a majmok vörös fenekéről
szóló idézettel próbálta védelmébe venni az EU elnökét Herczog Edit szocialista
képviselő az EP egyik ülésén. A politikus egy euroszkeptikus brit szónoknak próbált
beszólni az állítólagos magyar közmondással, de tört angolságával és mosolyt fakasztó
bakijaival csak egy lesajnáló választ harcolt ki.

Nem is értem, hogy aki nem tud angolul, az miért akar beszélni ezen a nyelven?
Egyáltalán hogy jelölhette az MSZP EU-s képviselőnek ilyen gyatra angol-nyelvtudással?

Gondolom, hogy ő is a többi MSZP-s hazaárulóval lobbizott azért, hogy Magyarországot
megbüntesse az EU Bizottsága. Szégyellheti magát ez a gyalázatos némber!
És Suchman Tamás ezek után arról ábrándozik, hogy majd koalícióra lép velük a Fidesz.
Hazaárulókkal soha! Inkább a Jobbik! Ők sem tökéletesek, de legalább nem hazaárulók.
tiribesi 2012.08.10. 18:30
tovaris: "Megkérem a fidesznyikhajbagázs felkért hivatalos seggnyalóit, hogy néha
emelkedjenek ki szeretett kormányuk fenséges ülepéből, és vegyenek levegőt is."

Ne magadból ítélj öreg! Azért, mert te a saját pártod felkért seggnyalója vagy, az
nem azt jelenti, hogy mi, kormánypártiak is azok lennénk. Nekem speciel se távoli
rokonom, se távoli ismerősöm nincs a kormánypártok egyikében sem.
Tehát jó nagyot tévedtél most is, mint általában szoktál. :)
gjozsi88 2012.08.10. 18:10
Festekmagus50]

Minden normális kormány, mielött csatába kezd bemegy a fegyverraktárába és megnézi a rendelkezésére álló eszközöket a harchoz!
Tekintettel arra, ahogy Orbán példája is mutatja, fegyverek, eszköz nélkül kezdett egy harcot és óriási ádozatok árán sorozatosan veszít!
Nos ennek az ára sokkal több, mint ha nem kezd harcot!
Arról nem beszélve, hogy politikában nem legyőzni kell a másikat, megegyezni.......de mi nem megegyezni akarunk a pénzvilággal, hanem le akartuk győzni, ...miközben nem vettük észre, hogy a pénzvilág csak kis része a gazdasági életnek és az árfolyamok, kockázat növekedések tőlük függetlenek, mert azt a mindenkori gazdasági fedezet kockázataitól függő szemponton nyugszik, azaz a mi gazdaságunk fedezetétől függ!
Miközben legyőzta Orbán a saját gazdaságát a különadókkal, ezzel megnövelte az ország kockázatot ,vett el gazdasági fedezetet a forint mögül, már valóban gond lett az adóssággal, a bankokkal!
Az IMF-el nem harcolni kell......le kellene tenni egy koherens gazdaság politikát, hogy a hitelt biztosítsák....tudod annak pótlására, ami miatt a nemzetközi pénzügyi körök már mesés hozamért sem ide akarnak befektetni!
DE ugye nem arról akarsz meggyőzni mindenkit, hogy a nyugati befektető nem létező kockázat miatt, inkább hagyja befektetni 3,5% ért az IMF-t, ahelyett, hogy a rekord 8-10,5% hozamot igérő magyar állampapirt vásárolná!
Az, hogy a 8-10,5% ért sem ide fektetnek be, inkább a stabilabb németbe, alig 1%-ért az némiképp cáfolja a fideszes retorikát!
Az orbáni harc semmi másról nem szól, mint jó drágán fizetünk azért, hogy a gazdagokat megjutalmazó gazdaság politikát , mely egyben lassú, de biztos gazdasági resszeciót eredményezett eddig ,védje és ne engedjen beleszólni ebbe a kiváltságba senkinek!
Csak az a baj, hogy ez nem fenntartható és keresni kellene hozzá egy finanszirozó balekot!
Hát ezt nem talált, mert a pénzpiacok nem hülyék,igy kénytelen visszasomfordálni az IMF-hez!
Vonakodik, mert tudja mivel jár ez!
Inkább szórja a pénzt, huzza az időt.......miközben mindenképp térdre fog kényszerülni!
Már maga a tárgyalási időpont elérése a teljes visszavonulást jelentette a három kérdésben!
Jegybank törvénye visszavonva, a másik két kérdés kötelezettségszegés okán jó eséllyel strassbourgi bírósági bukás!
tovaris 2012.08.10. 18:01
Szerintem Európa most nem a gázra, hanem a szarba lép....
tovaris 2012.08.10. 18:00
Megkérem a fidesznyikhajbagázs felkért hivatalos seggnyalóit, hogy néha emelkedjenek ki szeretett kormányuk fenséges ülepéből, és vegyenek levegőt is. Mert amit ott levegőnek hisznek, az nem az...
Ezen túlmenően jól kapaszkodjanak meg a partoldalban, mert előfordulhat, hogy megcsúsznak és bezuhannak, és jól megütik magukat a keresztcsontban...

Nem tudom, hogy lehet ilyen félelmetesen szemérmetlenül hazudni és melléoffolni.
Festekmagus50 2012.08.10. 17:46
(Recsanoka) Vagy nem érti, vagy nem is tudja, vagy a kormány-ellenessége okozza a félreértését Unió ügyben! Orbán, mint kormányfő soha nem akart Unión kívül lenni,... sőt!
Az, hogy egyenrangú félként és harcosan az országa érdekeit figyelembe véve tárgyal az IMF -el , és nem "" fekszik le "" azonnal a nemzetközi bankárság diktátumának.... , ez nem az az ""Ennél mocskosabb dolog nincs....!!! Sőt becsülni kéne az ország érdekében kifejtett erőfeszítéseit, és nem hazúg mocskolódók kórusában szerepelni!
Minden normális kormány az országa érdekében cselekszik , keményen is ha kell! Csak Magyarországon , a bukott kormány haszonélvezői és a sleppje kárál , próbálja besározni, keresztbe tenni a cselekvő kormánynak! Milyen szánalmas volt látni az Uniós elnökség idején az Orbán ellenes balliberális hazug offenzivát, a diktátorozást, fasisztázást, stb., stb.,
Nem kell mindenáron szervilisnek lenni, mint a maszopos-szadesz kormány idején!!!
Recsanoka 2012.08.10. 14:45
Amennyiben ennyire utáljátok az Uniót, ennyire rossz, talán még gyarmatosít is, fizessetek
mindent vissza izibe és kakszizzatok a saját feneketeken.
Ennél mocskosabb dolog nincs, mint az amit most Magyarország csinál.A szemükben
megigérünk mindent, kikuncsorugjuk a kölcsönt, a hátuk mögött pedig minden aljas jelzővel
illetik ugyanazok a személyek!
A nem maszopos vezéreitektől miért ment minden tönkre rövid két év alatt?
Miért van az, hogy az IMF tárgyalások valószínűsíthető megkezdésének a lehetőségére is
meredeken emelkedett a Ft.?
Festekmagus50 2012.08.10. 14:23
(Nanem) Tipikus példája a maszopos csusztatásoknak! De szerencsére a tények átütöbb erejüek, mint a számokkal való maszopos trükközések (lásd pannon-puma hazugságok)
Agricola hatszor hitelesebben írja le a helyzetet!
Isten őrizzen az ilyen fajta maszopos-szadeszos gazdasági szakértőktől (sorolhatnám a neveket, de minek, az odafigyelők ismerik,.... ) EZ a Hercog asszonyság is "" olyan "" nagy gazdasági szakértő, meg a Szekeres pajtás, a Burány-pajtás, .... persze a Szanyi-kapitányt ki ne hagyjam! A maszopos EU-s képviselők legszebbikjét , a táncoló-éneklő Gurmai Zita-mamát se felejtsük ki!!!!
tiribesi 2012.08.10. 14:17
Az EU bizony több ország csődbe, vagy csőd közeli állapotba jutásánál asszisztált
azzal, hogy rossz gazdasági tanácsokat adtak, olyan tanácsokat, amelyek az országok
gazdasági bajait tovább súlyosbították. Görögországot például a magas államadóssága
ellenére "beerőltette" az euró-zónába, ami óriási hiba volt. Ugyanis, ha vártak volna ezzel
egy pár évet, akkor a görögök elkerülhették volna a csődöt.
De ez csak egy eset. Az EU csak a bankokat félti, az állampolgárokat nem.Persze, a
látszat kedvéért néha úgy tesznek, mintha azért is aggódnának. Ha valóban érdekelné
a "kisemberek" sorsa, akkor nem kényszerítene egy országot sem arra, hogy csökkentsék
a nyugdíjakat és a közalkalmazottak fizetését.

De az emberek már kezdik átlátni a kíméletlen nagyhatalmak ártó mesterkedéseit.
Ahelyett, hogy mélyen belemennék a témába, álljon itt Izland miniszterelnökének üzenete:

"Üzenet a görögöknek és minden nemzetnek a világban!

"2008-ban (!!!) elhatároztuk magunkat, hogy lépünk, EGYÜTT az emberekkel. Szembefordultunk a rendőrséggel az IMF-el, letartóztattuk a korrupt banki embereket, akik felelősei ennek a gazdasági helyzetnek. Vagy beletörődtök a sorsotokba vagy kiálltok magatokért! Küldjük szeretetünket minden népnek, országnak, és támogatunk benneteket, melletetek állunk!"

Izland, amely nem kért a pénzhatalmak "segítségéből" , mára talpra állt !
Tehát a példa már adott ! ! ! :))
Recsanoka 2012.08.10. 13:44
A mi nagyjaink már nem csúsztatnak, ők keményen hazudoznak , a 2/3 ezt is lehetővé
teszi , nem beszélve a magyar emberek közömbösségéről, nemtörődömségéről!
szalkai 2012.08.10. 13:29
Arról nem beszél Herzog Edit, hogy mi az a titkos csodafegyver, amivel az átlagostól fejletlenebb euroövezeti tagországok (mint mi lennénk egy belépés esetén) gazdaságát megmentik? Mert gyakorlatilag mind súlyos válságban van, és még nem is körvonalazódik a megoldás.
tomsawyer 2012.08.10. 13:12
Európa ki fog lábalni az átmeneti válságból, a gonosz törpe ne vizionálja azt, hogy majd a német-francia-brit-, stb tengely összeomlik, helyette "keletre tekint a világ". Keletre persze, de nem őrá. Mert rá már gyakorlatilag senki se kíváncsi. Egy bolhasz.r a politikai térképen őkelme, semmi más. Most már szabad elgondolkodni azon, hogy ha a feltüzelt birkahad nem rohant volna egyetlen népmentő félistenét megválasztani, hanem a "2/3" az eszét és szemét használja, akkor mennyire más lehetne ez az ország pl. egy józan, europeer közgazdász, mértéktartóan diplomatikus Bajnai Gordon vezetésével. Hisz a 2010-es választások előtt nem sokkal maga Obama dícsérte meg Bajnai szakszerű magyar válságkezelését, és már akkor felvetődött, hogy ilyen ütemben hamarosan tárgyalhatnak az ERM II. rendszerbe lépésről. Azaz, az euró előszobájáról...Na, de hol van ez már...Egy kifosztott, reménytelen ország, ahol a nemlétező, teljesítményalapú állami bevételek helyett pont a legrászorultabb, lecsúszó középosztály kegyetlen sarcadóztatása folyik, hogy azt a bizonyos 3%-ot ne lépjük túl...No, de milyen áron??? Recesszio, keresletvisszaesés, gyorsuló infláció mellett ennek a számbűvészetnek értelme nincs. Orbán nem akar se eurót, se európai uniót, se külföldi befektetőket...Orbán egy észak-koreai színvonalú, "Kedves Vezető" által uralt, jogfosztott és elszegényedett országot képzel el, néhány tucat lojális "nemzeti" milliárdossal, meg sok-sok nemzeti zászlóval és NENYI-vel. Ez gondolatnak is borzasztó, de a megvalósítása maga lenne a teljes összeomlás. Újra kezdhetnénk valahol az 1848-as forradalmaknál... Hacsak nem áll végre egy arcvonalba a civil mozgalom és a demokratikus ellenzék, és nem fogja fel a fásult magyar választó, hogy a túlélése érdekében el kell takarítani a minidúcsét az egész pereputtyával együtt. Amíg nem késő....
tovaris 2012.08.10. 12:57
Sok hülye mellébeszélés...

A baj fő oka a kapitalizmus...
Agricola 2012.08.10. 12:56
[libertador] [2012.aug.10. 12:20]
Őn újra, meg újra bedobja a köztudatba a magánnyugdíj pénztárak lerágott csontját, nyomja, mint süket a csengőt,

lemaradva sok brosúrával, noha már a Bajnai kormány is érzékeltette a problémát és pedzegette a megoldást.

fn 2009. szeptember 28. 06:58 ismertette Kun János, neves közgazdász, a Bajnai kormány főtanácsadójának véleményét. Lényeges részletek, amelyek szembe mennek az Ön kényszerképzeteivel :

„A magánnyugdíjpénztárak évente 500 milliárd forinttal növelik a költségvetési hiányt, s legjobb lenne megszüntetni őket .”
– állította előadásában Kun János kormány-főtanácsadó a Magyar Közgazdasági Társaság 47. Közgazdász-vándorgyűlésén, az államháztartási szekcióban.
Ha esetleg jogi okok miatt mégsem lehet megszüntetni a magánnyugdíjpénztárakat, mindenki léphessen vissza az állami rendszerbe, s legyen önkéntes a tagság – javasolta a közgazdász. +
Elolvashatta volna a Népszavában nagynevű Simonovits András, közgazdász vélményét,aki a Népszavában (nem jobboldali lap!) ezt nyilatkozta:

„Vagy nézzük a nyugdíjprivatizálást. Nem voltam híve a magán-nyugdíjrendszernek, egy kozmetikai műtétnek tartottam, külföldi hitelből finanszíroztuk miatta az ellátásokat”
De ha Ön előveszi a józan észt, ha egyáltalán rendelkezik ilyennel, akkor is könnyen megérthetné.

Betesz 100Ft-ot a manyupba, (amit addig a felosztó-kirovó rendszerbe kellett befizetni).

Az állam ezt pótlandó felvesz 100Ft hitelt.

A betét után kap infláció+0,78 %-ot, a hitele meg infláció+4%-ba kerül.

Nagy üzlet, csak nem az adófizetőknek, hanem „a kecskéknek, akikre rábízták a káposztát.
Robert Fico Szlovákiában is jól látja a manyupok kártékony hatását:
ELEMZÉSKÖZPONT.hu » Blogs » Hírek -Elemzésközpont.hu blogja » Kampányolna a magánnyugdíjpénztárakból való kilépés érdekében Robert Fico

1. "Végig kellene néznünk, ahogy 30 évnyi takarékoskodás után az infláció feléli a pénzüket és aztán majd az államhoz fordulnak segítségért, mert nem kapnak semmit a második pillérből?" - tette fel a kérdést Robert Fico.

2. Rámutatott: az állam több mint egymilliárd euróval dotálja évente a Szociális Biztosítót, mivel annak bevételkiesést okoz, hogy a járulékok egy része a második pillérbe folyik.

3. Hozzátette: a magánnyugdíjpénztárak pedig ezt követően elértéktelenítik az állami kasszából átutalt lakossági pénzeket."