Előző
Következő
új cikk

Belföld

Farkas Flórián ellen tüntettek civilek

Népszava|2012. aug 10. 05:11
[A+ A-]
Flashmobot tartottak ma délelőtt 10 órától civilek az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) Dohány utcai épülete előtt. "Szólalj meg, vagy mondj le" - szólították fel Farkas Flóriánt, az ORÖ elnökét a szervezők.
Nem reagált senki az Országos Roma Önkormányzattól (ORÖ) a civilek által megtartott flashmobra, akik a nepszava.hu információi szerint hangos kiabálással próbálták megjelenésre bírni Farkas Flórián ORÖ elnököt illetve munkatársait. Az intézmény a villámakció ideje alatt zárva volt és bár láthatóan tartózkodtak az épületben, nem vették fel a telefont sem. A civilek több transzparenst vittek magukkal, "A jó kutya csak akkor ugat, ha a gazda engedélyt ad rá", "Farkas Flórián Devecser ügyében nem lát", "Nem hall, nem beszél" feliratokkal.

Az egyik főszervező Villás Lajos szerint elég volt abból, hogy Farkas nem áll ki a cigányságért, "a választott vezető" a múlt vasárnapi devecseri jobbikos tüntetés után sem nyilvánított véleményt - "a hagyományokhoz híven".

Vasárnap a Jobbikhoz köthető csoportok - az Új Magyar Gárda, a Szebb Jövőért Polgári Egyesület, a Véderő és a Hatvannégy Vármegye tagjai - mintegy ezren vonultak fel Devecseren, s a halálbüntetés visszaállítását követelve köveket dobáltak a helyi romák házaira. Egy LMP-s aktivista mellett megsérült Ferenczi Gábor jobbikos képviselő is, aki először azt állította, valamelyik ház udvaráról találták el, ám az atv.hu felvételeiből kiderült, hogy ő maga is elismerte a helyszínen: "a mieink voltak".

Villás szerint Farkas "soha meg nem szólal meg akkor", amikor a szélsőjobb egyszerű cigány emberek életét fenyegeti, veszélyezteti. Szerinte azért van csendben, "mert gazdájától, Orbán Viktortól nem kapott engedélyt arra, hogy hangot adjon tiltakozó véleményének". Ha van ilyen - tette hozzá. Ezért a néhány perces flashmobbal arra is felhívják a figyelmet, hogy Farkas elveszítette a bizalmat, melynek alapján a Lungo Drom és az ORÖ elnöke lett.
Képek a flashmobról

Noha feltehetően nem Farkas miatt, de az ő szülőfalujába, Tiszaroffra készül holnap a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület, a múlt év tavaszán Gyöngyöspatán és Hajdúhadházon is hetekig járőröző, a roma lakosságot félelemben tartó szervezet.

Feltehetően így próbál a Jobbik újult erőre kapni, amit az is jelez, hogy ez nem az utolsó állomás: az egyesület jövő héten Várpalotára készül. Sőt, a hírek szerint Devecseren is maradtak szélsőjobbosok, hogy a romák várható békés ellentüntetését szabotálják. Mint írták, "nem rajtunk múlott, hogy elmaradt a pogrom".

Jogsértő a rendőri passzivitás

Elfogadhatatlan és jogsértő az a rendőri passzivitás, amit a hatóság tanúsított Devecseren - írta Pintér Sándornak és Hatala Józsefnek címzett nyílt levelében a TASZ, a Magyar Helsinki Bizottság és az Eötvös Károly Intézet. Emlékezetes, a szélsőjobboldali tüntetők a kordonokat is felborították, de a kivezényelt 200 rendőr nem lépett közbe. A belügyminisztert és az országos rendőrfőkapitányt arra szólították fel a jogvédők: azonnal vizsgálják ki az állampolgárok jogainak és testi épségének "védelme terén tanúsított rendőrségi mulasztást", és hivatalból indítsák is meg a szükséges büntetőeljárásokat.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (13)

A hozzászóláshoz .

t.olvaso 2012.08.13. 19:51
Nem derül ki a cikkből, hogy mely civil szervezetek protestáltak. Nem láttam a képeken Villás Lajost sem. Ez eléggé szerény hatékonyságú tüntetésre sikerült. Lejárt lemez került a masinára. Meg kell barátkozni a gondolattal Villás úrnak is, hogy már eljárt az idő afelett, hogy Gyurcsánnyal és Orbánnal kutyagol a Duna parton és aztán még leesik valami a koncból.
BpAnya 2012.08.10. 19:18
Még-egyszer.,mert az előző kommentem eltűnt!F.Flóri zorbán kegyence.Mindenfélét beígértek,semmit nem tartottak be...Úgy ahogy szokta e rezsim.A külvilág felé Flórit maga mellé vette alibiként(semmit NEM ADVA A ROMÁKNAK CSAK A DUMÁT)ezáltal gerjesztette a romák ellen a szélsőségeseket(merthogy ŐK MINDENT KAPNAK,HISZ A TV-BEN EZT MONDTÁK)és minden munkakeresőt!EMBEREK ÉBREDJETEK!FELHÍVÁS!
Minden magyar állampolgárhoz minden szervezethez és csoporthoz szólunk!A leszerepelt kormányfő szerint erőre van szükség, hogy össze tudjunk fogni!Mutassuk meg az erőnket, mutassuk meg végre az összefogásunkat! Nem tűrjük tovább! Megmutatjuk nekik, hogy a gazdasági túlélés érdekében nem konzultációkra, hanem tisztességes kormányra és szakértő vezetésre van szükségünk.Ők már bebizonyították alkalmatlanságukat és azt is, hogy nem méltók az ország vezetésére.Mi pedig bebizonyítjuk, hogy össze tudunk fogni, és véget vetünk annak a színjátéknak és propaganda háborúnak, amivel a kormány becsapja-átvágja az embereket! Várunk mindenkit 2012. szeptember 24-én 15 órára a Kossuth térre!CSATLAKOZZ!-,ha vállalkozásodat "padlóra-tették",ha gyermekeid jövőképét eltörölték,ha munkanélküli vagy és kenyérre sem telik,ha rezsi tartozásod miatt otthontalanná váltál,ha elvették az önbecsülésedet,reményedet,ha életed élhetetlen...:
https://www.facebook.com/events/407629042627032/407895322600404/?notif_t=event_mall_reply
hohoohooo 2012.08.10. 16:49
[ekeke] [2012.aug.10. 08:49]
Idézem a főkolompos nemrégi művéből:

A MNOnline "műveiből":

hohoohooo 2012.08.10. 16:41
ekekekeke hazugságainal a bizonyítása,a valódi Romablog:

2010. 08. 23.
HUNGAROMANIA


Miféle világban élünk?! Emberek állnak az üzlet pénztáránál, vásárolnak. Egyesek meg ezt a helyzetet akarják kihasználni egy kis provokációra! Botrányt akarnak, szerepelni, kitűnni a tömegből. Ők, a senkik, az aljasok.! Amikor meg szembe találják magukat a tisztességes emberekkel, elhallgatnak, mint a patkányok, behúzzák fülüket, farkukat! Ma nem sikerült a provokáció. Holnap, máshol, másokkal újra kezdik. Ők nem baloldaliak, de nem is liberálisok! Bunkók, a politikai alvilágból.! Sokan vannak!

Állok az egyik üzletlánc boltjának pénztáránál. Előttem, két roma származású fiatalember áll, akik nagy valószínűséggel a közeli építkezésen dolgoznak. Hideg étel, üdítő a kosarukban. Fizetnek, aztán mennek kifelé. Mögöttem a sorban, két szőke hajú fiatalember áll. Látszik, hogy jómódúak, nem fizikai munkások. Egyikük gúnyosan a két roma után szól. – No „morék ez lesz a mai kaja”? A hang gúnyos, kötözködő, botrányt kavaró akar lenni. A két srác nem szól, csak nézik a szőke TITÁNT! Nekem meg a hajam az égnek áll, nejemnek szemmel láthatóan felment a pumpa, félő, hogy megszólal, és abból bizony nagy botrány lenne. Inkább megszólalok én, halkan, óvatosan, de azért úgy, hogy mások is jól hallhassák!

* Fiúk, nem kell odafigyelni egy-vagy két bunkóra! Beszélnek, mondják a magukét, megpróbálnak kitűnni a tömegből. Lám, most is sikerült! Két ekkora bunkót, még nem hordott magán a föld. Az embert, az állattól az különbözteti meg, hogy viselkedni tud. Ezek ketten nem tudnak, minősíteni meg ne akarjuk őket!

Fagyos, hideg lett körülöttem a levegő! Vártam, hogy a kötözködő ”majom” megszólaljon, de néma csendben maradt. Ennek, talán az is oka lehetett, hogy Ő, itt, Angyalföldön idegen lehetett, mi pedig ITTHON voltunk! Látásból ismerjük egymást, nagy vonalakban tudjuk, hogy ki hol lakik, vagy néhányunknak a közösségi tevékenysége ismert. Ma, talán véletlenül, jó néhány ismerős állt a sorban. Egy – egy megjegyzés a durva beszólás miatt elhangzott, de ez a két provokátort nem bátoríthatta, inkább csendben maradtak. A két munkásruhás roma fiatal várt még egy darabig, de mivel további provokáció nem volt, Ők pedig nem akartak egyébként sem összeütközést, eltávoztak. Eltávozott a két TITÁN is. Vajon kik voltak? Mit akartak? Honnan jöttek? Mi volt a szándékuk?

Számomra nem volt egy pillanatig sem kétséges a dolog! Provokálni akartak, hangulatot kelteni a két munkásruhás cigány ellen. Arra azért nem számíthattak, hogy az előttük álló, szemmel láthatón idős cigány ember is meg fog szólalni, és néhány mondattal ellenük tudja hangolni az üzletben lévőket. Pofára estek, lógó orral kellett távozniuk. Ezek után joggal gondolhatom, hogy nem szocialista beállítottságúak voltak, de liberálisnak sem lehetne őket minősíteni. Megnyilvánulásuk közönség, parlagi, mondhatnám primitív volt, mint azoké, akik a szélsőségesek között általában nagy nyilvánosság előtt kiabálni, provokálni szoktak.

Az, hogy nem kétkezi munkából élnek, nem jelent semmit. Ma már nem kell fizikai munkát végezni ahhoz, hogy az ember megéljen. Elég, ha van néhány jó kapcsolata, tud provokálni, törni, zúzni, a pénzt azért is megkapják így, vagy úgy. Vagy egyszerűen csak apuka által adott zsebpénzből élik a világukat felelőtlenül, ostobán, szemben mindenkivel, még talán önmagukkal is. Márkás autó, fehér bőr, szőke, vagy világos haj, és némi gyűlölet. Ezzel már elég jól meg lehet élni egyeseknek. Akár a Parlamentbe is be lehet jutni, csak kellő propagandát kell kifejteni.
Kettős állampolgárság! Csodálatos intézmény! Mennyi, mennyi gondot tudunk majd megoldani. Kevés a Magyar – mondják. Az ország lélek állománya egyre csökken. Monokon pedig, még lakcímről is gondoskodik a helyi polgármester.

Franciaországból mostanában „deportálják” kiutasítják a romákat. Románok, Bolgárok, Szerbek, és még az Isten tudja, melyik államából származnak Európának! Tudjuk, hogy egykor, még Trianon előtt, bizony szép nagy területet mondhatott Magyarország a magáénak. Az itt élő népek, magyarul beszéltek, ez volt a hivatalos nyelv, magyar neveket kaptak, őseik is innen származtak, legalább négy, öt generáción keresztül…

Monok polgármestere örülhet. Rövid időn belül Kossuth házában akár 5-10 millió új magyar állampolgár is bejelentkezhet. Lesz tartózkodási helyük, akár munkát is vállalhatnak, és egészen biztos, hogy mi romák, a rokonainkat nem hagyjuk az utcán a sárban, piszokban hemperegni, a hidak alatt aludni. Szállást, és egy tányér levest tudunk adni a rászorultnak. Állandó lakcím, és kész a győzelem alapja. Kár, hogy az önkormányzati választásokig már olyan kevés az idő…

Választani fogunk!
Mi, nem leszünk rasszisták, nem leszünk a kirekesztés hívei! Azt azonban számon tartjuk, kik azok, akik mostanában velünk ezt teszik! Mi, nem felejtünk!
Lehet, hogy mindez csak vízió! A lehetőség meg adott, csak élni kell vele. A kettős állampolgárság egy olyan lehetőség, amelyet elszalasztani nem szabad. Hiszen, akik ezt a törvényt megalkották, lényegében ugyan ezt akarták, csak egy másik előjellel. Európa térképe, a területi viszonyokat tekintve már átrajzolásra nem kerülhet. Úgy, ahogy a volt Jugoszlávia is széthullott, és új államok jöttek létre, a Duna – Tisza körül most a név megváltozhat.

HUNGAROMANIA

Egy új ország, új nemzettel, új arculattal, emberségesebb politikával! Eljöhet az, az, idő, amikor az egymás elleni gyűlöletről, mint történelmi tényekről beszélünk, és végre mi romák leszünk a többség egy olyan társadalomban, amelynek alapjait mások tették le, a kettős állampolgárság létrehozásával!
Köszönetet mondok annak a két provokáló szerencsétlen embernek, akik gonoszkodni akartak két másikkal. Az ő cselekedetük indított arra, hogy ezt a néhány sort, közre adjam. Ők, ha olvassák, gondolkodni nem fognak – mert az számukra ismeretlen fogalom – de, a gyűlölködőkkel összefognak, és rám az össztüzet fogják zúdítani. Káromolnak majd, közben pedig dicsérnek! Nekik ez, nem jutott volna az eszükbe! Talán nem is olyan sokára, Ők lesznek a .......VELÜNK ÉLŐ KISEBBSÉGEK!


Budapest, 2010-08-23 Villás Lajos

Festekmagus50 2012.08.10. 14:47
(marimama)
-enyit tud? és maga milyen szipírty?
gubaba 2012.08.10. 12:13
[ekeke] [2012.aug.10. 08:49]
Ilyen írás nincs Villás Lajostól, van egyéb, eléggé vitatható, de ilyen nincs! Tehát ne tessék hazudni, mert nem ízléses!
Mumus 2012.08.10. 11:00
2014 - től ez a díszetnikum közkegyelemhalmozó lesz .
ekeke 2012.08.10. 08:49
"civilek"?:D
Idézem a főkolompos nemrégi művéből:

"Európa térképe, a területi viszonyokat tekintve már átrajzolásra nem kerülhet. Úgy, ahogy a volt Jugoszlávia is széthullott, és új államok jöttek létre, a Duna – Tisza körül most a név megváltozhat.
HUNGAROMANI A
Egy új ország, új nemzettel, új arculattal, emberségesebb politikával! Eljöhet az, az, idő, amikor az egymás elleni gyűlöletről, mint történelmi tényekről beszélünk, és végre mi romák leszünk a többség egy olyan társadalomban, amelynek alapjait mások tették le, a kettős állampolgárság létrehozásával!
Köszönetet mondokannak a két provokáló szerencsétlen embernek, akik gonoszkodni akartak két másikkal. Az ő cselekedetük indított arra, hogy ezt a néhány sort, közre adjam. Ők, ha olvassák, gondolkodni nem fognak – mert az számukra ismeretlen fogalom – de, a gyűlölködőkkel összefognak, és rám az össztüzet fogják zúdítani. Káromolnak majd, közben pedig dicsérnek! Nekik ez, nem jutott volna az eszükbe! Talán nem is olyan sokára, Ők lesznek a
VELÜNK ÉLŐ KISEBBSÉGEK!

Budapest, 2010-08-23 Villás Lajos "

zolee 2012.08.10. 08:24
' a roma lakosságot félelemben tartó szervezet. '
Értem én ezt, és biztos így is van, félnek nem szeretik őket, jelzem nem is kellene menniük oda.
Azért valaki elgondolkodik azon is , hogy miért van alkalma mennie a jobbiknak vonulni?
Most nem a jogszabályi lehetőségre gondolok, ha nem arra hogy, mi is történik azokon a végeken, miért kérnek a helyben lakok segítséget? Lehet hogy nincs más gondjuk, csak a vonulást várni?
Nem lehetséges eddig ők rettegtek, a most remegő és lapuló kisebbségtől?
Talán ha a kormány rendet csinálna a vidéken, első sorban azokban a kérdésekben amely a táptalaját adja a jobbiknak, nem lenne indok vonulni...
ferooo1 2012.08.10. 07:40
én akkor félek mikor nagyobb bűnözők ,alkesz csavargók,soha nem dolgozott emberkék
akarnak a rendőrség helyére lépni és mint végrehajtó szerv lépnek fel
jelezve a társadalom felé nincs rend, nincs demokrácia, nincs rendőrség rettegj mert jön a gárda

pintér direkt nem lép fel ..annak néhány cigány család terrorja ellen /mert van ilyen minden városban ,községben / hogy rájuk hivatkozva lehet engedni "gárdázni"
és nem rájuk hanem ezekre támad az elkeseredett tőmeg
ferooo1 2012.08.10. 07:32
orbánnak olyan ember kellett akinek a füle mögött vaj van
ezt már jogerősen elítélték csalásokért
köztársasági kegyelmet kapott -----és papíron cigány vezető
t.olvaso 2012.08.10. 07:32
Valamivel több, mint négy éve történt.

http://videa.hu/videok/hirek-politika/enyingi-cigany-terror-siofokon-ciganyok-enying-vnoulas-rXmFsajl6qTWpuRu


Mit
szóltak akkor ehhez Villás Lajos és a most berzenkedők. Kolompár Orbán szavát sem lehetett hallani pedig a az ott élő békés lakosságnak volt félnivalója ettől a "jogtisztelő" népségtől.
Egy56s 2012.08.10. 06:32
Azt biztosan tudom, hogy a kis majom szereti a szüleit. Na már most a kis majom szófogadó az "apjának" Kit Vikinek becéz. A büdös kis majom képes elárulni a fajtáját s nem áll ki mellettük.
Azt is tudom, hogy a rendőrség csak akkor lép fel igazából, ha becsületes jó szándékú embereket kell igazoltatni s megbilincselni. Nem kell félniük az ellenszegülésüktől, mert ezek jogtisztelő állampolgárok. Pintér azt ígérte, hogy két hét alatt rendet csinál. Hány hét telt el azóta? Még mindig a fél katonai szervek róják s félemlítik meg az embereket. Úgy látszik, hogy Orbán kiadta a parancsot Pintérnek, hogy ne bántsa a rossz fiukat. Ez nekünk (Fidesz) hajtsa a 2014-s választásra a hasznot.
Nem vagyok cigány származású, de ez már nekem is csipi a szememet a tehetetlen rendőrök viselkedése Pintérkém. (Nem érdemled meg a Pintér Úr címet a gyáva fellépésedért.)