Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Merkel-fóbia Európában

Népszava|2012. aug 10. 06:18
[A+ A-]
Ha azt mondjuk, Angela Merkel nem tartozik Európa legnépszerűbb politikusai közé, akkor nagyon enyhén fogalmazunk. Egész Európában terjed a Merkel-gyűlölet vírusa. A görög után a brit és az olasz sajtóban is előszeretettel ábrázolják náci-uniformisban. A legsajátosabb karikatúrával az olasz konzervatív lap, a Libero állt elő, amelyen a német kancellárt náci bajusszal ábrázolták. Ki állt vele szemben Európa megmentőjeként? Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő! Mindez sokat elmond arról, mennyire lehet komolyan venni ezeket a gyakran elképesztő írásokat, rajzokat. A francia sajtóban sem kedvelik a kancellárt, de ott legalább még nem nevezik "Negyedik Birodalomnak" a mai Németországot, ahogy a közelmúltban egy brit és egy másik - mellesleg Berlusconi érdekeltségébe tartozó - olasz lap tette.

Merkelt egyre kevésbé kedvelik Európában. Korábban épp állhatatosságáért tisztelték Németország határain kívül is, most viszont épp ezt a rá jellemző eltökéltségét tartják ellenszenvesnek benne. A tények azonban makacs dolgok, s a Merkelt gyűlölők ritkán szoktak pontos adatokra hagyatkozni. "Elfelejtik" megemlíteni, hogy az unió költségvetésének mintegy negyedét állja Berlin, s a bajba jutott országok számára is jelentős részben német büdzséből biztosítják a segélyt. Görögországban például rendre Merkelt teszik felelőssé a megszorításokért. Mintha a német kancellár tehetne arról, hogy Athén nemhogy évekig, több évtizeden keresztül jóval lehetőségei felett élt, s a tehetősek nem fizettek adót az államkasszába. A populisták is csak Merkelre céloznak, miközben egyetlen alkalommal sem említik meg, hogy a hitel nélkül csődbe menne az állam.

Egyre több országban lelkesen gyártják az összeesküvés-elméleteket arról, hogy Németország világhatalomra tör, csak most nem katonai eszközökkel, hanem gazdasági fölényét kiaknázva. Az európai populisták ismét a jól bevált módszerhez folyamodnak: bűnbakot keresnek, s egy külföldi országban találják meg Európa hanyatlásának okát. Ez azonban nagyon veszélyes fegyver, éppen ellentétes mindazzal, ami az Európai Uniót oly naggyá és erőssé tette.
Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (6)

A hozzászóláshoz .

nagyonparaszt 2012.08.11. 16:11
[isetar] [2012.aug.11. 11:35]

Az elmúlt 22 évben azért már rájöhettünk volna, hogy a "kisembereknek" akkor jó, ha a gazdaság prosperál, az állam meg működik, nem túlmozgásos rendőrként akarja megszabni a dolgainkat.


Milyen igazad van!
isetar 2012.08.11. 11:35
Az elmúlt 22 évben azért már rájöhettünk volna, hogy a "kisembereknek" akkor jó, ha a gazdaság prosperál, az állam meg működik, nem túlmozgásos rendőrként akarja megszabni a dolgainkat.
Bodensee 2012.08.11. 00:08
A Merkel egy jobboldali politikus. Jo lenne, ha hallgatna a Hollande-ra... Nagyon téved ha azt hiszi, hogy csinàl amit akar....unja màr sajàt népe is!!!Nagy szükség lenne arra, hogy a kisemberek jolétével is fogalakozna....
kvj40 2012.08.10. 13:11
Az EUtól kapott különféle összegek általában ingyenesek, amelyeket nem kell visszafizetni! Ezeket a pénzeket nem az állami költségvetések és a hitelezők kapják, hanem azok, akik a fejlesztési céloknak megfelelő pályázatokat adnak be és önerővel is rendelkeznek! Ezeknek a vissza nem térítendő fejlesztési forrásoknak köszönheti pl. Írország, hogy az egy főre eső nemzeti jövedelme öt éve meghaladta Angliáét! Ezen összegek jelentős részét éppen a német gazdaság állja! Nem kellene összekeverni az IMF és az Uniós Bank által adott hitelekkel, amelyeket a bajba került országok (kölségvetései) kaphatnak, ha biztosnak látszik azok visszafizetése. E hitelek kamata mintegy fele a piacon kapható hitelekének. Németország is adhatná a hiteleket piaci kamatokkal!
De ilyen apróságok ne zavarjanak benneteket!
stratocaster 2012.08.10. 07:58
Ezek szerint a Merkelt gyűlölők Európa-szerte görög-módra élködtek a dolgos svábokon. Irígylem a cikkírót . szeme, akár a sasé. Nem olyan éles, olyan csipás...
colorado 2012.08.10. 07:58
A német büdzséből folyósított "segély" nem ingyenpénz. Ezt kamatostól vissza kell fizetni. EURO milliárdokat keres Németország a tagállamok válságán. Ezeket a pénzeket nem az állami költségvetések kapják, hanem a hitelezőik. Még nem hallottam, hogy az Unioban valamelyik ország gazdasága az uniós "segélytől" kelt volna életre. Ugyan ez igaz az IMF-re is.