Előző
Következő
új cikk

Belföld

Törzsi találkozó: gyökerek a jobboldalnak

Népszava|2012. aug 10. 05:13
[A+ A-]
Magyarország a világ közepe - legalábbis Bugacon, és ott is csak három napig. Péntektől vasárnapig tart ugyanis a negyedik Kurultaj vagyis törzsi gyűlés, amely a hun-türk tudatú népek jamboree-ja. A várt negyedmilliós tömeg a szakrális programok mellett íjász- és harci bemutatót is láthat, de koncertezik a Kárpátia zenekar is. Az IDEA intézet igazgatója szerint a jobboldali szubkultúra referenciaeseményének politikai jelentősége csekély, de közösségerősítő szereppel bír.
A rendezvény 70 millió forintnyi állami szubvenciót kap, fővédnöke pedig Lezsák Sándor Ház-alelnök, akinek a fia is fellép.

A kormány külpolitikai stratégiájával teljes mértékben összhangban van a Kurultaj szervezése, segíti a keleti nyitás politikáját - mondta tegnap, a rendezvény résztvevőit köszöntő Keskeny Ernő miniszteri biztos, a Külügyminisztérium kelet-európai és közép-ázsiai főosztályának vezetője. Mi az a Kurultaj, amely jól kiegészíti az Orbán-kormány kormány EU-ellenességet és segíti a keleti nyitást? - vetődik fel a kérdés. A hun és a türk tudatú népek hagyományőrző törzsi találkozója, melyet 2007 óta negyedszerre rendeznek meg - ezúttal Bugacon.

A júliusban Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár által meglátogatott Azerbajdzsánból is érkeztek küldöttek a péntektől vasárnapig tartó hagyományőrző fesztiválra. Hogy az Orbán-kormány milyen fontosnak tartja a rendezvényt, a külügyi miniszteri biztos szavain kívül az is jelzi, hogy az esemény fővédnöke Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke. Lezsák köszöntőjében fontosnak nevezte a részt vevő népek rokontudatát, amely szerinte bizalmi tőkét is jelent.

A rokonságtudat erősítése csak az első lépcső, a cél a résztvevő népek lelki egyesítése, amelynek központja Magyarország lehet a Kurultajjal - derült ki a főszervező Bíró András Zsolt antropológus szavaiból. Hozzátette: a Turán Szövetség meghívására 111 csapat érkezik a bugaci ünnepre, amely így egy valódi, nagy törzsi gyűlés lesz. Olyannyira, hogy Varga Zoltán, a Magyar-Turán Alapítvány alapítója elmondta: a 2006-ban egy magyar-kazah kutatócsoporttal felkeresett kazahsztáni madjar törzs tagjai is részt vesznek a Kurultajon.

A 2010-ben 150 ezer látogatót vonzó eseményre ezúttal mintegy negyedmillió embert várnak a szervezők - már csak emiatt sem lehet marginálisnak nevezni a rendezvényt. Pedig a 2007-es induláskor még alapvetően ilyen, a Jobbikhoz kötődő szubkulturális esemény volt ez - mondta lapunknak Böcskei Balázs. Az IDEA - Intézet a Demokratikus Alternatíváért - igazgatója úgy vélte, azóta a Fidesz igyekezett "pacifikálni" a rendezvényt, amely így mára jamboree-hangulatú fesztivállá terebélyesedett.

A Kurultaj célja 2012-ben már a szavazatvesztés minimalizálása, a bázis megtartása, erősítése - vélekedett Böcskei, megemlítve, hogy a Kurultaj kiegészíti nemcsak a keleti nyitás politikáját, de a Nyírő- és a Horthy-kultuszt is. A rendezvény a szimbolikus kormányzati támogatáson túl 70 millió forintnyi állami szubvenciót is kap. Az IDEA Kurultaj-ról készített elemzéséből kiderül: a helyszinül szolgáló települések (Bács-Kiskun megye 3. választókerülete) egyéni képviselője Lezsák, akinek fia a lovas kaszkadőr-bemutatók fellepője.


A politikai töltetű turanizmusnak - az úgynevezett turáni népek összetartozásának eszméje - száz évre is visszatekintő múltja van a politikai gondolkodástörténetben - állapította meg az IDEA elemzése, hozzátéve, hogy "jelenünkben gesztusaival a Kurultaj a hivatalban lévő kormányt, a Jobbik pedig a Kurultajt részesíti kitüntető figyelemben". Mint írták, ezzel "határozott vonásokat mutató politikai-identitásipari szubkultúrát termelnek ki maguk köré", a tömegeket mozgató Kurultajjal pedig "politizált fogyasztói potenciáljuk egyre növekszik".

A rendezvény programelemeiből is kiderül, hogy fontos cél a küzdelem a finnugor nyelvrokonság eszménye ellen, miközben a "közös gyökerekre" hivatkozva erősítenék a magyar-hun rokonság gondolatát és a testvérnép-tudatot a Kazahsztánban élő madjar etnikai csoporttal. Az úgynevezett alternatív kutatások résztvevői az elmúlt években ezt a szellemet próbálták meghonosítani a magyar őstörténetben, noha állításaikat, illetve az azokból levonható következtetéseket a tudományos élet ismert képviselői határozottan cáfolták.

Mégis, a Nyírő-ügy után posztjáról leváltott kulturális államtitkár Szőcs Géza már a 2010-es Kurultaj-rendezvény idején arról beszélt, hogy "ne Európában kívánjunk magunknak szekunder szerepeket, inkább Ázsia felé kellene megjeleníteni saját magunkat." Az ő első útja egyébként Kazahsztánba vezetett, és pártolta a genetikai eredetet kutató Julianus barát programot. Orbán Viktor miniszterelnök pedig a közelmúltban elmélkedett arról, hogy "egy ilyen félázsiai származék, mint mi, akkor tud összefogni, ha erő van."

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (19)

A hozzászóláshoz .

Naukratisz 2012.08.15. 23:03
Én nem állítanám, hogy senki sem nyilatkozott a finnugor eredetről! Elég sok helyen teszik ezt különböző főiskolákon oktató értelmiségiek és botcsinálta politikusok. Csak arra bátorkodtam felhívni a figyelmet, hogy a magyarságnak vannak keleti gyökerei, amit írásos források is megerősítenek és sokat közülük politikai okok miatt nem fordítottak magyarra.Tőlem aztán távol áll a szélsőjobboldali az Ön által említett sumér-szittya zagyvalék. Meg kell adni annak az esélyét, hogy a történettudomány feltárja a keleti eredetét, aminek vitathatatlan nyomai vannak a régészetben, antropológiában és a finnugor ködösítés ellenére a kriptográfiában és nyelvtudományban is!! Az még nem jelenti, hogy valaki a szélsőjobboldal szekértolója és szélsőséges, ha szeretné saját népének múltját jobban megismerni.
Anahita2030 2012.08.11. 17:43
A szélsőjobboldal úgy sajátít ki vallásokat, ősi tanításokat, eszméket, hogy a lényegüket (ami az ő ideológiájukkal ellentétes) dobja el. A kereszténységet már szinte teljes egészében kisajátította, elvetve annak lényegi tanítását, a szeretetet és a könyörületességet. Az ősmagyar vallás által őrzött tudást is meg akarja szerezni, pedig a lényege annak is a pozitív energiával (a minden vallás által másképp nevezett Istennel) való kapcsolatteremtés, amelynek egyik példája a táltosok gyógyító ereje. Ez tökéletesen ellentétes a szélsőjobb nézeteivel, amely a gyűlöletet, az ellenségeskedést, a bosszúvágyat gerjeszti. Az egyházak irányításával akarnak uralmat szerezni a magyar emberek lelkiismerete, vagy ahogy egyes pszichológiai irányzatok nevezik: a felettes énje felett. Ez ellen csak úgy lehet védekezni, ha meghalljuk Isten IGAZI hangját.
gigi21hu 2012.08.11. 15:53
Munkám úgy hozta, hogy pár órát muszáj volt ott lennem a Kurultájon. Elmodnom nektek, hogy ez az egész egy hatalmas nagy biznisz. Az egész szittya-magyarkodó-szélsőjobboldali undormány néhány vállalkozó által gerjesztett undorító ideológia. Hiszen itt látni, hogy tízezrek költenek a legidiótább maskarákra, jurtákra, ősmagyar tököm tudja mikre, de látszik, hogy egy nagy tábor nem sajnálja a pénzt ilyesmire. A Segafredo kávézó pedig mindent mutat, miről is szól ez. Én komolyan levenném a kalapom az előtt, aki valóban ősi felfogás szerint él. De aki a nagy Merciből kiszáll és pár napig magamutogatásból bohóckodik egyet szittya cuccokban, attól hányingerem van. Amúgy azt tapasztaltam, hogy a nagy magyar ünnepnek hazudott rendezvényen egy óra alatt kétszer megkaptam, hogy miért van a pólómon az, hogy Ausztrália. Másrészt a nagy magyar ünnepnek hazudott rendezvényen egy beszélgetés alatt két perc alatt vita lett abból, hogy ki is magyar, ki nem. Szóval amit leszűrtem: azok a nagy magyarok, akik másokat külsőségek alapján minősítenek és azonnal el is ítélnek és ha lenne azonnali halál, én már nem is élnék. Szóval köszi, én ebből nem kérek. Ja még valami: elég fura Hunyadit méltatni Nándorfehérvár okán ugyanazon a rendezvényen, amelyen éppen büszkén vallják a törököket magyar testvéreknek és vígan leng a török zászló a jurták felett.
rokkantnyugtalan 2012.08.10. 19:03
Matolcsi tündérmeséit életre kelti a Lezsák család, közben felnyalnak néhány 'misit...
Hangzása alapján a Lezsák név se-hun sem-türk! Mégis milyen 'tudatmódosító hatása alatt lett hun, hun nem a tudatuk?!
stratocaster 2012.08.10. 18:20
Hát ilyen az, amikor a n...ci gyökerek összejönnek...(Ismétlés a tudás atyjaI (mod.-nakl)...
entropia 2012.08.10. 15:07
Naukratisz
Senki nem állította soha,hogy finnugor származása lenne a magyarságnak.Nyelvi hasonlóságokat, rokonságot azonosított egy jezsuita,egyébként magyar,szerzetes az ezerhétszázas évek közepén,amikor Mária Terézia megbízásából egy tudós delegáció tagjaként részt vett egy, az északi országokból megfigyelhető teljes napfogyatkozás tanulmányozásánál.Ennyit az idegenek által favorizált koncepcióról, amelynek pont az inverze igaz,s ezt terjeszti Ön is.Ez csak annyi jelent, s nem többet,hogy a két nép a népvándorlás során egy időben és egy helyen hosszabb ideig tartózkodhattak.Persze a sumér-szittya-hun tejevő népelmélet még ezt is felháborodottan utasítja vissza,mondván nekünk nincsenek halszagú rokonaink sem ismerőseink.Hamár a jelenünk pocsék,legalább hazudjunk egy büszke múltat,ebben legalább konzekvensek vagyunk kétszáz éve.
Festekmagus50 2012.08.10. 14:51
Mit nácizik, azt sem tudja mit jelent szerencsétlen stratocaster!!!
KG1947 2012.08.10. 14:31
Van akinek az ilyen rendezvény tetszik, van akinek a nyugati felsőbbrendűség.
Mármint hogy nyalhatják az EU-sok f...-két.

Az olyan hatalmas műveltségűekét, akik ateista egyházat követelnek Magyarországtól!
Festekmagus50 2012.08.10. 13:55
(Bali30, aug.10.08.12)
"" Ha ilyen lenne a magyarság, mint ezen a faszságon....""

- fa-fej... maga állandó "Hunkarofóbiában" szenved! Gyakran ( vagy inkább állandóan ) jelét adja itt!
Recsanoka 2012.08.10. 13:37
Nem reagálok, mert félek már a saját gondolataimtól és szavaimtól is!
Naukratisz 2012.08.10. 12:52
Nem az esemény köré terített jobboldali vagy szélsőjobbos sallangok és a politikusok a lényeg! Hanem az, hogy a "hivatalos tudomány" már több mint egy évszázada tűzzel vassal irtja a magyarság keleti hun-türk kapcsolatait alátámasztó elméleteket. El kellene gondolkodni a legújabb kutatásokon, néprajzi régészeti eredményein, a magyarra le nem fordított egykorú források is inkább a magyarság hun-türk eredetére utalnak, nem pedig a nyelvészek által kitalált finnugor származásra.A finnugor származás egyébként is a mindenkori idegen uralom által favorizált koncepció, legyen az Habsburg vagy szovjet.A valódi magyar őstörténet feltárása nem jelenti mesterkélt elméletek gyártását, hanem a saját múltunk tényleges gyökereinek megismerését. Ha nem változik a hivatalos tudomány betokosodott álláspontja, akkor a mi történelem szemléletünk sem lesz jobb a román történettudományétól,amely a dáko-román elméleletból faragott egy már megbukott dogmát!
sdaniella63 2012.08.10. 11:52
A gyökerek keresése 70 millioba kerül.
entropia 2012.08.10. 11:35
A sumér-szittya-pártus birodalom elméletből tudom,hogy mi tanítottuk a piramosok építőit is,hol vannak hát az egyiptomiak?S ha arra gondolok,hogy Jézus pártus-herceg volt,vagyis nem zsidó,hanem magyar génjei voltak,beleborzongok,hogy még kik várhatók résztvevőkként ezen a törzsi tanácskozáson.Ehhez képest az olimpia csak kofatalálkozó.
leming 2012.08.10. 11:34
Feltétlenül megéri a 70 milla támogatást, hogy ázsiai gyökereinket gondozzuk. Talán támogatni kellene, hogy vissza lehessen költözni az Uralhoz, az ősi földre, aki akar.
csipkerozsa 2012.08.10. 10:16
Embereket hülyítenek ilyen találkozókkal, színházakat pedig megszúntetnek, mert azoknak még 70 milliót sem akarnak juttatni!!!
Bali30 2012.08.10. 08:12
Ha ilyen lenne a magyarság mint ezen a faszságon, meg a magyarkdó Fidesz és a nagymagyarkodó Jobbik, akkor nekem is elég erősen Hungarofóbiám lenne...
Rolanko 2012.08.10. 08:09
Ennek semmi köze a hungarofóbiához. Egyszerűen leírja a manapság egyre inkább elhatalmasodó idiotizmust a hatalom berkein belül...
colorado 2012.08.10. 07:34
Sajnálom, hogy a cikk szerzője(i) nem meri vállalni a nevét. Talán fél, hogy kiderül a hungarofobiája.
wizes 2012.08.10. 05:24
Lezsák mikor fizeti meg a 200 millót amit lenyelt?