Előző
Következő
új cikk

Belföld

Kudarcot vallott Pintér rendőrsége Devecseren

MTI|2012. aug 10. 12:21
[A+ A-]
Az LMP felszólítja a rendőrséget, hogy alkotmányos kötelességének megfelelően tegye meg a szükséges intézkedéseket, és ne hagyja, hogy a vasárnapi, devecseri események a jövőben megismétlődhessenek - írja a Pintér Sándor belügyminiszternek címzett pénteki nyílt levelében Szabó Tímea és Dorosz Dávid ellenzéki országgyűlési képviselő.
Az LMP-s politikusok szerint az augusztus 5-én, Devecseren, a szélsőjobboldali szervezetek által "a jogos magyar önvédelemért" meghirdetett rendezvényen a rendőrség "súlyos kudarcot vallott", amikor "a bűncselekmények megakadályozására és a közbiztonság, valamint közrend védelmére hivatott rendőrség tétlenül figyelte az erőszak nyilvánvaló érzelmi előkészítését, majd annak aktív, erőszakos cselekedetekbe történő átfordulását".

A párt szerint felmerül a kérdés, hogy hova lett az állami erőszak-monopólium és mire számíthat a történtek után békés ellendemonstrációra készülő helyi roma lakosság, amikor egyes sajtóértesülések szerint "betyáros riadólánc maradt Devecserben, hogyha a cigányok újra támadnának, legyen magyar önvédelem".

Az LMP-s politikusok leszögezték: egy demokratikus jogállamban - az erőszak alkalmazásának állami monopóliumát megtörve - semmilyen párt vagy önjelölt félkatonai szervezet nem vindikálhatja magának önvédelem címén azt a jogot, hogy fizikai megnyilvánulásokkal vagy verbálisan erőszakkal fenyegesse a társadalom másik csoportját.

A rend fenntartása, valamint a bűncselekmények felderítése és megelőzése kizárólag a rendőrség feladata, nem pedig pártoké vagy a mellettük egyenruhában masírozó félkatonai szervezeteké. Hasonlóképpen, az önbíráskodás helyett az ítélkezést az igazságszolgáltatásra kell hagyni. Amennyiben jogsértések történtek Devecseren, úgy a rendőrségnek és a független bíróságnak van dolga az elkövetőkkel, nem pedig a Jobbiknak és egyéb szervezeteknek - fogalmaztak az LMP-s politikusok.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (5)

A hozzászóláshoz .

balmagyar 2012.08.10. 16:26
Pintér rendőrségének csak a közlekedő autósokkal van nagy pofája. A jobbikosoktól meg rájuk jön
a hasmenés. Az Orbán neveltjeivel szemben nincs akkora arcuk, valószínűen beverés veszély
miatt.
corsac 2012.08.10. 15:27
Ó, ez borítékolható volt!
Mármint az, hogy a rendőrség így fog viselkedni.
Emlékeztetnék mindenkit a Vona Gábor kontra Pintér Sándor vitára a Corvinus-egyetemen.
Már akkor szépen tudtak kánont énekelni. Több szólamban... ugyanazt.
tovaris 2012.08.10. 13:12
[samesz38] [2012.aug.10. 12:36]

Mert a jobbik utasítására nem avatkozott be, ugye?
samesz38 2012.08.10. 12:36
A rendőrség meg kiválóra vizsgázott,hogy nem avatkozott bele!
samesz38 2012.08.10. 12:35
Megy a szavazatgyűjtés...:)
Adjátok alájuk a lovat!!!
Titeket kellett volna jól meghányni,amikor ide-oda láncolgattátok magatokat!
Vagy elvenni a lakatkulcsot,oszt bedobni a csatornába,hogy még mindig keressétek!
Velük együtt sem lesz meg az 5százalékotok!