Előző
Következő
új cikk

Belföld

Lázár: járjon kiemelt juttatás az elhunyt kormányfő özvegyének!

MTI|2012. aug 10. 12:56
[A+ A-]
A fideszes Lázár János azt kezdeményezi, járjon kiemelt juttatás az elhunyt kormányfő özvegyének.
A képviselő - aki államtitkárként a Miniszterelnökséget vezeti - pénteken nyújtotta be erről szóló törvényjavaslatát az Országgyűlésnek.

A jogszabály gondoskodna arról, hogy a miniszterelnök halála esetén a havi kormányfői illetményt - ami jelenleg nagyjából másfélmillió forint - az elhunyt nyugdíjaként vegyék figyelembe a hozzátartozói nyugellátás meghatározásakor. A fideszes politikus indoklása szerint az előterjesztés ezzel méltányos - méltó életfeltételeket és a közéleti részvételt is lehetővé tévő - juttatást biztosítana az elhunyt kormányfő hozzátartozójának.

A javasolt szabályozás e jogosultságot csak a hivatali ideje alatt elhunyt miniszterelnök hozzátartozójának biztosítaná, de kiterjesztené azt a rendszerváltás utáni kormányfők özvegyeire is. A változás így Antall Józsefnét, az első szabadon választott kormány 1993 decemberében elhunyt vezetőjének özvegyét érintené.

Lázár János változtatna a köztársasági elnök javadalmazásáról szóló sarkalatos törvényen is, amely jelenleg csak azt mondja ki, hogy az államfő halála esetén a házas- vagy élettársát (ennek hiányában örököseit) az elnök hathavi tiszteletdíjának megfelelő juttatás illeti meg. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár ezt a rendelkezést kiegészítené a kormányfők esetében is alkalmazni javasolt szabállyal, vagyis azzal, hogy a hivatalban lévő államfő halálakor tiszteletdíját a hozzátartozói nyugellátás megállapításakor öregségi nyugdíjként vegyék figyelembe.

E speciális szabályt a törvény most is tartalmazza, de csak a - mandátumuk lejárta után is a másfélmillió forintos államfői tiszteletdíjra jogosult - korábbi köztársasági elnököknél. Lázár János most az indokolatlan megkülönböztetés elkerülése érdekében a szabály alkalmazását kiterjesztené arra az esetre, ha a hivatalban lévő köztársasági elnök veszti életét.

A törvényjavaslat arról is rendelkezik, hogy az így megállapított hozzátartozói nyugellátások fedezetét a központi költségvetés megtéríti a Nyugdíjbiztosítási Alapnak.
Az új szabályok a kihirdetésüket követő hónap első napján lépnének hatályba.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (15)

A hozzászóláshoz .

Trebitschkk 2012.08.11. 20:57
Csak azt csinálják amit mindíg ! Más farkával veri a csalánt ! Az még csak eszébesem jut ennek a szemétnek, hogy ebben az országban még van egy párszázezer ember, ak szintén szeretne méltó körülmények között élni. Úgy osztogatják egymás között az ország pénzét, mint abszolutista uralkodók hajdan a donációkat, évjáradékokat.
antaiosz 2012.08.11. 11:16
Most ,Lázár János el akarja tetetni a miniszterelnökét? Így gondoskodva annak feleségének megélhetéséről?
Persze a korábban elhunyt miniszterelnökök után adjanak másfél milliót?? De, hát miért 1,5 milliót, mikor a Fidesz kormány cinikus megvetéssel mondta, hogy 47.000 Ft-ból is meg lehet élni??
Persze ezután, Lázár majd az élő minisztereknek is /természetesen magának is/ indítványozni fogja e csekély keretet megszavazását, mert a közpénz, az nem az Ő pénze, azt könnyű "f-osztogatni" !
Arról miért nem írnak a lapok, hogy a Fidesz már tavaly bebiztosította magának a szeptemberi képviselői díj emelést????
47.000 Ft ( 8 óra fizikai munkáért ) és 1,5 millió Ft. semmiért !! Mind ezt , amikor az országban a lenyúlások miatt, már így is több ezren éheznek!!!
Kydonna 2012.08.10. 22:39
Gyalázat, amit művel ez a kormány, gyalázat ilyen ajánlásokat tenni, amikor MILLIÓK ÉHEZNEK !
TISZTESSÉGTELEN lenne és Antal a sírjában fordulna meg, ha a felesége és családja ilyen ORBÁNI MEGVESZTEGETÉST ELFOGADNÁNAK!

Istentelen akik kitalálták ezt és istentelenné válnak mindazok, akik elfogadják az ilyen ajánlásokat, akkor amikor a MAGYAR NÉPET AGYON SANYARGATJÁK ORBÁNÉK !!!!! - kutyául bánnak a szavazóikkal, szép, butító szavakkal nem lehet éhes gyerekek száját becsukni, gyomrukat felnőtteknek megtölteni.

Ha van Isten, Antalnét és családját távol tartja ilyen ócska orbáni akciótól!!!!!!!
rokkantnyugtalan 2012.08.10. 18:46
Vajon milyen kapitális gyalázatról akarja elterelni a figyelmünket Lézer Jani ,ezzel a gumicsonttal?!
Nagyon helyeseltem volna, ha 40 év igazolt munkaviszonnyal, egészségkárosodottan, meghagyták volna a rokkant nyugdíjamat és nem alamizsnát adnának helyette!
Mellesleg milyen kiemelkedő érdemek alapján adnák a kiemelt juttatást az özvegynek? Annyi "kosztpénzből" nem tud félretenni
Tudod Jani, Te mondtad, hogy akkor annyit is ér!
sdaniella63 2012.08.10. 17:04
Magukkal mindig is szerettek törödni,pár évvel ezelött is felhoztak olyat,hogy koporso pénzt,ami
2.5 millio lett volna az özvegynek.
sdaniella63 2012.08.10. 17:00
Az özvegynek legyen kiemelt jutatás,de a miniszterurak a szolgálatuk alatt nagyon sokat keresnek,
mért nem sporolnak ök is,mert nekünk ki van adva,hogy takarékoskodjunk,hogy öreg napjainkra
jusson egy kis száraz kenyérre,de mi ha szertnénk is félretenni,akkor sem tudunk,mert nincs miböl.
De el is lopnának azt,ugy mint a MANYUP pénzt,nem kérdezték hogy adjuk e,elvették és kész..
justitio65 2012.08.10. 16:01
Akkor is ha börtönben pusztul el? Akkor is,,ha méltatlanság miatt elzavarták? (...mint tudjuk,az embereknek joguk van ehhez) Akkor is,ha bebizonyosodik,hogy hivatali ideje előtt,alatt vagy után bűncselekményt követett el?

Miért van olyan érzésem,hogy a mai Magyarország legaljasabb véglénye ismét a gazdijának és családjának készül benyalni? Talán már most veszélyben van az új pozíciója?
stvan 2012.08.10. 15:21
Kezdetnek ez jo lesssz! Késöbb ezt kiterjesztik a miniszterelnökökre, a miniszterekre, és az államtitkárokra.Ja, és a hodmezővásárhelyi polgármesterekre...Későbba kedvezmény kiterjedne a leszármazottakra is, mondjuk hetediziglen...Végül is ázsiaiak kózött ez igy szokás, itt, Europában!!
torpolo 2012.08.10. 14:54
Az ilyen hírek elindítják az ember agyát. Vajon mi volt a célja a lézeresnek ezzel az akcióval? Antal özvegye valszeg már túl van a nyolcvanon és nem valószínű, hogy az ő kedvéért módosítana, hiszen özv. Antalné nem sok helyen jelent meg, ráadásul őt nem hordozták körbe soha a fideszes színpadon, mint a véres kardot. Hornra ez alapból nem fog vonatkozni, mert még él, ráadásul nem regnáló miniszterelnökként fog meghalni majd. Ha belegondolunk lézeres pályafutásába, hogy Rapcsák táskahordozójaként mit ért el és most a vezír táskahordozója lett, megszólal a vállamon a kisördög, vajon mit tud a fuddballista egészségügyi állapotáról? Ha Orbán esetleg elhunyna a miniszterelnöksége alatt, akkor Anikó nagysasszonyra pont illene ez a törvény, hiszen ő nem sok évet tudna bizonyítani a nyugdíjfolyósítónál, eme törvény által nagyonmegdobódna az özvegyi nyugdíja.
lexike 2012.08.10. 14:44
Mindenre van esze a sok vízfejűnek, csak a devizahitelesek dögöljenek minél előbb, hogy véletlenül se kelljen rájuk gondolni!!?? Egy oda dobott magáncsőd törvény lehetőségével sem!? Gusztustalan semmirevaló népség!?
radzeer 2012.08.10. 14:28
És fegyvere van már a lézerjaninak?
stratocaster 2012.08.10. 13:52
Ez megint csak a hatalmi bebetonozás egyik eleme. Semmi meglepő nincs benne. Épp ma írtam, hogy van még "ezeknek" bőven trógerság a tarsolyukban. Lám, nem is kellett rá sokat várni, és a java még hátra van...
Recsanoka 2012.08.10. 13:36
Mi készül a Fidesz háza táján? Attól félnek, hogy valakinél elszakad a cérna, minden- mindegy
alapon fegyverhez nyúl? Sajnos egyre többen vannak, akiknek már a börtönben is jobb sorsuk
lenne, mint a szabadon vegetálás!
marimama 2012.08.10. 13:29

Mi van, ki fog elhunyni?
Mert nem hiszem, hogy Horn Gyula özvegyére gondol...
csipkerozsa 2012.08.10. 13:03
Bőven fedezi ezeket a juttatásokat a másoktól elvett, megélhetésre szükséges pénzek.