Előző
Következő
új cikk

Belföld

Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség az MVM-ügyben

Népszava|2012. aug 10. 13:38
[A+ A-]
Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség az MVM-ügyben Kocsis István, a cég korábbi vezérigazgatója és öt társa ellen bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt - közölte a főügyészség pénteken az MTI-vel.
A vádirat szerint a vádlottak különféle szerződések megkötése révén összesen több mint 15 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt.-nek, illetve az MVM cégcsoportjába tartozó Paksi Atomerőmű Zrt.-nek.

A Kossuth Rádió Krónika című műsora szerdán számolt be arról, hogy Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) még áprilisban küldte meg az ügy iratait vádemelési javaslattal a Fővárosi Főügyészségnek, de akkor további adatok beszerzését kérték, az üggyel kapcsolatos pénzátutalásokról kellett további adatokat gyűjteni. Az NNI gazdaságvédelmi főosztálya egy hónap alatt beszerezte a kért bizonyítékokat és szerdán nyújtotta be újra a dokumentumokat ismét kérve a vádemelést az ügyben.

A hírműsor szerint az NNI most is bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezelés miatt javasolt vádemelést Kocsis István, az MVM és Kovács József, a Paksi Atomerőmű korábbi vezérigazgatója, valamint az MVM-mel korábban kapcsolatban álló Kapolyi László volt szocialista országgyűlési képviselő és Sz. András vállalkozó ellen. Az NNI szerint egy indokolatlanul drága ingatlanvásárlással, emellett felesleges tanácsadói szerződésekkel, valamint fedezet nélküli kölcsönökkel 2006 és 2008 között több mint 15 milliárd forinttal károsították meg a Magyar Villamos Műveket.

Kemenes Csaba, az MVM jogi képviselője szerdán a Krónikában azt mondta: a büntetőeljárás az MVM belső vizsgálata, majd feljelentése alapján indult. A nyomozás során az MVM ezen túlmenően is mindenben együttműködött a hatóságokkal és a továbbiakban is így fog eljárni - tette hozzá az ügyvéd.
Az NNI most az MVM hat ügyletével kapcsolatban javasolt vádemelést. További öt ügyben még folyik a nyomozás - hangzott el a Krónikában.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (17)

A hozzászóláshoz .

Festekmagus50 2012.08.10. 21:12
Suttyó és morgolódó kondatagok! Ilyen marhaságokhoz , ferdítésekhez, megalapozatlanságokhoz nincs értelme szólni! Szánalmasok vagytok!!!
morgolodo1 2012.08.10. 20:15

Mikor szembesítik az igazsággal a narancs disznókat, menekülnek vagy hazudnak mint a komcsik. Ez biztosan még a komcsi múltjukból ivódott beléjük.
jimipapa 2012.08.10. 19:44
[morgolodo1] [2012.aug.10. 17:30]
festekmagus, itt a haveri köröd:


Na suttyó festékes vlasz a kérdésre ??????????
morgolodo1 2012.08.10. 18:19


Há' mivan festékes csávó? Beléd szorult a bötű?
morgolodo1 2012.08.10. 17:51
"1. L. Simon László jelenleg 57 százalékos tulajdonosa és ügyvezetője a Simon és Simon Kft.-nek, részben e vállalkozásán keresztül, részben személyesen valamivel több mint 20 millió forintnyi állami és európai uniós támogatásban részesült 2011-ben.

2. Orbán Viktor magánlátogatáson járt Agárdon, ahol megtekintette L. Simon László kulturális államtitkár, Fejér megyei országgyűlési képviselő mezőgazdasági vállalkozását.

3. A csemegeszőlő dűlőben az éppen zöldmunkát és gyomlálást végző dolgozók, a Baracskai Büntetés-végrehajtási Intézet elítéltjeinek a munkavégzését ellenőrizték.
4. Bárhol, bármilyen munkát végezzenek is, a fogvatartottak a törvényben előírt munkadíjat kapják: az előző év januári minimálbér harmadát, 26 267 forintot.

Elítéltmunka + állami és EU-s támogatások -> profit."

morgolodo1 2012.08.10. 17:50
"Jelentős vagyoni hátrány okozó hűtlen kezelésben és magánokirat-hamisításban bűnösnek mondta ki, és egy év tíz hónap letöltendő börtönre ítélte Püspök Rudolfot, a Kaposvári Városgazdálkodási (KVG) Zrt. volt elnök-vezérigazgatóját szerdán, nem jogerősen a Kaposvári Városi Bíróság.

Az 55 éves elsőrendű vádlott 2008-ban valótlan tartalmú szállítási szerződést kötött a másodrendű vádlott, a bűnsegédlettel vádolt 33 éves Schmidt Gábor vállalkozásával, a budapesti bejegyzésű SCHG Generál Kft.-vel két somogyi – az osztopáni és a csökölyi – hulladéklerakó földtakarásáról. A munka elvégzéséről valótlan tartalmú teljesítési igazolásokat állítottak ki, amivel Püspök Rudolf 33 millió forint kárt okozott cégének, a KVG-nek. A volt elnök-vezérigazgatót a börtön mellett ötmillió forint pénzbüntetéssel is sújtották."

narancsos disznók
morgolodo1 2012.08.10. 17:34
Hoffman Pál, KDNP-s képviselő (2010-), tököli polgármester (2006-) - jogosulatlan közpénzfelvétel. 2010 májusában, amikor országgyűlési képviselő lett, nem mondott le önkormányzati költségtérítéséről, miközben az Országgyűléstől teljes összegű választókerületi pótlékát is felvette, noha a kettőt együtt a törvény kifejezetten tiltja. 2010 októberében ismét polgármesternek választották, de továbbra is mindkét költségtérítését felvette törvénytelenül, egészen 2011 február végéig. Az elmúlt hónapokban összesen 1 125 662 forintot. Az önkormányzattól havi 144 ezer 900 forintot kapott költségátalányként, az Országgyűléstől ezzel egy időben havi 295 ezer forint választókerületi pótlékot.
Kádár Tibor, Kubatov titkára, Kádár Tibor, az ún. Szabad Európa Csapat nevű Fidesz-akciócsoport vezetője - csalás (az ál-MSZP videó készítője : Kubatov Gábor videóira válaszaként közzétett „MSZP-videóról” kiderült, hogy azt is Kubatovék csinálták.)
morgolodo1 2012.08.10. 17:34
Földi László, Cegléd polgármestere, KDNP-s ogy képviselő (2010-) - jogosulatlan közpénzfelvétel : A politikus jogellenes módon egyszerre vette fel önkormányzati költségtérítését és teljes összegű választókerületi pótlékát az Országgyűlésben, pedig ez tilos. 2010 júniustól a polgármesteri költségtérítése mellett az Országgyűléstől is kapott pénzt, amit tilt a törvény, 4-600 ezer forintot vehetett fel jogellenesen.
Fülöp Róbert, Kiskunhalas, önkormányzati képviselőjelölt (2010) - Sukoró ügy (Az elhíresült sukorói telekcsere során az államnak a gyanú szerint 1,3 milliárd forintos kárt okozó értékbecslő cég, a Perfekting Mérnök Iroda Kft. egyik tulajdonosának, Fülöp János Róbertnek a fia. Tavaly novemberben eladta kisebbségi tulajdonrészét a cégben, jelenleg a Kiskunhalason működő Homokhátsági Hulladékgazdálkodási Kft. egyik tulajdonosa. Neve elhallgatását kérő kiskunhalasi informátorunk szerint a Fidesz helyi politikusai korábban többször támadták a Hulladékgazdálkodási Kft.-t, hogy túl magas tarifát kér a lakossági szemétszállításért. Informátorunk szerint a cég vagy a tulajdonosa támogatást ígért halasi Fidesz kampányához. Cserébe egyéni körzetben indították a fiát, Fülöp Róbertet, és vejét, Zuschlag könyvelőjét, Ván Róbertet. http://nol.hu/archivum/20100826-ki_kit_tamogat_a_halasi_fideszben_ )
Gergely Zsolt, BAZ megye - a hivatali vesztegetés; vádemelés.
Hadnagy Zsolt, Maglód alpolgármester - visszaélés az állami lakásépítési támogatással http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=350105&referer_id=friss
Hassay
Zsófia, Bp./Terézváros polgármesterjelölt - közös mutyik az MSZP-vel Bp./Terézvárosban, kerékbilincs-ügy : Az ingatlanpanamáktól kezdve a kerékbilincs-viszszaéléseken keresztül, a vagyonkezelő pénzének elsíbolásáig, vagy az úgynevezett védelmi pénzek szedéséig lényegében a gazdasági bűnözés minden ága felbukkant a kerületben az önkormányzat vezetéséhez kötődően. ( http://barikad.hu/node/53624 )
Hauser Philip, korábbi roma kisebbségi önkormányzati vezető/Szombathely - 1) állítólag étkezési jeggyel fizetett fideszes kopogtatócédulákért (Szakály Gáborral ápolt baráti szálakat, http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/rendorseg_vizsgalat_hauser_filip_roma_vezeto) ; 2) jogtalan segély-felvételek ügye (http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/47222_hauser_philip_az_egykori_roma_vezeto_ugyei_ujra)
morgolodo1 2012.08.10. 17:33
Csöbör Katalin, alsózsolcai alpolgármester és FIDESZ képviselő (2010-) - jogosulatlan közpénzfelvétel : A politikus több társához hasonlóan egyszerre vett fel teljes összegű választókerületi pótlékot az Országgyűléstől, miközben önkormányzati tisztsége után – Csöbör Alsózsolca alpolgármestere – is kapott költségtérítést, noha az ilyen duplázást a törvény tiltja. Az országgyűlés adatai szerint februárban Csöbör a teljes neki járó összeget, 473 076 forintot vett fel választókerületi pótlékként, igaz, egy hónappal később, márciusban már csökkentett összeget, 336 625 forintot kapott.
Czaun János, Veszprém - hűtlen kezelés és magánokirat-hamisítás; vádemelés.

Czeglédy Csaba, alpolgármester Szombathely - "helyi mutyi" (a szociális segélyezésért felelős alpolgármester direkt módon avatkozott be a segélyezési ügyekbe…” A Vas Népe cikke azt állítja, a hatóság megvizsgálta Hauser jogosultságát – majd elutasította a kérelmet, ahogy a szociális bizottság is. Czeglédy ennek ellenére, saját hatáskörben utalta ki ezt a segélyt. Egy olyan személy kapott közüzemi díj-támogatást, olvashatjuk a megyei lapban „akinek 400 négyzetméteres kétszintes családi háza, plazmatévéje, és beltéri úszómedencés jakuzzis szaunás” háza van. http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/47222_hauser_philip_az_egykori_roma_vezeto_ugyei_ujra ) ; Rébusz 1. és Rébusz 2. ügy (csalások a diákok foglalkoztatása körül), sárvári Relax Apartmanház ügye és egyebek : http://netkacsa.hu/138/ujra-bortonkozelben-a-szombathelyi-alpolgarmester/
Demján
Sándor, FIDESZ-közeli vállalkozó - adócsalás 2009: Bakonyi Erőmű Zrt. ("Az ismertebb cégek közül az ajkai Bakonyi Erőmű Zrt.-től a bírságokkal együtt 196 millió forintot követel az adóhatóság." http://agrarunio.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1341:van-aki-majdnem-felmilliarddal-log-az-apeh-nak )
Farkas Flórián - már a hetvenes és nyolcvanas években ült ; kegyelmi ügyét, amelynek köszönhetően megúszta a börtönt a 90-es években, 30 évre titkosították : személyében egy köztörvényes bűnöző ül a Parlamentben, a Fidesz soraiban. Farkast többször elítélték, börtönben is ült, ám a legdurvább az, hogy mikor az 1990-es évek második felében bíróság elé akarták állítani sikkasztás és hűtlen kezelés miatt, nos, ekkor egész egyszerűen Göncz Árpád köztársasági kegyelemben részesítette. Indoklás nem volt, az ügyet pedig szokás szerint harminc évre titkosították. Tehát Farkas nem került bíróság elé bűncselekményéért. Kezdetben az MSZP szövetségese volt, az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat és a Lungo Drom elnökeként százmilliós támogatásokkal stafírozta ki az akkori kormányzat, akárcsak most Kolompár Orbánt. De mint láthatjuk, Farkas megúszta, ő felsőbbrendű, neki nem kell felelni az elsikkasztott pénzért, de ha egy vállalkozó nem ad számlát, arra kíméletlenül lesújt az APEH.
Fenyves Péter, Mór - nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés; vádemelés.
morgolodo1 2012.08.10. 17:32
Dr. Bohács Zsolt, országgyűlési képviselőjelölt, Csongrád megye 3. sz. vk. - Vertical Invest egyik jogi képviselője (A Vertical Invest mintegy 600 ügyfelét károsította meg, összesen közel 1 milliárd forinttal. Az első fokon eljáró bíróság kimondta, hogy a szövetkezetet a vádlottak 2003-ban kifejezetten a bűncselekmény-sorozat végrehajtására hozták lére, az általuk reklámozott ingatlanprojektek eleve megvalósíthatatlanok voltak, és arra sincs racionális gazdasági magyarázat, hogy a sokmilliós befizetéseket miért készpénzben kezelték, hozták-vitték, hordták ki az országból, és miért nem banki átutalással mozgatták. A hat elmarasztalt vádlottat 527 rendbeli csalásban mondták ki bűnösnek, és 3-6 évig terjedő, letöltendő szabadságvesztést kaptak.http://www.hunhir.hu/index.php?pid=hirek&id=28439 )

Brájer Éva, ogy képviselő és Székesfehérvár alpolgármestere - jogosulatlan közpénzfelvétel ; 394 ezer 230 forintos illetménye kiegészül alpolgármesteri fizetésével, ami 620 ezer 600 forint. Ehhez még jön a választókerületi pótlék, 354 ezer 807 forint értékben, és még lakhatási támogatást is igénybe vesz, ami 115 ezer 950 forint. Úgy tűnik, mindez neki sem elég ahhoz, hogy el tudja látni a munkáját. Ezért ő is kap költségtérítést Fehérváron, 124 ezer 120 forintot. Összes jövedelme tehát a három költségtérítési tétellel együtt havonta1 millió 609 ezer 707 forint. ( http://egyenlito.blog.hu/2011/03/23/ujabb_kettos_koltsegteritesek )
Cser-Palkovics András, ogy. képviselő, Székesfehérvár polgármestere, a Fidesz frakcióvezető-helyettese is - jogosulatlan közpénzfelvétel ; országgyűlési képviselőként 568 ezer 155 forint illetményt kap, míg polgármesterként havonta 642 ezerrel gyarapodik a bankszámlája. Ehhez a parlamentben hozzájön némi költségtérítés – amit arrafelé választókerületi pótléknak hívnak – ez 224 ezer 820 forintot tesz ki. Nem lenne még itt semmi baj, vidékről érkezik a képviselő, rendszeresen bejár a parlamentbe. Viszont a fehérvári közgyűlési jegyzőkönyvek alapján otthon is felvesz költségtérítést 192 ezer forint értékben, és még cafeteriát is kap, de az már tényleg mellékes, hiszen juttatásai egyébként is havi 1 millió 626 ezer 975 forintot tesznek ki. ( http://egyenlito.blog.hu/2011/03/23/ujabb_kettos_koltsegteritesek )
Csintalan Sándor, 2002-ig MSZP, 2007-től FIDESZ tag, Hír TV tulajdonos - Tasnádi Péter üzlettársa, "rablóprivatizáció", olajügyek koordinátora http://index.hu/belfold/olajnegypont/
morgolodo1 2012.08.10. 17:30
festekmagus, itt a haveri köröd:

"Három és fél év börtönbüntetésre ítélte jogerősen a Debreceni Ítélőtábla az áfa-csalással vádolt Varga Tamás Sándort, a Fidesz egykori gazdasági tanácsadóját és társát, Lelkes Attilát; az ügy további 21 vádlottját jogerősen felmentették.

Várhegyi Attilát, a Fidesz pártigazgatóját 2002 őszén folytatólagosan elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt jogerősen felfüggesztett egyéves börtönbüntetésre ítélte a bíróság. A vád szerint az Orbán-kormány egykori államtitkára 154 millió forintos kárt okozott Szolnok önkormányzatának.

Bábiné Szottfried Gabriella - a párt városi elnöke, Sződliget polgármestere - mutyi : Egy 2008. májusi pártgyűlésen amellett lobbizott, hogy vásároljanak meg hatszoros áron egy berendezést a csődközelben lévő kórház számára egy általa előnyben részesített cégtől. „Leegyeztettem a Fidesz-felsővezetéssel, az ő jóváhagyásukkal mertem én ezt így behozni,

Balogh Ibolya, Fejér megyei önkormányzat fideszes elnöke - "kommunikációs pénzszivattyú" : szerződés a Contact Media Tanácsadó Kft.-vel, ( http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=206237 )

dr. Balogi Dániel, Tiszasziget önkormányzati képviselő - "zugprivatizáció" (a helyi magyarokat kirekesztve alacsony áron adott el a lakóparknyi területet izraeli befektetőknek, http://postaimre.euroweb4you.eu/print.php?news.256)
Bereznai
Csaba, Tatabánya - sikkasztás; vádemelés. A Majki Népfőiskolai Társaság volt elnökét egy rendbeli, folytatólagosan, üzletszerűen, jelentős értékre elkövetett sikkasztással gyanúsítja a rendőrség. A gyanú szerint 2005 szeptemberében életbiztosítást kötött 5, illetve 20 évre, amelynek kedvezményezettje az egyik hozzátartozója volt. A nyomozók szerint 2005 szeptembere és 2006 októbere között 7,5 millió forintot utalt át a népfőiskolai társaság számlájáról a biztosítónak – tudtuk meg az ügyésztől.
( http://nol.hu/belfold/pokorni_jegyzoje_vezetheti_az_elszamoltatasokat )
Bodó Imre, polgármester, Tiszasziget ogy. képviselő - "zugprivatizáció" (a helyi magyarokat kirekesztve alacsony áron adott el a lakóparknyi területet izraeli befektetőknek, http://postaimre.euroweb4you.eu/print.php?news.256)
Festekmagus50 2012.08.10. 16:39
Kapolyi milliárdos, állampárti aparatcsikos, szocdem-csikos, magáncsikos privatizátor..... szociálisan nagyon érzékeny , zsebeit tömő szakértő............

(mamszi) ...hőmérőt szorítsa erőssen, igen magas lehet a láza,....
eltévesztette a helyszint, már nem az elqró- és a libajnai -kormány regnál!!!
karpatij 2012.08.10. 14:21

tipikus elkövetési mód, ilyen pl. a parlamenti honlap 200 milliós "rekonstrukciója"

amit egy általános iskolai számítógépes szakkör tizenéves diákjai 2 használt laptopért és egy fél-viseltes

nyomtatóért (fél patron tintával) 1 hét alatt megoldottak volna hobbiból !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
mamszi 2012.08.10. 14:12
Már azt szeretném olvasni, hogy vádat emelt a Fővárosi Főügyészség Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány tagjai ellen bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette, valamint indokolatlanul drága és felesleges tanácsadói szerződések miatt.
enator 2012.08.10. 13:54
Ez az ember azt hitte, hogy elég lesz az a menlevél, amit a BKV-nál végzett politikai tisztogatásért kapott. A Fidesz már a sajátjait is harapdálja. Kíváncsi vagyok, hogy megvédik az oligarchák, vagy megy Ő is a végleges süllyesztőbe.
samesz38 2012.08.10. 13:50
Végre!!!
De jó!!!
Remélem,teljes vagyonelkobzás is lesz!!!
radzeer 2012.08.10. 13:48
Valószínűleg ez az egyetlen dolog, amiben szeretett örökös vezérigazgatónk, az utolsó magyar poliészter valóban ártatlan. Legalább megdicsőül.