Előző
Következő
új cikk

Belföld

Lázárt mentő döntést hozott az ügyészség

Népszava|2012. aug 11. 05:06
[A+ A-]
Olyan ügyben szüntette meg a nyomozást a Makó Városi Ügyészség, amelyben senki nem tett feljelentést, amiben azonban vizsgálódni kellett volna, azzal nem törődtek - mondta lapunknak Havranek Ferenc, akinek személyes adatait politikai ellenfelei másfél éve közzétették Hódmezővásárhelyen. Emlékezetes, ekkor derült ki, hogy még 2008-ban a városi önkormányzat egyik ülésén Lázár János, azóta leköszönt polgármester egyebek mellett azt mondta: "akinek nincs semmije, az annyit is ér".
Havránek, a Zöld Baloldal helyi képviselője volt az, aki annak idején vitába keveredett a polgármesterrel, s megerősítette, hogy így hangzott el az ominózus kijelentés. A közgyűlésről részleteket közölt a Rádió X is, azonban a kifogásolt mondatrészletre csak jóval később figyelt fel a nyilvánosság.

A hódmezővásárhelyi Fidesz tavaly április 1-jén a helyi Szuperpressben megjelentetett hirdetésben utasította vissza a polgármester lejáratását és egyben közzétették Havránek, valamint Ágoston Lajos rádiótulajdonos és Rostás Tamás technikus fényképét, nevét, címét, telefonszámát. A három férfi személyes adatokkal való visszaélés miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett, illetve az önkormányzati képviselő az adatvédelmi biztoshoz fordult. Utóbbi kimondta: ami történt, bűncselekmény. Az ügyben időközben rabosították is Gaizerné dr. Havasi Katalint, a Fidesz városi elnökét, majd elfogultságra való hivatkozással Csongrád megyéből máshová került a feljelentés, végül Makón bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást.

Havranekék pontosan nem tudják, ki döntött erről, Dr. Szilágyi Péter ügyész ugyanis nem írta alá a határozatot. A neve mellett csupán egy "h" betű szerepel. A nyomozás megszüntetését azzal indokolták, hogy "nem állapítható meg a bűncselekmény elkövetése". A határozatot tegnap részletesen ismertette a Népszabadság; ebből kiderül, hogy "a sértettek nem adtak hozzájárulást a gyanúsítottnak ahhoz, hogy személyes adataik a becsületsértő tartalommal bíró újsághirdetésben összefüggésben megjelenjenek". Az indoklás tartalmazza, hogy "Gaizerné dr. Havasi Katalin gyanúsított a sértetteknek jelentős érdeksérelmet okozott". Ennek ellenére ejtették az ügyet, mert "bár a feljelentést személyes adattal visszaélés vétségére hivatkozással tették, azzal semmiféle érdeksérelmet összefüggésbe nem állítottak".

Havranek társaival panasszal élt, most a megyei főügyész döntésére várnak. Azt követően pótmagánvádat nyújtanak be, ha azt elutasítják: irány Strasbourg. Havránek azt mondta, amíg lehet, Magyarországon görgeti az ügyet, hadd szülessen még néhány "lehetetlen" ítélet. Munkáját nem félti, de azt elfogadhatatlannak tartja, hogy Rostás Tamás, aki civilben biztonsági őr és aki Havránek szerint utólag került a történetbe, nem tud elhelyezkedni.

A Fidesz tegnap üdvözölte az ügyészségi döntést. Szerintük csak tudni akarták, kik készítették a megvágott felvételt, a tettesek azonban a nyilvánosság előtt nem vállalták tettüket, hanem beperelték a helyi szervezet elnökét. Az MSZP szerint viszont a Fidesz hatalomtechnikai ügyeskedésére jellemző, hogy számos esetben emberi méltóságot sértő módon próbálja ellehetetleníteni a vele nem szimpatizáló választókat. Hozzátették: az MSZP "az emberek Fidesz általi pellengérre állítását éppúgy elítéli, mint a szélsőjobboldali kuruc.infó embervadászatra való felhívásait".

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (9)

A hozzászóláshoz .

justitio65 2012.08.11. 19:56
Amióta egy Áder nevű áldemokrata zsarolással lemondatta Györgyi Kálmán legfőbb ügyészt,azóta az ügyészség pártkatonák által irányított,bűnpártoló,jogtól független gittegylet!
Itt az újabb bizonyíték...
kelemen0314 2012.08.11. 19:29
Lázár, aki lézer blokkolót használt, mivel szerény fizetése megengedhette ilyen nélkülözhetetlen műszaki felszereltség hozzáférhetőségét, bizonyára nem sebességtúllépés kivédése motiválta, nos, odáig jutottunk mi egyszerű magyar állampolgárok, hogy közösen szeretnénk egy igazi Lázár blokkolót!karpatij 2012.08.11. 18:56
"...A neve mellett csupán egy "h" betű szerepel..."

( a határozatra NYOMTATOTT ügyészségvezető NÉV mellé volt írva golyóstollal egy "h" betű )

TEHÁT, JOGILAG NEM is volt ALÁÍRVA, tehát így ÉRVÉNYTELEN,

továbbá JOGÁLLAMBAN ezt egy NEMZETI ÜRÜLÉK TÖRLŐ papPpírnak híÍjjlyák csupán !!!

kisebb hiba miatt is érvénytelenítenek bármely " okiratot " !
barguzin 2012.08.11. 16:09
Vigyázni kell vele, mert felkel és jár.
mrmagam 2012.08.11. 15:38
Fehér ember nem felejt.
RADAR 2012.08.11. 13:58
Szép lassan elfelejtődik mit is mondott Lázár,így ez is hasonló sorsa jut a lézeres autóbérléssel.
Ez az igazi fideszes taktika évek óta.
balmagyar 2012.08.11. 12:30
[csipkerozsa] [2012.aug.11. 12:18]

Olyan nincs, hogy egy gazembernek ne legyen ellenfele. Igaz magasra tört a maffiában, de magas
poszton levő maffiózók is meg szoktak bűnhődni..
csipkerozsa 2012.08.11. 12:18
Lázárral szemben senki, soha nem fog nyerni.
Vajnai 2012.08.11. 06:54
Havránek Ferenc a Munkáspárt 2006 országos alelnöke, a Zöld Baloldal színeiben lett önkormányzati képviselő 2010-ben, amikor polgármester-jelöltként is indult - a szavazatok 13 százalékát, háromezer szavazatnál is többet kapott.
A Munkáspárt 2006 és a Zöld Baloldal mindenben támogatja Havránek Ferencet és az ügyben érintett társait. Idén tavasszal már tájékoztattuk az Európai Baloldal képviselőit az ügy akkori állásáról, és most szeptemberben egy újabb, bővebb vizsgálóbizottságnak is feltárjuk a hazai közállapotokra jellemző ügy állását.
A Fidesznek nincs esélye a manipulációra. Hiába akarják eltitkolni Havránek Ferenc politikai elkötelezettségét, hiába akarják valótlan állításokkal besározni a baloldalt, mi minden fórumon bizonyítani fogjuk igazunkat. Szükség esetén még a Kövér László által "diótának bélyegzett strasbourgi bíróságon is.