Előző
Következő
új cikk

Belföld

Professzionális agrárkamarára van szükség

MTI|2012. aug 10. 20:37
[A+ A-]
A professzionális agrárkamara mellett érvelt Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke pénteken Szentesen.
A magyar mezőgazdasági termelők versenyképessé tételéhez professzionális szolgáltatást és tanácsadást nyújtó kamarai szervezetre van szükség, ezért fogadta el a parlament a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamaráról szóló törvényt - jelentette ki az Országgyűlés alelnöki posztját is betöltő politikus a Szentes és Térsége Gazdakör fórumán.

Hozzátette: komoly változásra volt szükség, mivel az élet sokkal komolyabb versenyre kényszeríti a magyar termelőket, hiszen a versenytársak profik.

A korábbi, 10 ezer tagot számláló Agrárkamara helyett 400 ezres tagságú, a kor kihívásaihoz igazodó, az agrárgazdaságban, az élelmiszeriparban és a vidékfejlesztésben érdekelt szereplők teljes körét tömörítő köztestület jön létre - közölte a politikus.

A gazda, a kereskedő és a feldolgozó egyaránt a kamara tagja lesz, és a köztük felmerülő jogvitákat is a köztestület választott bírósága rendezheti majd - mondta Jakab István.

A 2014-től megváltozó uniós támogatási rendszer profi szakembereket igényel majd, s ez előtt az időpont előtt tiszta helyzetet kell teremteni. Ezt szolgálja majd az új földtörvény megalkotása mellett az üzemszabályozásról és a családi gazdaságokról szóló jogszabályok módosítása is - magyarázta a politikus.

A Magosz elnöke hangsúlyozta, a jogalkotással együtt a rendteremtésnek is itt az ideje, fel kell tárni a visszásságokat, ezt segíti majd az év végére elkészülő számítógépes szoftver, amely a teljes hazai termőföldterületről naprakész információval szolgál.

A parlament által ősszel tárgyalandó földtörvény kapcsán a politikus kifejtette, a cél az, hogy a Magyarországon regisztrált, szakképzett, a mezőgazdasági tevékenységet élethivatásszerűen űző, lehetőleg helyben lakó magánszemélyek vásárolhassanak földet. A jogi személyek esetében továbbra is fenn kell tartani a kategorikus tilalmat, hiszen ennek hiányában követhetetlenné válna a föld sorsa.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (1)

A hozzászóláshoz .

KOMIK 2012.09.19. 09:28
Idézet:
"A parlament által ősszel tárgyalandó földtörvény kapcsán a politikus kifejtette, a cél az, hogy a Magyarországon regisztrált, szakképzett, a mezőgazdasági tevékenységet élethivatásszerűen űző, lehetőleg helyben lakó magánszemélyek vásárolhassanak földet."

Most, hogy már a földművelést nem élethívatásszerüen végzők, valamint az egyébkénbt is nagy birtoktestekkel rendelkezők újabb földhöz jutottak az elmúlt hónapokban (pártkebelbeliek) úgy, hogy hiába volt tiltakozás -- majd megint készül készül néhány törvényi passzus, hogy földmorzsák másnak is jussanak