Előző
Következő
új cikk

Belföld

Üzenték, meg fog dögleni

Népszava|2012. aug 14. 05:11
[A+ A-]
Még mindig összeszorul a gyomra, amikor eszébe jut, hogy bármi megtörténhet vele. Garai-Édler Eszter adatait a mai napig nem törölték a kuruc.info-ról - annak ellenére sem, hogy közösség elleni izgatás miatt nyomozás is indult az ügyben. Eszter egyike azoknak, akikre "vérdíjat" tűzött ki a szélsőjobboldali portál, amiért néhány hete az azóta náci bűnökkel meggyanúsított Csatáry László lakásánál a férfi ellen tüntetett.
Az akció résztvevői közül többen eltűntek a nyilvánosság elől; ketten pedig elhagyták az országot.

Már a munkahelyén sincs nyugta Eszternek. Sőt, az MTA Földrajztudományi Intézetének minden munkatársát zaklathatják, mert a kuruc.info a hivatali telefonlistát is közzétette, hogy teljes legyen a "zsidóvadászat". Garai-Édler Eszter bűne, hogy július 16-án Csatáry László lakásánál harminc másik emberrel azt követelte: lépjen az ügyészség a háborús bűnökkel vádolt egykori kassai gettóparancsnok ügyében. Úgy tűnt számukra, a magyar hatóságok halogatják a Simon Wiesenthal Központ listáján első helyen szereplő férfi felelősségre vonását.

A könyvszerkesztőként dolgozó asszonynak az volt a meggyőződése, az ügyészség kivár, hátha történik valami a 97 éves férfival, ami után már nem lehet kihallgatni.

Eszter ma sem veszi fel a telefonját, és nem érti, miért szerepelhetnek személyes adatai ennyi idő után is a szélsőjobboldali portálon. Tudja, hogy amerikai szerverről működtetik a honlapot, de úgy véli, ha a kormány akarná, régen gátat szabhatott volna a törvénytelenségnek. Ehelyett szerinte a magyar kormány összejátszik a szélsőjobbal.

A Csatáry lakásánál tartott demonstráció nem az ő ötlete volt, de valaki a Facebookon megkérte, segítsen a szervezésben, ha a célokkal egyetért. Miután nyitott ember és elkötelezett a demokrácia mellett, teljesítette a kérést. A flashmob jól sikerült, arra viszont a résztvevők nem számítottak, hogy fényképük, nevük, telefonszámuk felkerül a kuruc.info-ra, és "vérdíjat" tűznek ki rájuk, mint a "Csatáry bácsit zaklató zsidókra". A portál a tüntetést követő napon azt írta: "Azok között, akik a legtöbb személyről a legtöbb használható adatot beküldik, 100 ezer forintot osztunk szét". Néhány óra múlva több résztvevő Facebook-profilja, neve, telefonszáma felkerült a portálra. Eszteré volt az első. Az intézet titkárnője a flashmobot követő napon, július 17-én este fél 11-kor jelezte neki, hogy a rendszergazda észrevette, mi történt.

Aznap reggel Eszter még visszament Csatáry lakásához, mert látni akarta, eltávolították-e az általuk felragasztott matricákat. Francia televíziósok várakoztak a ház előtt, az egykori gettóparancsnokot akarták megszólaltatni. "Mondtam nekik, hogy Csatáryt ebben a lakásban már nem fogják megtalálni, de menjünk el a Fővárosi Főügyészségre és ott kérdezzük meg, hol tartózkodik a férfi. Az ügyészségen a nyomozás érdekeire hivatkozva hárítottak" - emlékezett vissza.

Akkor sem mondtak semmit, amikor a francia riporter közölte: a világban úgy gondolják, hogy a magyarok csak az időt húzzák, nem is akarják felelősségre vonni a férfit. Másnap hajnalban vették őrizetbe Csatáryt - mesélte az asszony.

Az ügyészségről Eszter dolgozni ment, de július 18-án már otthon maradt. Megrémült, amikor adatait meglátta a szélsőjobboldali honlapon. Sorra érkeztek a mocskolódó sms-ek, e-mailek, telefonok, életveszélyes fenyegetések: mocskos zsidónak nevezték és azt írták: hamarosan meg fog dögleni. Erre nem számított.

Korábban, amikor társaival megakadályozta, hogy az egykori kecskeméti zsinagógában a szélsőjobbos Hungarica koncertezzen, már megfenyegették, de az más volt. Most a rendőrséghez fordult védelemért, de a kerületi kapitányságon azt közölték vele, előbb tanulmányozniuk kell a feljelentést. Eszeter minden levelet, sms-t elküldött a rendőrségre, munkába pedig a férje vagy barátai vitték. Július végén hallgatta ki a rendőrség, akkor derült ki számára, hogy a zaklató leveleket, üzeneteket ugyan csatolták a feljelentéshez, de védelmet nem biztosítottak.
Mindezek ellenére az asszony nem bánta meg, hogy tüntetett Csatáry lakásánál.

Legközelebb is kiáll, ha kell. A roma holokauszt napján idén nem ment megemlékezni, bár akart, de barátai lebeszélték. Eszter azonban meggyőződéses antifasiszta és erről nem akar lemondani. Aggasztja, hogy sem a kormány, sem a rendőrség nem védi meg. A flashmob résztvevői közül ezért is tüntek el többen a nyilvánosság elől, sőt ketten az országot is elhagyták. Az asszony azonban tovább küzd.

Hamis vád: Budainak szabad, Zuroffnak nem?

Jobboldali bosszút sejt Efraim Zuroff amögött, hogy eljárás indulhat ellene hamis vád miatt, amiért megalapozatlanul jelentette fel Csatáry Lászlót az 1941-es kassai deportálásokért. A Simon Wiesenthal Központ igazgatója az atv.hu-nak reagált.

Futó Barnabás ügyvéd a Magyar Nemzetnek azt mondta, az ügyészségnek hivatalból kellene eljárást indítania Zuroff ellen, hiszen a vádhatóság jelentette be, hogy Csatárynak nem volt szerepe az 1941-es eseményekben. Zuroff hozzátette: egy ellene indított eljárás "felháborító" lenne, és még jobban megkérdőjelezné a magyar igazságszolgáltatás függetlenségét.

Ha viszont Zuroff ellen eljárás indul, ilyen alapon hamis vád miatt Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztossal szemben is fel kellene lépnie az ügyészségnek, hiszen az ő - Medgyasszay László volt KDNP-s képviselővel közösen tett - feljelentése nyomán állították bíróság elé a Bábolna-ügyben Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezérigazgatóját, akit nemrég első fokon bűncselekmény hiányában felmentett a bíróság.

Bánáti János ügyvéd erről lapunknak azt mondta: hamis vád miatt valóban hivatalból eljárás indítható a feljelentő ellen, ha a feljelentése nem a cselekmény jogi megítélésben illetve mérlegelésében, hanem a tények tekintetében valótlan volt. A Magyar Ügyvédi Kamara elnöke hozzátette: megkülönböztethető a szándékos és a gondatlan elkövetés, ám egyiknek sem feltétele, hogy a hamisan vádló néven nevezze az elkövetőt, elég, ha a feljelentésben leírt körülményekből az illető azonosítható. Ez alapján az ügyészség Budai ellen nemcsak Tátrai ügyében, de az úgynevezett "filozófus-ügyben" is eljárást indíthatna, hiszen ott a kormánybiztos ugyan ismeretlen tettes ellen tett feljelentést, ám a támogatási pénzekkel érintett pályázatok kedvezményezettjei mind azonosíthatóak voltak.

Ismert, a "filozófus-ügy" volt Budai talán legnagyobb kudarca, hiszen a bíróságig sem jutott el, már a nyomozás megállapította, hogy nem történt bűncselekmény.

Mindezek ellenére Orbán Viktor annyira elégedett kormánybiztosa munkájával, hogy a policity.hu oldalon megjelent interjúban kijelentette: "Egy szép, érthető szerkezetű, áttekinthető könyvben össze kell foglalni, és hozzáférhetővé kell tenni, hogy mindenki lássa, mely ügyek feltárásával foglalkozott a kormány az elmúlt két évben."

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (85)

A hozzászóláshoz .

felkarcsi 2012.08.17. 14:35
A cikkben itt szólják el magukat:

Úgy tűnt számukra, a magyar hatóságok halogatják a Simon Wiesenthal Központ listáján első helyen szereplő férfi felelősségre vonását.

Hányan ismerik ezt a bizonyos listát? Én például nem.

Akik a SW központtal vannak kapcsolatban és a központtól utasításokat , esetleg anyagi támogatást kapnak - Zuroff úr ügynökei! Egy idegen állam ügynökei. ennyi
baline 2012.08.16. 21:16
[banya "egyébként szemét hóhér, sem hagyott békén az akkori aggastyánoknak" Eree nincs bizonyíték. Ha jó ember , jó marad, ha nem jó, akkor nemjó marad már. Nincs értelme a cirkusznak.De pontosan megfogalmazza maga a saját és társai fasizmusát. Íme: "Hurcolják csak meg a vén görényt addig, ameddig él. " Önök a jó emberek ugye....
baline 2012.08.16. 21:14
ShamesMaldune Ön nem a szólásszabadság barátja? MIt zavarja magát a kurucinfó? Csatáryt, százéves embereket nem kell bíróság elé citálni, hanem békén kell hagyni őket. "Még mindig működik a "győztesek igazsága" - Csatáryt igen, de pl. Drezda szőnyegbombázóit vagy Hirosima és Nagaszaki "hőseit" senki sem veszi elő" Na látja. Érdekek mondatják ezt.
ShamesMaldune 2012.08.16. 14:02
1. Ha a magyar állam akarna tenni ellene, akkor holnaptól nem lenne kurucinfo - se a szocik, most meg OV sem akar tenni igazából semmit sem ellene. A szocik lebecsülték őket, OV-nek meg minden zavarkeltés jól jön.
2. Csatáry-t korrekt módon kell bíróság elé állítani - egy 1948-as csehszlovák (Benes-dekrétumok!!!) népbírósági ítélet semmiképpen sem az. Ha meg nincs elég bizonyíték ennyi idő távlatából, akkor meg ez van, ezt kell szeretni ...
3. Még mindig működik a "győztesek igazsága" - Csatáryt igen, de pl. Drezda szőnyegbombázóit vagy Hirosima és Nagaszaki "hőseit" senki sem veszi elő. De ott a palesztin "holokauszt" és még sorolhatnám. Az én "igazságérzetemet" ez nagyon zavarja!
4. Az itteni színvonalat nem szabad a kurucinfóhoz hasonlítani. Itt vannak viták és személyeskedések; ott nincsenek. Olvasva az ottani bejegyzéseket, a kommentelők egymásnak gratulálnak ahhoz, hogy ki tudja jobban megfogalmazni azt, hogy "írtsunk ki minden zsidót, cigányt, liberálist, stb." - egyszerűen gyomorfogató az ottani elmebeli sötétség, aljasság, rosszindulat, ami felhalmozódott.
banya 2012.08.15. 20:50
[baline] annak idején a most majdnem 100 éves aggastyán, egyébként szemét hóhér, sem hagyott békén az akkori aggastyánoknak, söt újszülötteknek sem. A gyilkosságok nem évülnek el. Egyébként a kor nem erény, hanem állapot. Hurcolják csak meg a vén görényt addig, ameddig él.
baline 2012.08.15. 19:02
"sem ártana ha őket és családtagjaikat annak tennék ki, aminek ezek a szemét nácik kitették a zsidókat" Jókívánség. 100 éves aggastyánokat tessenek békén hagyni. pwersze tudom, hogy egyes népségek bem férnek a bőrükbe.
Sagitta 2012.08.15. 15:23
Az ilyen vaskeféknek sem ártana ha őket és családtagjaikat annak tennék ki, aminek ezek a szemét nácik kitették a zsidókat, csak azért mert egy néphez tartoznak. Ha volt bűnük, ha nem. Aki ezzel egyetért szimplán nem normális.
Sagitta 2012.08.15. 15:18
Ahol a béke híveinek félni kell, és az ordasok élik világukat, no ott nagy baj!
aser11 2012.08.15. 11:05
Ez egy nyilasok vezette ország.
És a nyilas bérencek,ügynökök ott ülnek minden fontos vezető állásban.
Ezért nem történik meg a volt gyilkosok felelősségre vonása,és az ellenük fellépők megvédése sem.
Vagy hallott arról bárki is,hogy akár egy zaklató nyilast is kihallgatták volna?
Pedig a hatályos TÖRVÉNY szerint mindenkit megillet a védelem az Állam részéről!
Vagy leváltották kötelesség szegés miatt az illetékes Rendőrségi parancsnokot?
hiddel 2012.08.15. 10:30
Esztert megvédik, akik őt és társait odaküldték és fizették.
felkarcsi 2012.08.15. 10:27
Ki adta a pénzt a matricákra???
hiddel 2012.08.15. 09:49
Nem világos, mi a probléma lényege. Ha Garai-Édler Eszter bizonyítékokkal rendelkezik Csatáry ellen, akkor nincs mitől tartania és nyugodtan vállalhatja a nyilvánosságot.
vaskefe 2012.08.15. 09:43
Látod eszterke ez a következménye az agyatlanságnak. nem hihetsz még a saját fajtádnak se. Ha tényleg annyira félsz akkor pakolj össze és húzz el a fancba izraelbe.mi nagyon jól meg leszünk nélküled is.
felkarcsi 2012.08.14. 22:08
[Borberger] [2012.aug.14. 16:02]

[felkarcsi] [2012.aug.14. 13:17]

"Senkinek, de senkinek sincsen joga semmiféle vált, vagy akár bizonyított bünöst magánemberként zaklatni."

Devecserben sem?
Hány a mérce?

Kedves Borberger,
ha az a véleménye, hogy Garai Esztike és csapata egyszínten van a Devecserben balhézó börfejüekkel, hát
EGYETÉRTEK!!!!!
barguzin 2012.08.14. 20:53
A törvény az törvény. Akkor is, ha nyilasról van szó, akit egyébként másutt már halálra ítéltek. Ha Áder nem ígéri meg Izraelben, még ma is szabad lenne. A fejére kell olvasni bûneit, utána felôlem akár el is engedhetik, hiszen már 97 éves.
vaskovacs 2012.08.14. 20:28
Dimitru1] [2012.aug.14. 19:45]"előre bejelentette, hogy megfegyelmezi a Horthy lefestékezőjét, oszt meg is tette, ahogy ígérte!" Az az igazság, hogy nekem a legestékező jogász igen szimpatikus. Na erre varrjon csomót.

vaskovacs 2012.08.14. 20:27
vadkorte] [2012.aug.14. 20:01]"Ezek a "Barnainges" gyerekek csak akkor pofáznak ha sokan vannak egyébként gyávák mint a nyúl. Ugye vaskovi." Nem tudom, Ön kiről ír, de ezek inkább azokra a bulizó liberálisokra érvényesek, akik Csatáry lakásásnál cirkuszoltak.


vaskovacs 2012.08.14. 20:26
Taylor] nekem nincs bezérem. lehet, hogy maga nem liberális. ha nem az akkor nihilista, gátlástalan ember. nem baj,. úgyse ismerem személyesen akarki lehet.
Taylor 2012.08.14. 20:17
vaskovacs! Tévedsz, én nem vagyok liberális! Csak utálom a náci férgeket! Nekem fáj? Hogy fájhat neked, hogy vezéred wc-t csinált a szádból, hogy olyan dolgokat csinál ami a te "művelt, inteligenciád" is mélyen sebzi! Én tudom, hogy mi várható ettől a féregtől, De te (ti) tudjátok e már!? Na ez a szopás!
vadkorte 2012.08.14. 20:01
Ezek a "Barnainges" gyerekek csak akkor pofáznak ha sokan vannak egyébként gyávák mint a nyúl. Ugye vaskovi.