Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Mozart Sarastróját kitiltották a Magyar Állami Operaházból

Népszava|2012. aug 14. 05:25
[A+ A-]
Ebocsátották állásából Rácz István magánénekest, sőt Ókovács Szilveszter még azt is megtiltotta, hogy belépjen egykori munkahelyére. A neves basszista végkielégítést sem kap. Rácz bűne, hogy felemelte a szavát az Operaházban történő leépítések ellen.
Meglepődtek a békásmegyeri Munkaügyi Központban, amikor július végén állástalanként személyesen bejelentkezett a Magyar Állami Operaház első basszistája, Rácz István, aki huszonharmadik éve tagja a dalszínház társulatának. Magánénekes, Mozart, Verdi, Wagner és más örökbecsű szerzők operáiban Sarastro, II. Fülöp király, Hunding, parádés szerepek alakítója.

Meglepődtek a békásmegyeri Munkaügyi Központ tisztviselői közül azok is, akik talán nem annyira járatosak a zeneművészet világában, de azért ismerik a diplomások világát, mert hivatalos kijelölés szerint ezekből áll szerencsétlen klientúrájuk. Volt már részük abban, hogy jelentkezett X.Y. színház statisztája, akit az igazgatója - úgymond - alkalmatlannak, vagy fölöslegesnek talált a "második vadász" néma szerepére, de az országosan elismert művészek közül Rácz István az első ügyfelük. Jelentkeznie kellett, mert Ókovács Szilveszter, július végén még kormánybiztosként, rendkívüli fölmondással és ennek minden jogi következményével együtt átadta (elküldte) neki az elbocsátó levelet.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy Rácz István egyik pillanatról a másikra lett állástalan. Az Operaháznak azok a művészei, akiknek október végén, november elején jár le a szerződésük, és azon túl alkalmanként, szerepekre kérhetik föl csak őket, megkapják fölmondási járandóságukat, végkielégítésüket, a basszistának azonban nem jár semmi. Egyetlen fillér sem, az utcára került, éljen amiből tud, három hónapig munkanélküli segélyből. Ráadásként, csaknem negyedszázados tagság után kitiltották az épületből is, nehezen intézheti a fölmondással járó adminisztratív ügyeit. Az egyik idős kapuőrt, aki ismeri, és tiszteli őt, megrótták, mert beengedte.

Önmagában is fölfoghatatlan állapot, még ha köztudott is a háttere. Rácz István nem operaénekesként hozta indulatba még kormánybiztosként Ókovács Szilvesztert, hanem a dalszínházi szakszervezet egyik vezetőjeként, a Magyar Operaénekesek Egyesületének elnökeként. Mint ilyen, választóinak nevében szót emelt a példátlan terv ellen, amely megszűnteti a társulatot, a művészek elvesztik korábbi közalkalmazotti jogviszonyukat. Kezdetben ez csupán belső vita tárgya volt, alkudozás, de mert a kormánybiztos minden érv előtt hajthatatlan maradt, Tokody Ilona Kossuth díjas örökös tag és Rácz István végső elkeseredésében ahhoz az eszközhöz folyamodott, amit a véleménynyilvánítás és a sajtószabadság biztosít nekik. Interjúkban hívták föl a zenebarátok és a nagyobb nyilvánosság figyelmét a tarthatatlan állapotra. És mert a jobboldali médiumok javarésze elzárkózott előlük, oda fordultak, ahol készséggel álltak rendelkezésükre, a Klubrádióhoz, a Népszavához és egyes bulvárlapokhoz.

Őszintén, tényszerűen szóltak, indulatok és sértő jelzők nélkül. Ókovács Szilveszter azonban úgy fogta föl ezt, hogy "támadták az Operát, vezetését", és ezzel "fegyelmi vétséget" követtek el. Tokody művésznő megúszta a társulati ülésen a kormánybiztos kioktató jelzőivel, hiszen nemzetközi rangú Kossuth-díjas örökös tag, nem volna bölcs nyíltan ujjat húzni vele, különösen köztudottan konzervatív nézetei és kapcsolatai miatt. Sőt legutóbb fölkérést kapott arra is, hogy az évadnyitón szólaljon föl, rendezzék békésen ezt a konfliktust. Az eddig megerősítetlen kósza hír, hogy a művésznőt politikai berkekből intették, ezen túl "zárkózzék el" olyan orgánumoktól, mint a Klubrádió és a Népszava, Rácz Istvánra ellenben a Népszava és más nyilvános megnyilatkozásai miatt változatlanul neheztelnek.

A "rendkívüli fölmondás" több jogi buktatóba ütközik, illetve ravaszkodásba, indulat érződik mögötte. A dátumát az új munka törvénykönyv életbelépéséhez időzítették. Ez tette lehetővé, hogy Rácz Istvánt megfosszák jogos igényeitől, a fölmondási pénztől és a végkielégítéstől, minden következmény nélkül tehessék utcára. A Rácz elnökölte operaénekesi egyesület, (tagja az ország minden szólistája) kimutatta, ha fönnmaradna az Andrássy úti palota korábbi társulata, az Operának ez évi 190 millió forintjába kerülne, a szerepekre szerződtetés ára viszont 820 millió lehet, ennek a négyszerese. A végkielégítések összege 1,1 milliárd forint, tehát az állami költségvetés anyagilag még rosszabbul jár. Nem szólva a bürokratikus furcsaságokról. A hónap végétől miniszteri biztossá degradálódó vezető immár nem volt közalkalmazottaknak tekinti az elbocsátott művészeket, hanem "ügyviteli alkalmazottaknak". Mintha íróasztalok mögött ülnének, ütögetve a szövegszerkesztők billentyűzetét. Szép értékelés az egyik legjelesebb művészeti ágról, az opera műfajáról.

Pillanatnyilag itt tart az ütközet, amelynek a művészek máris vesztesei. Az áldatlan állapotnak csakis a többéves ideiglenesség lezárása vethet véget: hiteles pártatlan pályázat után kinevezni az európai hírű Magyar Állami Operaház főigazgatóját.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (94)

A hozzászóláshoz .

baline 2012.08.18. 01:49
okulár nagyon sajnálom, hogy agresszív. Tőle nem kell semmilyen engedélyt kérnie természetesen. Mihez is kéne. kérdeztem valamit. ha nem akar, nem kell válaszolnia. Saját magának nyilván válaszol- Nem érdem, milyen rekvirálásról ír. És milyen háborúról. Békét és a művészet élvezetét kívánom Önnek.
okular 2012.08.17. 05:58
Közöd hozzá, Baline? Talán tőled kéne engedély kérnem ? Az Operaház és társulata mindannyiunké!
Mint oly sok minden más, amit elrekvirálni igyekeztek őrült buzgalommal. Már értem, miért kellett puskaport szagoltatni az emberekkel, azt hitetni, hogy háborúzunk. Hát persze, a rekvirálás, a hadisarc! Számotokra a lényegek lényege.....Ám minden háborúnak vége szakad egyszer!
baline 2012.08.17. 04:46
Pasolini Carelli és Pavarotti csodás énekesek voltak. Énekesek önéletírásaikban sok megállapítást tesznek amiket a saját gyakorlatuk alapján állítanak, de ez nem mindig igaz általánosan. Ezzel nem akarom felülbírálni a két írót. "aki a hangjával, testével, lelkével "dolgozik", egészen biztosan nem olyan munkát végez, mint egy ún. "normális" ember. " Ez szubjektív megállapítás. Sok nagy koncentrációt igénylő munka van. Ugyanakkor mondjuk az átlag operettistára , aki "a hangjával, testével, lelkével "dolgozik" biztosan nem igaz ez a megállapítás. Apropó: hallotta/olvasta, hogy Dolhai milyen rossz volt a szegedi Parasztbecsületben? Borzasztó lenne, ha ilyen irányt venne a magyar operajátszás.
Pasolini 2012.08.17. 00:11
[baline]
Bocsánat, tévedéseimet Carelli Gábor és Luciano Pavarotti önéletírásaira alapoztam. Azt azért fenntartom, hogy aki a hangjával, testével, lelkével "dolgozik", egészen biztosan nem olyan munkát végez, mint egy ún. "normális" ember.
baline 2012.08.16. 21:11
baldem Ön is gyakran jár operéába?
baline 2012.08.16. 21:09
okular Ugynamár mikor tetszett operába járni? Ön operarajongó?
baline 2012.08.16. 21:08
Judit] [2012.aug.16. 17:45]
Ókovács továbbra is igazgató. Kormánymegbízottként nem szerepel, de igazgató.
Judit 2012.08.16. 17:45
Ez az az Ókovács, aki lemondott vagy lemondatták augusztus 1-től? Hogy van lehetősége bárkit kirúgni az Operából?
okular 2012.08.16. 12:34
Baldem, visszalapoztam, mert kiváncsi lettem, hogy a napi operaházi híren túl mi borított ki . Igazad van, ez az ember tényleg egy .. Ó......! Pedig ő nem "kockafejű",...inkább szép kerek félázsiai koponya !

Justitio65, miért beszélsz jövő időben ,
justitio65 2012.08.16. 10:04
tovaris---Talán azért,mert például a csurka nevű kétszer is kaphatott József Attila-díjat! (1969,1980)
Miféle diktatúra az ilyen? A mai fideSS "demokráciában" nem hogy hasonló nem fordulhatna elő,de még az állását is bukná...
Lehet,hogy hamarosan a mai időket hívjuk majd átkosnak?
tovaris 2012.08.16. 08:11
Ilyesmit a Kádár-rendszerben Aczél György sem mert volna meglépni. Akkor miért is volt "átkos" az a kultúrpolitika?
baldem 2012.08.16. 06:42
[2012.aug.14. 15:52]

" " Először is nem vagyok "tahó". kiképem, magamnak"

Pedig ennek a kalapácsos nyűnek az agyömlései a tahóságát bizonyítják.
baldem 2012.08.16. 06:32
2012.aug.14. 12:53]

"okular] [2012.aug.14. 12:00]"Majd alszom én, ha véget ér e kín..." - ezt nem Sarastro énekli."

Nem is állította senki. Újabb bizonyíték a kalapácsos nyű mérhetetlen ostobaságára.
kajagugu 2012.08.15. 22:37
.[baline] a győri Zeneművészeti Főiskolán végzett mint magánénektanár és kamaraművész 1992-ben.

Na bakker,én vele jártam,és ha az a marha elkezdett böögni,akkor mindenki menekült vagy bedugta a fülét...
baline 2012.08.15. 19:10
Elektra "lírai bariton,erre a kórusban szokták mondani hogy se tenor,sem bariton,mert magassága nincs" melis györgy, a csodálatos Melis is lírai bariton volt. A lírai bariton egy ismert hangfaj..."nekem ebböl a korrupt országból elegem van " Akkor miért jött ide miért nem maradt ott, ahol 40 évig élt?
baline 2012.08.15. 19:07


[Pasolini] [2012.aug.15. 10:51]"Aki az operaéneklést más, úgynevezett "civil" szakmákhoz hasonlította, valószínűleg nem tudja, mit beszél! Az az operaénekes, aki vigyáz a hangjára, úgy él, mint egy atléta, csak nagyritkán ihat meg egy hideg sört, ehet meg egy fagylaltot vagy nem fogyaszthat túl fűszeres ételeket sem..." Ez teljes tévedés. Osváth Jólua pl. jéghideg vizet iszogatott. Ilosfalvy vagy Di Stefano láncduhányos volt. Karizs Béla hőstenor hangfenomén szivarozott. Folytassam?

baline 2012.08.15. 19:04
venasszony vegye be a nyugtatóját.
venasszony 2012.08.15. 13:17
Ó-kovács Szilveszter már énekli is Ozmin áriáját: Ó, az lesz majd a kéjes óra, majd, ha áll az akasztófa, és a gége megszorul, megszorul...
Pasolini 2012.08.15. 10:51
Aki az operaéneklést más, úgynevezett "civil" szakmákhoz hasonlította, valószínűleg nem tudja, mit beszél! Az az operaénekes, aki vigyáz a hangjára, úgy él, mint egy atléta, csak nagyritkán ihat meg egy hideg sört, ehet meg egy fagylaltot vagy nem fogyaszthat túl fűszeres ételeket sem...

Mindenesetre Ókovács Szilveszter eljárása több, mint felháborító, azon csodálkozom, hogy még vannak vendégművészek, akik eljönnek az Operaházba.
Geronimo 2012.08.15. 10:08
Amióta nem Szinetár Miklós az Operaház vezetője, azóta a neves művészetek temploma csupán bukdácsol. Emlékezzünk csak a Müller Péter Sziámira és a Jutocsa nevű felfújt hólyagra.