Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Rémálomba fordul Matolcsy tündérmeséje

nepszava.hu|2012. aug 14. 12:37
[A+ A-]
A német növekedéstől várta a gazdasági megváltást a kormány, ám hiába: miközben Európa legerősebb gazdasága szépen izmosodik, a magyaroké sorvad. Matolcsy tárcája szerint nincs baj, belesimulunk az európai trendbe. Ez nem igaz, hisz az inflációs index elképesztően magasodik az EU-tagállamok pénzromlási mutatói fölé.
A három londoni pénzügyi csoport közül a Goldman Sachs telibe trafálta tegnapi prognózisában a magyar "bruttó nemzeti össztermék" csökkenésének ütemét: a londoni elemzők ugyanis 1,2 százalékos GDP-sorvadást valószínűsítettetek, és a Központi Statisztikai Hivatal is pont ugyanezt az eredményt hozta ki. (Megjegyzendő: a JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport, illetve a Capital Economics pénzügyi-gazdasági elemzőcég is szépen körbe lőtte az eredményt, előbbi ugyanis úgy gondolta, hogy 2012 második negyedévében a GDP 1,4 százalékkal lesz kisebb, mint egy évvel korábban, utóbbi pedig 1,3 százalékos visszaeséssel számolt.)

És a jelek szerint - bármit is kommunikál a kormány - nem Európa fojtogatja Magyarországot, hiszen példának okáért Németország azonos GDP-adata plusz 0,3 százalékos lett, azaz a német gazdaság képes lenne felszívni magyar export-termékeket - ha akarna. Ám úgy tűnik, nem akar. Miközben Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a költségvetés beterjesztésekor hosszan magyarázta, hogy a magyar gazdaság nagyban függ a német növekedéstől, egyre kevesebb exporttermék startol a Németországba. Emlékeztetőül: majdnem 11 százalékkal csökkent a Németországba irányuló export az utóbbi tíz évben, és míg az ezredfordulón még a magyar kivitel 37 százalékát szívta fel Európa legtőkeerősebb gazdasága, 2009-re 26,5 százalékra mérséklődött ez az arány. És ugyan a kormányzati kommunikáció szerint a szabadságharcos elszakadás eredményeképpen csökkent hazánk német függősége, ám a valóság az, hogy piacot vesztett Magyarország: ezt erősíti, hogy a válság alatt ugyanis kizárólag a magyar export csökkent 1,4 százalékkal mintegy 25 százalékra, míg Csehország, Románia, Lengyelország körülbelül 2 százalékkal hizlalta Németországba irányuló kivitelét.

Megjegyzendő: a német GDP-növekedést 0,2 százalékra prognosztizálta a piac, így 0,1 százalékkal múlta felül Európa legerősebb gazdasága a várakozásokat. Szintén jobban teljesített a vártnál Franciaország - stagnálás helyett 0,1 százalékos növekedést produkált. Ennek ellenére a nemzetgazdasági tárca úgy kommentálta a hazai GDP-adatokat, miszerint azok megfelelnek az európai gazdasági növekedésének. Ez a mondat különösen annak fényében érdekes, hogy 2012 első negyedévében a német gazdaság 0,5 százalékkal hasasodott egy évvel korábbi állapotához képest, míg Magyarország esetében ez az összevetés mínusz 1,2 százalék. Következésképpen 2012-ben üzembiztosan csökken a hazai GDP.

A nemzetgazdaság ágazatainak mintegy fele stagnált. A mezőgazdaság és az építőipar teljesítménye visszahúzta a gazdasági növekedést, míg az információ, kommunikáció ágazat teljesítménye javult. Az agrárium tavaly kiugróan jól teljesített, a második negyedévi 26,1 százalékos növekedés eleve magas bázist jelentett az idei gyenge eredményekhez képest. Az építőipar már egy évvel korábban is visszahúzta a növekedési adatot, a múlt év második negyedében 7,7 százalékkal esett vissza éves összevetésben. Az építőipar hozzáadott értéke 2007 közepe óta megszakítás nélkül csökken. Az infokommunikációs szektor teljesítménye ezzel ellentétben legalább tíz éve töretlenül növekszik, ha ennek üteme erős ingadozásokat mutat is, a 2009 fellendülés után tavaly 1-3 százalék körülire mérséklődött.

A gazdasággal párban gyengélkedik a forint, immár 5,8 százalékosra hízott júliusra az infláció, azaz a fogyasztói árak ennyivel voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Júniusban ez a szám még 5,6 százalékon szerénykedett - igaz, már akkor is Európa legmagasabb pénzromlási mutatószáma volt. Az némi vigaszul szolgálhat, hogy 2012 júniusához képest a fogyasztói árak így is 0,1 százalékot estek, ám e vigasz csekély, hisz a csökkenés oroszlánrésze az üzemanyag-árak apadásának tudható be, ám július eleje óta a mintegy 450 forintról 410 forintra eső benzinárak szépen visszakapaszkodtak, a szokásos szerdai áremeléssel együtt elérik a 430 forintot. Továbbá tény, hogy az élelmiszerek 0,2 százalékkal olcsóbbak, mint júniusban, ám az árcsökkenés az idényzöldségek dömpingjének tudható be.

Az előző év decemberét véve alapul, a lakossági fogyasztás 20 százalékát adó élelmiszerek 6,3 százalékkal kerülnek most többe: e csoporton belül a gyümölcs a drágulási rekorder 37 százalékos áremelkedéssel, a húsért 4,4, a kenyérért 2,4 százalékkal kell többet fizetni, míg a tej, sajt, tojás tarifája 1,2 százalékkal lett borsosabb. Az emberek kosaraiba 7,1 százalékos arányba kerülő dohányárúk és alkoholos italok összességében 11,7 százalékkal kóstálnak többet - míg a sör csak 2,9 százalékkal drágult, a bor több mint 8 százalékkal, dohányárukért pedig 117,5 százalékkal kérnek többet. (Megjegyzendő: ez alapvetően nem a gazdasági folyamtok rovására írható, egyértelműen a jövedéki adó emelésének tudható be.)

A rezsiköltségek - szintén decemberi bázishoz viszonyítva - 4,4 százalékkal híztak: a lakbérek általánosságban 3,4 százalékkal emelkedtek, a hulladékszállítás 6,6 százalékkal kerül többe, a gáz ára 5,6 százalékkal ugrott meg, a hulladékszállítás tarifája 6,6 százalékkal lett magasabb, és így tovább. És ami a falakon belül van, az sem lett olcsóbb: a lakberendezésre és lakáskarbantartásra 3 százalékkal kell többet áldozni, mint decemberben. Ráadásul megfigyelhető egy érdekes tendencia: míg a termékek ára csak szolidan emelkedett (például a szőnyegeké 1,4 százalékkal, a háztartási gépeké 1,5-2 százalékkal), addig a javítási szolgáltatások tarifája úgy 5 százalékkal nőtt - ugyanis a jelek szerint az embereknek nincs pénzük újat vinni, inkább viszik szerelőhöz. (A ruházat és a lábbeli esetében ugyanez a tendencia figyelhető meg: míg maguk a portékák 0,8-2,6 százalékkal olcsóbbak mint decemberben, javításuk úgy 4,5 százalékkal kerül többe.)

A nyaralóknak különösen fontos közlekedés árai szépen izmosodtak: az üzemanyagokért mintegy 3 százalékért kérnek többet mint decemberben, és ha lerobban az úton a járgánya, akkor 5,4 százalékért szervizelik drágábban. Ha valaki nem saját autón akar célba jutni, akkor a közúti személyszállításért majdnem 2 százalékkal kell többet fizetnie, és hasonló mértékben drágultak a kötöttpályás járművek szolgáltatásai is. Legmélyebben most annak kell a zsebébe nyúlnia, aki repülőn szeretné megközelíteni a helyszínt, ugyanis a "légi fuvar" tarifája most majdnem 11 százalékkal borsosabb. És amennyiben célba ért a turista belföldön átlagosan 4,1 százalékkal kell többet fizetnie a vendéglátásért és a szállásért.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (50)

A hozzászóláshoz .

malkom 2012.08.17. 09:26
A HAT tehát a Hüleemberek agyalágyult társasága vezeti az országot a megvezetettek támogatásával. A történelem folyamán sokszor bebizonyosodott, hogy az embereknek elég ha valaki szórakoztatja és nekik tetsző dumával eteti őket, nyilvánvaló, hogy az átlagember védtelen a demagógiával szemben. A rómaiak például gladiátorviadalokkal szórakoztatták a népet szónoklatok kíséretében.
tadity 2012.08.15. 14:58
Ez a nyomoronc matolcsy már megint eltolcsy, Vagy még mindig? Vajon mikor fogjuk már elzavarni ezeket a nyomorult vérszívókat? Ideje lenne most már ha véget vennék az orbán és sleppje uralmának. És velük együtt kitakaritanánk már minden szemetet hazánkból. A magyar nép már nem sokáig fogja tűrni és akkor jaj lesz nekik, de nagyon. Közeleg az idő amikor mindenki felébred, és akkor annyi lesz nekik.
Geronimo 2012.08.15. 10:35
a Matolcsy a "csőcselit" csupán egy kis szeletkéje!
morgolodo1 2012.08.15. 08:52
"[tiribesi] [2012.aug.14. 20:41]
morgolodo, hol voltál 2008-ban, hogy nem tudsz arról, hogy akkor tört ki a gazdasági világválság?
Igaz, a böszme azt mondta, hogy Magyarországot csak a válság szele fogja érni. Nem telt bele egy
hónap, már itt is érezhető volt a hatása. Nem is akármilyen.

Lehet, hogy Gyurcsány ominózus kijelentését veszed alapul? Elképesztő, hogy milyen tájékozatlan vagy!"

Te majom! /csak így spontán / apád,/ csak így kisbetűvel/ első qrbán király brekegte hogy MO-n nincs válság, csak a kormány nem ért a kormányzáshoz, és nem kellenek a megszorítások.
Mikor "megnyerte" a választásokat mindjárt fel tűnt neki hogy válság van, ezért mindjárt neki is látott jól megszívatni a választóit, és minket is. Elképesztő mekkora qrbán seggnyaló vagy!
velemenyemakad 2012.08.15. 01:13
[tiribesi] [2012.aug.14. 17:22]
Tehát ön tudja a frankót... Segíthetne... mert vidéken már eldurvult a helyzet...Az emberek munkát akarnak...A statisztika állítólag remek...Kár, hogy a férjem már mindenből kiesett, nem része a stasztikikának...Pedig nagyon munkanélküli... Én meg főiskolát végezve olyan jól keresek, hogy semmire nem jogosult miattam... Kemény 100 000.-ennyit keresek... Több, mint húsz éve dolgozom... Nem mondom, hogy sok, azt sem, hogy kevés... Tanácsát előszeretettel várom, hogy tudnánk megoldani áldatlan állapotunkat... ugyanis vidéken élünk, az én keresetem elviszi a bank a hitel miatt...
nagyimike 2012.08.14. 23:53
Arady: csak gratulálni tudok az érzelemmentes logikus hozzászóláshoz,nagyon igaz..A szemellenzőket meg kéne hagyni a lovaknak,azért talán mi még valahol a lelkünk mélyén,logikusan gondolkodó emberek lennénk.
Arady 2012.08.14. 23:14
Üres rizsa helyett:

A termelés összességében csökken mert nincs kereslet.

A terméket szolgáltatásokat közevtítő kereskedelem átlag 10%-os árnövekedést ró a fogyasztásra a fennmaradása érdekében.

A forint értéke stabilan csökkent a két évvel ezelőtti árfolyamokhoz képest. - ez is nagyjából 10 %

A munkavállalók átlagjövedelme az általános drágulás miatt sokkal kevesebbet ér mint 2 éve - ez kb 20%

A bér mivel kevesebbet ér, kevesebbet is fogyasztunk.
Mivel kevesebbet fogyasztunk, nincs kereslet
Mivel nincs kereslet, nincs termelés sem.
Mivel nincs termelés, nincs szükség termelő kapacitásra sem.
Mivel nincs szükség termelő kapacitásra, nincs munkahely sem, ami van azt is megszüntetik.
A megszűnő munkahelyek tovább csökkentik a keresletet, ami újabb és újabb termelés szűkülést és elbocsátást. áremeléseket eredményez.

Ebbe a magába forduló folyamatba kívülről, épeszű ember nem tesz pénzt, ezért beruházás sincs.

Magyarországon 1948 óra nincs valódi összefüggés a bér, és a mögötte álló munkaerő valódi értéke között. (Lásd EU átlagbér, amivel minőségben árban és típusban ugyan olyan termékeket állítanak elő mint mi)

A magyar "gazdasági modell" (inkább bűntett) amit 1989-ben kezdtek alkalmazni, és máig erőltetik, a Bokros csomag bevezetésekor már megbukott, azóta csak foltozgatják, az árát pedig mi, állampolgárok fizetjük.

A tevét Orbán Viktor nem tudta áttolni a tű fokán, az MSZP ugyan azt nem tudta áthúzni rajta. Ma erről vitatkoznak a táboraikban a választók, hogy melyik módszer még is a célravezetőbb.

Meddig kell még ezeket az elmebetegeket engedni?? Hogy végül mindenki éhen haljon???
grandM 2012.08.14. 23:11
tiribesi] [2012.aug.14. 20:11]
Te bértólnoknak is gyengén muzsikálsz.....Én szeretném,ha Görögoszág-i GDP-énk lenne...nem beszélve a Franciákról..... Ők majd megoldják..... de Nekünk lassan a mezitelen fenekünk is kilátszik és ebből a helyzetből vezényeltek visszafelé...... és harácsoltok..... hazudtok...... a hitel állomány nem csökkent, sőt......
jimipapa 2012.08.14. 21:52
[tiribesi] [2012.aug.14. 20:41]

Elképesztő, hogy milyen tájékozatlan vagy! """""""""""

Tényleg , és ráadásul egy fél ázsiai származék !
sumpesz 2012.08.14. 20:41
Az hagyjän, hogy tündermese, de ha nem tudnäk a fideszes idiotäk, most vagyunk az orbäni elrugaszkodäs idöszakäban. Csak az a baj, hogy hazudos vitya soasem tette hozzä, hogy milyen iränyba rugaszkodunk el ? Ertik emerek ? Mert bizony egy rendes elrugaszkodäsnak legaläb kettö iränya van. Bizony, bizony. Kettö. Egy felfele, pozitiv iränyba, es egy lefele negativ iränyba. Aranyos, mi ? Gondolom mindenki kitalälta magätol, nem felfele rugaszkodtun el................
tiribesi 2012.08.14. 20:41
morgolodo, hol voltál 2008-ban, hogy nem tudsz arról, hogy akkor tört ki a gazdasági világválság?
Igaz, a böszme azt mondta, hogy Magyarországot csak a válság szele fogja érni. Nem telt bele egy
hónap, már itt is érezhető volt a hatása. Nem is akármilyen.

Lehet, hogy Gyurcsány ominózus kijelentését veszed alapul? Elképesztő, hogy milyen tájékozatlan vagy!


morgolodo1 2012.08.14. 20:17
tiramisu, gyarmat lészünk? Vagy mifene?

Brekegj már erről is.2008.ban nem volt válság MO.-n, qrbán mondta, akkor csak a felesleges megszorítások voltak, válság itt csak 2010 májusától van,megint qrbán mondta, csak azt elfelejtette hozzá tenni, mert a dilettánsok a gazdaságpolitikához. Meg mindenhez úgy általában.

Ja meg ugye,
tiribesi 2012.08.14. 20:11
Taylor, tényleg komolyan gondolod, hogy Magyarország kellene, hogy az az ország legyen,
amely minden problémától mentes? Hogy képzeled ezt, a szocik 8 éves országrontó regnálása után?
Kész csoda, hogy nem jutottunk Görögország sorsára. Pedig Görögországgal még az EU
is kivételezik. Ez részben természetes is, mert az euróövezet tagja. Meg aztán az EU
Bizottságának bűntudata is van, hiszen ők segítették a csődhöz. Tudták, hogy mi folyik
a görögöknél, mégsem szóltak időben, és nem alkalmaztak semmilyen szankciót. .

Most olvastam, hogy Franciaországban és Spanyolországban is nagy megszorítások várhatók.
De nincs ez másképp a többi országban sem. Csak igen kevés a kivétel.
Portugáliában például csúcsokat dönt a munkanélküliség. Ennek is nagyon rossz vége lesz.
Azt pedig nyugodtan elhiheted te okostojás, hogy Matolcsynak semmi köze nincs ezen országok
költségvetéséhez. :))
morgolodo1 2012.08.14. 19:47
" Illetve egy van, a rablás, amit magas színvonalon művel a csúti féreg és bandája!"
Ejnye Taylor, hogy írhatsz ilyent?

"Felháborodást keltett a Hajdú-Bihar megyei Pocsajon, hogy a település egyes vezetői és a helyi polgármesteri hivatal több dolgozója egy csaknem egyhetes nyaraláson vett részt a Fekete-tenger partján abból a pénzből, amelyet a helyi román nemzetiségi önkormányzat nyert el az idei feladatalapú támogatás keretében. Megütközést keltett az is, hogy az önkormányzati autóbusszal lebonyolított kirándulásra a politikusok és a dolgozók a családtagjaikat is elvitték, miközben a nagyközség idei, mintegy 715 millió forintos költségvetése 65 millió forintos működési hiányt tartalmaz.,

Az ügyről meglérdeztük Kecskés Gyula polgármestert, aki kérdésünkre elismerte a kirándulás tényét. Hozzátette: a forrást valóban a feladatalapú támogatás keretében nyerte el a helyi román nemzetiségi önkormányzat. Kérdésünkre, miszerint milyen feladatot láttak el a tengerparton, Kecskés Gyula - aki 2010-ben a Fidesz-KDNP színeiben lett a falu vezetője - szó szerint ezt válaszolta: "nem tudom, de biztosan volt valami feladat, hiszen a pénz a feladatalapú támogatásból jött". Kérdésünkre, hogy nem lát-e kivetnivalót a történtekben, a polgármester azt felelte: szerinte nem történt semmi különös, de ha az újságíró kutakodni akar az ügyben, akkor kutakodjon."
nagymami 2012.08.14. 19:39
Ehhez a cikkhez is illik ez a hozzászólásom.

Erre a filmösszeállításra az OV TV-n bukkantan rá.A Facebook-ra is letöltötték. Miniszterelnökünk rengeteget dolgozik.Ő elhiszi, hogy javára van a NÉPÉNEK. Az alábbi videórésznek a lényege az, hogy OLYAN EMBERRE VAN SZÜKSÉGE ENNEK AZ ORSZÁGNAK, AKI ....... 2010. ÁPRILIS 11. Két év kormányzás után lehet, hogy NEM ILYEN EMBERRE VAN SZÜKSÉGE ENNEK AZ ORSZÁGNAK!!! ???? Az összeállítás csak David Cameronnal tartalmaz egy kézfogást, és ülőhelyre kísérést. Ismert okok miatt nem kap meghívást a mérvadó külföldi államfőktől!!!!!

http://www.facebook.com/photo.php?v=378229859835&set=vb.298090296092&type=2&theater

Sajnálom
miniszterelnökünket, és az országot. ÍGY JÁRTUNK!!!!!!
Taylor 2012.08.14. 19:24
tiribesi narancsos elvtárs! Az lehet, hogy Európa gazdasága lelassult, de orbánisztán gazdasága meg egyenesen hátrafelé megy! Nincs egyetlen terület sem ahol egy kis pozitívumot tudnál mondani fidess prosti. Illetve egy van, a rablás, amit magas színvonalon művel a csúti féreg és bandája!
wizes 2012.08.14. 18:25
[tiribesi] [2012.aug.14. 17:47]

??
barguzin 2012.08.14. 18:21
Ez ám az igazi csoda! A Matolcsyné férje soha nem mond hülyeséget, legföljebb téved.
Jaka49 2012.08.14. 18:07
Kit érdekel az infláció? A gazdagok sokkal többet keresnek, a szegényekért meg nem kár, úgyis csak annyit érnek!
Ebbe az amatőr kormányzásba milliók fognak beledögleni!
tiribesi 2012.08.14. 17:56
[BpAnya] [2012.aug.14. 17:44]

Micsoda? Új TSZ ?

Egyébként ezt a pontokba szedett listát már évekkel ezelőtt is lehetett olvasni a neten.
No persze...Vannak, akik azt gondolják, hogy nem pártoknak kellene az országot
vezetni, hanem a NÉP-nek..Valakinek, valakiknek akkor is képviselniük kell a NÉP-et,
valamilyen szerveződés szükséges, mert anélkül nincs akire voksolni lehetne. :))