Előző
Következő
új cikk

Vélemény

A tarjáni kísértetstrand

Népszava|2012. aug 16. 06:15
[A+ A-]
A salgótarjáni alighanem a legszebb környezetben lévő magyarországi strandok egyike. Három oldalról erdővel borított hegyek-dombok, a negyedikről parkos-kertes üdülőövezet veszi körül. Maga a fürdő is szépen parkosított, üde zöld minden. A személyzet udvarias, a mellékhelyiségek, ha nem is szépek, de tiszták.
Valami baj van mégis. Kevés a vendég és kevés a víz. A strand két nagymedencéje közül tíz éve csak az egyik működik. Az ütött-kopott, használaton kívüli régi öltözőben akár száz ember vetkőzhetne egyszerre. Ehelyett untig elég a két pici, fedetlen, egyszemélyes öltöző. Volt olyan derűs, szép nyári vasárnap délelőtt, amikor (számoltam) nyolcan voltunk a strandon, és olyan (igaz, borult) nyári szombat, amikor egyedül úsztam a medencében. Olykor egy-egy nyári gyerektábor nyújt mentőövet a létesítménynek, ilyenkor akár negyven-ötvenen is vannak, ami egy falusi kis fürdő átlag forgalma, nem megyeszékhelyé.

Az egykor a strand területén működő 5-6 vendéglátó-ipari egység mind zárva. Az egyetlen lángossütő a bejáratnál nyitott boltot, kívülállók is jöhessenek. De eszembe sem jutna minderről írni, ha csak Salgótarjánról, és csak a strandról lenne szó. Feleségemmel tavaly Mátraderecskén nyaraltunk: a szép üdülőfaluban apartmant béreltünk. A tulajdonos elmondása szerint százhatvan ház eladó a faluban: nincs vendég. Egyszer Mátraházán egy elegáns étteremben pazar tárkonyos levest ettünk sztrapacskával. A kiszolgálás is felsőfokúnak bizonyult, tűrhető ár mellett. Két év múltán, arra járva két barátommal, meginvitáltam őket egy sztrapacskára.

Kiderült, az étterem már csak nyári gyerektáboroknak főz. Parádfürdőn megfordulok időnként tanítványaimmal. Az első alkalomhoz képest, másodszorra, már bezárt egy étterem. Aztán egy kocsma. Két-három éve már ABC sem üzemelt, és a pavilonsor is foghíjassá vált. És hogy a kört, ahogy kezdtem, Salgótarjánnal fejezzem be. Ez a város - egykor bányász, majd ipari jellege miatt - sohasem volt elsőszámú idegenforgalmi körzet. Pedig erdők és hegyek veszik körül, sziklákkal, forrásokkal, várromokkal. Az Eresztvény nevű kirándulóhelyen valaha négy vendéglátó egység működött, a filléres turistaháztól a jobbfajta étteremig. Amikor legutóbb jártam arra, a négyből már csak kettő.

Mi az oka vajon ennek az általános leépülésnek? A jelenség nem országos. A budapesti idegenforgalom tartja magát. Nyugat-Dunántúlon, Pécsett, a Villányi-hegységben vagy egy-két alföldi nagyvárosban, dunántúli gyógyfürdőben pedig több a turista, mint valaha. Európa más tájain a válságba került mezőgazdasági vagy ipari térségekben olykor épp az idegenforgalom fellendítése jelenti a kivezető utat. Az Északi-középhegységben viszont (talán a megkerülhetetlen Szilvásvárad, Aggtelek kivételével) az ipari depresszió egybeesik a vendégforgalom válságával. Mitől lesz sikeres a tájkép s látnivalók szempontjából ennél inkább kevesebbet, semmint többet nyújtó Nyugat-Dunántúl, s miért haldoklik a magyar Észak? Aki erre a kérdésre választ, stratégiát képes nyújtani, három megye sok-sok településének népén segíthet. Sokat.
Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (6)

A hozzászóláshoz .

tovaris 2012.08.19. 10:22
[ShamesMaldune] [2012.aug.16. 10:05]

A burzsoázia el tud menni nyaralni.....
Zizego 2012.08.18. 19:17
A településekről nem csak elvándorolnak, hanem a szülők a magasabban kvalifikált fiatalokat ösztönzik, hogy vissza se jöjjenek, mert az, aki visszajön, ezen a vidéken próbál megélni- ne adj' Isten, segíteni a fellendülésen, na az nem normális.
Nincsenek stratégiák. Általában ad hoc döntések vannak. A vállalatok zömének nem csak szakképzetlen munkaerőre van szüksége, hanem szakképzettre is. Ebből inkább hiány van. Lásd fentebb.
Az a kevés hely, ahol megindult valamiféle fejlesztés, újra megállt, mert nem ismerik el azokat a szakmákat, melyek léteznek, de nem annyira ismertek.
És kik maradnak? Zömében akik nem tudnak - és nem is akarnak - elmenni: rászorulók, idősek.
Vitrioll 2012.08.16. 19:26
Tarjáni ismerőseimtől tudom ,hogy ez a megyeszékhelyet a "rendszerváltás" valósággal kivégezte .
Az azóta egymást váltó pipogya polgármesterek is saját zsebeiket tömték vastagra ,mintsem a város javát szolgálták volna .
De a mostani Polgármester minden elődein túltesz alkalmatlansága miatt .
Mást se tesz mint csak frázisokat hord össze ,szallagot vág át ,koszorúz ,emléktábláknál tettszeleg .
De a városvezetésre totálisan alkalmatlan !
Azt csiripelik a verebek hogy a mostani salgótarjáni Polgármesterasszony már együtt él Navracsicssal, és hogy már Budapesten is lakik ,s nem Salgótarjánban .
Akkor lehet hogy ezért tesz nagy ívbe a jobb sorsra éredmes nógrádi megyeszékhelyre ?
A következő önkormányzati választáson ezt remélem be fogják kalkulálni a város lakói a szavazófülkékben, s kipenderítik alkalmatlan polgármesterhölgyüket a város éléről .
Amúgy aki jót akar ismerősöm szerint ,az elmenekül Salgótarjánból ,a reménytelenség városából .
Ahol mellesleg most rombolják le egy ipari műemléket a Salgótarjáni öblösüveggyártás üzemeit
Ez megbocsájthatattlan bűn egy bányász - ipari volt fellegvárban !
ShamesMaldune 2012.08.16. 10:05
Épp most tervezem a nyaralásom - a kiszemelt célpontok:
1. Hegyvidék: Bükk/Mátra vagy Ausztria.
2. Tó/Tengerpart: Balaton vagy Horvátország.
Várt ellátás színvonala kb. 4 csillag - szeretek "dőzsölni".
Lám minő meglepetés, Ausztria egy árban van Mo.-al; Horvátország pedigolcsóbb is - az utazást nem számolva. De 4 fő kényelmesen elfér egy autóban - így 1 főre vetítve nem sokra jön ki.
Plussz a két külföldi helyen NINCS parlagfű - ez Mo.-ra nem mondhatjuk el.
Miről beszélünk?
aser11 2012.08.16. 09:24
Most voltam Sopronban.
A Lővérekben(hegyen)lévő szállodák majd mindegyike bezárt.
A belvárosi szállodák fél töltéssel működtek.
A bevásárló központ üzletei konganak az ürességtől,a TESCO hipermarketben is csak este van 50-60 vevő.
tovaris 2012.08.16. 07:14
A szocializmusban zsúfoltan működtek a strandok. Nem voltak mindenféle "élményfürdők", ahol élmény kifizetni az árakat - de a munkásember is tudott felüdülni. Az uraknak ezek a strandok "snassz" - ők nem lubickolnak a büdös prolikkal. Ezért nem hozzák rendbe a strandokat.