Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Prolik ne szavazzanak!

Népszava|2012. aug 16. 06:10
[A+ A-]
Hamar lekopott a demokratikus máz az orbáni regisztrációs (feliratkozási) szavazó-szűrő tervről, hiszen amit korábban kormánypárti potentátok névtelenségüket gondosan megőrizve vallottak be, azt immár jobboldali politológusok és publicisták nyíltan kimondják: az igazi cél a "prolik" távol tartása az urnáktól. Amúgy tökéletesen érthetően, hiszen Orbán új rendszerének elemi érdeke, hogy minél kevesebben mondhassanak verdiktet róla azok közül, akiket brutális gazdaság- és szociálpolitikájával döntött szegénységbe. Ezek a nyavalyás prolik még képesek lennének leszavazni megnyomorítóikat!

De stílszerű is az újabban feltűnően megszaporodott prolizás annak a jobboldalnak a részéről, amely mind buzgóbban vallja hagyományának nemcsak az 1944 előtti Kossuth-teret, hanem a prolikat, nincstelen parasztokat (és az akkor még szép számú jogfosztott zsidókat) alávetettségben tartó Horthy-rendszert is. S nyilván őszintén sajnálják is, hogy a mai Európában - legalábbis amíg része vagyunk - sem a nyílt szavazás tradíciója, sem egyéb cenzusok nem szalonképesek. Muszáj volt hát rálelni olyan nyugati regisztrációs példákra, amelyek ugyan merőben eltérő körülmények között működnek, de látszólagos hasonlatosságukkal rá lehet kenni a demokratikus mázt e korszerűsített jogfosztásra. Hiszen mi más volna az előzetes feliratkozás, mint pótakadály emelése a - valamennyi demokráciában nehezen megmozgatható - szegények elé, hátha ezzel is csökkenthető különben sem túlzott szavazási (és bizony: élet-) kedvük.

A kormánypárti média kibontakozott kampánya a regisztráció érdekében mindenesetre felettébb árulkodó. Az egyik jobboldali publicista szerint "nehéz bizonyítani", hogy a Fidesz azért vesztett 2002-ben és 2006-ban, mert "a leginkább befolyásolható szavazókat az akkor még jelentős gazdasági hátországgal rendelkező ellenfelei lefizették". S felmelegíti a "láncszavazás" legendáját, amely a 2002-es vereség után kapott lábra a jobboldalon, noha soha senki nem bizonyított rá egyetlen esetet sem a baloldalra (történetesen Fidesz-politikusra viszont igen), s természetesen aligha maradt volna észrevétlen, ha egy országos választást eldöntő mértékben, sok tíz, vagy százezer "lefizetett proli" lett volna. Egyébként mintha éppen akkor a két forduló közti kampányával Orbán tudta volna megnyerni a bizonytalankodókat... S ha az a jelentős gazdasági hátország csupán "akkor még" állt a baloldal mögött, ugyan mitől kell tartania Orbánéknak - ma?!
De hogy tartanak a választásoktól, az éppen a regisztrációt eladni igyekvő kampányból is kiderül.

Egy politológus azt fejtegeti, hogy "az általános választójoggal sokan nem élnek, mások pedig, akik élnek vele, felelőtlen és teljességgel megalapozatlan döntéseket hoznak, pillanatnyi hangulatoknak, a pártok manipulációinak engedve". S ezért csak helyeselni tudja (meglepődnénk, ha nem), hogy "egy ország - mondjuk Magyarország - dönthet úgy, hogy a választást némi felelősségvállaláshoz és tudatossághoz köti. Hogy valóban a citoyenek (franciából: honpolgárok, állampolgárok) döntsenek egy ország sorsáról, s ne azok, akik valójában nem is akarnak dönteni, csak odasodródnak az urnákhoz. Vagy odaviszik őket". Érdekes, hogy ilyenkor már szó sincs az amerikai példáról, mert bizony az óceánon túl a szavazás napján mindkét nagy párt kortesei lógnak a telefonon, hívogatják a reményük, de akár tudomásuk szerint hozzájuk húzó embereket, s akár még autós fuvart is felkínálnak. Hiszen attól még a függönyt behúzva a polgár szabadon dönt.

S igen, az utolsó pillanatig igyekeznek a pártok befolyásolni a választópolgárokat, szintén Amerikában még annak a novemberi keddnek a reggelén is buzgón kampányolnak az elnökjelöltek, noha az emberek már voksolnak. Valaki stílszerűen elárulhatná a médiamamelukoknak, hogy az egész demokratikus világban mindig minden választást a bizonytalankodók döntenek el és a politikusok stratégiája (a saját tábor megtartása mellett, persze) az ő megnyerésükre összpontosít. Ha tehát valaki az (egy választói névjegyzékkel rendelkező országban nyilvánvalóan korlátozó) előzetes regisztrációban fedezi fel a "lehetőséget a demokrácia kiegyensúlyozottabbá, igazságosabbá tételére", az lamentálhat új korszellemről, valójában visszalépne egy évszázadot. Akkor bízvást lehetett úgy érvelni, hogy "a nép uralma a felelős és tudatos választók, a citoyenek uralmát jelentheti csak".

Hát persze, hogy jönnek ahhoz a tudatlan és befolyásolható prolik, (a kormánypárti névtelenek szavával: "vadbarmok"), hogy voksukkal beleszóljanak az urak dolgába, no meg a saját sorsukba?! Jómagam ugyan sok magasan kvalifikált - ezek szerint: lumpen - értelmiségiről tudok, aki rendszerint az utolsó pillanatig bizonytalankodik, s emlékszem ismerősre, aki 2002-ben éppen a kampányzárás előtti miniszterelnöki vita hatására döntött. Ahogyan az a nyugati világban megszokott. Ezért mondta Churchill, különben már választást vesztve, hogy a demokrácia a legrosszabb rendszer, kivéve az összes többit. Szóval most az utóbbiak közül akarjuk valamelyiket kipróbálni?
Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (18)

A hozzászóláshoz .

jimipapa 2012.08.18. 12:58
[nagyimike] [2012.aug.17. 00:15]
Olvasgatom a kommenteket egy ideje,nem akartam regisztrálni,mert olyan dágványos ki rúg a másikba nagyobbat arctalanul,gép mögé bújva dizájn volt az egész.Most azért kezdek majd hozzászólogatni,mert zavar,a félfasiszta jobboldali hozzászólások"""""""""""""""""

Én egyszerűen megoldom : Fél-ázsiai dakota sutyerák származékok, és a tudomásukra is hozom ! Többet nem érdemes nekik írni !
tovaris 2012.08.17. 18:23
[barguzin] [2012.aug.16. 09:51]

Valahogy így....
tovaris 2012.08.17. 18:21
[sirasososo] [2012.aug.16. 08:24]

Csak regisztráltassa magát. Majd a népítéletkor hamarabb meg fogják találni, mint fidesz ülepnyalogatót...
tovaris 2012.08.17. 18:19
[Festekmagus50] [2012.aug.16. 22:50]

Ön tényleg kissé, szóval, sajnos, izé....gagyi.... De ne féljen, így fog maradni.
poncius 2012.08.17. 15:46
festékes majom, már megint mit lebzselsz itt? Kotródj a hasonszőrű seggfejek közé!
nagyimike 2012.08.17. 00:15
Olvasgatom a kommenteket egy ideje,nem akartam regisztrálni,mert olyan dágványos ki rúg a másikba nagyobbat arctalanul,gép mögé bújva dizájn volt az egész.Most azért kezdek majd hozzászólogatni,mert zavar,a félfasiszta jobboldali hozzászólások soha nem tényekről szólnak,kizárólag a kocsmai verekedés szintjén mozognak.de nem jobbak a balos hitűek sem,mert felveszik a kesztyűt,mintegy "agit adva" az ellentábornak.Ha a tisztelt irogató hölgyek és urak nem veszik észre,hogy egyikőjük sem szebb,nem jobb a másiknál,csak egyforma proli,mint én,vagy az a rengeteg ember akikkel együtt utazunk a buszon villamoson,tényleg győzött az idiotizmus és nekünk reszeltek.Ámen
Festekmagus50 2012.08.16. 22:50
Avas Avar, búbánatos Avar!!! Nagyon jó lehetett a langymeleg kádári fészek! Pléne amikor Amerikában teljesített szolgálatot! Még most is regnál? Ebben az erősödő diktatúrában? Nahát...., ? Hallgacsak???
wantirna 2012.08.16. 20:29
Kedves szerzőnk!

Ha a szabadságjogok mellett akar kiállni, akkor kezdje a személyi igazolvány és a lakcímkártya nevű marhalevelek elleni kiállással.
Amikor a világ legélhetőbb városában éltem, évtizedeken keresztül nem volt nekem és másoknak, egyik sem.

Ha és amennyiben a szavazólistára felírattam magam, kötelező volt a szavazóhelyiségbe elmenni, és kihúzatni a nevem a szavazók listájáról. Hogy ezután mit csináltam a szavazócédulákkal, az már az én dolgom volt.

Még hozzáteszem, hogy Ausztráliában a szavazás napja egyfajta népünnepély, ahol az emberek megállnak a szavazóhelyiség kertjében (rendszerint egy iskola) és együtt flekkeneznek, sültkolbászoznak. Hogy garnéláról ne is beszéljek. De ez utóbbi, inkább a magánházaknál összegyűlő baráti társaságok fogása.

Ez, mivel jó dolog, sokkal többször fordul elő, mint rabhazánkban. Amíg Ausztráliában éltem átlag 2 és félévente volt országos választás, (max. háromévente kell lennie) majd jöttek az állami és a helyhatósági választások.

Azt a marhaságot sohase mondták, hogy ez a rendszer a prolikat hozta volna hátrányos helyzetbe. Inkább a mobilis középosztályt, amely utazott és költözött amerre a munkája küldte és valószínűbben feledkezett el a szavazólistára való újrajelentkezésről.
nofrete 2012.08.16. 15:43
A proliknak kell elzavarni ezekt, amíg lehet. Gondolnak egyet, és már nem lehet. Tehát: ébredjen már fel mindenki!!!!
Abady 2012.08.16. 11:54
El kell zavarni örökre ezeket az őrült falkaforradalmárokat, hogy soha a hatalom közelébe se kerüljenek. Ugy mint a MIÉP.
konc01 2012.08.16. 10:52
"Prolik ne szavazzanak!" Pedig az ország nagy többsége már proli. Tetszik vagy nem, sajnos ez szomorú valóság. Majd döntenek helyettünk az urak? S mi lesz azzal, "..kinek bajszán nem billeg morzsa, ki setét gondok közt henyél..." József Attila verse egyre inkább aktuális lesz!
entropia 2012.08.16. 09:53
Most nem lesz kampányzárás elötti döntési lehetőség a miniszterelnök jelöltek vitája után.Orbán soha senkivel nem fog vitázni,eddig mindig megverték.Még Horn is,csak azért győztek,mert összefogtak a szalonnázó kisgazdákkal.(Ők nevezték így későbbi szövetségeseiket,persze a választások elött)
2010-ben az volt a trükk,hogy nem mondtak semmiről semmit,nem vitatkoztak senkivel,Orbán pedig gyáván lapult,minden kihívást visszautasított.Bevált.
Most főleg nem fog vitázni,mert amit művelt,az védhetetlen.Felépítenek egy második biztonsági falat is,a regisztrációt.Vita nincs,van regisztráció ,úgy látszik a "bűntény" tökéletes.Csak az a banánhéj,az idegesítő egy kissé.
barguzin 2012.08.16. 09:51
A FIDESZ semmitôl sem riad vissza hatalmának konzerválása érdekében. Figyelmeztetni kéne ôket, hogy az Orbán által vízionált berendezkedéssel a bukást önmaguk programozták be a rendszerükbe, csak az idejüket képesek hosszabá tenni. A mai magyarok már nem Horthy magyarjai, ezek a prolik már nem olyan prolik, az úri osztály meg egyszerûen megszûnt, akiket szerepük betöltésére szán, csak a bunkóságban örökösök, hiányzik mögülük az ezer év. (El sem tudják képzelni, hogy ez milyen fontos.) Minél tovább tart a fideszmagyar úri muri, a vége annál borzalmasabb lesz.
balmagyar 2012.08.16. 09:38
Jelenleg Magyarországon köztársaság és demokrácia csak papíron létezik. A gyakorlat egy ocsmány diktatúra
gyakorlása és még agresszívabbá építése.
Ezeket ezeket indokolás nélkül kell sürgően eltakarítani. Orbán a népet fel is hatalmazta, hogy egy
demokráciában is meg lehet tenni. És a nép meg is fogja tenni mert már ez a hatalmi őrült annyit
ártott, hogy egy családban egy fő biztos érintett vesztes piszkos munkájának.
stratocaster 2012.08.16. 08:33
Érdekes, figyelemre méltó témát boncolgat a cikk. Ugyanakkor az is tény, hogy a proli is átalakul polgárrá, amikor pl. választ. Ez egy (eddig) 4 évente biztosított egyszeri jog, amivel beleszólhat a politikába. Leszámítva a népszavazási kezdeményezéseket (amikből nem mindíg lesz az), túl sok beleszólási joga a dolgok menetének irányításába nemigen van a választópolgárnak. Hogy az orbáni politikai gegtár eggyel több (lesz az még több is) jogkurtítással erősíti hatalmának bebetonozását, már nem számít. A hatalomhoz minden áron való ragaszkodás, csak annak nagyon csúnya elvesztéséhez vezet. Azonban nem szabad elfelejteni (épp az amerikai a legmarkánsabb példa erre), hogy a választás jogának gyakorlása, nem feltétlenül a valódi demokráciát jelenti. Ugyanis csak az tud elnökjelölti (majd elnöki) posztra kerülni, aki megfelelő anyagi bázissal rendelkezik. Ráadásul, a pártokat ugyanazok pénzelik és tartják fenn, akik a jelöltet (más kérdés, hogy az sem hátrány, ha jelölt is tud plusz bevételi forrást biztosítani). Ez a szisztéma viszont csak a "jó zsaru-rossz zsaru"-elven működő kapitalista "demokráciát" hagyja érvényesülni (azt is csak a lózungok szintjéig), míg a választókkal elhiteti, hogy valóban "Önök kérték, mi teljesítjük". Csakhogy az idézett tv-műsorhoz hasonlóan, a kínálatot nem a polgárok döntik el. S ez a dolog lényege...
sirasososo 2012.08.16. 08:24
Tisztelt Avar Úr ! Ön életkora elörehaladtával egyre többet hivatkozik az USA-ra mint pozitiv politikai példa . Minö véletlen hogy most a regisztráciot M-országon katasztrofának látja . Miért?
baldem 2012.08.16. 07:18
[tovaris] [2012.aug.16. 07:08]
Egyre biztosabb vagyok benne, hogy ez lesz a megoldás. De ezért a fülkeforradalmárok és kiszolgálóik, haszonélvezőik a felelősök.
tovaris 2012.08.16. 07:08
Kedves Avar úr! Ön nagyon jól tudja, hogy EZEKET csak erőszakkal lehet eltakarítani. Itt nincs semmiféle demokráciának lehetősége. A polgári demokrácia csak és kizárólag az uralkodó osztály jogait biztosítja - a kapitalizmusban.
Ez az egész csürhe az ország szégyenévé vált.
A prolik nem szavazni fognak, hanem fegyvert.