Előző
Következő
új cikk

Külföld

Megsértődtek Putyinék Budapestre?

Népszava|2012. aug 16. 05:52
[A+ A-]
Augusztus 23-án Mordvinföld székhelyén, Szaranszkban Vlagyimir Putyin orosz elnök és Dmitrij Medvegyev miniszterelnök jelenlétében emlékeznek meg a finnugor népek és az oroszok egyesülésének ezredik évfordulójáról.
Az eseményre meghívták Áder János magyar köztársasági elnököt, valamint az észt és a finn elnököt is, s mindhárman jelezték részvételüket. Ugyanakkor nem sokkal később, szeptember elején Siófokon tartják meg a Finnugor Népek Világkongresszusát, amelyen szintén részt vesz a házigazda magyar államfőn kívül a finn és az észt elnök, Putyin azonban egyelőre nem reagált a meghívásra.

Mi állhat a háttérben? A Finnugor Népek Világkongresszusát 1992 óta négyévente rendezik meg. 2008-ig a mindenkori orosz elnök is hivatalos volt a találkozóra, ám első ízben csak Dmitrij Medvegyev vett részt a finnugor nemzetek fórumán, 2008-ban, amikor Oroszországban, Hanti-Manszijszkban rendezték meg a találkozót. Akkor Magyarországot Sólyom László volt elnök képviselte. Amint a Regnum.ru portál egyik cikkéből kiderül, az oroszok mostani távolmaradásának oka lehet, hogy a találkozón olyan az Orosz Köztársaság területén élő népek vesznek részt, amelyek egyre nagyobb önrendelkezésre akarnak szert tenni. Ilyen a Mordvinföldön élő erza nyelvet beszélő lakosság, amely autonómiát követel a kis köztársaságban. Az úgynevezett Erza Nemzeti Kongresszus felszólította a siófoki világkongresszus résztvevőit, ismerjék el és támogassák az erza nép elismerését. Erre ugyanakkor eddig nem kaptak választ. A másik Moszkva szempontjából kellemetlen fejlemény, hogy a komi-perm nép amely hat éve önállóan mondott le az autonómiáról, most ismét nagyobb önrendelkezést akar, mivel az ígért infrastrukturális beruházásoknak csak egy része valósult meg.

Szintén az orosz hírportál mutat rá az orosz távolmaradás egy másik lehetséges okára. Amint a Dmitrij Szemusin által jegyzett cikkből kiderül, Moszkva rossz néven vette, hogy augusztus 9-én Lezsák Sándor, a magyar országgyűlés alelnöke a Parlament épületében fogadta a török népcsoportok Kulturtaj nevű rendezvényére érkezett mintegy százfős delegációt, akiket a "magyarok rokonaiként" üdvözölt. A cikkíró már a címben felteszi a kérdést: miért árulta el Magyarország a finnugor egységet, s választotta a "Nagy Turán" ideáját? Az írás szerint az utóbbi évek legnagyobb horderejű változása Magyarország hivatalos határontúli kulturális politikájában az, hogy a finnugor népek helyett a Nagy Turán ideája, vagyis a a török népekre irányult a figyelme. A cikkíró szerint ennek elsősorban gazdasági és politikai okai vannak.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (9)

A hozzászóláshoz .

ekeke 2012.08.16. 12:47
Szentmihalyi] [2012.aug.16. 12:05]
Aser11 - hozzaszolasodbol rogton lattam,hogy kettos allampolgar vagy.Az egesz Nepszava tele van magyar utalatu zugfirkaszokkal."


Ráhibáztál..:)
Ugyanis a hivatkozott cikkíró, szemusin dimitrij elvtárs is ilyen...
ekeke 2012.08.16. 12:38
"Szintén az orosz hírportál mutat rá az orosz távolmaradás egy másik lehetséges okára. Amint a Dmitrij Szemusin által jegyzett cikkből kiderül, Moszkva rossz néven vette,"


Oh igen..:)

szemusin elftásat már jól ismerjük Magyarországon..:D
Ő rendszeresen tudni véli hogy Moszkva mit vesz rossz néven és mit nem..:D
Szentmihalyi 2012.08.16. 12:05
Aser11 - hozzaszolasodbol rogton lattam,hogy kettos allampolgar vagy.Az egesz Nepszava tele van magyar utalatu zugfirkaszokkal.Miert nem kerestek magatoknak egy rndes szakmat??
barguzin 2012.08.16. 10:44
Vologya nem szereti Vityát. Nincs miért szeretnie. Szittya vagy nem szittya, ma már tök mindegy. Mégis fontos ,hogy kiderüljön a valóság.
BelaVizvari 2012.08.16. 09:11
Kedves Tovaris!

A helyzet ugy all, hogy a finn-ugor es a torok rokonsag nem all ellentetben egymassal. A XIX. szazad vegi vita tulajdonkeppen arrol szolt, hogy NYELVILEG melyik a rokonabb. Es itt a helyes valasz a finn-ugor. De mindket nyelvcsoport az ural-altaji nagy csoportba tartozik, ami azonos szinten van az indo-german nagy csoporttal. Aki ismeri a torok nyelvet, az tudja, hogy a magyar es a torok voloban rokon nyelvek. Viszont GENETIKAILAG mar korantsem biztos, hogy a finn-ugorok rokonabbak. Pl. Etelkozben mi a kazar birodalomban eltunk, ami egy torok birodalom volt.
aser11 2012.08.16. 09:10
továris!
Nem kell hivatalos állásfoglalás múltunkról,hiszen az már fel van dolgozva.
Ma már mindegy,hogy honnan jöttünk,mert mára nem maradt egy honfoglaló magyar sem.
Kiították egymást 1100 év alatt.
Először Szent István a Koppányt követő fél népet.Majd a tatárok,törökök,Osztrákok folytatták.
Ma már csak azóta bevándorolt Európaiak élnek itt.
aser11 2012.08.16. 08:56
És a Kabarok(Kazárok)hun maradnak?
Hiszen 3.királyunk,Aba Sámuel a honfoglaló kabar törzs főnöke volt,és Szent István rokona!
Haverkodjunk Kazahsztánnal is,hiszen onnan lövik fel az Orosz űrhajókat,és van olajuk,gázuk is!
Ott is diktatúra van,mint itt.
Úgyhogy mehet a vezér kapcsolatot ápolni,és vigye magával alvezéreit is!
tovaris 2012.08.16. 07:23
Az meg megint megér egy misét, hogy miért a szélsőjobboldal erőlteti állandóan ezeket a legendákat?
tovaris 2012.08.16. 07:21
Nem tudom, honnan szedte a Népszava ezt az "információt" - de a Magyar Tudományos Akadémia felelőssége a legnagyobb ebben a kérdésben.
Évek óta sűrű a kuss, holott már jó pár évtizede (magam a 80-as évek elején, amikor Bulgáriában dolgoztam) - hallottam először a magyar és a bolgár nép török (turanoid) rokonságáról, Árpád és Aszparuh kán kapcsolata okából. Érdekes, hogy a bolgárok a jelenleg ott élő törököket viszont "nem szeretik".
Tudományos szinten állást kellene foglalni a finnugor rokonság és a turáni származás tényéről, esetleges kapcsolatairól, a népvándorlás kutatásának tudományos megállapításairól.
Ennek hiányában megy a kollektív köz- és önhülyítés - jó magyar szokás szerint.