Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Tarthatatlan a büdzsé

Népszava|2012. aug 16. 05:35
[A+ A-]
A magyar gazdaság 1,2 százalékos zsugorodása miatt várhatóan nem lesz tartható sem az idei, sem a jövő évi költségvetés. A negatív makrogazdasági mutató miatt további megszorítások, a költségvetési zárolások várhatóak. Emellett az sem kizárt, hogy az Orbán-kabinet a tőle megszokott módon újabb adók kivetésével próbálja majd egyensúlyba hozni a költségvetést. Mindez a háztartások már most is elviselhetetlen mértékű terheit növeli majd.
Kétségessé teszi mind az idei, mind a jövő évi költségvetés tarhatóságát az, hogy recesszióba fordult a magyar gazdaság, s a második féléves adatok szerint már 1,2 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék (GDP) - nyilatkozta lapunknak Mellár Tamás. Az egyetemi tanár szerint hamarosan lépnie kell a kormányzatnak, ha tartani kívánja a költségvetés egyensúlyát, miután az ez évi büdzsét 0,1 százalékos gazdasági növekedést alapul véve tervezték. Így a második félévben egy százalékos gazdasági bővülésre lenne szükség ahhoz, hogy nulla körüli GDP eredmény szülessen az év végére. Ekkora növekedésre azonban az év második felében szinte semmi esély nem látszik. Ez pedig azt jelenti, hogy az év egészében gazdasági visszaeséssel lehet számolni, amely éves szinten elérheti a 0,5 -1 százalékot.

A közgazdász úgy látja: a kormányzat kénytelen lesz felhasználni a tartalékok egy részét, zárolni egyes költségkereteket, s az sem kizárt, hogy a kabinet a gyakran használt módszerével élve újabb adókat vet ki, vagy megszorításokat vezet be. Valamennyi lépés esetében a lakosság fizeti majd meg a kormányzati intézkedések árát - tette hozzá Mellár Tamás.

Hasonlóan vélekedik Gyömöre Máté. A Progresszív Intézet elemzője szerint: nem egyszer láthattunk már példát arra, hogy a Fidesz-kormány minden előzmény nélkül kivetett egy-egy különadót valamelyik ágazatra, vagy fogyasztói körre, amikor valamilyen kedvezőtlen makrogazdasági adattal szembesült. Félő, hogy a gazdasági visszaesés híre a korábbiakhoz hasonló reakciót vált majd ki. Az elemző szerint különösen érdekes fejlemény a magyar gazdaság ilyen arányú visszaesése annak fényében, hogy legfőbb kereskedelmi partnerünk, Németország a várnál jobban teljesített. A kormányzat rendkívül elkötelezett a három százalék alatti költségvetési hiánycél betartása mellett, aminek a háztartások fizetik majd meg az árát. Miután a kormányzati cél megvalósításához szükséges megszorítások, illetve újabb adók mind a lakosság terheit növelik.

Mellár Tamás viszont úgy véli: a kabinet a gazdaság zsugorodása mellett minden erőfeszítése ellenére sem lesz képes az általa megcélzott szintre leszorítni a hiányt. Ezzel a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hazánkkal tárgyaló szakértői is tisztában vannak. Ezért figyelmeztették a kormányzatot arra, hogy a jövő évben például a Fidesz- kabinet által prognosztizált 2,2 százalék helyett négy százalék körüli lesz a költségvetési deficit.

Az egyetemi tanár arra is felhívta a figyelmet, hogy a költségvetés egyensúlyát tovább rontja az Orbán-kormány úgynevezett munkahelyvédelmi programja, amelynek a finanszírozására nincs meg a fedezet. Emellett az egész program hibás koncepción alapul, mivel a munkahelyek megőrzéséhez nem elegendő az állami támogatások kiosztása. Az álláshelyek megtartáshoz arra lenne szükség, hogy növekedjen a hazai termékek és szolgáltatások iránti igény. Erre azonban a kormányzat elhibázott lépései miatt aligha lehet számítani. A szakember szerint megnehezítheti majd a Valutaalappal zajló tárgyalásokat, hogy rendre a kormányzati várakozásoktól erősen eltérő gazdasági mutatók látnak napvilágot.

Gyömöre Máté megjegyezte: örvendetes fejlemény, hogy - amint az Orbán Viktor kormányfő minap elhangzott szavaiból kiderül - a Fidesz-kabinet végre felismerte, hogy olcsóbb lenne az IMF-től felvett hitelből finanszírozni az ország kiadásainak egy részét, mint a piacon megszerzett forrásokból. Így nem okoz majd meglepetést, ha kiderül, hogy a kormányzat nem csak készenléti tartaléknak veszi fel az IMF kölcsönt, hanem részben vagy egészben fel is használja azt.

Vélemények a költségvetésről


Mellár Tamás, egyetemi tanár:
" A kormányzat a jövő évi növekedési lehetőségeket is rosszul becsülte fel."

Az idén várható gazdasági visszaesés ellenére a kormányzat jövőre 1,6-2 százalékos növekedéssel számol. Miközben a legtöbb szakember számára nyilvánvaló, hogy 2013-ban legfeljebb egy százalék alatti mértékben bővül majd a magyar gazdaság. Mindezek miatt újabb és újabb korrekciókra lesz majd szükség, ami nem segíti elő a stabilitás kialakulását.

Gyömöre Máté, a Progresszív Intézet elemzője:
" Az Orbán-kabinet túl korán készítette el a 2013-as büdzsét, jelenleg az idei gazdasági folyamatok végét sem lehet előre látni."

A Fidesz- kormány anélkül készítette el a költségvetést a jövő évre, hogy tisztában lenne az idei év végleges eredményeivel. Ez rányomja a bélyegét az egész tervezetre. Könnyen elképzelhető, hogy még számos alkalommal módosul a 2013-as büdzsé és kormány újabb adók kivetésével tömködi majd be a költségvetési lyukakat.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (32)

A hozzászóláshoz .

morgolodo1 2012.08.17. 09:15

Az a baj ezen idiótákkal hogy nem fogják fel, nem mindenki akkora tulok mint ők, és az adómentes pálinkától részegen próbálják elhitetni a józan többséggel hogy "minden nagyon szép és jó, mindennel megvagyok elégedve".
malkom 2012.08.17. 09:04
Az IMF-el való megegyezésnek van egy áthidalhatatlan akadálya, OV kijelentése, hogy "ha az IMF jön, én megyek...". Valóban, eddig még az IMF nincs itt, tehát még nincs megállapodás. Az emberek és bizonyos körök számára OV olyan fontos, hogy fontosabb mint az állam és a nemzet sorsa, tekintettel az ideológiai meghatározottságukra. A magyar állam történelme során már számtalanszor bukott az ideológiai rögződés miatt, ami megakadályozta, hogy a nemzet érdekei érvényesülhessenek. Talán most először a történelem folyamán van némi esély arra, hogy ezt elkerüljük.
nagyimike 2012.08.17. 00:42
(morgolodo1)

Soha ne állj le vitázni az idiótákkal,mert legyőznek a rutinjukkal!!
grandM 2012.08.16. 21:58
Ez a tiribesi] ide jár MAGAGYÁRTOTTA RÉMHÍREKET TERJESZTENI..... ez tényleg félázsiai származék.... még kumuszt inna és nyeregalatt puhított húst enne...... visszakívánkozik az ural mellé..... jurtában a helye és potyogós budiba kakiljon......ennyit Róla.
jobbkozep 2012.08.16. 21:49
[Recsanoka] [2012.aug.16. 17:02]
"Mégis visszatérnek az " akármilyen jelzőkkel ellátott" Gyurcsány-Bajnai kormányok által elkezdett útra?"

A mértéktelen hitelfelvétel útjára? Én nem így látom.

[tiribesi] [2012.aug.16. 16:48]
Én megértem őket, a vörös szűrő nem enged át túl sok mindent...
morgolodo1 2012.08.16. 19:26

Kurvára tele van a faxom már veled tiramisu, meg az éleslátásoddal, mely csak az "emúttnyócév"-ig terjed ki.

Szerinted nekem azért kell tiltakoznom, mert 2010 májusig 175 Ft-on fizettem a CHF hitelem, 300 Ft-ért tankolhattam, nem emelték 27 %-ra az áfát, nem csökkent a reálbérem, de ezzel szemben most örülnöm kell hogy 230-on fizethetem a hitelem, 430-ért tankolhatok, 27%-os áfát fizethetek minden után, egyre kevesebbet ér a fizetésem. És mindezt azért hogy a nagy elquró dilettáns qrmányzásába ne szólhassanak bele, mert kibaszás nekünk a 3 %-os IMF hitel, sokkal jobb a 10 %-os szabadpiaci hitel, MELYET KI A KUTYAFASZA FIZET MAJD VISSZA TE BAROM?!!!

INKÁBB OLYAN SZÓLJON BELE A KORMÁNYZÁSBA AKI ÉRT IS HOZZÁ, NE EZ A KÉT NYOMORÉK ÉS TE AKARJA MÁR MEGMONDANI MI A JÓ NEKÜNK!!!!

"Sikerült kiforgatnod azt is, amit Orbán Viktor mondott!"
Mit is mondott? HA az IMF jön, én el...?

"Légyszi ne forgasd ki a dolgokat, és legalább azt ne tagadd le, ami nyilvánvaló és kézzelfogaható tény."

Rendben. Hülye vagy!!!
tiribesi 2012.08.16. 17:41
morgolódó: "...Mint anno qrbán, hogy Gyurcsányék ne kapjanak hitelt.."

Sikerült kiforgatnod azt is, amit Orbán Viktor mondott! Szó sem volt akkor pénzről, mert a harmadik konvergencia-terv benyújtása után volt ez, ami szintén nem volt hibátlan, az EU mégis elfogadta,
mert már Barrosonak és az EU-Bizottságnak is kínos volt, hogy Magyarország képtelen jó
konvergencia-tervet benyújtani Brüsszelnek. Ezért inkább elfogadták a hibákkal is.

Orbán Viktor egyébként azt mondta, hogy ne nyújtsanak segédkezet a kormánynak. Igen, mert tudta,
hogy majd vissza fog ütni a későbbiekre a harmadjára is rosszul összeállított konvergendcia-terv,
amiről ki is derült, hogy nem teljesíthető.

Légyszi ne forgasd ki a dolgokat, és legalább azt ne tagadd le, ami nyilvánvaló és kézzelfogaható tény.
tiribesi 2012.08.16. 17:31
jobbkozep, figyeled, hogy az "elvtársak" milyen idegesek lettek hirtelen, hogy rámutattam
szeretett szoclib. kormányaik viselt dolgaira? Érdemben egy mondatomra sem tudnak válaszolni,
csak hazudnak, tagadnak, és visszájára fordítanak mindent, amit írtam, de a világ összes
kincséért sem ismernének be semmit. .:D :D :D
Taylor 2012.08.16. 17:26
tiribesi! Mai gyógyszer beszedve? Á, látom még nem! Nem lesz ebből javulás...
tiribesi 2012.08.16. 17:20
morgolodo, szó sincs Orbán Viktor pálfordulásáról. Ugyanis hiányos az ismereted.
Orbán Viktor már többször is mondta ezeket, de azt is hozzátette, hogy más oldalról
nézve viszont nagyobb lenne az ára, ha a szuverenitásunkat vesszük alapul.
Ugyanis az IMF az EU-val karöltve a mozgásterünket jobban szűkítené, míg a
befektetők nem szólna bele, hogy hogyan hajtja végre az ország a gazdasági terveit.

Az EU most azon mesterkedik, hogy elérje a 140 éves Gyulai Húskombinát megszűnését.
Ugyanazt teszi, mint a MALÉV esetében.
Az EU ezzel más országoknak szerez előnyt, mint pl. Németországnak.
A sertéságazatot is azért tették tönkre, hogy németországból vegyük a sertéshúst. A múltkoriban
ebből volt a botrány, mert a PICK Szeged-nek lejárt szavatossági fagyasztott disznóhúst szállítottak
Németországból.
És mit gondolsz? Miért tiltották meg a magyar sertéstenyésztőknek, hogy a filléres árú éttermi
élelmiszer-hulladékkal (moslékkal) etessék a sertéseket? Azért, mert tudták, hogy nem fogják
tudni megfizetni a drága tápot, és így majd a legtöbb sertéstenyésztő tönkremegy, így szabaddá
válik a felvevőpiac a német fagyasztott sertéshús számára. Ugyanez a helyzet a tyúkjóléti
rendszerükkel, az összkomfortos tojóketrecükkel. Ki van ez találva ravaszul!
Persze, ezt egyesek nem képesek felfogni ésszel, mert annyira tudatlanok.
Az uniót ugyanis szentnek és sérthetetlennek tartják, és azt hiszik, hogy jót akarnak nekünk
Brüsszelben. Hát a nagy frászt akarnak jót! Ami támogatást adnak, azt sem jótékonykodásból
adják.Nagyon nagy ára van annak! Tényleg gyarmatot akarnak csinálni a kelet-közép európai
országokból - ezt készítik elő minden egyes intézkedésükkel.
morgolodo1 2012.08.16. 17:15
Ja, meg olvasd el a többi cikket is, mert ezek nem hazudnak, nem lopnak, nem tapsolják el a pénzt, csak arra költenek amire kell.

A HAVEROKRA!!!!!!!!!!
morgolodo1 2012.08.16. 17:12
"Próbálná meg csak eltitkolni az államháztartási adatokat 2014 év elején ez a kormány!"

Próbálja, de hát az összes ellenzéki médiumot még nem sikerült elhallgattatnia.

"El lehet képzelni, hogy a balliberális siserahad mekkora ribilliót csapna."

Pl felgyújtaná Bp.-t, kitelepülne a Kossuth térre...?

" De nem érné be ennyivel, Brüsszelbe rohannának feljelenteni a kormányt."

Mint anno qrbán, hogy Gyurcsányék ne kapjanak hitelt, mert minél rosszabb az országnak, annál jobb nekünk?

" Mert egy jobbközép kormány nem teheti meg azt, amit ők szemrebbenés nélkül megtettek."

Na mutass egy jobbközép kormányt, mert ez egy náci népnyomorító, gazdagokat segítő országot rombadöntő qrmány.

tiribesi mekkora egy idióta vagy te. Ide jársz hazudni! Hát ki vagy te Elqrbán, vagy Eltolcsy?
Taylor 2012.08.16. 17:03
tiribesi! Nálad azt nem lehet tudni, hogy te adsz tanácsokat eltolcsynak vagy ő neked! Mindketten egy szinten vagytok! Ha a szocik loptak, csaltak hazudtak akkor a fidessnek is lehet?! Igen? Tudtommal ők nem ezért lettek ilyen arányban megválasztva. Kaptak egy remek lehetőséget, hogy az általuk vélt helyes irányba kormányozzák az országot! Melyik területet lehet kiemelni? Padlón van minden! Egyébként nálad a hülyeség olyan állapot amiben vígan lubickolsz hisz ez a lételemed! Szakértő! :D :D :D
Recsanoka 2012.08.16. 17:02
tiribesi! Az orbáni ámokfutásért is "Gyurcsány a hibás!" . Te még itt leledzel mindig? Igazi
fideszes lehetsz!
Kormányunknak a tengersok eszével tönkre kellett tenni az országot, két és fél évnek el
kellett telnie ahhoz, hogy belássák 2 x 2= 4 ?
Mégis visszatérnek az " akármilyen jelzőkkel ellátott" Gyurcsány-Bajnai kormányok által elkezdett útra?
Ez bizony égés a javából! Mekkora kárt okoztak eddig a semmiért? Na ez a nem semmi!!!!!
morgolodo1 2012.08.16. 16:53
"örvendetes fejlemény, hogy - amint az Orbán Viktor kormányfő minap elhangzott szavaiból kiderül - a Fidesz-kabinet végre felismerte, hogy olcsóbb lenne az IMF-től felvett hitelből finanszírozni az ország kiadásainak egy részét, mint a piacon megszerzett forrásokból. Így nem okoz majd meglepetést, ha kiderül, hogy a kormányzat nem csak készenléti tartaléknak veszi fel az IMF kölcsönt, hanem részben vagy egészben fel is használja azt."

tiribesi, jó lenne már ha örvendenél te is. Örvendhetnél qrbán vezéred újabb pálfordulásának.

" A szoclib. vezetés egyáltalán nem volt szívbajos, ha adatokat kellett hamisítani. "

Hát fideszék aztán szívbajosak. Bármekkora hazugságot előadnak szemrebbenés nélkül, akár itthon, akár külföldön.

tiribesi 2012.08.16. 16:48
jobbkozep: "Tud valaki mondani olyan kormányt (89-től), amely tartani tudta a hiánycélt?"

Dehogy ismerik be a szoc.libek, hogy ők sem tudták tartani a hiánycélt! Egymás között
hallgatólagosan megegyeznek abban, hogy a hiánycél túllépése az balliberális kiváltság.
Azt hiszik, hogy nekik mindent szabad, még adatokat hamisítani, vagy eltitkolni azt.
Mit mondott Veres Jani a 2006-os választás után? Azt, hogy azért nem hozták nyilvánosságra
az államháztartási adatokat, hogy ne befolyásolja a választókat a szavazásnál.
Mert ugye nem akarták, hogy megtudják, milyen eredménytelen volt a kormányzásuk.
MI EZ, HA NEM AZ EMBEREK SZÁNDÉKOS FÉLREVEZETÉSE?
Ez egyébként választási csalásnak minősül! Ezért tudtak választást nyerni akkor.
Próbálná meg csak eltitkolni az államháztartási adatokat 2014 év elején ez a kormány!
El lehet képzelni, hogy a balliberális siserahad mekkora ribilliót csapna. De nem érné be
ennyivel, Brüsszelbe rohannának feljelenteni a kormányt. Mert egy jobbközép kormány
nem teheti meg azt, amit ők szemrebbenés nélkül megtettek.
tiribesi 2012.08.16. 16:36
Nem mintha a szoclib. kormányok valaha is tartani tudták volna a költségvetési tervet.
De ha arról volt szó, simán meghamisították az államháztartás adatait, és az EU felé
is azt jelentették le. Köztudött, hogy a költségek között nem szerepeltettek minden tételt,
így hoztak ki jobb GDP-adatot, mint amennyi az a valóságban volt. 2009-ben a GDP-hiány
10 % közelében volt, de jóval ez alatt tervezték a hiányt.
Nem volt ez másképp még a válság kitörése előtt sem. A szoclib. vezetés egyáltalán nem volt
szívbajos, ha adatokat kellett hamisítani.

Egyébként most ez is csak olyan jövendölés , mint az, hogy Londonban még annyi aranyat sem
tudnak bezsebelni a sportolóink, mint 4 évvel ezelőtt Pekingben. :))
entropia 2012.08.16. 14:54
Hogy merészeli a Kedves Vezető kormányát összevetni más kormányokkal (89-től)!!Hát potyára adtunk a jótevőnknek,reménységünknek kétharmadot?Csak nem azt akarja mondani-kedves jobbkozep-,hogy Ő is hazudik,a felcsuti emberünk?
Vagy alcsuti?
Nem azt mondták,hogy elegendő csupán a kormányváltás,s a haza fényre derül?Ráadásul még elkezdtek dolgozni is.
Mi van itt,csak nem megint ez a Gyurcsány ??
jobbkozep 2012.08.16. 12:54
"Tarthatatlan a büdzsé"

Tud valaki mondani olyan kormányt (89-től), amely tartani tudta a hiánycélt?
barguzin 2012.08.16. 12:46
Szemfényvesztésnek is szánták. Igazán megszokhattuk volna.