Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Tűrhetetlen a fasiszta ideológia

Népszava|2012. aug 16. 05:30
[A+ A-]
Megengedhetetlen fasiszta ideológiákat, hazug dolgokat színpadra vinni, állítják színházi szakemberek annak kapcsán, hogy Fischer Ádám karmester nemzetközi aláírásgyűjtést kezdeményez, Csurka István a hatodik koporsó című darabjának bemutatása ellen az Új Színházban.

Tarlós István főpolgármester viszont lapunk megkeresésére azt nyilatkozta, ha Fischer Ádám ennyire vehemensen tiltakozik Csurka István darabjának bemutatása ellen, akkor reméli, soha többé nem dirigál Wagnert, akinek filozófiájával ugyancsak lehetne vitatkozni - mondta lapunknak Tarlós István.


Vajda Márta, a Magyar Színházi Társaság ügyvezetője kölcsönkérte egy ismerősétől Csurka István A hatodik koporsó című darabját, bele is kezdett. De már az elején olyan zsidózás volt benne, hogy azt mondta magában, ő ezt nem hajlandó tovább olvasni. Ahogy megnézni sem fogja az Új Színházban, pedig Dörner György igazgatása óta már járt ott.

Csizmadia Tibor, a Magyar Színházi Társaság elnöke még nem olvasta A hatodik koporsót, de ígéri, hogy néhány nap alatt elolvassa, és akkor nyilatkozik róla.
Ha Fischer Ádám ennyire vehemensen tiltakozik Csurka István darabjának bemutatása ellen, akkor remélem, soha többé nem dirigál Wagnert, akinek filozófiájával ugyancsak lehetne vitatkozni - mondta lapunknak Tarlós István. A főpolgármester a holokausztra utalva megjegyezte, vannak dolgok, amelyek nem ismétlődhetnek meg, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra: Csurka drámaírónak kiváló volt és a bemutatni tervezett darab, A hatodik koporsó szerinte elsősorban Trianonról szól, bár elismerte, vannak, akik mást találnak benne hangsúlyosnak.
Magyar Fruzsina dramaturg nem olvasta a darabot, de azt mondja a Mein Kampfot sem olvasta, ettől még tudja, hogy milyen ideológia szerepel benne.

Rá fogja magát szánni a darab elolvasására. Halogatta, halogatta, de most már nem fogja megúszni. Csurka megnyilvánulásokat olvasott a darabról, aminek ideológiáját magától az írótól több helyen lehetett olvasni. És azt mondja, hogy ettől kezdve nincs mit esztétizálni. Meg kell akadályozni a bemutatását. Arra a felvetésre, hogy ezt a szándékot már most is vannak olyanok, akik cenzúrának nevezték, a dramaturg azt válaszolta, hogy azért vannak olyan normák, amelyeket egy demokráciában be kell tartani. Hiszen a darab csak az író nyilatkozatai alapján olyan dolgokat üzen, amik történelmietlenek, erkölcsileg elfogadhatatlanok. Dramaturg szemmel úgy gondolja, csak az értékelhető műalkotás, ami igaz és humanista. Ezért nincs fasiszta művészet, mert az nem művészet.

Megengedhetetlen fasiszta ideológiákat, hazug dolgokat színpadra vinni. Az Új Színház jelenlegi vezetőinek kinevezését nem szakmai, még csak nem is politikai döntésnek tartja, hanem ideológiainak. Ez fasiszta ideológiát sugall. A kormány nem azt teszi, hogy kiáll, és azt mondja, egyetért a szélsőjobboldali nézetekkel, hanem a passzivitásával is táplálja ezeket a nézeteket. Hagyja, hogy ezeknek az ideológiáknak a képviselői masírozzanak az utcákon, és sokakat félelemben tartsanak. Magyar Fruzsina azt mondja, nagyon a szívéből szól, hogy Ficher Ádám nemzetközi szinten tiltakozó aláírásgyűjtést indít.

Koltai Tamás kritikus nem ismeri a darabot. De beszélt Fischer Ádám karmesterrel, aki már két hónappal ezelőtt mondta, hogy aláírásgyűjtésbe kezd majd külföldön is. Koltai azt gondolja, hogy ezt a magyar értelmiségnek itthon kellene csinálnia. Hathatósan, kollektíven. A művészeti, kulturális, tudományos élet potentátjainak kellene összefogniuk ennek érdekében, mert Európában példátlan, hogy egy ilyen szellemiségű színház létrejöhet, dolgozhat és szponzorálják. Emellett nem lehet elmenni. Koltai rendkívüli módon helyesli az aláírásgyűjtést, és nincs a kedvére, hogy az egzisztenciáját féltő, tunya magyar értelmiség és kulturális szellemi elit nem kezdeményezője a tiltakozásnak.

Arra a kérdésre, hogy ami az Új Színházban történik, azért már a mostani kulturális vezetők is felelősek, vagy ez még a régiek sara, azt a választ adta, hogy ez igazából még azoknak a sara, akik minden tiltakozás dacára Dörnert dafkéból, csak azért is kinevezték. Hiszen tudhatóan nem csupán egy olyan ideológiáról van szó, amit nem lehet tolerálni, és a képviselőinek nem lehet színházat adni, hanem közepes és közepesnél gyengébb tehetségű emberekről. Szakmai szempontból zömében olyanokról, akik egyébként nem rúghatnának labdába. Miközben jelentős színházi embereknek nincs munkájuk, színházuk. Koltai szerint tehát szakmai és szellemi alkalmatlanságról egyaránt szó van, és ezt előre látni kellett volna.

Nem tudja, hogy a mostani kulturális vezetőktől azt várja-e, hogy rögtön leváltsák őket. Át kellene világítani az Új Színház működését, nyilvánossá tenni az összes adatot, a közönségszámot. Ez ügyben széles körű konzultációt kellene kezdeményezni a szakmával. Az eddigi információk alapján nyilvánvaló, hogy Csurka A hatodik koporsó című darabja fércmű, és ideológiai szempontból káros, ezért alkalmat ad arra, hogy a kulturális vezetők megnézzék mi is történik az Új Színházban, és revideálják a vele kapcsolatos nézeteiket.

A tiltakozás első hulláma

2011. október 5.
: A szakmai bizottság állásfoglalása ellenére Tarlós István főpolgármester két pályázó közül a radikális nézeteiről is ismert színészt, Dörner Györgyöt nevezi ki az Új Színház igazgatójának, aki Csurka István nevezi meg intendánsaként. A határozat után az Atlatszo.hu-n elolvasható Dörner-pályázata, így az összehasonlítható a színházat 13 éve vezető Márta István pályázatával. Dörner munkája hibákkal, csúsztatásokkal és szélsőséges politikai közhelyekkel teli fogalmazványnak bizonyul

2011. október közepe:
A Revizor.hu portálon polgári tiltakozás jelenik meg, az aláírók szerint Tarlós Dörner "kinevezésével közpénzen megalapította a Magyar Köztársaság első újnyilas színházát". A döntés ellen tiltakozik kilenc fővárosi színházigazgató, a Magyar Színházi Társaság, a Mazsihisz, az LMP és az MSZP, két osztrák írószervezet is. A www.aznemlehet.hu oldalon több hazai művész videoüzenetben mondja el véleményét az ügyről.

2011. október 22.
Közel ezren gyűlnek össze az Új Színház előtt szervezett demonstráción. Néhány szerző, vagy jogörökös bejelenti, nem engedi műsorra tűzni darabját vagy az általa képviselt drámát (például Závada Pál, Sütő András, Hernádi Gyula). Továbbá: dramaturgok, fordítók vétették le nevüket a plakátokról, színlapokról.

2011. december 5.
Színházjegyet hoz a Mikulás Tarlós Istvánnak - az Az nem lehet, hogy-csoport tagjai így kívánják megmutatni a főpolgármesternek, hogy ma is gyakran játszanak magyar darabot a hazai teátrumokban.

2011. december 14.
Tarlós István felkéri Dörnert, hogy ne alkalmazza intendánsként az antiszemita dolgozatokat közlő Csurka Istvánt.

2012. január 27.
Állásfoglalást tesz közzé a The Guardian brit napilap. Ezt 68 színész, rendező, író és egyéb közszereplő is aláírta.

2012. január 30. Az Az nem lehet, hogy-csoport tagjai a városban több helyen látható "Ne hagyd eltaposni" feliratot fújják a járdákra.

2012. január 31. Reggel Márta István átadja az Új Színházat Dörnernek.

2012. február 1.
A bécsi Burgtheater mellett további 11 osztrák intézményben hangzik el egy tiltakozó memorandum szövege, a kezdeményezéshez korábban csatlakozott a Brüsszeli Nemzeti Színház és számos lengyel, szlovén, német, francia, görög és spanyol színpad is a tiltakozó szövegtől lesz hangos Dörner György első munkanapján, amelyen a színház épülete előtt is sokan tüntentek az új vezetés ellen.

2012. március 23. Dörnerék első saját bemutatóját tartják, Kodolányi János Földindulás című darabját láthatja a közönség, a nézőtéren a gójmotorosok egy csoportja is helyet foglal, a szakmai közönség viszont látványosan távol tartja magát a premiertől.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (48)

A hozzászóláshoz .

jimipapa 2012.09.01. 20:25
[komancs] [2012.aug.17. 20:55]
Hát kedves k.berti, a világában nem túlságosan nagy a válszték: fasizmus vagy cionizmus. Azután pedig ki hatalmazta fel hogy másoknak a helyét meghatározza?"""""""""""""""""

Honnét értené ezt egy náci suttyó ! fél ázsiai származék ?
silbermann5 2012.08.23. 14:08
Tarlós és Wagner? Ő, meg a zene??? Hűha! Aki a triangulumot a preambulummal, a fagottot a bigottal keveri? Na ne már!
arvacska 2012.08.23. 10:37
Én már csak azt nem értem, hogy kerül bele a képbe Wagner, a zeneszerző? Túl komplikált, az egyszerű, egyértelmű kultúra?
kevevarifari 2012.08.21. 14:34
Milyen nagy kár, hogy Fischer Ádám zenei talentumát nem kizárólag a zenénél kamatoztatja. Kultúrpolitikában
más hangszereken kellene játszani tudni. "Akciója" engem a "Life of Brian" (Brian élete) c. film "kövezés" kép-
sorára emlékeztet, ahol a kövezömester (John Cleese) és Fischer Ádám között még külsöségbeli hasonlóságokat
is volt lehetöségem felfedezni.
baline 2012.08.19. 07:19
stratocaster azt javaslom, hogy próbáljonmeg úribb módon írni, ha nehezére is esik. továbbá tájékozódjon, mielőtt ír. köszönöm szépen.
stratocaster 2012.08.18. 19:47
[baline] [2012.aug.18. 18:26]

Tudod mit "aggszűzmariskám"? Te csak gyakorold a szeplőtelen fogantatást! Előtte azonban olvasd el a vibrátorod használati utasítását...
komancs 2012.08.18. 18:07
baline: lásd 2. pont.
baline 2012.08.18. 12:18
komancs] [2012.aug.17. 13:49]"Akármi is indukálja ezeket az indulatokat, ezek az indulatok kétségtelenül önpusztítóak." Nem mindegy, hogy mi az ok. A reakciű persze ismert. Akit lehet elpusztítanak. (Mármint aki mást mond).-
komancs 2012.08.17. 20:55
Hát kedves k.berti, a világában nem túlságosan nagy a válszték: fasizmus vagy cionizmus. Azután pedig ki hatalmazta fel hogy másoknak a helyét meghatározza?
k.berti 2012.08.17. 19:38
A cikkhez:
Tarlós Istvánnak igaza van, kezdem ezt az embert értékelni.
Amennyiben csak igaz dolgokat lehetne színpadra írni és vinni,
vége lenne a színpadi világnak.
Akinek nem tetszik a "fasiszta" ideológia, az maradjon meg a
maga cionista ideológiája mellett, de ne itt. Hess innen!
komancs 2012.08.17. 13:49
Baline:
1.) Akármi is indukálja ezeket az indulatokat, ezek az indulatok kétségtelenül önpusztítóak. S bár ateista vagyok, hadd mondjam azt, hogy akiket (amelyik népet) az Istenek el akarnak pusztítani, azoknak elveszik az eszét. Mindig megdöbbent, ha valakik az internacionalizmus ellen papolnak, hiszen ha a világon a sovinizmus uralkodik el Magyarországnak ebben a versenyben semmi esélye.
2.) Széchenyit éppen azért idéztem, mert ezeknek az indulatoknak a kiváltója éppenséggel nem az, amit – feltehetőleg – sugallni kíván. Széchenyit – egyelőre ? - még a jobboldal sem bélyegzik „idegenszívűnek”, s 1835-ben megjósolta egy Trianon lehetőségét. Ide a zsidók belekeverése felelőtlen indulatkeltés. Hagymázas álmodozás 40 millió magyarról (amikor 1835 környékén az ország népességének majdnem kétharmada nemzetiségi volt) csak megvalósíthatatlan „elképzelés”, amely a magyarok létszámánál nagyobb létszámú népesség durva elnyomását feltételezi, s amelyhez a világban semmiféle támogatást szerezni nem volt lehetséges. Az ilyen elképzeléseknek a következménye: katasztrófa. Megjegyzem: a dolog erkölcsi oldaláról nem is szóltam.
retkesfafej 2012.08.17. 12:53
Tisztelt komancs hát bizony általában így van ez a szabad vallás választással majdnem mindnyájunkkal, amikor már abban a korban "szabadon és saját akaratunkból megválasztjuk" a magunk vallását, amikor szabadon és saját akaratunkból csak egyet tudunk igazából megtenni a pelenkába belerittyantani.
printboy1 2012.08.17. 12:26
Aki nem szeretne színpadi előadásban Csurka művet látni, az ne menjen az Új színházba.
jimipapa 2012.08.17. 07:50
[PapaRazzi] [2012.aug.16. 10:00]
" ahhoz a szarkupachoz tartozol, amelyikről megírtam: társadalmon kívülinek tekintendő... "

Mintha a stratocaster meghatározását olvasnám.
Idáig büzlik a szájszaga..."""""""""""""""

Suttó papaRazzi te vagy aztán egy fél-ázsiai dakota származék ,( alcsuti apád után szabadon !) Ráadásul tényleg egy szarkupac !
baline 2012.08.17. 04:52
komancs azt is gondoljuk meg, hogy mi indukálja azokat az indulatokat amikről ír.
komancs 2012.08.16. 23:09
Széchenyi után csak annyit: ha ezek az indulatok megint hatalomra jutnak, akkor tényleg nemzet fog elsüllyedni, de az embermillióknak szemében nem gyászkönny, hanem örömkönny lesz. Gondoljátok meg mit tesztek országunkkal!
komancs 2012.08.16. 23:03
Mintha Széchenyi 1835-ben megjósolta volna Trianont. S az okot a kisebbségek elnyomásában látta volna.

A kisebbségekről

S ha mi nem ismerünk indulatos felhevültünkben józan czélt és mértéket, midön magyarságunkat megkedveltetni, terjeszteni akarjuk, mikép kívánhatunk tót-, horvát-, rácz-, német-ben sat. hideg vért, mérsékletet s igazságot viszont az ő sajátjuk védelmében? Nekik is mosolygott a nemzetíség angyala, ők is meg vannak híva tökéletesülhetésük által az emberiségnek tán egy láncolatját alkotni...De a miképpen mi bánunk vélük, úgy bánnak ők mivelünk. ...S azért hagyjunk fel Istenért szűklelkű vitatásainkkal valahára már; mert most van még idő szebb frigyeknek kötésért, vagy soha többé. Elődeink a frigyet könnyen köthették volna, mi mostaniak (1835-ben) már csak nehezen, utódaink tán soha többé, ezt ne felejtsük."

— Széchenyi István
komancs 2012.08.16. 22:54
zoleee: "katolikus ellenes magyar állampolgárságú zsidó emberek nincsenek? "
Vannak egyház (nemcsak) katolkus ellenes magyar állampolgárságú nem zsidó emberek. Pl én, annak ellenére, hogy hozzájárulásom nélkül megkereszteltek.
tiribesi 2012.08.16. 17:56
Végül is igaza van...Ha ennyire gyűlöli Wágnert, hogyan vezényelheti a zeneszerzőjének műveit?
jehu1 2012.08.16. 14:57
http://figyelojehu.nolblog.hu/archives/2012/08/16/A_seggfej/
Budapest
főpolgármestere, igen...

Gondolkodtam, írjak-e valamilyen jelzőt - de nem minősítgetni, nem gyalázkodni akarok: célom csupán a lényegfeltárás.