Előző
Következő
új cikk

Belföld

Béremelés helyett törvénysértés

Népszava|2012. aug 16. 05:12
[A+ A-]
Veszélyezteti a betegek biztonságát az egészségügyben uralkodó munkaerőhiány, hiszen a kórházi orvosok és szakdolgozók elvándorlását nem állította meg az Orbán-kormány által most megadott emelés. Az alapbérek ugyanis sehol sem nőttek, ehelyett az egészségügyben dolgozók illetménykiegészítést kaptak, amelyből ráadásul nemcsak az alapellátás, hanem a közalkalmazott orvosok jórésze is kimaradt, ami a Magyar Orvosi Kamara szerint törvénysértő. A szaktárca visszamutogat az érdekvédőkre.
Bár a kormány folyamatosan béremelést kommunikál, az orvosok ehelyett csak úgynevezett illetménykiegészítést kaptak, amely az alapbérüktől független, így a jövőre nézve bizonytalanságra és aggodalomra ad okot - közölte Éger István. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke szerint ráadásul nemcsak az alapellátásban dolgozók, illetve a nem állami tulajdonban lévő intézményekben, vagy más módon foglalkoztatott orvosok, hanem - törvénysértő módon - több közalkalmazott orvos sem kapott pluszjuttatást. Éger közölte: ez utóbbi eljárás sérti a bérfejlesztésről szóló törvényt, mely alapján azoknak, akik közfinanszírozott ellátást végeznek, egyenlően meg kell kapniuk a bérfejlesztést most és a jövőben is.

Éger szerint azonfelül, hogy a mostani emelés az orvostársadalomban messze nem volt teljes körű, és még csak nem is alapbéremelés történt, a béremelésről szóló törvényben ügyeleti moratóriumot is rögzítettek. Ha ezt nem oldják fel, akkor számos orvosnál - a csökkenő ügyeleti bevételük révén - "a bérfejlesztést lenullázó keresetveszteséget okoz". Hozzátette: az alapellátásban dolgozók anyagi helyzetének rendezése sem tűr halasztást, ám ennek fedezetét nem látni a jövő évi költségvetésben. Közlése szerint ehhez jövőre minimum a jelenlegi - 80 milliárd forintos - háziorvosi kassza két és félszeresére lesz szükség, azaz mintegy 200 milliárd forintra.

"Egy perc halasztást sem tűr az alapellátás financiális rendezése. A betegellátás biztonsága súlyosan veszélyeztetett, a gyógyító intézmények kötelező személyi minimumfeltételeinek biztosítása már jelenleg sem lehetséges. A munkaerőhiány már olyan mértékű, amely súlyos, a betegellátás biztonságát veszélyeztető tényező. Egy működőképes, színvonalas egészségügy megteremtéséhez a kormány által végrehajtott első lépcsős bérfejlesztés biztosan nem elegendő" - fogalmazott Éger, hozzátéve azt is: az orvosmigráció éppen hogy növekszik, és ahhoz, hogy megállítsák, további két lépcsőben, 2013-ra és 2014-re is legalább a mostani emeléssel megegyező mértékű alapbéremelést kellene garantálni. Az orvosi kamara eközben megkezdte az egyes gyógyintézményekben az orvoshiány felmérését. A tervek szerint az adatokat az ősz elején hozzák nyilvánosságra, s fel kívánják használni őket a döntéshozókkal folytatandó tárgyalásokon, amelyeket jelenleg is szorgalmaznak "az egyre kilátástalanabb orvos-helyzet rendezése érdekében".

Nemcsak az orvosok csalódtak a Szócska Miklós egészségügyi államtitkár nevével fémjelzett "bérrendezésben". Összesen ugyanis több tízezer egészségügyi alkalmazott - az alapellátásban gyógyító orvosok és szakdolgozók, valamint a vállalkozási formában alkalmazott gyógyítók és ápolók, asszisztensek - teljesen kimaradtak. A rendelkezésre álló 30 milliárd forint elosztása ráadásul egyáltalán nem volt igazságos, hiszen 18 ezer orvos között ugyanazt az összeget osztották szét, mint körülbelül 86 ezer egészségügyi szakdolgozó között. Így például a diplomás ápolók alapbére csupán 3-7 ezer forinttal emelkedett, a 3 évnél rövidebb ideje pályán lévők egyáltalán nem számíthattak növekményre, míg a rezidensek és az ugyancsak diplomás, de nem orvos végzettségű egészségügyi dolgozók átlagosan több mint 30 ezer forint emelést kaptak.

Épp ezért nem okoztak túl nagy meglepetést azok az adatok sem, melyek szerint jelentősen nőtt az elvándorló, illetve elvándorolni szándékozó egészségügyi szakdolgozók száma az idei első fél évben. Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) adatai szerint míg tavaly összesen 1901 egészségügyi dolgozó kérte az EEKH-tól a külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolást, addig idén, az év első felében már 985-en folyamodtak ezért. Noha a távozók nagy része továbbra is orvos, közülük ugyanis 542-en kértek és kaptak hatósági bizonyítványt, már a szakképzett ápolók sem maradnának az országban, hiszen eddig 246 szakdolgozó kért igazolást, szemben a tavalyi egész évi 314-gyel. Ráadásul az EEKH tavalyi adataiból az is látszik, hogy a külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági bizonyítványok kiállítása az év második felében jelentősen emelkedett, így várhatóan idén sem lesz ez másként.

Az egészségügyi dolgozók idei béremeléséről az egészségügyi államtitkárság "folyamatos és konstruktív egyeztetéseket tartott az orvosok és szakdolgozók szakmai, érdek-képviseleti szervezeteivel, köztük a MOK-kal is" - reagált az aggodalmakra a szaktárca, mely szerint az érdekvédelmi szervezetek az emelés minden részletéről tudtak, mégis megegyeztek a kormánnyal.

Vizsgálat indult Kiskunfélegyházán

Belső vizsgálat indult információink szerint a kiskunfélegyházi városi kórházban a Népszava által feltárt eset miatt, amely során egy darázscsípésre allergiás asszony életveszélybe került, mert a kórházban csaknem egy órán keresztül senkitől sem kapta meg a megfelelő gyógyszert. A nyugdíjas nőt az ügyeletes sebész nem volt hajlandó ellátni, sürgősségi ügyeletes pedig nem is tartózkodott az intézményben, így a súlyos allergiás tüneteket mutató asszonyt osztályról osztályra küldték az intézményben, végül egy egyébként szabadságát töltő orvos házaspár sietett segítségére. Az asszony és lánya szerint az eset nem egyedi Kiskunfélegyházán, így érintettként betegjogi panaszt nyújtottak be minden illetékes hatósághoz, a többi között kérve azt is, hogy a döntáshozók vizsgálják felül a városban és környékén élők betegellátási rendjét.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (21)

A hozzászóláshoz .

Arady 2012.08.17. 00:36
[balmagyar] [2012.aug.16. 19:11]
Medgyessy midőn megadta az 50 sázalékos béremelést a jobbos egészségügyiek köszönték, de
tovább köpködték a balos vezetést a veszett ellenzéki vezér kottája szerint""

Mert Megyó volt az egyetlen baloldali min.elnök az elmúlt 23 év alatt!!!!! Ő tudta gyakorlatból, hogy ha nem adnak pénzt az államszervezet - benne az egészségügy - működtetésére elébb utóbb összeomlik. Mindjárt elő is került a D109 akta..... Hogy ki lehessen lopni a 282 milliárd dollárt offshore cégekbe!! Az MSZP meg Gyurcsány ott aszisztált hozzá - az államszervezet utolsó becsületes védőjének tönkretételéhez - az első sorban!!
(Most is ez folyik, erre hatalmazta fel a sok kollaboráns Orbánt)
balmagyar 2012.08.16. 19:13
jav: százalékos
balmagyar 2012.08.16. 19:11
Medgyessy midőn megadta az 50 sázalékos béremelést a jobbos egészségügyiek köszönték, de
tovább köpködték a balos vezetést a veszett ellenzéki vezér kottája szerint.Most van ok köpködni mégsem köpködnek.
Megbénította őket az orbáni hála legyűgöző kivitelezése ?
Át lettek verve mint kaka a palánkon, ennek ellenére szolgálják mint a pincsi. Érthetetlen.
karpatij 2012.08.16. 18:24
pedig eza jégerpista úgy nyalt a vityának, minda obernyaszki a smittyplaginak...
kikeletgy 2012.08.16. 16:13
kugli] [2012.aug.16. 06:45]
"vannak még az egészségügybe olyan dolgozók akik nélkül nem tudom mit kezdene az orvos vagy akár a nővér.vagy amikor a béremelésről van szó ők nem tartoznak ide??pedig megnézném ha nem lenne pl. karbantartó,takaritó,irodista,konyhások,felszolgálók és sorolhatnám ..."

Kedves kugli! Azért abban ugye megegyezhetünk, hogy a konyhás, a felszolgáló, az irodista, vagy takarító "és sorolhatnám" munkaterülete kevésbé kötődik az egészségügyhöz. Ergo, ha nem keres rendesen, elmehet más területre, ő ott is takarító, vagy felszolgáló, stb. lesz.
A nővér, az orvos viszont csak azon az egy területen - az egészségügy területén - tud "termelni". És bár nagyon nem jó, ha kosz van egy kórteremben, vagy gagyi a kaja, de azért gondolom a betegnek mégiscsak az (lenne) a legfontosabb, hogy szakértő kezek gyógyítsák. No, ezért kellene az egészségügyi szakembereket megfizetni.
grandM 2012.08.16. 15:09
A politikai játszmába keveredtek és elúszott a szakma....... a beteg enyagi hozzájárulása nélkül nincs működő egészségügy......nem a hálapénzt kell legalizálni, hanem a rendszert kell kiépíteni, a feudális viszonyokat felszámolni.
velemeny 2012.08.16. 13:03
Nemsokára leváltják, oszt jó napot...jön majd egy bólogató ...valószinű...
barguzin 2012.08.16. 13:01
Emlészem annak idején milyen radikális volt az Orvosi Kamara. Arra ösztönzik az embereket, hogy legyenek egészségesek.
Aki a saját törvényeit sem tartja be, a saját orvosait sem képes megtartani.
balmagyar 2012.08.16. 12:24
Gyxurcsán idején kiíratta, most is írassa ki a kórházak falára a Fidesz nyalonc Éger, hogy az
Orbán kormány miatt nem tudják ellátni a betegeket szükség szerint. Oszt jó napot.
Pocsék dolog átbackuráltnak lenni, ugye Éger szekértoló.
Misa56 2012.08.16. 11:27
Nagy volt az arc: Megegyeztünk a szaktárcával! Hát i.j. Most már a "hálapénz" is legális. Sok ez , nagyon sok.
ferooo1 2012.08.16. 10:50
kelten nagyon nagy baj van magyarok közmunkán éhbérérből szenvednek de aki románból átjön azonnal van munkája bárhol

papír persze van amilyen szakmát kérnek hazamegy románba már hozza magával az ápoló vagy bármilyen papírt

a magyar ápolók meg közmunkán sepregetnek

románok menjenek haza töröljkék ki a seggüket az orbán állampolgársági papírjukkal
és lesz munkánk minden magyar munkahelyre 5 román ugrik
atyam 2012.08.16. 09:48
Menjen be valaki egy járó beteg rendelésre.
Többször végignéztem a reggeli kezdést a rendelőben. A legkevesebb késés 15 perc, van ahol a rendelés egy órával késöbb kezdődik. Köszönni nem tudnak, elnézést nem kérnek. A kórházi parkolókban is meg lehet nézni a szegény fődokik, autóit. Nehéz ezzel a népséggel szoldárisnak lenni. Tudjuk a többség jó ember, de a rendszer, amit Éger úr képvisel képmutató és nem emberi és nem orvosi. Minnél nagyobb a szemétdomb, annál büszkébben kukorékol a kakas.
bumburi 2012.08.16. 09:41
A képviselőknek meg a segédeiknek jogászoktól kezdve minden alkalmazottuknak követeljen 300 ezer Ft-os bért!Minden fideszes tótumfaktum ide tartozik!!! Követeljék, hogy Simicska,Demján, Széles, Csányi,meg a többi oligarcha a 100 leg gazdagabból juttassa vissza az államnak azt amit ellopott, és könnyebb helyzetben lesz az eü-nek is a béremelés.
Az úgy nem megy ám, hogy zsebre vágjuk a júdáspénzt, aztán meg követelőzünk!Mondja meg hogy miből.
Én már adtam tanácsot... Ja, és a külföldre menekített offshore pénzekről se feledkezzen meg!!!
Éger úr!
morgolodo1 2012.08.16. 09:28
N-Éger "úr", tüntetni, szolidarítani. qrbántól megkaptátok a járandóságotokat, hát osszátok be rendesen. Ezért harcoltatok az "emúttnyócévben" nem?

Végre qrbán megmutatta mennyire akarja rendbe tenni az eü-t. A 300 Ft-os vizitdíj felért anno a gyilkossággal. A telefonadóm havonta 400 Ft, akár használom akár nem.
cirmuli 2012.08.16. 09:26
A tatabányai kórház orrba-szájba hirdeti, hogy szakorvosokat venne fel...de szakvizsga nélküliek is jöhetnek.
Ha ez így folytatódik, akkor jövőre olyan hirdetést hallunk, hogy írni-olvasni tudó embereket felvesznek pedagógusnak. Tönkre tették az egészségügyet, az oktatást, az országot. Ezt akartátok?
justitio65 2012.08.16. 09:18
Drága uram! Mindezt 300 forintért? Tegye a kicsi kezét arra a jobboldalon dobogó pici szívére,hát megérte?
nicktelen 2012.08.16. 09:13
Éger doktor!
Tán nem kellett volna pár éve olyan nagyon nyalakodni Orbánnál...
Vagy ez a Júdáspénz?
barguzin 2012.08.16. 08:52
jav. : , mint a
barguzin 2012.08.16. 08:51
Rosszabbul jártak, mintha a Gyurcsány-féle reformmmal. Akkor még tárgyaltak is velük. Bevették a maszlagot, most meg külföldre mennek.
kugli 2012.08.16. 06:45
ez mind szép hogy az orvosok és a szakdolgozók béremelést kaptak.de ez akkora feszültséget okozott az egészségügyen belül hogy erre szerintem senki sem gondolt.mert szerintem vannak még az egészségügybe olyan dolgozók akik nélkül nem tudom mit kezdene az orvos vagy akár a nővér.vagy amikor a béremelésről van szó ők nem tartoznak ide??pedig megnézném ha nem lenne pl. karbantartó,takaritó,irodista,konyhások,felszolgálók és sorolhatnám a kisegítő személyzetet mit kezdene egy korház,vagy egy szanatórium.hiába szeretne gyógyítani az orvos ha a beteg éhes,nem kap enni,koszos a wc, nem ég valahol a villany,folyik a csap,hullik a vakolat,gazos az udvar stb.ezeket ki csinálja majd meg?? egy orvos vagy nővér!!!!!!ne értsenek félre nem tőlük sajnálom őket is fizessék meg rendesen csak vannak még mások is akik 56000 .ft és a minimálk bér körül kapnak!!!!!!és ők is dolgoznak családjuk van.szeretik amit csinálnak de kb 15 éve nem volt béremelés!!!!!!!!!akkor ellehet képzelni mennyit visznek haza!!sajna nem miniszteri fizetésük van!!osztaná be egy egy miniszter a lakosság minimál bérét és akkor talán elgondolkodnának azon hogy élnek az emberek!!!!!!!!!!!(ide mindenki beletartozik aki 200.000 bruttó alatt visz haza!!!!!!)