Előző
Következő
új cikk

Külföld

Hatalmas robbanás rázta meg Szíriát

Népszava|2012. aug 16. 05:58
[A+ A-]
Nagy erejű robbanás történt Szíria fővárosában, közel a hadsereg főparancsnokságához, az ENSZ-megfigyelők szállodájánál. A szíriai állami televízió beszámolója szerint három ember megsérült a detonáció során, de egyikük sem tartozik az ENSZ-misszióhoz.
A robbantás célja egyelőre tisztázatlan. Ugyanakkor Valerie Amos, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős vezetője blogbejegyzésében azt írta, nem sikerült bejutnia Damaszkusz Douma nevű külvárosába, ahonnan bombázás hangja hallatszik. A főváros egyes részein harcok törtek ki a hadsereg és a lázadók között. A kormányfői hivatalnál is összecsaptak a felek. Az Iszlám Együttműködési Szervezet (OIC) a történtek hatására rendkívüli ülésen függesztette fel Szíria tagságát. Az 57 tagú szervezet külügyminiszterei szerint Szíria "konoksága" miatt függesztették fel tagságát, amiért az katonai úton akarja megoldani a felkelést. "A hatóságoknak azonnal véget kell vetniük az erőszaknak, miközben megvédik Szíria egységét, szuverenitását, függetlenségét és területi integritását" - írták közleményükben. Irán, a szír rezsim szövetségese ellenezte az intézkedést, mondván Szíria létfontosságú tagja a regionális szövetségnek, amelyet nem kéne megbontani.

Az állami televízió szerint a szálloda mögötti parkolóban, egy tartálykocsihoz közel robbant fel a pokolgép, más jelentések azonban egy nagy erejű, házilag készített bombáról szólnak. A felvételek alapján a közelben álló autók kiégtek, köztük egy tartálykocsi is, az épületek megrongálódtak, mindent por, és törmelék borított, sűrű füst gomolygott Damaszkusz felett. "A katonákat földhöz vágta a robbanás" - nyilatkozta egy katonai forrás az AFP francia hírügynökségnek. A detonáció közelében számos kormányzati és katonai épület található.

Az ellenzéki Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) magas rangú vezetője az AFP-nek elmondta, ők hajtották végre az akciót, amelyet a katonai vezetők és a kormányzathoz közeli Sabiha-milícia találkozójára időzítettek, melyen a napi, damaszkuszi hadműveletekről határoznak. A szír külügyminiszter azonban "Szíria megítélését romboló bűncselekménynek" nevezte a robbantást.
AZ ENSZ Biztonsági Tanácsa számára készített szakértői jelentés szerint a szemben álló két fél mindegyike követ el emberiesség elleni és háborús bűncselekményeket, ugyanakkor a felkelők tetteinek "súlyossága és gyakorisága" nem éri el a kormányerők részéről tapasztalt szintet.

Az ENSZ szakértők megalapozottnak tartják, hogy a belbiztonsági erők és a rezsimhez hű milíciák olyan bűntetteket követnek el, mint "gyilkosság, kínzás, önkényes letartóztatás és fogvatartás, szexuális erőszak, célpontok válogatás nélküli lövetése, fosztogatás és tulajdon lerombolása".

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (5)

A hozzászóláshoz .

tovaris 2012.08.17. 16:32
A líbiai „siker” ösztönözni látszik egyeseket, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsát megkerüljék. Ez veszélyes precedens. A világ más részein bizonyos országoknak ugyanez a módszer juthat eszébe a céljaik elérésére. Ha egy nemzet megteheti, miért ne tehetnék meg mások is?

Emlékeznünk kell: egyes egyezmények megsértése, alapelvek figyelmen kívül hagyása, vagy egybehangzó döntések felrúgása elkerülhetetlenül a nemzetközi jog egész rendszerének a lerombolásához vezet. Néha nem könnyű kölcsönösen elfogadható megoldásokat találni, de a nemzetközi elkötelezettségek tiszteletben tartása és a jogszabályok követése az egyetlen mód világunk stabilitásának és biztonságának megőrzéséhez.

Nem feledhetünk el még egyet. Fegyvereket szolgáltatva egy erőnek vagy frakciónak, nem lehetünk biztosak abban, hogy ezeket egy napon nem fogják ellenük fordítani. A Szovjetunió megállítása céljából Afganisztánba bizonyos országok fegyvereket szállítottak és felkelőket képeztek ki. Tíz évvel később ezek a „szabadságharcosok” megmutatták az igazi arcukat. Egy részük most esküdt ellensége azoknak az országoknak, amelyek segítettek nekik megerősödni. És most az egész világközösség erőfeszítései kellenek a nemzetközi terrorizmus leküzdéséhez.

Oroszország üzenete világos. Minden vitát békés politikai eszközökkel kell rendezni. Olajat önteni belső konfliktusok lángjaira, vagy más „egyszerű”, a nemzetközi jogot sértő megoldások csak romboló láncreakcióhoz vezetnek. Ha egyszer kinyitják, Pandora szelencéjét lehetetlen bezárni.

Nyikolaj Korcsunov, Oroszország állandó NATO-képviselője (Ford. Szende Gy.)

http://mebal.hu/hirek-kulfold/a-nemzetkozi-helyzet-fokozodik
tovaris 2012.08.17. 16:31
A nemzetközi helyzet fokozódik...

Oroszország nem nézi jó szemmel az USA és barátai szíriai tevékenységét. (Oroszország és Kína júliusban megvétózta az ENSZ BT Szíriával kapcsolatos szankciókat tartalmazó tervezetét.) Ennek további illusztrálására - és nem történelmi szemlélete végett - adjuk közre az alábbi cikket.

Amint a szíriai válság folytatódik, egyre több felhívást hallunk a lázadók felfegyverzésére. A gondolat világos: minél több fegyverük van az ellenzéki erőknek, annál hamarabb bukik meg a szíriai kormány. Szíriának ezek a sajátos stílusú ”barátai” már úgy látszik, eldöntötték, hogy ez a gondolat jó lesz az országnak, függetlenül maguknak a szíriaiaknak a véleményétől.

A lázadók számára több fegyver küldésére felhívóknak tudniuk kell, hogy az ilyen akciók elkerülhetetlenül a konfliktus további bővüléséhez és újabb halálokhoz vezetnek. Ez egy régi és kétes szólásra emlékeztet, „minél rosszabb, annál jobb”. De a lázadók felfegyverzése valóban jobb lesz?

A világtörténelem sok bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a békés fejlődés jobb a véres forradalomnál, hogy könnyebb felkavarni az erőszakot, mint véget vetni neki. Miért bizonyulna be más Szíriában?

Akik a felkelők felfegyverzésére hívnak fel, talán azt hiszik, hogy a nemzetközi jog és az ENSZ alapokmányának elvei a politikai célszerűséggel felülírhatók. Már tanúi voltunk ilyen helyzetnek Líbiában, a NATO vezette művelet idején, amikor a fegyverembargót támogató, sőt végrehajtó országok fegyvereket szállítottak Muammar el-Qaddafi rezsimje ellenfeleinek. Nem is tagadták ezt, mintha az ellentmondás a politikában valami megszokott lenne. Azzal érveltek, hogy a „gonoszt” minden lehetséges eszközzel le kell küzdeni, függetlenül a nemzetközi jogtól vagy a saját elkötelezettségeiktől.

http://mebal.hu/hirek-kulfold/a-nemzetkozi-helyzet-fokozodik
barguzin 2012.08.16. 10:12
Egyszerûen nem hagytak más választást Aszadnak. Ne legyenek illúzióink az ellenzék demokratikusságát illetôen, ha veszít, élve tépik darabokra. Ez a diktátor tanult ember, nem hat rá a Nyugat képmutatása. Nagyon jól tudja, hogy ellenzéke nem az emberi jogokért harcol. A fejlett demokráciák stratégái eleve bekalkulálták a sok-sok civil halálát, amikor ezt piszkos háborút szervezni kezdték. De minden ártatlan vércsepp vissza fog hullani a fejükre.
aser11 2012.08.16. 09:18
Na persze.
A felkelők kevesebb bűncselekményt hajtanak végre?
Hahaha..............
Nem bűntett az Állam ellen támadni?
Mindkét fél közönséges gyilkos.
tovaris 2012.08.16. 06:55
Hülye cím. Szíriát még egy atomrobbanás sem rázná meg teljes egészében, annál nagyobb. De hogy az impik működnek, az szinte biztos. Az egész arra megy ki, hogy Irán elől elvegyék a köztes Szíriát.
Az USA játszik a tűzzel...