Előző
Következő
új cikk

Belföld

Sólyom: bizonytalanná vált az ország működése

MTI|2012. aug 16. 11:14
[A+ A-]
Sólyom László szerint Magyarország működésének alapjai bizonytalanná váltak azzal, hogy az alkotmány a "napi hadműveletek puszta eszközévé lett", a kormányzat és a törvényhozás lerombolta az alkotmányos kultúrát; a volt köztársasági elnök erről a Heti Válasz című lapnak adott interjújában beszélt.
A lap csütörtökön megjelent számában Sólyom László kifejtette: az ország szempontjából a tévedés volt a "háborúzás", amely "a rajtaütésszerű törvényhozásban, az előkészítés és indokolás nélküli intézkedésekben" valósult meg.

"Háborúban senki sincs biztonságban. A jogbiztonság hiányát nem csak a gazdasági élet panaszolja és sínyli meg. Az igazi baj az, hogy az ország működésének alapjai is bizonytalanná váltak, amikor az alkotmány a napi hadműveletek puszta eszközévé lett" - fogalmazott a volt államfő, akit a lap az augusztus eleji aszófői falunapon tartott beszédével kapcsolatban kérdezett.

Sólyom László szerint "az eddigi eredmények nem igazolják a háborús módszert. A legnagyobb ellentmondás az, hogy valójában nincs is háború" - tette hozzá.

Mint magyarázta, az eurózóna országai is alkalmaznak szokatlan módszereket, kierőszakolnak áldozatokat, de nem rombolták le alkotmányos rendszerüket. Példaként említette, hogy Cseh- és Lengyelország, valamint Szlovákia úgy kezelte a válságot, hogy megőrizte alkotmányos kultúráját. "A magyar kormányzat, a magyar törvényhozás pedig lerombolta" - jelentette ki Sólyom László.

A volt államfő szerint azonban az alaptalan rágalmazást, amely "lopakodó fasizmust, diktatúrát kiált, vissza kell utasítani", mert az megnehezíti a tárgyilagos kritikát. Megjegyezte azt is, hogy az ellenzéknek a "napi piszkálódásoknál többre eddig nem futotta".

Arra a kérdésre, miért baj, ha élnek azzal, hogy a kétharmados többséggel alkotmányosan át lehet írni az alkotmányt, Sólyom László azt válaszolta: a kultúra önkorlátozást jelent; "megfogjuk a kést, a villát, holott a törvény nem tiltja, hogy kézzel együnk".

A Fidesz előzetes feliratkozásról szóló választójogi terveivel kapcsolatban kifejtette, hogy az aszófői falunapon kimondott "sarkos megfogalmazás" - miszerint az alkotmányellenes ötlet - a nyilatkozatokból kivehető indokoknak és szándékoknak szólt. "Ezek pedig korlátozzák az általános választójogot, amely ugyebár történeti alkotmányunk vívmánya, és nem a hanyatló nyugat tévedése volt" - fogalmazott a volt államfő.

Kifejtette, egy működő választói névjegyzék mellett további aktivitás megkövetelése a választáson résztvevők csökkenéséhez vezet, "ráadásul a kampánykezdettel mint jogvesztő határidővel nehezen állná ki a jogkorlátozás szükségességének és arányosságának próbáját". Hozzátette: ráadásul az alapjogok mindenkit megilletnek.

"A tudatlan kocsmatöltelék sem zártható ki, márpedig az ötlet éppen egy alkotmányosan igazolhatatlan közéleti tudatossági cenzus" - fogalmazott Sólyom László.

A volt államfő szerint tanácsos lenne, hogy a kormány vagy az Országgyűlés elnökének indítványára a törvényhozás előzetes normakontrollt kérjen az Alkotmánybíróságtól. "A következő választások legitimitása és tisztasága tekintetében a legcsekélyebb alkotmányos kétely sem maradhat" - szögezte le Sólyom László.

Szerinte az előzetes feliratkozás ötletére "az eretnekség gyanúja vetül", és az erről szóló vita az Orbán-éra egyik legfontosabb vitája lesz.

Az aszófői beszédében elmondott, a romániai alkotmányellenességek és a magyar gyakorlat közötti összehasonlítás kapcsán feltett kérdésre válaszolva Sólyom László a lapnak azt mondta: "amikor itthon egyéni indítvánnyal lefejezik a bírói hatalmi ágat, ahogy eltávolították a Legfelsőbb Bíróság vezetőjét, az semmivel sem különb a Basescu menesztésére tett kísérletnél".

Sólyom László kitért arra, hogy az aszófői beszédében szólt szükséges, "sőt örvendetes" kezdeményezésekről, azonban közülük több folytatás nélkül maradt. Ezek között említette a nyugdíjügyet és a teljes középosztály - nemcsak a felső tized - erősítését.

A volt államfő felszabadítónak nevezte a kettős állampolgárság lehetőségének megadását, de - úgy fogalmazott - "a nemzet az elmúlt két évben sem forrt jobban egybe". Szerinte hiányzik annak a belátása, hogy a magyarság ma már többközpontú, a határon túli nemzetrészek kilencvenéves történelemmel rendelkeznek; hagyományokkal, együttélési formákkal. "Senki sem irányíthatja őket bábjátékosként Budapestről" - fogalmazott Sólyom László.

A volt államfő az interjú végén kiemelte a helyi közösségek, mint "az igazság helyeinek" fontosságát, valamint azt, hogy "létezik" az Alkotmánybíróság, "dolgozik az ombudsman", valamint "működnek példamutató, hatékony" civil szervezetek. Van tehát hová visszavonulni - mondta.

Sólyom László kijelentette: "az alkotmányos kultúrának sok intézménye és hordozója maradt". Elsősorban persze minden öntudatos ember, aki tudja: ő maga a hatalom forrása".

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (25)

A hozzászóláshoz .

justitio65 2012.08.17. 09:19
D.Tompika hamarosan megkérdezi,hogy ki a f.sz az a Sólyom...
balmagyar 2012.08.16. 23:39
Kedves Laci bácsi nem kellett volna segíteni törvénytelenül a 300 Ft-os népszavazást,
és hinni az állásban maradásban. Már késő a sirám. Viktor ilyen volt mindig, és nem változik.
kockazat1 2012.08.16. 20:42
ORBÁN NEM VOLT A MÉRKŐZÉSEN!?.
Nagyon előrelátó. Igazi, szakmáját értő pávatáncos.
A foci szeretete nála csak a felszín, ugyanis a sportszerűséget nem tudja összeegyeztetni a szakmájával. Szakmája végzésében ugyanis ismeretlen a "comme il faut"
1./ Nagyon jól tudta, hogy mi lesz a stadionban..
Távolmaradásával lefedte magát.
A közelmúltban utalt rá, hogy nincs ráhatása ezen jelenségekre.
HA-ha-ha!
Minden xarságát megszavazza a bagázs.
Ő szabadította el felesleges harcosságával a jobboldal rasszizmusát is. Pld. amikor beült a fradisták közé.
Aztán jött 2006 október 23.-a.
Meg hát lehet, hogy itt nem lett volna menekülő út, mint az Astóriánál, páncélautóban.
A páncélautó különben ki jár a diktátoroknak., nehogy a zemberek szeretete kárt tegyen benne.
Nem úgy ám Gyurcsánnyal! Őt le lehetett köpni akár az utcán is.

2./Nincs információm, de kérdéses előttem, hogy
- a hangos bemondó fordul-e kéréssel a szájtépők felé és milyen tartalommal?
- Volt-e kamera felvétel az azonosításhoz?
- Mennyi büntetésre számíthat Magyarország?
- Az adózók pénzéből lesz-e (helytelenül) fizetve?
- Volt-e bocsánat kérés?
- Ki(k) mondott le az incidensek miatt?
- Vagy kinek, kiknek kellett volna?
- Magyarország hányadik helyen van a sportszerűségi listán?
- Mi kell ahhoz, hogy a rendőrség, az ügyészség, a bíróság végezze a dolgát?
- Egy dicsőséges olimpia után, ha a sportolókról zsidó származási statisztikát készítenek jobbról, akkor sem történik semmi?
VÉGÜL itt most az összes ékes magyar káromkodásokat gondolják ide.
hiteszegett 2012.08.16. 20:24
Festekmagus50 !

Töbedik véleménynyilvánításodat olvasva felvetődik a kérdés, hogy ez a mentalitás jellemző-e a józan, magyar jobboldalra? Mert pl. Sólyom Lászlóra nem, pedig ő egy jobboldali konzervatív politiikus. A jelen megnyilatkozása is reprezentálja a jobboldali konzervativizmus tiszteletre méltó képviselőit. Nem frusztráltan dühödt, súlya van minden vélemény-nyilvánításának.

Festekmagus50 2012.08.16. 19:18
Milyen szelektíven szoktak (ez a természetük!) idézni a maszopos sajtók..., mint most is!!!!

"" A volt államfő szerint ....... az alaptalan rágalmazást, amely
"" lopakodó fasizmust, diktatúrát kiált, vissza kell utasítani.""

vagy

az ellenzéknek a "" napi piszkálódásoknál többre nem futotta.""

Az interjú ezen részét sehol nem hallottam a baloldalon megjelenítve , vagy idézve! Igaz megszokhattuk volna--, ezért csinálják az elsumákolást---, de rosszúl teszik a "" a szociálisan érzékeny"" ,... "" demokrata ellenzékiek ""?!


stratocaster 2012.08.16. 17:32
..."Kérdem a volt Köztársasági Elnök úrtól , látta e a tegnapi meccset és főleg hallotta e a mellékzöngéket is amit a csőcselék harsogott ?
"...

Nos, ez a taktika nem új. Még az állítólag "első szabadon választott" "parlament" elnöke nem hallotta "empírikus érzékeivel", hogy ki röfögte egy ország füle hallatára, hogy "Hordót a zsidó alá!". Az elnöki posztra érdemtelen utód csak kopírozta elődjét. Mordulása is inkább az összeomlástól való rettegés miatti aggodalmának eredménye, mint lelkiismeretéé...Neki olyan nincs, és nem volt...Ez a fentiekből világosan kiderül...
barguzin 2012.08.16. 17:22
Saját árnyékát senki sem lépheti át. Mégis azt kell mondjam, ez szép volt.
tiribesi 2012.08.16. 16:57
Vitriol: ""Elég tisztán lehetett hallani az esti televíziós közvetítésben a magyar szurkolók "mocskos zsidózását"

Te hogy akadályoznád meg az ilyesmit? Minden ember mellé ültetnél egy rendőrt, aki befogja
a száját az illetőnek? Vagy leragasztanád mindenki száját cellux-szal? De hát akkor még
folyadékot sem ihatna másfél-két óra hosszáig.

Úgy nyilvánítanak itt egyesek véleményt, hogy biztosak benne, ők sem tudnának ez ellen tenni semmit.
tiribesi 2012.08.16. 16:52
A sértődött Sólyomnak is savanyú a narancs úgy látszik.
Amikor megválasztották, akkor még édes volt, de miután nem őt jelölték köztársasági elnöknek,
rögtön savanyú lett neki a narancs. :))
justitio65 2012.08.16. 16:46
Ez teljesen érthetetlen számomra...
Számtalan lehetősége lett volna Sólyom úrnak az elmúlt néhány évben,hogy felemelje a szavát.
Miért kellett megvárnia,hogy a romok fölött szónokolhasson?
Valahogy nem bízom abban,hogy a damaszkuszi útra tévedt...
Mi történhetett?
Vitrioll 2012.08.16. 16:15
"A volt államfő szerint azonban az alaptalan rágalmazást, amely "lopakodó fasizmust, diktatúrát kiált, vissza kell utasítani", mert az megnehezíti a tárgyilagos kritikát."
.

"Elég tisztán lehetett hallani az esti televíziós közvetítésben a magyar szurkolók "mocskos zsidózását". "
/Forrás :Népszava online /
.
Kérdem a volt Köztársasági Elnök úrtól , látta e a tegnapi meccset és főleg hallotta e a mellékzöngéket is amit a csőcselék harsogott ?
Az is azt tanúsítja hogy a Fidesz -KDNP váasztási szavazatmaximalitás céljával kiengedte a múlt bűzös fasiszta ,náci ,újnyilas szellemét a palackból és most nem hogy nem akarja azt visszazárni, visszaparancsolni ,de a Horthykultusszal , Nyírő újratemetési kisérlettel ,Wass Albert felmagasztalásával és a Prohászka körüli próbálkozásaival .
Még bátorítja is az újfasiszta ,újnáci , újnyilas söpredéket és a Jobbikot + az Új Magyar Gárdát is megtűri (szó sincs itt már 2 pofonról).
Tisztelt Elnök úr !
Kérem, önnek is javasolnám akkumlátorainak feltöltését .
Amúgy mint az ön híve is mellesleg , elhiheti hogy csak jót akarok önnek !
Judit 2012.08.16. 16:11
Milyen ország ez?
Hát olyan, amelyet gátlástalan, erkölcsi és demokratikus fékek nélküli elmeháborodottak vezetnek.
libertador 2012.08.16. 15:43
Érdekes lenne, ha a tisztelt elnök úr definiálni tudná, hogy milyen ország ez, ahol az alkotmányból napi hadműveleti eszköz lett, ráadásul le is rombolták, ahol folyton "háborúzik" a kormány, ahol szinte minden jogállami struktúrát szétvertek, de azért a lopakodó diktatúra vádja az nem áll meg(???) ...Nos, akkor mi van itt? Szerintem önkény már van, bőven, hogy ez mikor tekinthető diktatúrának, hát...sajnos arra sem kell sokat várni már....Ha ugyanis a legfőbb Kedves Vezető már az övétől eltérő vélemények kimondóit "ellenforradalmároknak" tartja...(V.ö. Rákosi pajtás)
radzeer 2012.08.16. 15:38
Márpedig Sólyom László nagyon pontosan fogalmazta meg a helyzetet. Nincs lopakodó fasizmus, vagy diktatúra. Nyílt fasiszta diktatúra van.
kockazat1 2012.08.16. 14:24
Humánus létemből adódóan rendben: ...mindenkinek hagyjuk meg a változás és az önkritika lehetőségét!"

Akkor ott hagytuk abba, azaz kezdjük ott amikor vérlázító piamaszsággal megválasztották.
Előttem Áder vérben forgó, gyilkos tekintetű ellenőrzése képviselőik x-lési bejelölésének ellenőrzésekor.
Előttem Orbán hamiskásan tiszteletteljes, alázatos mosolygása.
Előttem Sólyom úr lesütött pillantása a procedura alatt.
Itt érte el a Fidesz, nyomulásának csúcsát. a parlament lejáratását, a z emberek szembeköpését.
Aki ezt látta, majd később 2/3-sá tette, az nem ismerte fel,. hogy ez csak a kezdet.
Gátlástalanság majd nem ismer határt.
És ami lett abban sajnos Sólyom úr bizony benne van.
HA AKKOR FEL ÁLL ÉS AZT MONDJA :ÁLLJON MEG A MENET!
EZ ÍGY NEM MEHET! EBBEN NEM VESZEK RÉSZT ÉS KÉREM A KÉPVISELŐKET, HOGY ÚGYNÍGY TEGYENEK, AKKOR LEHT, HOGY SOK MINDEN MÁSKÉPP FOLYTATÓDIK.
De azért jó, hogy megszólal (a lelkiismerete).
baldem 2012.08.16. 13:57
Sólyom: bizonytalanná vált az ország működése

Igaza van Elnök Úr! És ezért nem kis felelősség terheli Önt. Akár tetszik Önnek ez a vélemény, akár nem. Felelőssége ott kezdődött, mikor elfogadta a törvénytelen parlamenti szavazás után az elnöki posztot fideszes főnökétől. És ekkor ért véget az Ön politikusi hitelessége.
marimama 2012.08.16. 13:40


[ShamesMaldune] [2012.aug.16. 13:34]
"De mindenkinek hagyjuk meg a változás és az önkritika lehetőségét!"

Ha önkritikát gyakorolna előbb, akkor talán...
gubaba 2012.08.16. 13:36
Szegény Sólyom, addig ügyeskedett, amíg eltrappolt mellette a világ és az igazság. Senki sem áll sorba a finom iróniájáért, igazságosztásáért. Lejárt a szavija!
Kár volt annyira elköteleződnie a jobboldal mellett, az is csak egy oldal, abból kiindulni, hogy azok ott automatikusan, mintegy gyárilag jobbak, hááááát, szóval megfelelnek a két világháború közötti ideológiáknak, de nem a világnak és az igazságnak. (ne feledjük, hogy a jobboldal milyen lelkesen vitte ezt az országot két világháborúba és ma is nosztalgiázik picit -Kőszegi fidesznyik úr Erdélyben-, hogy de szép volna harmadszor is!)
Skandallum 2012.08.16. 13:36
Sólyom felel mint köztársasági elnök, Magyarországon lopakodó fasizmus van. Az ország erkölcsi zuhanásában része van, sőt .....
ShamesMaldune 2012.08.16. 13:34
Sólyom véleménye és maga a cikk is korrekt és mértékadó - madjnem elfeledteti, hogy a hivatalában igen gyenge teljesítményt nyújtott ... majdnem elfeledtet ...
De mindenkinek hagyjuk meg a változás és az önkritika lehetőségét!