Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Csökkent a háztartások hitelállománya

MTI|2012. aug 16. 12:00
[A+ A-]
Az idén a második negyedévben csökkent a háztartások devizaalapú és forint alapú jelzáloghiteleinek állománya, az árfolyamrögzítést igénylők száma nő, de egyelőre kevesen, alig több mint 20 ezren éltek a lehetőséggel; a háztartások hitelportfóliójának minősége pedig tovább romlott - áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb publikációjában.
A jegybank honlapján közölt összeállításban ismertetett adatok szerint a második negyedév végén devizahitelből fennálló tőketartozás 3.855 milliárd forintra csökkent a megelőző negyedévi 3.991 milliárdról. A forintban nyújtott jelzáloghitelek tőketartozása 1.886 milliárdra csökkent 1.897 milliárdról

Az utolsó négy negyedév adatait legnagyobb mértékben a végtörlesztés befolyásolta. 2011. szeptember 29-től 2012. február végéig - a végtörlesztésre rendelkezésre álló teljes időszak alatt - a háztartások aktuális árfolyamon 1.303,3 milliárd forint devizahitelt végtörlesztettek, ami végtörlesztési árfolyamon 947,6 milliárd forintnyi tényleges kifizetést jelentett. A végtörlesztés finanszírozásának megközelítőleg 23 százaléka kiváltó forinthitelből történt.

A törvényi szabályozás által érintett tartozások közül 438 millió eurónyi devizahitel-állomány esetében állt fenn 90 napon túli késedelem. Ebből 132 millió euró összegben jelezték az adósok, hogy igénybe vennék a devizakölcsönök forintra való konvertálási lehetőségét. A bejelentkezett állományból június 30-ig nyolc szerződés esetén 42 millió forintnak megfelelő összegű késedelmes devizahitelt váltottak át ebben a konstrukcióban - ismerteti az MNB.

Az árfolyamgát lehetőségével egyre többen élnek, a második negyedévben nőtt az igénybevétel dinamikája, de a devizahitelek teljes állományának arányában egyelőre alacsony a kihasználtság. A gyűjtőszámla-hitelek teljes állománya 2012. június végén 865 millió forint volt, amiből az új típusú, 2012. április 1. utáni konstrukcióban folyósított állomány 363 ezer forintot tett ki. A rögzítéshez kapcsolódó devizahitelek állománya 180 milliárd forintot tett ki, a teljes devizahitel-állomány 4,68 százalékát.

2012. második negyedévében tovább romlott a háztartási hitelportfólió minősége: a nem teljesítő hitelek aránya mind a fizetési késedelem, mind a minősítési kategóriák szempontjából tovább emelkedett.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (4)

A hozzászóláshoz .

rosalinda57 2012.08.18. 09:37
Lexike, igazad van, én is így gondolom, de sajnos én eladtam a devizahiteles lakásomat azért, mert a bankok telefonálásától teljesen kiborúltam.
rosalinda57 2012.08.18. 09:35
Csökkent a háztartások hitelállománya... de folytatni kellene, hogy azt, hogy hogyan ! Úgy, hogy azok a háztartások aho l ez csökkent - egyesek hajléktalanokká váltak, illetve albérletbe kényszerültek. Az ilyen háztartásoknak a kormány nem segített, de a családosoknak sem, mert Ócsán csak villanypóznák vannak és még el sem kezdték az építkezést.
Mi van azokkal a volt rokkant nyugdíjasokkal, akiktől elvették a betegségük ellenére a járandóságukat és közben úgy csökkent a /volt/ háztartásának hitelállománya, hogy eladták devizahiteles lakásukat,hogy szabaduljanak a terhektől és most albérletben élnek. ?
Az önkormányzatoknál még segélyt sem kaphatnak, ha pl. a párjuk nyugdíja 62 ezer Ft és így az 1 főre jutó 31 ezer Ft / Természetesen, hogy albérletben laknak és közben más egyéb hitelük is van, ami a hitelállomány csökkenésének és egy másik megélhetésre felvett hitel különbsége. A 31 ezer Ft megélhetési költségből nem lehet levonni az albérlet- és rezsi költségét. Ami ezen felül megmarad, az fordítódhat gyógyszerre,élelemre, ha egyáltalán marad belőle, és nem az ismerősök jóindulatán múlik, hogy a lakhatás hónapról-hónapra megoldódjon !!! Miután beteg emberekről van szó és ebből pl. az egyik még cukorbeteg is, lehet diétázni ? Lehet, mert nem kell semmit se enni.
lindaba 2012.08.17. 13:10
LEXIKE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

NE ÍRJON MÁR ZÖLDEKET!!!!!!!!!!!!!!44

Honnan a csodából veszi, hogy majd az eu segít?
Egyszer és mindenkorra nézzen már utána az összefüggéseknek!
AZ EU a Magyarországon működő külföldi tulajdonban lévő bankokon keresztül szívattyúzza ki többezer milliárd forintot. (Többek között.)
Tényleg azt gondolja, hogy Orbánt azért piszkálják, mert nem elég szimpatikus?
NEM. Azért, mert megpróbált lépni. Csak éppen az eu-nak és az usa-nak nem tetszett, hogy el akarja zárni a pénzcsapokat, amiket a szocialisták és a liberálisok olyan készségesen kinyitottak.
lexike 2012.08.17. 12:38
Ezek a számok szinte semmit nem jelentenek. az 1 kulcsos adónak köszönhetően a tehetősebbek éltek a végtörlesztéssel és az árfolyamrögzítés igénylésével, de ezzel max időt nyernek a végén sokkal több havi törlesztést kell fizetniük.
Megoldás: senki egy petákot ne fizessen, perelni-perelni a bankokat és kivinni az ügyet az EU bíróságra. Na és persze európai példára bevezetni a magáncsőd törvényét, amire ov nem hajlandó, mert ezzel sok tízezer család sorsán tudna segíteni.