Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Többet fizethetünk a gyógyszerekért

MTI|2012. aug 16. 11:45
[A+ A-]
Az LMP szerint elkerülhetetlenné vált a gyógyszerárak emelése, mivel a gyógyszergyártók és a patikák a továbbiakban már nem tudják kompenzálni az egyre csökkenő állami támogatásokat.
Erről Szilágyi László, a párt egészségügyi politikájáért felelős parlamenti képviselője beszélt csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. Szerinte a kormány elmúlt két évben hozott intézkedései zűrzavaros helyzetet teremtettek a gyógyszerpiacon, ami a betegeknek, a patikusoknak, a gyógyszer-nagykereskedőknek és -gyártóknak sem kedvezett.

Mint mondta, a szektort korábban például a "sorozatos különadók" és a harmincnapos receptfelírási szabály is sújtotta, a legnagyobb kárt mégis az okozhatja, hogy jövőre az ideinél 80 milliárd forinttal kevesebb, vagyis csak 150 milliárd forint, a 2011-es összeg mindössze fele áll majd rendelkezésre gyógyszerár-támogatásra. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a gyógyszerkasszában már idén félévkor is több mint negyvenmilliárd forintos hiány volt, amiből arra lehet következetni, hogy a gyógyszerár-támogatás év végére akár 60 milliárd forintos veszteséget hozhat, hiszen annak 70 százalékát már most felélték úgy, hogy a gyártók teljesítették befizetési kötelezettségeik 90 százalékát.

Az LMP szerint mindez a betegek költségeinek növekedését okozza majd, mivel a gyógszer-nagykereskedők és a gyártók, valamint a patikák már nem tudnak további terheket vállalni. A politikus szerint a forráshiány miatt emellett további készítmények tűnhetnek el az államilag támogatott gyógyszerek köréből, továbbá az OEP kevesebb új terméket fogadhat be, valamint a gyógyszergyártók csökkentik klinikai tesztjeiket, így elmaradhatnak egyébként lehetséges új terápiák.

Szilágyi László kiemelte: jelenleg már a patikák negyede veszteséges, hasznuk átlagosan 10 százalékkal, a támogatott gyógyszerek körében pedig 15 százalékkal csökkent idén a tavalyihoz képest. Hozzátette, hogy a gyógyszertárak több mint 70 milliárd forintos tartozásából már 15 milliárd forintra rúg a lejárt kintlévőségek aránya, a falusi patikák pedig különösen nehéz helyzetbe kerültek, hiszen kisebb készletekkel kénytelenek dolgozni, mint városi versenytársaik.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (7)

A hozzászóláshoz .

Taylor 2012.08.16. 20:04
Elfelejtettem megkérdezni tiribesi, hogy mitől szaladt fel a vérnyomásod. No, edd csak marékszámra, szükséged lesz rá...:D :D :D
Taylor 2012.08.16. 19:48
Neked kínlódás ez mert nem ezt vártátok szeretett vezéredtől! Én meg nevetek rajtad meg a sok hozzád hasonló vakon! Magyarul beszoptátok de rendesen! Cupp cupp! Félázsiai dióta! :D :D
tiribesi 2012.08.16. 17:51
Taylor, honnan veszed, hogy a vérnyomás-csökkentőt idiótáknak szokták felírni? :))
Kínodban már te sem tudod, hogy mivel gyere. Nagyon vergődhetsz, te szerencsétlen.
Várj csak, az igazi vergődés ideje 2014-től jön el számodra, és elvtársaid számára is.
Lesz itt majd ajvékolás, de mekkora!!! :D :D :D
Taylor 2012.08.16. 17:08
Idiotizmus elleni szerek csökkentek is a nagy létszámú fidióta megjelenése miatt! tiribesi, te is ezt szeded! Picit vársz és a rád illő zubbony is olcsóbb lesz!
libertador 2012.08.16. 17:07
tiribesi, a korlátoltságod párját ritkítja. Ha egyszer a gyógyszertámogatást felére faragják le, akkor nem kell hozzá sok ész, hogy az gyógyszeráremelést jelent! Szemfényvesztésnek egy-két gyógyszert nagy csinnadrattával olcsóbban adnak, de alapvetően drágulás van, pont a legfontosabb terápiás fajtákból. És az ellehetetlenített patikák pedig meggondolják, hogy tartsanak-e olyan gyógyszert, aminek az árrése csak veszteséget eredményez. Ezek a problémák sajnos akkor is előjönnek, ha egy-két korlátolt nyalonc a kispénzű, drága és megfizethetetlenné váló gyógyszerekre szoruló betegeket vészmadaraknak tartja.
tiribesi 2012.08.16. 16:25
Az "elvtársak" tavaly is azzal riogattak, hogy majd sokkal többe fognak kerülni a gyógyszerek.
Ere kiderült, hogy amit szedek, 30 %-kal kevesebbet kell fizetni érte a gyógyszertárban.

Ezt csinálják az "elvtársak", amióta elveszítették a választást. Egymással versenyeznek, hogy
ki tudja jobban besz...arasztani a többieket. A legnevetségesebb az egészben, hogy egymást
riogatják itt, mert a kormánypártiakat nem tudják sehogy sem.
Azon sem csodálkoznék, ha pánikbeteggé tenné itt egymást a sok vészmadár. :))
DannyD 2012.08.16. 13:29
Hála az égnek! Így is túl olcsó volt már...