Előző
Következő
új cikk

Belföld

200 ezer közmunkás sokallhat be Orbán rendszerétől

nepszava.hu|2012. aug 16. 13:39
[A+ A-]
Az ország legnagyobb érdekképviseletét hozhatja össze baloldal, ugyanis a 200 ezer közmunkás közül egyre többen lépnek be a most alakult Közmunkás Szakszervezetbe. Agitálni nem kell túl sokat, a nyomor elvégzi a meggyőzési munkát. A szakszervezet többek között 13 ezer forintos béremelésért, folyamatos közmunkáért és a heti fizetés eltörléséért küzd.
Képviselő úr, kérdezze már meg a fideszeseket, hogy milyen érzés egyre több pénzt hazavinni, miközben nekünk egyre kevesebb van! Képviselő úr, segítsen már dönteni, a vizet vagy a villanyt fizessem be, a gázt már nem kell, azt már kikapcsolták - sorjáznak a falvakban a közmunkások kérdései, a képviselő pedig egyelőre csak a kezét tárja szét, illetve ígér. Ígér egy szakszervezet, ami felvállalja a közmunkából élők érdekképviseltét. A Közmunkások Szakszervezetét július végén kalapálta össze 30 ember, zömük közmunkás, elnöke Ricse polgármestere, Vécsi István. A szervezet ezzel is jelezni akarja, hogy partnereknek tekinti a települések vezetőit, hiszen a közmunkások bérét a központi költségvetés szabja, ám a szociális feszültségeket helyben kell csillapítani. Az egyik társelnök az éhségmenetből ismert, jelenleg a "Munkát, kenyeret, tisztességes béreket" Egyesületet vezető Komjáthi Imre, hatgyermekes melós. És, persze, van szocialista szál is, a másik társelnök Nyakó István képviselő - aki szerint ez nem baj, mert egy deklaráltan szocialista kötődésű érdekvédő szervezetről van szó -, illetve a főtitkár, az egykori Foglalkozási és Munkaügyi Minisztérium államtitkára, Kordás László, az MSZOSZ volt alelnöke.

Ők ketten indultak toborzókörútra, minden héten más megyében verbuválnak, most éppen Hevesben, egy somsályi (Ózd egyik városrésze) roma fiatalember, Aradi Dániel társaságában. (korábban Komjáthi és Vécsi is velük tartott.) Mindhárman hálásak lehetnek Zsiga Marcellnek, a huszonéves miskolci alpolgármesternek, fideszes országgyűlési képviselőnek, akinek örökbecsű mondása, miszerint 47 ezer forintból meg lehet élni, a legpöttömebb falu legkisebb házában is kiverte a biztosítékot. Elég ezt felidézni, és máris "ökölbe szorul" a közmunkások hangulata. Agitálni nem sokat kell, ahogy sűrűsödik a nyomor, úgy pezsdül a belépési kedv, két Heves megyei településen három órás időkeretben (autózással együtt) vagy 100 ember szignálta a belépési nyilatkozatot. Szabolcs-Szatmár-Beregben 550-en csatlakoztak a szakszervezethez, Nógrádban vagy 350 ember állt kötélnek - pedig a verbuváló brigád megyénként csak 10 településen szervezkedett. Pedig akadnak falvak, kisvárosok, ahol a fideszes polgármester megpróbálja elrekkenteni Aradit, Kordást, Nyakót a közmunkásoktól. (Igaz, arra is volt példa, hogy szocialista településvezető kérte, jönnének vissza később, ha elbírálták a Belügyminisztériumnál futó pályázataikat.) "Ilyenkor a hivatal előtt szervezkedünk, de arra is volt példa, hogy az útszélen, a motorháztetőn írnak alá a kaszások" - magyarázza Nyakó.

Mindenestre van honnan meríteni: a kormány verziója szerint idén 200 ezer ember végez majd közmunkát, azaz dolgozik legalább egy hónapot. (Augusztus elejéig 106 ezer közmunkás után futott be igénylés az államkincstárhoz.) A közmunkások között pedig lassanként megtalálható mindenki: a belépési lapon szereplő végzettség rovatban a 4 osztálytól kezdve a szakmunkásképzőn, az érettségin át a főiskoláig, egyetemig minden szerepel. Nem csoda, ha akad olyan szabolcsi település, ahol diplomás nők dolgoznak közmunkásként hat órában, igaz, önkormányzati intézmények irodáin, de ugyanúgy 35 ezer forintért, mint bárki más. (Megjegyzendő: a közmunkás-létszám jóval nagyobb is lehetne, igény lenne rá, ám azt az állam dönti el, hogy a települések hány közmunkás-státuszra pályázhatnak.) Nem véletlen, meséli Aradi, hogy számos esetben - például egy több tízezres kisvárosban - komoly protekció kell, hogy valaki közmunkássá emelkedhessen. És itt tényleg a lét a tét, ugyanis legalább egy hónapnyi munkaviszonyt igazolni kell ahhoz, hogy valaki jogosult lehessen a havi 22800 forintos jövedelempótló támogatásra - ha már közmunka nincs elég.

A Közmunkások Szakszervezete öt pont teljesítését kéri szépen a kormánytól. Az első - a klasszikus bérharc jegyében -, hogy 47 ezer forintról tornássza vissza 60200 forintra a napi nyolc órában robotoló közmunkások járandóságát. "Ugyanis a kormányváltás előtt is ennyi volt, ám az Orbán-kormány 13200 forinttal csökkentette, azaz majdnem 160 ezer forinttól, mintegy 3,5 havi jövedelmüktől fosztotta meg őket" - indokol Kordás. Szerinte a versenyszféra dolgozóinak is érdeke ez a bérrendezés, hiszen a jelenlegi minimálbér esetében is 3000-3500 forintba kerül egy piaci munkás, míg egy "közkolléga" napi 1800 forintból kijön, így félő, hogy bér- és foglalkoztatási verseny alakul ki, és számos helyen közmunkással váltják ki a ma aktív dolgozókat.

Második pontként a szakszervezet azt szeretné, ha a kormány eltörölné a heti bérezést, és visszaállna a havi fizetésre. A heti részlet ugyanis a 12 ezer forintot sem éri el (hatórás munkaidő esetében még a 9 ezret sem), így pedig nehéz tervezni, hiszen egy vásárlás gyakorlatilag elviszi az egészet, a sárga csekkekre nem marad. (Ráadásul a kormány nemrég rövidítette 3-ról 2 hónapra a türelmi időt, azaz aki 60 napig nem fizeti a közműdíjakat, azt lekapcsolja a szolgáltató a rendszerről.) Továbbá az érdekvédelmi szervezet azt várja a kormánytól, tegye lehetővé, hogy egy családban legalább egy kereső egész évben végezhessen közmunkát, hiszen most a legjobb esetben is őszre-télre elfogy a dolog, azaz éppen a legkeményebb hónapokat kell pusztán jövedelempótló támogatásból átvészelni. (Rossz esetben pedig csak egy-két hónapnyi közmunka jut egy esztendőben.) A Közmunkások Szakszervezetének negyedik kérése, hogy szüntesse meg a kormány azt az állapotot, miszerint egy pályakezdő munkanélküli egy évig nem vehet részt közmunka-programban, ami azt jelenti, hogy jövedelempótló támogatásra sem jogosult, hiszen nem rendelkezik a szükséges egyhónapos munkaviszonnyal. A cél az, hogy e fiatalokat négy hónap után be lehessen emelni a közmunkaprogramba.

Az utolsó pont, hogy amennyiben talál valaki munkát, ne kelljen felmondania egyoldalúan - ahogy erre a jelenlegi szabályok kötelezik - a közmunkás-szerződését, ugyanis ebben az esetben 3 évig semmilyen ellátásra nem jogosult. "Ez a rendszer gyakorlatilag ellehetetleníti a munka-erőpiacra való visszatérést, hiszen senki nem adja fel a biztos közmunkáját, hiába talál egy állást, mert ha az ne adj' Isten egy év múlva megszűnik, akkor két évre ellátás nélkül marad. Ráadásul igazából a legális idénymunkákból is kizárja a közmunkásokat", panaszolja Kordás.

Ez a dolgozni vágyó kisemberek szakszervezete, hangsúlyozza Nyakó, amelyik december 31-ig, a költségvetés lezárásáig csak kéri a kormányt. A 13 ezer forintos emelés éves szinten mintegy 32 milliárd forintos pluszkiadást, az egy családban egy ember egész évben való foglalkoztatása pedig mintegy 70 milliárd forint többletterhet jelent. Ezt a summát a szocialista honatya szerint elő lehet teremteni, elég, ha a kormány befagyasztja a 100 milliárdot felemésztő stadionépítési projektet. Ám ha a büdzsébe nem épül bele az öt pont, akkor a kérések követeléssé keményednek, újra elindul az éhségmenet, és az Országgyűlés első, februári ülésnapján elégedetlen emberek tömege zárja körbe a Parlamentet. És, mosolyog Aradi, mi nem megyünk haza.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (21)

A hozzászóláshoz .

adamon 2012.08.17. 19:31
Jó a kezdeményezés,de ha nem kapcsolódtok össze más civil,vagy szakszervezettel(Orbán így került hatalomra),akkor maradtok tű a szénakazalban.Keressetek kapcsolatokat ,ha kell pártokkal is,és állítsatok közös jelöltet ott,ahol van erre esély,hogy az eljövendő választások idején meglegyen a hatékony bázistok.Keressetek olyan programokat amit a legtöbb dolgozó ember és nyugdijas számára elfogadható,-azt hiszem az összes ellenzéki pártban akad ilyen-és ne a veszekedés legyen a cél,akkor és csakis AKKOR,lehet a FIDESZ kormányt leváltani.Beszélgessetek az emberekkel minél többet,de a cél ne az legyen,hogy egymás(ellenzéki)pártját pocskondiázzátok, mert az csak a FIDESZ malmára hajtja a vizet.
Norris74 2012.08.17. 06:38
Valaki kérdezte alább, hogy mennyi a tagdíj. A tagdíj havonta egy darab fémpénz. 5, 10, 20, 50, 100, 200 Ft...ki mennyit szán rá. Nem ez a lényeg, ez csak jelképes.

Belépni vagy a toborzókörutak helyszínein lehet, vagy egy kitöltött belépési nyilatkozatot kell eljuttatni a szervezőnek, Komjáthi Imrének. Belépési nyilatkozat pedig lesz a következő Munkások Újsága számban, de teszek fel egyet a Munkások Újsága honlapjára is - www.muon.hu -, letölthető formában. Aki tudja, nyomtasson ki pár példányt azoknak, akiknek nincs netes elérése. De úgy tudom, ha pontosan lemásolják a nyilatkozat szövegét (nem hosszú), akkor úgy is elfogadják.
nagyimike 2012.08.17. 00:06
és még a Gyurcsányt szidtátok,mikor ezek a senkiházi MSZP főseggek a háta mögött elárulták.
Arady 2012.08.16. 23:59
[barguzin] [2012.aug.16. 16:02]
Az MSZP csak szavakban baloldali."

Már abban sem. Koalícióra akarnak lépni a Fidesszel, Mesterházy meg az idota Orbáni "Munkavédelmi" programot - ami egy vérklasszikus antibaloldali, antidemokratikus, és a jövőben "robbanó" nemzetellenes program - azzal üdvözölte, hogy azt az MSZP-től lopták.... mert neki is ez volta terve.
Milyen "bal"?? Mint a himnuszban a "bal+sors, de még annyira sem..
Arady 2012.08.16. 23:53
[Misa56] [2012.aug.16. 15:56]
Arady, tápoldat nem ugyanazon fészekaljból valók?"

Nem ártana ha a tárggyal törődnél barátom, vagy lehet hogy holnap téged fognak ugyan úgy átverni mint a közmunkásokat. Mellesleg Te csak MSZP fan vagy, én meg baloldali - ha tudni szeretnéd a frankót:)))
balmagyar 2012.08.16. 23:32
Orbán mondta ellenzékiként kérdésre, hogy az ország gazdasági fellendüléséhez kormányváltás a
megoldás.
Semmi sem változott, hogy hatalmon van. Kormányváltás a megoldás.
tiribesi 2012.08.16. 19:21
okulár, hogy te mennyire véded a részeges Szanyi kapitányt.... Még a párttársai szerint is
sokat iszik. Kevés alkalommal látták józanon eddig. :))
tiribesi 2012.08.16. 19:18
ferooo, nem valószínű, hogy gyerek vagy, ezért igazán megtanulhatnád végre a magyar
helyesírás szabályait, mert a hozzászólásod hemzseg a hibáktól. :(
okular 2012.08.16. 19:17
Tizennyolcmillát ? Ej, ej kis hazudós festekmagus Az a LázárJani volt! Má' nem emlékszel, az övé vót a legtöbb !
tiribesi 2012.08.16. 19:15
Igazad van Festékmágus, a szocik mindent eltúloznak. Ők akkor is tömegről szövegelnek,
ha csak 10-20 emberről van szó. :))
ferooo1 2012.08.16. 19:00
"napi nyolc órában robotoló közmunkások" Azért ez vicc, hol robotolnak??!!
a fidezs nyalis közmunkás vezetőket látod aki a farkát lóbálja egész nap nekik nem kell dolgozni

hogy van ez?én dolgoztam brigádba a brigádvezető is dolgozott itt érdekes semmit meg nem fog több pénzért
ez is megérne egy vizsgálatot !!!!!kik ezek az ingyenélő fideszesek

a közmunkásból a belet is kihajtsák!!!!!!
ferooo1 2012.08.16. 18:55
na végre 300e ember + családok szomszédok ebbe fog orbán belebukni
ezek az emberek magyar szakik katonaviseltek legtöbbje katonaviselt
fegyverekhez értő személy

éljenek a közmunkások akik nem voltak sose elvtársak nem olajoztak .nem loptak

nekik nem kell szégyellni a nevüket mint a vonának mint a torockainak vagy budaházinak orbánnal lázárnak
ezek sose rendelkeztek ilyen szép magyar névvel

uraim csak egy kattintás és láthatják hogy ezek a nagymagyarok a nevüket is lopták!!!!!
filmes1969 2012.08.16. 18:44
hol lehet belépni? többen is lennénk
Mityka 2012.08.16. 17:29
"napi nyolc órában robotoló közmunkások" Azért ez vicc, hol robotolnak??!!
" 200 ezer közmunkás közül egyre többen lépnek be a most alakult Közmunkás Szakszervezetbe" - "vagy 100 ember szignálta a belépési nyilatkozatot"Akkor mennyi is???
barguzin 2012.08.16. 16:02
A közmunkásokkal szemben gyakorlat, hogy a szabadságot egyszerûen kiírják. Hogy az ég szakadna rájuk! az emberek meg nem mernek szólni.
Az MSZP csak szavakban balodali. Nemcsak a választóit, de a demokráciát is magára hagyta. Ennek isszuk most a levét. Remélem, hogy emellett a szakszervezet mellett végig kitartanak, szükség van rá.
Misa56 2012.08.16. 15:56
Arady, tápoldat nem ugyanazon fészekaljból valók? A fidesz azon kivül hogy ki-bevonult,közbeordítozot, mi a bubánatos f..t csinált?
Nem kell szelektált tandíj! Most mi van? Mindenkinek. Folytassam a sort?.
A sok majom ki életében nem dolgozott,47000/nap jövedelemmel qrva könnyű ugatni.
halado 2012.08.16. 15:54
Ennek a szakszervezetnek a felállítása zseniális ötlet. Csak megindult már valami szervezkedés. Hajrá Nyakóék! Csak így tovább!
dubitus 2012.08.16. 14:58
[tapoldat] [2012.aug.16. 14:29]
Ha te igazán tápoldat vagy, veled kell a parlagfüvet tápoldatozni, biztos lesz kihalásuk.
.
Ha szmonkérni akarjuk a multat, tegyük!
Hol teljesült Szeretett Vezérünk azon ígérete, hogy nem emelkedik a rezsi, amikor mindennapos a szemétdíj emelése?
Mennyi új munkahelyet teremtett a most regnáló kormány?
A közmunkát új munkahelyként feltüntetni csak statisztikai játék, parasztvakítás! (Itt kell megjegyeznem: én hiszek a statisztikának, de csak annak, amit ÉN hamisítok!)
El kell ismerni: hasznos munkát végeznek a közmunkások, azok is, akik nem a fideszes falvak/városok vezetői földjét művelik!
Hasznosat, viszont munkájuknak hozzáadott értéke nincs, tehát a GDP-t nem növelik. Az adófizetők pénzéből kapják - ha kapják! - járandóságuk. A gazdaság fellendüléséhez semmi köze ennek a munkának, tehát minden erre való hivatkozás a vezetés részéről csúsztatás (magyarul: átverés, csalás)!
Még a legújabb spamot (kéretlen levelet) nem kaptam meg a kormányfőtől, de tőlem ne kérdezze, hogyan kell a munkahelyeket megőrizni! El kell olvasni a legújabb Munka Törvénykönyve-t és látható, a megőrzésről szó sem lehet, hiszen törvényesítik a dolgozók, a munkavállalók kiszolgáltatottságát.
Arady 2012.08.16. 14:48
A közmunkások érdekvédelmének ellátása nemes feladat, támogatandó cél. Azonban van egy szomorú aspektusa.
Az az MSZP köti magához ezzel az embereket, ami az elmúlt 23 évben 12 év kormányzással töltött idő alatt 282 milliárd dollár készpénz elsíbolását hagyta támogatta, intézményesített kertek között. (A nem készpénzről, amit nem offshoreokba mentettek nincs adat, lehet hogy nagyságrendekkel többről van szó!!)
HA meggondoljuk hogy az MSZP ma is a tőkésvédő politikát támogatja aminek köze nincs semmiféle baloldali irányzathoz, jogos a kérdés: vajon mitől lettek hirtelen ilyen szociálisan érzékenyek, ha eddig mindent a lakossággal fizettettek meg ők maguk is, (mint Orbán) és oroszlánrészük van a jelenlegi helyzet kialakulásában???
Csak nem valami csúnya manipuláció folyik itt emberek?? Mert olyan világosnak látszik..... vagy ezért nem tűnik fel senkinek???
tapoldat 2012.08.16. 14:29
T. Nyakó úr és társai !!!! Miért nem állt ki a melósok mellett mikor 19500 forintért dolgoztatták 10 órában a kft- be .Ugyan ekkor 18000 forintot kaptak azok kiket mos akarnak szakszervezetbe tömöríteni . Mennyi lesz a tagdíj ? Kifogja eltüntetni mint hajdan tették miért megdolgoztunk (szakszervezeti vagyon ) .Már a legszegényebb emberek pénzére is éhesek??? A demokráciában a vezetőket a tagság választja meg , önöket pedig kinevezték . Hajrá DEMOKRÁCIA , hajrá SZAKSZERVEZET !!!!!!!!!!!!!!!!!