Előző
Következő
új cikk

Belföld

Így használták júliusban a politikusok a médiát

MTI|2012. aug 16. 16:30
[A+ A-]
A kormány gazdaságpolitikai intézkedései, a természeti katasztrófák és a szélsőséges időjárás okozta károk, valamint az erőszakos bűncselekmények voltak a leggyakoribb témák júliusban a hírműsorokban - derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) gyorsjelentéséből.
A politikusok médiahasználatára vonatkozó jelentés, amelyet csütörtökön az MTI-hez is eljuttatott a hatóság, azt tartalmazza: az M1 esti Híradójában 7,7 százalékos arányban szerepelt a kormány a politikai témájú hírek között, míg a Fidesz majdnem 51 százalékban, a KDNP pedig további 5,6 százalékban. Az MSZP aránya majdnem 12 százalékos volt, ugyanennyi hely jutott a Jobbiknak is, míg az LMP-nek 8,1 százaléknyi szereplési lehetőség, a Demokratikus Koalíciót magában foglaló függetleneknek pedig 4,4 százalékos.

Az RTL Klub esti Híradójában, júliusban a kormány szereplési aránya a politikai híreken belül több mint 11 százalékos volt, a Fideszé pedig 59,4 százalék. A KDNP aránya 4 százalék fölötti, az MSZP több mint 7 százalék volt, a Jobbiké meghaladta a 10 százalékot, az LMP aránya pedig a 6 százalékot. A függetlenek itt 1 százalékos szereplési lehetőséghez jutottak.

A TV2 Tények című műsorában a kormányról szóló hírek 7,3 százalékos arányt mutattak, a Fidesz pedig majdnem 59 százalékban szerepelt. A KDNP aránya nem érte el a 3 százalékot, az MSZP pedig pontosan 22 százalékos volt. A Jobbik majdnem 4 százaléknyi szerepléshez jutott itt, az LMP aránya megközelítette az 5 százalékot, a függetleneké viszont nem érte el az 1 százalékot.

Orbán Viktor miniszterelnökkel összesen 347 alkalommal foglalkozott a média júliusban, 190 alkalommal meg is szólaltatta. Semjén Zsolt, a KDNP elnöke 25-ször szerepelt a hírekben, Mesterházy Attila, az MSZP elnöke 28-szor, Vona Gábor Jobbik-elnök 19 alkalommal, míg Jávor Benedek, az LMP parlamenti frakcióvezetője 31-szer.

A Fideszből a legtöbbször Orbán Viktor jutott be a médiába, őt követte Varga Mihály, Fazekas Sándor, Matolcsy György és Hende Csaba. A KDNP-ből a legtöbbször Soltész Miklóst láthatták, hallhatták az emberek, valamint Semjén Zsoltot, Harrach Pétert, Tarnai Richárdot és Bagdy Gábort. Az MSZP-ből a legtöbbet Mesterházy Attila szerepelt, valamint Józsa István, Korózs Lajos, Török Zsolt és Burány Sándor.

A Jobbikból a legtöbbször Szegedi Csanád került be a hírekbe, Vona Gábort, Volner Jánost, Novák Elődöt és Szilágyi Györgyöt megelőzve. Az LMP-ből a legnagyobb számban Schiffer András szerepelt a médiában, valamint Jávor Benedek, Karácsony Gergely, Scheiring Gábor és Heltai László. A Demokratikus Koalícióból Gyurcsány Ferenc került be a legtöbbször a médiába, valamint Molnár Csaba, Bauer Tamás, Baracskai József és Varju László.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (5)

A hozzászóláshoz .

tibici7 2012.08.17. 04:40
Miért nem beszélnek az echo és a rémhír tv-ről és a lánchíd rádióról ? Ott is sokan megszólalnak !
balmagyar 2012.08.16. 19:44
Orbán kebel barátja Berlusconi is totális média uralomra tört ami egyben vesztét is okozta.
Csak hátra kell dőlni a fotelban és Orbán is ki lesz rúgva az átvert népe által.
atiboy 2012.08.16. 18:29
Ebből az össze állításból is kitűnik, hogy a magukat függetlennek nevezett tv csatornák mennyire felül reprezentálják a fideszt és a kdnp-ét és mennyire alul az mszp-ét. Közben meg vígan röfögnek az állítólagos baloldali média túlsúlyról.
colorado 2012.08.16. 17:52
Ezek a számok választási eredmények is lehetnek.
Recsanoka 2012.08.16. 17:05
A Klubrádióról miért nem beszélnek? Ott is sokan megszólalnak!