Előző
Következő
új cikk

Külföld

Az igazságszolgáltatás függetlenségét féltik Romániában

MTI|2012. aug 16. 18:27
[A+ A-]
"Mélységes aggodalmát" fejezte ki csütörtökön a román Legfelső Bírói Tanács (CSM) amiatt, hogy román vezető politikusok - köztük az ideiglenes államfő és a miniszterelnök - olyan kijelentéseket tettek, amelyek sérthetik az igazságszolgáltatás függetlenségét.
Alina Ghica, a CSM elnöke a testület kivizsgáló részlegéhez fordult, amelyet felkért arra, vizsgálja meg egyes vezető politikusok nyilatkozatait, amelyek sértik az igazságszolgáltatás függetlenségét. Crin Antonescu ideiglenes államfőt, Victor Ponta miniszterelnököt és Ion Iliescu volt államfőt, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) tiszteletbeli elnökét említette konkrétan. Az említett politikusok az elmúlt napokban élesen bírálták az ügyészeket amiatt, hogy széles körű vizsgálatot indítottak Románia 15 megyéjében a Traian Basescu felfüggesztett államfő leváltásáról szóló, július 29-i népszavazás esetében jelzett választási csalások ügyében.

A CSM szerint a három politikus "demokratikus államban megengedhetetlennek minősülő kijelentéseket tett, amelyekkel mélységesen megsértették a hatalmi ágak szétválasztására vonatkozó alkotmányos elvet". A bírói tanács szerint a nyilatkozatok egyes elemei csorbítják az igazságszolgáltatás hitelét.
Szerdán Crin Antonescu felszólította Laura Codruta Kövesi legfőbb ügyészt, hogy adjon magyarázatot a népszavazás ügyében indított vizsgálatokról. Ion Iliescu pedig sürgette, hogy a parlament hívja kihallgatásra a legfőbb ügyészt.
Csütörtökön a legfőbb ügyészség közleményében leszögezte: nem azt vizsgálják, hogy a választók hogyan szavaztak, hanem az esetleges csalásokra vonatkozó feljelentések ügyében indítottak eljárást. Több mint félezer ügyről van szó - tették hozzá.

Csütörtökön kiderült, hogy az ügyészek Corneliu Dobritoiu jelenlegi védelmi miniszter fia, valamint Teodor Atanasiu volt védelmi miniszter ellen bűnvádi eljárást indítottak. Atanasiu a kormányzó liberális párt Fehér megyei szervezetének elnöke. Őt azzal gyanúsítják, pénzt adott a választóknak azért, hogy menjenek el szavazni, illetve egyes szavazókat buszokkal szállíttatott a szavazókörzetekhez.

A népszavazás érvényességéről - amelyen a szavazók elsöprő többsége Basescu menesztése mellett voksolt - a román alkotmánybíróságnak kell döntenie, csak ezt követően dől el, hogy Basescu visszatérhet-e hivatalába, vagy sem. A részvétel 46 százalék volt, ami elmarad az 50 százalék plusz egy fős érvényességi küszöbtől.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (1)

A hozzászóláshoz .

elsopotyi 2012.08.17. 15:37
KAR HOGY NEM ELNEK A KRITIZALOK ROMANIABA, ROMAN FIZETESSEL, ES NYUGDIJAL, ROMAN ARRAKKAL ES ROMAN KORULMENYEK KOZOTT.HA EN IS KB ANYIT KERESNEK MINT EGY UJSAGIRO, ES NEM ROMANIABA ELNEK LEHET EN IS AZT IRNAM AMIT DIKTALNAK NYUGATROL ES AMERIKABOL.A VALOSAG SOKKAL SZOMORUBB, DE HAT A HALANDOT KIT ERDEKEL A VAD KAPITALIZMUSBA.MINDEN SZINJATEK ES DEMAGOGIA A DEMOKRACIABA.