Előző
Következő
új cikk

Belföld

Az orbáni csoda: tandíj, ami nincs, de fizetni kell

nepszava.hu|2012. aug 19. 07:01
[A+ A-]
Orbán Viktor nincs könnyű helyzetben, hiszen úgy kell a felsőoktatásba külső forrásokat bevonni az államiak helyett, hogy közben a Fidesz által mindig is kárhoztatott tandíj létezését is tagadni kell. Hogyan oldja ezt meg? A Magyar Progresszív Intézet munkatársával a héten ezt elemeztük.
Néhány év alatt úgy kell átalakítani a felsőoktatás rendszerét, hogy minden diák maga tudja állni a tanulási költségét - mondta a policity.hu internetes portálnak Orbán Viktor a héten. Jelezte, ide csak több lépéssel, de reményei szerint minél gyorsabban el lehet jutni, a cél egy teljesen új felsőoktatási rendszer kialakítása. A kérdésre, hogyan tudja összeegyeztetni korábbi nyilatkozatát, miszerint ő a tandíj ellensége és azt, hogy szeptember 1-től a drasztikusan lecsökkentett állami helyek mellett teljes önköltséges, azaz tandíjas hallgatók lesznek többségben a felsőoktatásban, Orbán azt mondta: "Valóban, a tandíjat ellenzem. Azt szeretném, hogy Magyarországon olyan felsőoktatási rendszer működjön, ahol képes legyen minden diák maga állni a tanulási költségét. Mindenki a teljeset. A mostani állapot még nem ilyen, mert ide csak több lépéssel lehet eljutni."

Komolytalan ötletelés

Újabb "úri huncutságról" árulkodnak a kormányfő szavai Trencsényi László szerint. A tanszékvezető egyetemi docens, a Magyar Pedagógiai Társaság ügyvezető elnöke a Népszavának korábban azt mondta: a kormányfő, aki népszerűségét a 2008-as "szociális népszavazással" szerezte, azóta minden nyelvi eszközzel ezt hajhássza, miközben az újabb szócsavarás már nem fedheti el a tényt, hogy már ma is van tandíj. Ha pedig a kormányfő azt akarja, hogy minden egyes felsőoktatási hallgató fizesse ki a képzése teljes árát, akkor ez a tandíj, azaz önköltség általánossá tételét jelenti - tette hozzá. A Hálózat a Tanszabadságért egyik alapítója szerint a korábban sem ingyenes, de legalább igazságosságra törekvő, így az egyenlőség irányba mutató rendszert a jelenlegi kormány felszámolta, így ma már egyértelműen a társadalmi egyenlőtlenségek fokozása zajlik. "Magyarország kettészakadt, s a gazdag felső-középosztály számára elérhető minden, míg a szegények és nincstelenek csak a kormányfő mostani nyilatkozatához hasonló nyelvi huncutságokra számíthatnak" - fogalmazott Trencsényi, aki szerint, amit a kabinet az oktatás területén művel, komolytalan ötletelés, melyből hiányzik a rendszerszintű stratégia.

Új frontot nyit?

Orbán Viktor nincs könnyű helyzetben, hiszen úgy kell a felsőoktatásba külső forrásokat bevonni az államiak helyett, hogy közben a Fidesz által mindig is kárhoztatott tandíj létezését is tagadni kell - mondja Gyömöre Máté a Magyar Progresszív Intézet munkatársa. Éppen ezért került abba a furcsa szituációba a kormányfő a minap, hogy egyszerre ellenezte a tandíj minden formáját, és tett hitet a teljes egészében fizetős felsőoktatás mellett.
Ugyanakkor kétséges, hogyha a Fidesz elnöke a tandíjat "lehetőségnek" nevezi, akkor a hallgatók is annak gondolják-e, hiszen a végeredmény az, hogy hosszú évekre eladósítják magukat. (Egyébként olyan rendszer, ahol mindenkinek ugyanolyan esélye, lehetősége van a felsőoktatásban részt venni, Finnországban működik. Itt a felsőoktatás minden szintjét az adófizetők finanszírozzák, a hallgatók pedig havi mintegy 140 ezer forintnak megfelelő összegű támogatásban részesülnek.)

Mindezzel a kormány egyik komoly bázisát haragíthatja magára főleg azok után, hogy a hallgatók érdekvédelmi szervezetei szinte egy emberként sorakoztak föl 2008-ban a Fidesz tandíjellenes népszavazása mögé - hívja fel a figyelmet az elemző. Éppen ezért egyelőre kevés az esély arra, hogy a kabinet még ebben a ciklusban teljes egészében fizetősség tegye a felsőoktatást főleg úgy, hogy a választási regisztráció esetleges bevezetésével már jövőre elkezdődhet a kampány.
Ráadásul, míg az idei jelentős egyetemi/főiskolai megszorításoktól távol tudta magát tartani a miniszterelnök azzal, hogy a reformokat egyértelműen a KDNP-s Hoffman Rózsa neve fémjelezte, addig Orbán Viktor mostani kijelentésével már egyértelműen jelezte, hogy teljes mellszélességgel kiáll a fizetős felsőoktatás mellett.

Magyarul, itt a felelősséget is nehezebb lenne eltolnia magától, így kérdéses, hogy a továbbra is gyengén szereplő gazdaság, az egészségügyi átalakítás konfliktusai, az IMF-tárgyalások terhe mellé kíván-e még egy frontot nyitni a Fidesz elnöke - mondja Gyömöre Máté.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (42)

A hozzászóláshoz .

kefe26 2012.08.20. 15:51
A parnoias emberek jellemzője, hogy előttük és mögöttük náluknál értemesebb, jobbeszű, jól képzetteket nem tűrnek meg. Ebből adódik a képzés szintjének csökkentése, mi több szétzilálása, számára vélhetően ezzel kiküszöbőlve a feltörekvő újakat. Arturo Uit valahol meg kell állítani a nemzet fennmaradása érdekében. Ha szükséges forradalmi megoldással. Ezt az idő - ismerve a történelmet - kikényszeríti, mert mindig van a társadalmonak tűrési küszöbe. Bauman írja valahol a szociológiai okfejtésében: minden társadalmi csoport kinöveszti az arra alkalmas forradalmárát.
grandM 2012.08.20. 13:30
A fidesz vezérkar kártékon fajzat..... álandóan keresztbe tettek míg ellenzékben voltak....most meg egy impotens, az ország érdekeit sértő, romboló kormányzást folytat...... a jővőt rombólja..... a fiatalok jövőjét lehetetleníti el... álságos értelmezésével..... kevesebben tanulhatnak, kevesebb ösztöndíjból, növekvő költségviseléssel..... gazdag szülök húlye gyerekeinek kedveznek..... milyen lesz az új értelmiség??????
sdaniella63 2012.08.20. 09:05
homepictures, tamtamtom,
Nagyon köszönöm.
halado 2012.08.20. 08:59
Hohoohooo!
Köszönöm, hogy megvédte Gyurcsány Ferencet.
Annyi igaztalan vád érte, hogy a mocsokhalmaz alól nagy munka kibányászni a valóságot. Ám néhányan még képesek rá. Ön is köztük van. Sajnos csak néhányan, de fontos, hogy helyére tegyük a dolgokat.
Az emberek gyorsan felejtenek (azért tartunk itt), s fontos, hogy emlékeztessük őket.
Köszönöm.
halado 2012.08.20. 08:52
Kockázat1!
Mindig nagyon tanulságos a Fidesz ellenzéki szövegelését és a mai valóságot összevetni.
Az ellentmondás elképesztő. S még időközi választásokat nyernek! Ezek után. Na, ez még elképesztőbb.
Ez a nép önsorsrontó. Megvallom őszintén nem akarok részese lenni.
ELEGEM VAN!
tamtamtom 2012.08.20. 07:04
[sdaniella63] [2012.aug.19. 19:58]
Nem biztos, hogy a legrosszabbra kell gondolni. Érdemes a vírusirtóval egy teljes vizsgálatot végeztetni, esetleg ha abba nincs beépítve egy antispyware-t feltenni és lefuttatni. A víruskeresést jobb csökkentett módban végezni.
A leírtak Windowsra vonatkoznak. Ha ez nem válik be, akkor egy rendszertelepítés a megoldás, ami után feltétlen ajánlott tűzfal és vírusirtó használata.
bandi34 2012.08.19. 21:29
Itt is felteszem a szokásos kérdésemet:
Mit gondolnak, felismerhetőek-e Orbán Viktor miniszterelnök úrnál
Jerrold Post professzor ismérvei:
A professzor szerint a mindenkori diktátorok, terrorista vezérek, maffiafőnökök pszichéje négy alapvető közös elemet mutat. Az első elem a messianisztikus küldetéstudat, amely az átlagemberéhez képest hatványozott énközpontúságot takar. A második szimptóma a paranoia egy fajtája – a diktátortípus az őt ért legkisebb kudarcért is másokat okol, és folyton ellenséget keres vagy épít. A harmadik alapvonás a normális emberéhez képest beszűkült lelkiismeret és az ennek hiányából származó gátlástalanság. A negyedik elem a legszűkebb környezet tagjainak a lelki terror alatt tartása, az uralom megszerzésének és birtoklásának különleges képessége, az ellenvélemények megtorlása.
Sajnos én úgy vélem, hogy a válaszuk: igen.

homepictures 2012.08.19. 21:10
[sdaniella63] [2012.aug.19. 19:58]
Leginkabb valami virus vagy trojan lehet, de az is lehet hogy csak egy spambot. Viruskereso telepitese, tuzfal es a felugro ablakok engedelyezesenek kikapcsolasa az elso ajanlott lepesek.
sdaniella63 2012.08.19. 19:58
Kedves hszolok!Ha volt már ilyen porblémátok akkor segitséget kérek töletek.
A monitor alján állandoan van egy szem egy piros karikával,meg állandoan vannak elöugro
ablakok és nem tünnek el,eröszakosak és lelassul a gépem,szinte leblokkolodik,ki be kell
kapcsolgatni.Utasitásra figyelik a gépemet?
Bocs,hogy nem a cikkel kapcsolatos.
poncius 2012.08.19. 19:51
A hibbant gonosztevő telehazudta a fejünket, megbabonázta-delejezte a fél országot, ellopta a magánnyögdíjat, lerombolta a demokráciát, épp csak piramist nem építtetett még magának.

Hát hülyék vagyunk mi vagy mazopisták? Zavarjuk már el ezt a kártékony tolvaj seggfej majmot Grazba vagy Minszkbe, meddig hagyjuk még, hogy a vérünket szívja?
Bele fogunk dögleni az orbáncba, ha nem rázzuk le magunkról!
Tetű orbánc, TAKARODJ!
csillag 2012.08.19. 19:00
A diákok igenis vegyék fel a diákhitelt és fejezzék be a tanulmányaikat. Aztán, ha nem kapnak munkát, irány az EU. Ott mint kezdő diplomás, kb. annyit fog keresni, mint az anyja és az apja itthon együttvéve. Aztán, ha úgy gondolja, ne fizesse vissza a hitelét, mert az orbáni rendszer azt sugallja, hogy munkalehetőséget is kap. Mivel nem teljesítette a kormány ebbéli kötelezettségét, szerződészegés címen elkerülhető a fizetés.
A másik, hogy menjen utána OV és hajtsa be rajta ott, a határon túl. Magyarul, ne fizessék vissza. Mit csinálnak velük? Lecsukják? Akkor ki fizeti vissza? Vagy utánuk küldik a TEK-et, hogy hozzák őket haza?

Bindegyik blődség, éppúgy, mint a tandíj.
ferooo1 2012.08.19. 18:06
mszp nagyot nyert orbánnal
orbán elvégzi a szemét munkát a kegyetlen megszorításokat
2014-ben pedig ha lesz demokratikus választás szalad az ország az mszp-re, bajnaira szavazni

nem tudom hogy jó lesz ez így?
lehet igaza van az lmp-nek hogy nem kér már ebből a cirkuszból
kellene egy magyar párt ,magyar emberekért akinek első a magyar.... utolsó az erdélyi román
aki nem csak pofázik a magyarságról hanem a magyart magyar országon képviseli
mert a magyarok ott vannak ....nem erdélybe ,felvidéken ,hargitán azok kevert népek már
érdekből veszik fel az állampolgárságot
nekünk az apáink ,nagyapáink épitették fel ezt az országot de nem az erdélyi románoknak nem a szőröstalpúaknak akik most megszállást folytatnak a magyar nép ellen
Zebra 2012.08.19. 18:02
Befektetési tanácsadók szoktak tippeket adni, a körülmények várható alakulása folytán mi lenne a legjövedelmezőbb, arany, deviza, azon belül melyik, részvény, stb.

A jövőnket figyelve lehet hogy a temetkezési vállalkozás lesz az, melyre biztosan lesz kereslet. Húzó ágazattá válik, ha így megy.
Zebra 2012.08.19. 17:41
Azért nem nevezi tandíjnak, mivel nem egy jelképes díjat szeretne "beszedni", hanem a képzés teljes költségét szeretné kifizettetni a hallgatókkal.

Magyarországon és a volt szocialista országokban azért volt olyan alacsony a munkabér, mivel ingyenesen biztosítottak olyan ellátásokat, melyek a "munkaerő újraelőállításához" nélkülözhetetlenek voltak. Egészségügy, bölcsőde, óvoda, iskola, felsőoktatás, kedvezményes volt a közlekedés, bevezették a nyugdíjat.

A "gengszterváltáskor" óvatosan nyúltak az elvonásokhoz. Bruttósították a fizetéseket, abból fedezték a társadalombiztosítást, oktatást, nyugdíjat.

Most sem a fizetéseket emelik, hanem a munkahelyvédelmi akcióterv keretében elvonják a szociális ellátások forrását, otthagyják a vállalkozók zsebében.
Ezért nem jut majd annyi pénz az egészségügyre, oktatásra, nyugdíjra.
A 16%-os egykulcsos jövedelemadó 500 milliárdot, a munkahelyvédelmi akcióterv további 300 milliárdot lapátol át a vállalkozók zsebébe.

A munkabérek végül maradnak az európai bérek legalján, az ellátásokat pedig fizetőssé teszik, kizárják a fizikai munkásokat, alacsony keresetű szakdolgozókat az emberi élet lehetőségéből.

NEM CSAK A DIÁKSÁG LESZ AZ ÁLDOZAT, AZ EGÉSZSÉGÜGY, NYUGDÍJ, ÓVODA, BÖLCSŐDE, AZ EGÉSZ ÉLETÜNK.

BÁRKI LEHET ÁLDOZAT, AKINEK NINCS ELÉG PÉNZE! BÁRKI KERÜLHET OLYAN HELYZETBE AZ ÉLETE SORÁN, HOGY AKÁR ÁTMENETILEG NINCS ELÉG PÉNZE. ......
AKKOR FOG ELPUSZTULNI.

A PÉNZ MINDEN.

AZ ÉLET, A JÖVŐ, A GYEREKEINK BIZTONSÁGA, LASSAN MÁR AZ ISTEN IS. AKINEK NINCS, HALÁL FIA.
kockazat1 2012.08.19. 17:37
Orbán Viktor ORSZÁGJÁRÓ KÖRÚTON – spontán beszélgetéssel - visszaemlékezvén a 2010 előtti beszédeire SZÍVESKEDJEN KONZULTÁLNI az emberekkel a következőkről:
-A SZÉTVERT FELSŐOKTATÁSRÓL,
-A BRUTÁLIS TANDÍJAKRÓL,
(- A Fidesz által népszavazási kérdése „ Egyetért-e Ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetni?” a szavazók 82,22 %-a szavazott igennel.
…a tandíj bevezetése egész nemzedékeket elzárhat a tudás elől…A szegények nem tudják kifizetni a tandíjat a gyermekeik számára)

Továbbá (DK)
-az Európa-rekord 27 százalékos áfáról,
-a benzinárról,
-az egymillió új munkahely helyett stagnáló munkanélküliségről,
-az alkotmány helyett tákolt antidemokratikus alaptörvényről,
-a pártkatonák a független hivatalok élére kinevezéséről,
-a csökkenő bérekről,
-az adójóváírás megszüntetéséről,
-a megemelt egészségügyi hozzájárulásról,
-a Malév bedöntéséről,
-a BKV kivéreztetéséről,
-a Fideszhez húzó választójogi törvényről,
-az ország katasztrofális nemzetközi megítéléséről,
-a negatív csúcsot döntött forintról és kockázati felárról,
-a bedőlt lakáshitelekről,
-a haverokkal kiépített korrupció terjedéséről,
-a bírói függetlenség korlátozásáról,
-a gyalázatos egyházi- és médiatörvényről,
-a Klub Rádió elnémításának szándékáról,
- a megrendelt koncepciós perekről,
-a kötelező hittanoktatásról,
- a rezsiköltségek emelkedéséről,
-az egykulcsos adórendszer bukásáról,
-a magánnyugdíjak ellopásáról,
-a leállt uniós fejlesztésekről.
Továbbá.
-ezer milliárdok eltűnéséről,.
-a megélhetésről,
-szegénység és a kilátástalanságról,.
-létbizonytalanságról,
-négymillió ember létminimum alatti helyzetéről,.
-70-80.000 ember országból történő távozásáról,
-a drasztikus méreteket öltött a gyermekszegénységről,
- az általános elszegényedésről,
-az új adókról (ebadóról, ingatlanadóról, kommunális adóról, MANYUP-ról, telefonadóról, tranzakciós adóról , chips adóról stb. és még vagy 20 adóról)

MINDEZ CSAK EGY KIS RÉSZLET A 2 ÉV ALATTI ÁMOKFUTÁSBÓL .
A HAZA, A NEMZET, A JOGÁLLAMISÁG, A DEMOKRÁCIA, A GAZDASÁG, A SZOLIDARITÁS KÉRDÉSEI STB..HASONLÓAN RÉSZLETEZENDŐK.
kockazat1 2012.08.19. 17:28
MEMENTÓ

Orbán 2008. március 3.
/rekedtes fennhangon, kellő kéjjel, választékos nyomatékot adva az elégedetlenségnek és a megszorítások közé sorolva/
" Csak a hírre, hogy tandíj lesz, több mint 25 ezerrel csökkent az egyetemre és a főiskolára jelentkezők száma, csak a hírre , kedves barátaim több mint 20 ezer családnak azt üzente meg a magyar kormány , hogy hátat fordít nekik."

Orbán ünnepi beszéde 2008. március 15-i ünnepi beszéde (rekedten, fejhangon, mondhatni nyüszítve)
”Igen, látni fogjuk, hogy lehetséges a jobb egészségügy, a jobb oktatás, lehet egyszerre gazdasági verseny és szociális biztonság, igenis lehetséges felelős kormányzás.”

Orbán Viktor ünnepi beszéde. 2009. március 15.
„A gyarapodás szűk csoportok kiváltsága, egyre több az igazságtalanság, égbekiáltóak a társadalmi különbségek, az érdem szerepe csekély, a hatalmon lévők dölyfösebbek és erőszakosabbak, és eközben az ország még jobban lemarad az európai versenyfutásban,”

Orbán Viktor 2009 november 10.
“Minél nagyobb a baj, annál inkább adót kell csökkenteni az én logikámban”

Orbán Viktor ünnepi beszéde. 2010 március 15.
„És a kivándorlás meg is indult. Mennek a fiatalok, mennek az orvosok, mennek a szakmunkások, és mennek a vállalkozók. Mennek, mert úgy érzik, nincs itt számukra hely. Mennek, mert úgy érzik, nem jó ma magyarnak lenni, nem jó ma itt élni.”

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter 2010-ben, 2011-re 3 éves adócsökkentést prognosztizált

-Részlet a FIDESZ egészségügyi programjából (2010. április)
Az elmúlt négy év vesztesei a kórházak voltak: az aktív ágyak számát a kormányzat 16 000-rel csökkentette. Ma már egyértelmű, hogy a megmaradt 44 376 aktív ágy a jelenlegi kaotikus viszonyok és szervezetlenség mellett elégtelen. A kórházbezárások még középtávon sem jelentenek valódi megtakarítást. Nem igaz az az állítás, hogy Magyarországon sok a kórház, sok a kórházi ágy.

2010. március 7. lakossági fórum
MI ALÁZATTAL FELKÉSZÜLTÜNK MAGYARORSZÁG SZOLGÁLATÁRA A KORMÁNYZÁSRA.
2011. szept. 24. A miniszterelnök a tiszthelyettes rendőrök ünnepélyes eskütételén:
VÉGE A BECSTELENSÉGNEK, A STIKLIKNEK, A KIFOSZTÁSNAK

2012. június 24. A miniszterelnök a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Rendészettudományi Karának tisztavató ünnepségén, a budai Várban.
VÉGE A BŰNÖZŐK ÉS A RENDŐRSÉG ÖSSZEFONÓDÁSÁNAK

Recsanoka 2012.08.19. 16:54
hohoohooo! /nem volt könnyű a sok o betűt összeszámolni!/ Annyival én is kiegészítem a
hozzászólását, amit én is hallottam, azt is felvetette, majd az első munkáltatóját
kérje szépen a friss diplomás, legyen szíves kifizetni helyette a diákhitelét, vagy 30 év
áll rendelkezésére, hogy ő maga törlesszen,
Sanda gyanúm, erre a szívességre egy munkáltató sem lesz hajlandó, ha esetleg
parancs formájában kényszerítik őket erre, egyszerűen nem vesznek fel pályakezdőt!
Azon is elgondolkodhatunk amikor 24-26 éves korban diplomázik egy fiatal, 54-56 éves
koráig fizeti a tanulmányait? Milyen boldogság lesz az a kb 10 év, amikor hitelfizetés
nélkül csak magára gondolhat.
Egyéb hiteleket /lakás, stb./ már ne is vegyen fel, mert a magyar bérekből egyet is nehéz
kiegyenlíteni, ha nem akar Ócsára költözni a bedőlt hitelesek közzé.

makokriz 2012.08.19. 15:16
Orbán azt mondta: "Valóban, a tandíjat ellenzem" ...de minden diák maga állja a tanulási költségét.
- Ezt úgy hívják fúúúj, egy szájon meleget és hideget.
hohoohooo 2012.08.19. 14:51
"Azt mondta Zorbán ellenzi a tandíjat,......."
Azért vezeti be, mert Zorbán nem ellenzi a tandíjat.Szokása szerint szemrebbenés nélkül hazudik. Amikor népszavaztatott, akkor sem a tandíjat ellenezte, hanem mindazt és mindazokat, akik akadályozták, hogy hatalmon legyen/hatalomra kerüljön.
Ez - és semmi más - motiválta 2002 óta minden tettét.
Gyurcsánnyal ellentétben nem arra kellett neki a hatalom, hogy átvihesse a nehéz, de szükséges döntéseket, reformokat. Csak saját zsebe érdekli.
A magyar a birka, hogy egyáltalán még figyel arra, amit mond, holott a tettei évek óta ellentétesek minden retorikájával.
Mire várunk? Mégis miben reménykedünk még? 2014-ben?
Rossz hírem van: most jelentette be OV, hogy visszajön, igaz rosszabb formában. A mindenki fizet, és ehhez diákhitelt kap tulajdonképpen az utólagos tandíj egy formája, csak nincs benne szociális elem, még a sokat szidott Magyar Bálintéban is volt..
baldem 2012.08.19. 13:29
[velemeny] [2012.aug.19. 11:32]

Ez egy át nem gondolt vélemény. Gondolom ez változna, ha például a gyermeke nem kapna orvosi ellátást, csak orvosi diploma és szakvizsga után tudná magát gyógyítani, esetleg szülejét is, hogy hasznosítsa tanulmányait.
Tudom, bugyuta a hsz-em. Mint a kiváltója.