Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Állítólag nem titkolózik tovább a nemzetgazdasági tárca

MTI|2012. aug 19. 07:48
[A+ A-]
A jelentős hatékonyságjavulást alátámasztó intézkedési tervek azonban nem ismertek teljes körűen - fogalmazta meg finoman a költségvetéssel kapcsolatos aggályait a Költségvetési Tanács, és háttértanulmányokat kért a nemzetgazdasági tárcától. A minisztérium most küldi a papírokat - miközben a büdzséről kiderült: 450 milliárdos lyuk tátong rajta.
A Nemzetgazdasági Minisztérium augusztus 20-ig továbbítja a Költségvetési Tanácsnak a jövő évi büdzséhez benyújtott módosító javaslatok és az új adótörvények hatásait alátámasztó információkat és hatástanulmányokat. Emlékeztetőül: a kiegészítő információk kéréséről szóló költségvetési tanácsi határozat megállapította, hogy a Magyarország 2013. évi központi költségvetéséről szóló, az Országgyűlés által július 12-én elfogadott törvényjavaslat fejezeti főösszegei eltérnek a Költségvetési Tanács (KT) által vizsgált korábbi törvénytervezettől.

A KT további információk átadására és hatástanulmányok elkészítésére kérte fel a nemzetgazdasági minisztert. A minisztérium Kovács Árpádnak, a KT elnökének megküldött válaszlevelében jelezte, hogy elküldik a Magyarország 2013. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok, a benyújtott új adótörvények, valamint az adóbeszedés hatékonyságának tervezett javításához kapcsolódó egyes intézkedési tervek központi költségvetésre gyakorolt hatásait alátámasztó információkat és hatástanulmányokat.

A Költségvetési Tanács július 16-i határozatában megállapította, hogy a kormány június 15-én az Országgyűlésnek benyújtotta a 2013-as költségvetési törvényjavaslatot, amely számos ponton figyelembe vette a tanács korábbi ajánlásait. A költségvetési törvényjavaslat benyújtása óta azonban az Országgyűlés számos, a költségvetés bevételi és kiadási oldalát, valamint az adórendszert több esetben jelentős mértékben módosító javaslatot fogadott el. Az elfogadott módosító javaslatok következtében a 2013-as költségvetési törvény, amelynek sarokszámait 2012. július 12-én rögzítette az Országgyűlés, alapjaiban különbözik attól a költségvetési törvénytervezettől, amit a tanács vizsgált, és amivel kapcsolatban alapvető ellenvetése nem volt.

Megjegyezték, hogy a tranzakciós adó átalakítása, a kisvállalati adó és a tételes vállalati adózás érésbevezetése, valamint a munkáltatói járulékterheket érintő változások következtében alapjaiban változik a vállalatokat terhelő adók rendszere. A változások érdemi viselkedési hatást válthatnak ki, így a 2013. évi költségvetési hiányra gyakorolt hatásuk csak részletes hatástanulmányok alapján ítélhető meg. A költségvetés az adóbeszedés hatékonyságának tervezett javításából a GDP több mint fél százalékát kitevő többletbevétellel számol. A jelentős hatékonyságjavulást alátámasztó intézkedési tervek azonban nem ismertek teljes körűen. Ezért a tanács fontosnak tartja, hogy a szükséges információk birtokában véleményét kifejtse ezekről a folyamatokról is.

Orbán Viktor július 2-án hirdette meg a kormány tízpontos munkahelyvédelmi akciótervét: ennek részeként a 25 év alattiaknál, az 55 év felettieknél és a képzettséget nem igénylő munkát végzőknél a munkáltatói járulékot a felére csökkentik, a 25-nél kevesebb munkavállalót foglalkoztató cégek pedig ezentúl választhatják majd a - vállalkozás profitját terhelő adókat és a bérek után fizetendő közterheket kiváltó - 16 százalékos kisvállalati adót. A munkahelyvédő intézkedések forrását a tranzakciós illeték kiterjesztéséből teremtené meg a kabinet. A 300 milliárd forintos csomagról várhatóan szeptemberben szavaz a parlament.

És a jelek szerint szükség lesz a költségvetési tervezet alapos átírásra, is hiszen a Policy Agenda elemzői egy 450 milliárd forintos lyukat találtak a büdzsén (az erről szóló anyagot itt olvashatja), míg az OTP műhelye ennél is nagyobb, 600 milliárd forintos eltérésre bukkant.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (15)

A hozzászóláshoz .

tomsawyer 2012.08.20. 22:39
A fénykép telitalálat...Mutatja azt a megátalkodott idiótát, aki csak bámulja a sok érthetetlen számadatot, aztán felfedezi, hogy a GDP növekedés mínuszban van, jövőre meg újabb 500 milliárd fog hiányozni a büdzséből.....És akkor dühében előkap egy tollat, és amíg van pár perce az expozéjához, vastagon áthúzva fölé írja: a GDP növekszik, jövőre 2%-kal, 2013-ban már meghaladjuk Németországot is..Bennünket fog írigyelni az egész világ..Azt a párszáz milliárdot meg majd összekaparjuk, hisz van a fiókban még számos jó kis adóötlet! Kit érdekel, hogy milliók nyomorognak máris az országban...
papa.49 2012.08.20. 22:24
Ha csak 450 milliárdos lenne az a bizonyos lyuk, de még egyszer,kétszer megnézik lesz az még több is...........
A bamba eltolcsy még csak grimaszol, de fog még vicsorítani is mikor a fejére olvassák a bűneit!!!!!!!!!!!!!!!!!!
homepictures 2012.08.20. 19:20
Ugyan nezzetek mar meg ezt a kepet is. Ez az ember nem normalis, viccen kivul. A testbeszede, az arcjateka mind meghasonlott elmerol arulkodik.
ebarat 2012.08.20. 11:21
Az ami nincs, azt nem kérheti a költségvetési tanács. Sem hatástanulmányok sem részletes magyarázat a büdzséhoz nincs. Az adó prést növetlni akarják, de még igy is 450 milliárdos lyuk van a költségvetésben. Arról viszont elfelejtkeztek beszélni, hogy talán az egykulcsos adórendszer megszűntével és progressziv adórendszer elfogadásával még talán 600 milliárd többlet jelentkezne a költségvetésben. Végre el kellene vetni azt a gyakorlatot, hogy a gazdagokat még nagyobb adókedvezménnyel "sujtjuk ", mig a szegényeket szinte nulla adókedvezménnyel "könnyítjuk" meg. Ez olyan közgazdasági nondszensz, amit még az ugy lenézett szlovákok is elvetették.
grandM 2012.08.19. 20:45
Sajnos a helyzetünk nem javul.... az igéretekből semmi sem valósult meg..... a tartalékok elfogytak, mostmár jönn a Népnyúzás...... hiába próbálkoznak megfélemlítéssel, lejáratással, regisztrálással a fülkeforradalom elsepri Őket.... hiteltelen ez a társaság...... amatőrök a szo-szoros értelmében...... szembefordultak már mindenkivel.... baráttal , szomszéddal, saját polgári ideológiájukkal és Népükkel is..... nem tartoznak sehová...... lógnak az ideológiai palettán...... így nemlehet.
konc01 2012.08.19. 17:21
Megoldás: TÖBBKULCSOS SZJA TÖBBKULCSOS SZJA TÖBBKULCSOS SZJA !!!!!!!!!!!
hiteles 2012.08.19. 12:40
Úgy látom ez úgy működik mint egy vulkán.Töltődik a magma kamra aztán egyszer csak
felrobban.Csak akkor aztán kő kövön nem marad.
hungaria 2012.08.19. 10:37
Csak arra lennék kiváncsi meg gondolom sokan mások,hogy meddig lehet ezt a nemzetet provokálni,megalázni,
fosztogatni és sértegetni ilyen politikai bűnözők által?
Judit 2012.08.19. 09:58
Mi az ördög van a szegedi lézerközpont-tal Matolcsy ? Elcseszés zajlik??? A Fidesz irigy, aljas és lusta banda !!!
libertador 2012.08.19. 09:43
"..a munkahelyvédő intézkedések forrását a tranzakciós illeték kiterjesztéséből teremtené meg a kabinet.." Mégis : MEDDIG LEHET A BŐRT LENYÚZNI A ZEMBEREKRŐL? Újabb 4-600 milliárdot lenyúlni? Honnan, kitől, miből???? Mert beruházás nincs, több munkahely nincs, több adóbevétel nincs... Mert az összes illetéket végül is mind az emberek kapják a nyakukba. A bankok nem hajlandók további sarcokat fizetni! Hisz nemcsak a nyereségük vész el, hanem már a betétesek pénzével hazardíroznának! Matolcsinak csak eddig terjed a piszkos fantáziája...Közveszélyes őrült.
tovaris 2012.08.19. 09:33
A hülyeséget és a hozzá nem értést eddig sem tudták eltitkolni. Akkor miben is fog állni a "nem titkolódzás"?
barguzin 2012.08.19. 09:20
jav. : tényleg nem ismertek
barguzin 2012.08.19. 09:19
A lenyúlás hatékonysága már valóban kitûnô, s tényles nem ismertek teljes körûen.
bakegya 2012.08.19. 09:15
A szófosóját!!!-csak nem a számokat is engedik szóhoz jutni?-ez nem semmi lesz,de csak nekünk.Adakozhatunk az üres zsebből az üvegzsebbe.
wizes 2012.08.19. 08:34
Ezek nem dolgoznak, csak a levegőbe beszélnek, csinálnak mindenféle hülye tanulmányokat sok pénzt lehessen felvenni de valójában az országgal nem foglakozik a fidesz és cezaromániás vezére.